Mám po operaci šedého zákalu obou očí. - p-5 měsíců, l-2 měsíce. Teď se objevil v zorném poli kruh, který má ohraničený okraj, rotující a přitom jakoby svítící ozubená kolečka, výplň toho kroužku je zamlžená - rozostřená,takže mi to omezuje vidění. Tento kroužek se zvětšuje, až úplně zmizí a po několika minutách zase vidím normálně. Do očí kapu hyal-drop multi. Poprvé se mi to stalo asi před dvěma lety, byla jsem s tím u lékaře, který vůbec nic nezjistil ani po neurologickém vyšetření. Lékařka mi řekla, že bych musela přijít, když tyto potíže mám, aby zjistila o co jde. Ale to bych musela bydlet hned vedle ordinace, protože se jedná o minutové výpadky. Na nějakou dobu to přestalo a objevilo se mi to znovu až nyní. Je mi 62 let, ale stále dost pracuji s pc, takže jsou občas oči i unavné. Prosím, můžete mi to objasnit a nebo je to opravdu taková závada?
Kruh před očima po operaci šedého zákalu
(Diskuze k tématu Léčba šedého zákalu (katarakty))
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
Dobrý den, pokud bylo při kompletním oftalmologickém vyšetření vše v normě, pak se bude jednat buď o sklivcový zákalek, který jste nevnímalo v době, kdy byla Vaše čočka více zakalená. Druhou, pravděpodobnější variantou vzhledem k popisovaným ozubeným okrajům, je tzv. oční migréna. Řešením je správný předpis brýlí a odpočinek.
návštěvník
Počet příspěvků: 1
Dobrý den, mám podobné příznaky, tedy zřejmě oční migrénu, ale k tomu začne dost bolet hlava a mozek je v nějakém zvláštním stavu – po dobu migrény (cca 1–2h) "neumím" vůbec mluvit – mám na mysli nějaké slovo, ale při jeho vyslovování se mi pletou slabiky, nemůžu se vůbec vyjádřit.
Stalo se mi to cca 5x s delšími čas. odstupy (řádově měsíce, poprvé cca před 2 lety), většinou při únavě přebíjené vitamínem C ( cca 500 mg) a práci na počítači, kdy přestávám vidět kus zorného pole, takže nemohu ani pořádně číst. Naposledy se mi to ale stalo před týdnem v době odpočinku, sotva jsem začal na počítači pracovat. Bral jsem ale zrovna 3. den antibiotika na zánět nosohltanu... Tehdy to odeznělo za pár hodin, ale hlava mě bolela celý den.
Je mi 35 let, u počítače pracuji pořád (programuji), mám předepsané brýle na dálku (0,5 dioptrie), které ale v podstatě nepotřebuji a ani si na ně nedokážu zvyknout. Mám vyšší tlak v očích (hraniční) a nižší tělesný tlak (110/70). Jsem astenické tělesné konstituce (175 cm, 60 kg). Možná přijímám málo tekutin, stresu mám dost. Na očním jsem byl před 3 lety (to jsem dostal brýle), nyní jsem se již objednal na 13/3 – dle prakt. lékaře si mám nechat vyšetřit oční pozadí.
Napadá Vás nějaká diagnóza? Děkuji za příp. odpověď!
Dobrý den,
popisované příznaky, včetně potíží při výběru slov, se naprosto shodují s příznaky oční migrény - v podstatě učebnicový případ. Ve Vašem případě je spojena se stavy oslabené imunity. Prevencí je tedy vyhnout se přehnanému stresu a nepřepínat se. Pokud chcete mít naprostou jistotu je nutné vyloučit jiná onemocnění kardiologickou a neurologickou konzultací.
V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.
Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
Oční klinika OFTEX
Rokycanova 2798, 530 02 Pardubice
Česká republika
ředitel
www.ocniklinikapce.cz
--------------------------------------------------------
tel.: 464 007 800, GSM: +420 608 800 886
email: korda@oftex.cz
| Premium member |
Hradec Králové
Počet příspěvků: 284
vážená paní,
obtíže, které popisujete jsou typické pro oční migrénu. pokud ostatní vyšetření včetně neurologického jsou v pořádku, nedělejte si starost. je potřeba upravit životosprávu, více se těšit ze života a méně stresovat, pak se upraví i oční migréna.
s pozdravem