Šedý zákal po laserové operaci krátkozrakosti

(Diskuze k tématu Léčba šedého zákalu (katarakty))

Šedý zákal po laserové operaci krátkozrakosti

Dobrý den,
během tohoto roku bych měla podstoupit operaci šedého zákalu. Levé oko mám více zakalené, pravé podstatně méně. Mám však z tohoto zákroku obavy. Je mi 63 let Před 16ti lety jsem podstoupila na klinice LEXUM laserovou operaci krátkozrakosti (na obou očích jsem měla -12 dioptrií), zákrok se povedl výborně, na levé oko jsem viděla perfektně, na pravé oko o něco hůře, ale brýle jsem nepotřebovala. Vzhledem k této situaci jsem se postupně dívala levým okem a pravé poněkud ,,zlenivělo", což mi v současné době dělá problémy, protože právě levé oko, kterým jsem viděla výborně, je zakalené, pravým okem vidím hůře a nelze vyladit dioptriemi a tím dochází k tomu, že vidím obraz posunutě. Mám obavy zda vzhledem k prodělané laserové operaci bude možné spočítat sílu čočky levého oka (připadně obou očí) tak, abych viděla bez brýlí, zda je nutné provést operaci současně i na pravém oku, nebo počkat až bude zakaleno více, kdy je vhodná doba k odstranění zákalu, nebo zda by pro mne bylo vhodné počkat s operací co nejdéle.
Dále Vás posím o radu, jaký typ čočky by byl pro mne vhodný (multifokální, monofokální, žlutá čočka, čočka Tetraflex), dále jsem se dočetla že v současné době zkouší v Plzni tzv. ,,chytrou čočku", čím se liší od jiných a je aplikována i na jiných klinikách? Děkuji za informace.

24.3.2010 21:03

Probíhá odesílání formuláře

Odpověd na Šedý zákal po laserové operaci krátkozrakosti / 24.3.2010 21:03

Vážená paní,
děkuji Vám za dotazy. Výpočet potřebné síly nitrooční čočky po předchozí laserové operaci není snadný. Velmi dobré výsledky jsou podle původních hodnot refrakce před laserovou operací. Nejlépe je udělat operaci obou očí v krátkém intervalu, aby mezi nimi nebyl rozdíl. Po předchozích refrakčních operacích rohovky jsou multifokální čočky poněkud problematické. Pravděpodobně nejlepší je v současné době čočka, jejíž dioptrie je možné po operaci uvnitř oka měnit, to je tzv. "chytrá čočka", správně v překladu čočka, kterou lze světlem upravit, která dovoluje "doladit" pooperační refrakci bez nutnosti její výměny.
Přeji Vám hodně zdaru při operacích a zdravím

25.3.2010 06:39

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)