Šedý zákal - pooperační stav vidění

(Diskuze k tématu Léčba šedého zákalu (katarakty))

Šedý zákal - pooperační stav vidění

Jsem týden a 14 dní po operaci katarakty a implantaci čoček restor. Na pravé oko vidím na blízko, ale ani na jedno oko nevidím na dálku. Jak dlouho trvá, než se oči naučí dívat se? Na pravém oku jsem měla zvýšený tlak, po lécích se tlak srovnal. Na obou očí mám okolo světel prstence, říkám jim prskavky. Objevily se, také na obou očích plující černé tečky a bublinky, bez ohledu na sílu světla.

4.11.2011 14:26

Probíhá odesílání formuláře

RE: Šedý zákal - pooperační stav vidění

Vidění po operaci se ustaluje po následujících šest týdnů. Pokud se tlak podařilo srovnat v krátkém intervalu, neměl by to být problém. Příčinou mlhavého a neostrého vidění může být ještě dohojovací proces, nebo zbývající refrakční vada, eventuálně posttraumatický syndrom na sítnici, který se projevím mírným otokem a vidění tak zmlhavý. V úvahu připadají i usazeniny na zadním pouzdru čočky (ale vzhledem k časovému intervalu od operace je poslední jmenované velmi málo pravděpodobné).
Ony prskavky, jak je nazýváte, jsou velmi častým jevem na čočce, která Vám byly implantována a platí, že čím je zornice rozšířenější (tedy zejména za tmy), tím budou prskavky větší. Plující černé tečky budou s největší pravděpodobností benigní záležitost - sklivcové zákalky, které jste v oku měla i před tím, ale nevnímala jste přes vaši již zašedlou čočku. Teď když je v oku čočka zcela průhledná, tak je vnímáte více. Ty nezmizí, mozek si však na ně zvykne a nebude si jich tolik všímat.
Úprava vidění v případě nezlepšení záleží na původu problému. Pokud je to zbylá dioptrická vada, tak ta se dá odstranit laserem, nebo vložením ještě jedné další čočky do oka. Pokud by se mohl nedokázal přizpůsobit nastalé situaci s multifokální čočkou, tak je možná reimplantace za monofokální čočku a k tomu brýle na čtení. Jakákoli úprava dioptrií ne neprovádí dříve než sedm týdnů po operaci.

4.11.2011 15:45

Kvalitní  (1)    Nekvalitní  (0)