Špatné vidění po operaci

(Diskuze k tématu Léčba šedého zákalu (katarakty))

Špatné vidění po operaci

Jsem 3 týdny po operaci multifokálních čoček restor toriciol. Na blízko vidím špatně, mlhavě, do dálky také nic moc, obraz se mi jako by třese, v koutku oka vidím chvějící se čáru, jsem citlivá na světlo, oči mi často řežou a pálí. Také jsem si kapala jsem si 3x denně kapky flarex, které mi teď došly a jsem objednána na kontrolu za 14 dní. Mohu být po tu dobu nich? A změní se přecitlivělost oka?

4.11.2011 14:26

Probíhá odesílání formuláře

RE: Špatné vidění po operaci

Citlivost na světlo je po takovéto operaci naprosto normální. Sítnice je zvyklá, že přes zakalenou čočku k ní pronikne menší intenzita světla a teď, kdy přes čirou čočku dopadne více světla, si sítnice musí nejprve přivyknout. Nebojte se, tento stav se upraví do tří měsíců. Pokud ještě přetrvává řezání a pálení může se jednat ještě o dohojovací proces v místech, kudy se vstupovalo do oka. Opět po úplném zahojení pocit zmizí. A právě kvůli těmto problémům byste neměla přestávat kapat. Pokud je pracoviště, kde Vás operovali příliš daleko, zajděte ke svému spádovému oftalmology pro předpis.
K Vašemu vidění. U tórické multifokální čočky je vždy trochu delší období, kdy se čočka tzv. usazuje (až 6 týdnů). Takže ještě vyčkejte. Samozřejmě se může jednat o zbytkovou refrakční vadu, ale i ta by se neřešila dříve, než skončí dohojovací proces (cca 1,5-2 měsíce od operace). Pocit třesoucího obrazu opět může být přítomen než se oko a zejména mozek plně srovná s novou situací.

4.11.2011 15:44

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (2)
Zhoršené vidění po operaci katarakty

Asi půl roku od operace šedého zákalu (výměna čoček), nastaly komplikace v tom smyslu, že v nepravidelných intervalech mám zamlžené vidění, zhoršenou ostrost vidění. Oční lékařka mně poslala na kardiologii, echo karotid a další vyšetření. Nic podstatného nebylo na žádném oddělení nalezeno. Může mně někdo říci, co mně vlastně je? Je mně 64 roků. Děkuji. Bohuslav Grey.

20.12.2011 18:38

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)
RE: Zhoršené vidění po operaci katarakty

Dobrý den,
abych se mohl kompetentně vyjádřit bylo by nutné osobní vyšetření. Pokud ale oftalmologické vyšetření neodhalilo nic patologického (mírný otok sítnice, počínající ablace sklivcové membrány, změny na rohovce,...), pak by bylo vhodné absolvovat diabetologické vyšetření a popřípadě neurologické.

V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.

Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
Oční klinika OFTEX
Rokycanova 2798, 530 02 Pardubice
Česká republika
ředitel

27.12.2011 20:48

Dobrý den,
mám implantované multifokální nitrooční čočky - před 7 měsíci.S viděním jsem po počátečních problémech(neostré vidění za šera - již jsem si zvykla)celkem spokojena. Na blízko vidím velice dobře i velmi malé písmo i když mám pravé oko tupozraké, do dálky trochu hůř, ale určitě lépe, než před operací, co mne ale trápí je neostré vidění na počítač. Abych viděla na menší písmo, musím se hodně přiblížit k obrazovce. Je to způsobeno typem čočky, nebo nějakou vadou a je takováto neostrost vidění trvalá?

3.1.2012 19:09

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (1)

Vážená paní,
multifokální čočky představují velký pokrok v korekci refrakční vady po operaci čočky, ale nedovolují úplný návrat zrakových funkcí jako je tomu ve 20 letech. Pro práci na počítač budete potřebovat malou korekci brýlemi, aby Vaše vidění bylo v této situaci komfortní. Je to způsobeno typem čočky a tato vlastnost je trvalá.
S pozdravem

4.1.2012 06:20

Vážená paní,
multifokání nitrooční čočky jsou konstruovány zejména pro dobré vidění do dálky a blízka. U některých pacientů nemusí vidění do blízka umožnit současně dobré vidění na počítač. Proto jim doporučujeme slabou korekci pro práci s počítačem. Většinou je vhodné použít +1,0 D zejména pro dlouhou práci s počítačem. Tato vlastnost multifokáních nitroočních čoček je trvalá.
S pozdravem
MUDr. Jana Mikšovská

4.1.2012 08:55

Dobrý den,

multifokální nitrooční čočka je konstruována pro optimální vidění na dálku a blízko. Střední vzdálenost je pro mnoho lidí problémem. Tento stav je tedy způsoben typem čoček a je trvalý. Svým pacientům doporučujeme pro dlouhodobou práci na počítači slabou korekci (většinou +1D) nebo oddálení monitoru.

