Dobrý den, jsem týden po operaci šedého zákalu. Myslíte, že je běžné, že i po této době vidím dost rozostřeně? Dá se ještě doufat (po operaci jsem měl být bez dioptrií), že budu bez brýlí? Děkuji Jiří
Rozostřené vidění po operaci katarakty
(Diskuze k tématu Léčba šedého zákalu (katarakty))
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
![]() | Premium member |
Hradec Králové
Počet příspěvků: 267
Vážený pane,
operace šedého zákalu je velmi úspěšný výkon, ale ne vždy může pacient bezprostředně po operaci vidět tak jak si před operací představoval. Příčin je celá řada a proto je potřeba vyšetření na pracovišti kde jste byl operován, aby bylo možné zjistit proč tomu tak je a najít případné řešení.
S pěkným pozdavem
Dobrý den pane Jiří.
Pokud vidíte týden po operaci šedého zákalu rozostřeně, tak to normální není. Příčiny lze shrnout do 3 skupin
1) Bud se jedná skutečně o nepředevídatelnou dioptrickou odchyku - bývá dána tím, že vzornce pro výpočet čoček pro někeré oči nefungují. Jejich stavba se odlišuje od běžného průměru populace ( např oční čočka je uložena o desetinku milimetru níže nebo výše) - což může vyvolat neočekávaný dioptrický efekt. Každá změna polohy čočky o 0,3mm znamená 1 dioptrii - lze dto vašak elegantně napravit výměnou očky nebo implantací další čočky - tzv pigiback implantace). Na lékaře se nezlobte - za to může příroda a ne na každého z nás plat í "stejný metr"
2) druhou příčinou může být stav oční rohovky. U některých pacientů ( zejména u tzv Fuchsovy dystrofie) může trvat až někoplik týdnů než se rohovka vzpamatuje a obnoví se její průhlednost
3) může se jednat o přechodný otok sítnice ( tzv CME) ten může vzniknout až u 5% pacientů a v porvních týádnecha ž měsících sniožovta úroven zrakové ostrosti - většinou ale sám odezní.
Pokud by se u vás skuttčně jednalo o mneočekávaná dioptrický výsledek - rádi vaši vadu napravíme. Máme s tím velké zkušenosti.
Pokud se budete chtít objednat na předoperační vyšetření, zavolejte prosím na níže uvedená čísla.
Děkuji za váš dotaz a zdravím.
MUDr. Josef Hycl, CSc.
Lékařský ředitel Oční kliniky NeoVize
Oční klinika NeoVize
Poliklinika Viniční, 1. patro
Viniční 4049/235, 615 00 Brno-Židenice
Telefon: 517 070 700, 517 070 707
Mobil: 775 858 700
Fax: 533 306 113
E-mail: info@neovize.cz
www.neovize.cz
návštěvník
Počet příspěvků: 2
Mám podobný problém.Napište mi prosím, jak jste dlouho čekal a zda se vám to všechno po operaci zlepšilo.Jsem zoufalá..........předem dík