Dobrý den, chtěla bych se zeptat na vyšetření u čtrnáctiměsíčního dítěte. Máme u syna pocit, že trochu šilhá. Dětská lékařka radí s vyšetřením ještě vyčkat, jí se nezdá, že by syn šilhal. Já bych radši malého vyšetřit nechala, máme totiž oba s manželem tupozrakost a mám obavu, zda ji nemůže mít i syn. Mohla bych vás poprosit o názor, jestli je na vyšetření brzy a jak takové vyšetření u malých dětí probíhá? Na co je potřeba se připravit? A je možné se k vyšetření objednat i bez doporučení dětské mudr? Děkuji za vaše vyjádření. Velíšková
Vyšetření ve 14 měsících věku
(Diskuze k tématu Léčba strabismu (šilhání))
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
| Premium member |
Hradec Králové
Počet příspěvků: 284
Vážená paní,
děkuji Vám za Váš dotaz. U tak malých dětí je běžné, že jim oči trochu šilhají, neboť jejich spolupráce ještě není plně vyvinutá. Pokud je úchylka trvalejšího rázu a máte v rodině sklon k tomuto onemocnění, je vhodné oční vyšetření. Spočívá v zakrývání očí a pozorování reakce dítěte - v případě, že se výrazně brání zakrytí jednoho oka je podezření na tuporakost posíleno. Vyšetří se oční pozadí a orientačně zjistí lomivost oka. Doporučení nepotřebujete.
S pozdravem
návštěvník
Počet příspěvků: 2
Vážený pane profesore, děkuji za rychlou odpověď. Vyšetření nebudeme odkládat. Chtěla jsem vědět, zda i u malých dětí je třeba oči před vyšetřením rozkapat, jako je tomuu dospělých a jak je celkově náročné. Z vaší odpovědi vidím, že se nemusíme obávat, snad to zvládneme. Děkuji za uklidnění a vysvětlení. Hezké vánoce i nový rok! J. Velíšková