Oční klinika OFTEX
Česká republika

www.ocniklinikapce.cz

4.1.2012 09:47

Dobrý den,
z vašeho dotazu usuzuji na dobrou adaptaci na novou situaci.Multifokální nitrooční čočka je v tuto chvíli nejlepší řešení pro vidění do dálky i na blízko,ale proti přírodě je to stále kompromis.Zřejmě budete na pracovní vzdálenoast na počítač potřebovat malou brýlovou dokorekci.
MUDr.Kateřina Šinclová

12.1.2012 13:29

Dobrý den, jsem necelé dva roky po operaci šedého zákalu (obou očí). U toho druhého jsem od začátku měla nějaké potíže, na které jsem dostávala kapky. Po cca dvou měsících se to zlepšilo. Asi po půl roce, když jsem si stále stěžovala na rozmazané místečko ve vidění tímto okem, jsem byla poslána na zákrok, kdy mi bylo oko laserem upraveno. Poté jsem dostala kapky, na které jsem pak měla bouřlivou reakci - oko rudé, nesmírně bolestivé. Pak jsem dostala další kapky, aby se oko zklidnilo. To trvalo cca další dva měsíce.
Vidění ale po tom všem martyriu bylo stejné. Já však už další "reklamace" nechtěla riskovat - bála jsem se, že to bude zas k ničemu a jen bolest.
Nyní, posledních 14 dnů, se mi to zamlžení na oku nějak zhoršilo, dokonce mám pocit, že mi i vadí v udržování rovnováhy. Ale je to možná je můj dojem hypochondra :-))).
Přesto moc prosím, poradíte mi, zda se s tím ještě vůbec něco dá dělat?
Děkuji předem,
Daniela Umlauf Goldwein

28.1.2012 21:27

Dobré odpoledne,
zamlženější vidění může mít více příčin, ale nejpravděpodobnější je vytvoření druhotného šedého zákalu na implantované čočce. V podstatě se jedná o bílkovinné usazeniny nahromaděné na zadním pouzdře čočky. Tento problém je velmi snadno odstranitelný pomocí speciálního YAG laseru během ambulantního sezení. Ale vzhledem k tomu, že jste i po laserovém zákroku na rohovce, je nutné vyloučit zašednutí rohovky, jako komplikaci změn struktury rohovkové tkáně, a samozřejmě také změny na sítnici (například mírný otok makuly). Při těchto diagnózách je řešení komplikovanější a pro návrh je nutné osobní vyšetření. Neváhejte se Vašemu ošetřujícímu lékaři svěřit s tímto problémem. Pokud budete mít zájem rádi Vás uvítáme i na Naší klinice v Pardubicích.

Oční klinika OFTEX
Česká republika
ředitel
www.ocniklinikapce.cz
--------------------------------------------------------
tel.: 464 007 800, GSM: +420 608 800 886
email: korda@oftex.cz

29.1.2012 12:26

Dobrý den,
příčin může být celá řada, ale v první řadě bych doporučoval vyloučit otok v oblasti nejostřejšího vidění - makulární edém. To je možné nebolestivě a nejpřesněji zjistit na přístroji HD OCT.
S pozdravem,
doc. MUDr. Petr Souček, Ph.D.
Centrum klinické oftalmologie
www.klinoft.cz

29.1.2012 17:07

Dobrý den,
to vypadá na nesnášenlivost původních kapiček a typicky následný bludný kruh - nové kapičky zmírní obtíže, ale oko dále rozdráždí.
Každopádně doporučuji podrobné oční vyšetření, patrně následované nějakou snesitelnou lokální steroidní léčbou.
S pozdravem

30.1.2012 14:48

Neostré vidění do dálky po operaci katarakty

Dobrý den.
V pondělí 27.2.2012(před 6 dny)jsem byl na operaci katarakty pr.oka.Přesto,že mám čočku nadstandartní (dopl.3000Kč)zaostřenou do dálky,vidím sice jasně,ale do dálky neostře.Ostrost se mě mění mžiknutím a nebo obraz krásně zaostřím i do dálky nepatrným natažením kůže v rožku oka.Po uvolnění kůže se to zase rozostří.Dělá mě to starost. Předem děkuje za odpověď Josef (64 r.).

