Vrozený šedý zákal

(Diskuze k tématu Léčba šedého zákalu (katarakty))

Vrozený šedý zákal

Dobry den,
je mi 28 let a narodila jsem se s sedym zakalem na pravem oku. V deviti mesicich mi zakalenou cocku odoperovali. Na tomto oku mam 16 dioprii a pri bezne cinosti se muj zrak soustredi jen na oko leve. Je v dnesni dobe mozne operovat tuto vadu? Dekuji za odpoved. Natalie

25.5.2010 23:25

Probíhá odesílání formuláře

Odpověd na Vrozený šedý zákal / 25.5.2010 23:25

Vážená paní,
děkuji za dotaz. Je možné provést tzv. sekundární implantaci nitrooční čočky - přesný postup zvolí pracoviště, které si vyberete. Zrakové funkce budou přibližně takové, jaké máte s touto korekcí.
Přeji Vám hodně zdaru při operaci.
S pozdravem

26.5.2010 06:19

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)

Dobrý den,
operace by mohla být možná, spočívala by nejspíš v implantaci další čočky do Vašeho oka. Záleží ale na stavu oka a zrakových funkcích, oko bude pravděpodobně tupozraké, takže vidění by bylo přibližně stejné, jako teď s korekcí. Je třeba zvážit, zda by operace měla nějaký užitek.
S pozdravem
MUDr. Jakub Ventruba, Ph.D.
Evropská oční klinika Lexum
Bezručova 22, Brno
ventruba@lexum.cz
www.lexum.cz

26.5.2010 15:54

Kvalitní  (1)    Nekvalitní  (0)

Dobrý den paní Natálie, vadu lez upravit následnou (sekundární) implantací umělé nitrooční čočky do vašeho oka. Množství dioptrií by se tím rapidně snížilo, ale předpokládám, že oko bude i tak podstatně hůře vidět z důvodu amblyopie (tupozrakosti). Je zde však určitá možnost, že by se v horizontu něklika let toto oko alespoň částečně "rozkoukalo" (i když nijak výrazně - vzhledem k věku).

S pozdravem MUDr.Petra Uhlářová
Oční centrum Gemini

7.6.2010 16:37

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)