3.3.2012 21:40

RE: Neostré vidění do dálky po operaci katarakty

mohlo by jít o zbytkovou sférickou nebo spíše astigmatickou optickou vadu. jako vždy je třeba provést potřebná měření a odbornou kontrolu stavu. s pozdravem prim. MUDr.M.Fučík, Gemini Průhonice

4.3.2012 15:16

Dobrý den,
po šesti dnech není vidění ještě zcela ustálené. Ovšem podle popisu se bude jednat o zbytkovou refrakční vadu (astigmatismus). Po 4 týdnech od operace se zhodnotí definitivní dioptrický stav oka a případný astigmatismus lze dodatečně zlepšit zákrokem LRI (nářezy rohovky).Zatím doporučuji přikapávat umělé slzy.

Oční klinika OFTEX
Česká republika
ředitel
www.ocniklinikapce.cz

4.3.2012 16:05

Dobrý den, určitě ještě vydržte, hodnocení je předčasné a doporučuji aplikaci umělých slz.
S pozdravem

5.3.2012 09:17

Dobrý den.

Všechny zdravím,děkuji za odpovědi a přeji hezký den.
Včera 5.3.2012 jsem byl na kontrole v Brně na přístrojích a vše prý je v pořádku a má se to upravit.Nepatrný astigmatismus prý tam je,ale nebude prý potřeba nějaký zákrok.I mě se zdá,že se to lepší.Když vyjdu z místnosti ven na ulici,trvá to sice pár sekund,než se to zaostří,ale potom je to ostré.Na kontrolu prý mám přijít za 6 týdnů.Všem děkuje za odpovědí Josef Z.(64)

6.3.2012 08:21

Vidění po operaci šedého zákalu

Dobrý den, je mi 44 let a jsem 10 dní po operaci šedého zákalu na pravém oku. Potíže mám takové, že od začátku nevídím přijatelně na žádnou vzdálenost. Kouknu se do leva a vidím pravý okraj čočky. Při pohybu oka se čočka chvěje a to už nevidím vůbec, zvedá se mi žaludek. Můj dotaz se týká hlavně obavy, protože mám jít 10.4. na operaci druhého oka, jestli je šance do té doby, že se vidění upraví nebo mám operaci odložit.

25.3.2012 12:26

Kvalitní  (1)    Nekvalitní  (0)
RE: Vidění po operaci šedého zákalu

Dobrý den,
na hodnocení výsledné zrakové ostrosti je brzy. Navíc stále může přetrvávat mírný pooperační otok rohovky, který zamlžuje vidění. Chvění je ze začátku normální a postupem času odezní. A s tím se upraví i nevolnost. Ovšem žaludeční nevolnost může být způsobena i větším dioptrickým rozdílem mezi očima - v takovém případě se stav zcela upraví až po operaci druhého oka. Za další dva týdny by se stav měl výrazně zlepšit, termín zatím nerušte. Kdyby jste ještě i v den operace měla výrazné pochybnosti, tak se poraďte s operatérem a o odložení operace se může rozhodnout na místě.

Oční klinika OFTEX
Česká republika
ředitel
www.ocniklinikapce.cz

25.3.2012 19:42

RE: Vidění po operaci šedého zákalu

Dobrý den,
záleží na tom, zda skutečně pozorujete vůbec nějaké zlepšení vidění. Patrně se stav ještě upraví, ale pokud jste šel na operaci s poměrně dobrými zrakovými funcemi, vždy budete srovnávat vidění původní, fyziologické s viděním po operaci.
Pokud se oči dioptricky dobře doplňují(není mezi nimi větší rozdíl), není třeba operaci druhého oka uspěchat.
S pozdravem

26.3.2012 08:16

Dobrý den, jsem měsíc po operaci šedého zákala, mám multifokální čočky. Šla jsem na placený zákrok - 42000 s tím, že budu po operacích obou očí bez brýlí. Bohužel nejlépe vidím na střední vzdálenost, na dálku vidím neostře,např. v obchodním domě s umělým osvětlením se mi až točí hlava. Na blízko vidím ostřeji jen na vzdálenost cca 20 cm a když je dobře osvětlen text, při posunutí blíže nebo dále už je to rozmazané.Na počítač vidím špatně. A na tu vzdálenost 20 cm. vidím písmenka menší než jsem viděla před operací s brýlemi. Dá se ještě něco dělat, nějaké korekce? Zaplatila jsem tolik peněz, abych nemusela nosit brýle a nakonec bych je asi potřebovala na blízko i na dálku stejně.Děkuji za odpověď.

5.4.2012 18:22

Dobrý den,
citlivost na světlo se časem upraví, až si sítnice zvykne na vyšší intenzitu světla (obvykle do 3 měsíců). Problém se zrakovou ostrostí na dálku nevyřešíme bez vyšetření. Pokud máte po zákroku větší hodnoty astigmatismu, je možné provést nářezy rohovky a snížit tak cylindrické dioptrie. Při dioptrickém ústřelu je možné provést mírnou laserovou dokorekci (některé kliniky ji za určitých podmínek posyktují zdarma). Nejhorším případem je implantace nekvalitní nitrooční čočky, kde je možné pouze explantovat a nahradit jinou. Jestli se stav postupně zlepšuje, pak ještě vyčkejte. Jakákoli dokorekce se nebude provádět dříve než 2 měsíce od implantace. V případě nezlepšení kvality vidění během následujících 2-3 týdnů se obraťte na pracoviště, kde Vám zákrok prováděli.

Oční klinika OFTEX
Česká republika
ředitel
www.ocniklinikapce.cz

5.4.2012 22:39

Jsem měsíc po operaci cataracty obou očí a mám problémy se značnou světloplachostí. Bez problémů se nemohu podívat ani do zrcátka, oči
hned slzí a mám v nich nepříjemné pocity.I práce na PC, či sledování TV
není bez problémů. Kapky s kortikosoidy, které jsem si kapala po operaci,mi dráždily oči, a byly mi proto změněny na Indocollyre O,1.Ani ten už ale nekapu, protože v pooperačních instrukcích, byly zmíněny jen
tři týdny, což bylo již 4.4.tr. (operace prav.oka: 7.3. a lev.oka 14.3.).
Koupila jsem si HYLO-comod ale ani kapání tohoto přípravku, nepřináší
mi případné vylepšení potíží.Moc prosím o radu, jak dál s tímto nepříjem-
ným problémem.(Aplikované čočky:model:Lenstec, Softec HDY)Děkuji vám předem a posílám pěkný, velikonoční, pozdrav, Procházková Jarmila.

8.4.2012 13:48

Dobrý den,
vámi uváděné potíže se světloplachostí po operaci šedého zákalu mohou mít různé příčiny a je velmi obtížné bez vyšetření očí jejich stav posoudit zejména, pokud již jste vyzkoušela uvedenou léčbu. Doporučil bych proto návštěvu vašeho ošetřujícího očního lékaře.
S pozdravem
MUDr. Tomáš Jurečka, Ph.D.
Oční klinika NeoVize
Poliklinika Viniční
Viniční 235
615 00 Brno-Židenice
Česká republika
Tel.: +420 517 070 707, +420 517 070 700
Mobil: +420 775 858 700
e-mail: info@neovize.cz
www.neovize.cz

10.4.2012 09:32

Dobrý den. Jsem osum dní po operaci obou očí a byly mě implantovány multifokální čočky ReStor+3 Alcon. Chtěl jsem se prosím zeptat,že na kontrole hned po operaci mě říkali ,že vše v pořádku a druhý den opět kontrola a taky vše v pořádku a nula dioptrii. Za týden po operaci jsem byl na kontrole znovu a moje oční lékařka operaci chválila a že je pěkně udělaná,ale říkala mě že jedno oko je nula dioptrie a druhé +0,75 tak jsem se chtěl zeptat co s tím,nebo jestli to jde nějak korigovat. Před operací jsem měl obě oči -2,50 dioptrie. Jinak operaci musím pochválit na blízko i na dálku vidím lepši než v brýlích,trochu problem na pc,ale ten se taky pomalu vylepšuje. Ještě jsem se chtěl zeptat,že jsem si vzal po operaci tři týdny volno na odpočinek a jestli ta doba je dostačující. A jak se mohou jestě dlouho ty čočky si sedat.

29.4.2012 17:49

Dobrý den,
osm dní po operaci nemůžete dělat závěry o konečné refrakci. Je potřeba alespoň 3, spíše 4, týdny než se čočky plně usadí a v tuto dobu se můžou dioptrie ještě trochu měnit. Teprve po 5 týdnech se řeší případné refrakční ústřely. Jejich odstranění se většinou provádí pomocí laseru, ovšem pouze v případě Vaší nespokojenosti se zrakovou ostrostí. Co se týče doby pracovního volna, tak ta záleží na Vaší profesi. Pokud pracujete v kanceláři, pak je dostačují týdenní pracovní neschopnost (někdy není nutná žádná). Jestli vykonáváte fyzicky namáhavou práci nebo se pohybujete ve velmi prašném prostředí, pak jsou tři týdny optimální, pokud nebudou žádné komplikace.

Oční klinika OFTEX
Česká republika
ředitel
www.ocniklinikapce.cz

29.4.2012 21:08

Dobrý den. Děkuji vám za vyčerpávajíci odpověd v mém předešlém dotazu. Jestli se mohu zeptat. Po operaci jak jsem byl na kontrole,tak tlak v očích v pořádku a na další kontrole za týden jsem měl vyší a to na jednom oku 22 a na druhem 24 i když jako lajk nerozumím těm číslum. A jestli tlak má nějaký vliv na celkový hojení očí a na sednutí si čoček ,když se mě to v jednom oku rozhodilo na +0,75. A jestli nemám zajít k oční lekařce a ona něco nepředepsala na snížení. Předem děkuji za odpověd.

30.4.2012 11:20

Dobrý den,
interpretace těchto hodnot nitroočního tlaku závisí i na hodnotách tlaku před zákrokem. Obecně jsou ale mírně vyšší, ale na průběh hojení to nemá významný vliv. Mohlo se taky stát, že jste při měření zadržel dech a hodnoty pak mohou být ve skutečnost až o 3 torry nižší. Navíc kortikosteroidní kapky, které ještě určitě kapete, můžou také mírně zvedat tlak. a při takovýchto hodnotách není nutné předepisovat kapky na snížení nitroočního tlaku. Pokud by oko začalo bolet a zhoršilo se vidění, pak navštivte lékaře.

Oční klinika OFTEX
Česká republika
ředitel
www.ocniklinikapce.cz

30.4.2012 21:32

jsem 5tydnu po operaci kataraky mam multifokalní čočku. na blizko do 1.m.vidim dobře.ale dál mam vše rozmazané a o odstín jakoby zamlzené.pan primař říka že je vše vpořadku.ale je to velmi nepříjemné nevim co mam dělat.

17.5.2012 18:39

zalezi na tom, zda po zamereni a implantaci nitrooční čočky odpovídají pooperační dioptrie plánovanému záměru. jestliže je přítomna zbytková refrakční vada, pak oko s touto čočkou nemůže úplně ostřit do nekonečna, většinou se provádí tzv. excimer laserová dokorekce, která se ale provádí až po předchozím provedení kapsulotomie YAG laserem, aby byl stav v nitru oka již stabilní a dokorekce měla ten správný smysl.
s pozdravem prim. MUDr. M. Fučík

18.5.2012 07:33

Dobrý den,
u multifokální nitrooční čočky velmi záleží na výsledné refrakci po operaci. Pokud je po operaci refrakce vyšší než +-0,5D, může tato ovlivňovat kvalitu vidění s multifokální čočkou a je poté nutné zákrok doladit pomocí excimerového laseru (odstranit "přebytečné" dioptrie z rohovky). Další možnou příčinou zhoršeného vidění po operaci čočky může být reakce sítnice a její otok. Tento většinou po léčbě odezní a vidění se zlepší. U multifokální čočky může také někdy chvíli trvat, než se s ní naučíte koukat. Jedná se o tzv. neuroadaptaci na nové vidění. V každém případě je vhodné podrobné vyšetření u Vašeho oftalmologa.
S pozdravem a přáním pěkného dne,

MUDr. Tomáš Jurečka, Ph.D.
Oční klinika NeoVize
Poliklinika Viniční
Viniční 235
615 00 Brno-Židenice
Česká republika
Tel.: +420 517 070 707, +420 517 070 700
Mobil: +420 775 858 700
e-mail: info@neovize.cz
www.neovize.cz

18.5.2012 10:02

Dobrý den,
v ojedinělých případech může přivyknutí trvat i dva až tři měsíce měsíce. Jedná o čas tzv. neuroadaptace. Předpokládám, že pooperační otok sítnice je vyloučen.Takže zatím ještě doporučuji počkat. Pokud se stav nebude aspoň postupně zlepšovat, tak navštivte znovu operatéra pro konzultaci - k vyloučení zejména zbytkové refrakční vady.

Oční klinika OFTEX
Česká republika
ředitel
www.ocniklinikapce.cz

18.5.2012 23:26