Mohl bych zde získat informace k operaci odstranění řasnatého tělíska? Byla mi sdělena diagnosa zvýšené tvorby nitrooční tekutiny a dohledal jsem, že operae může být řešením. Chybí mi ale informace, jaké jsou možné komplikace, zda hrozí nějaké riziko, jaké vyšetření musím podstoupit ke zjištění, jestli by to operací u mě šlo řešit. Děkuji za odpověď. Vašek
Odstranění řasnatého tělíska
(Diskuze k tématu Mám Glaukom nebo nemám? Neléčím se zbytečně nebo naopak nedostatečně?)
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
| Premium member |
Hradec Králové
Počet příspěvků: 284
Vážený pane,
řasnaté tělísko je struktura oka, která se operací neodstraňuje. Je možné snížit tvorbu nitrooční těkutiny pomocí jeho oblivnění laserem či ochlazením, pokud je to potřeba. Pokud je zvýšená tvorba nitrooční tekutiny příčinou zvýšeného nitroočního tlaku, vždy je nejprve zahájena léčba pomocí léků, které ji snižují, popřípadě zlepšují odtok tekutiny z oka, teprve pokud toto není dostatečně zvažuje se chirurgický zákrok.
S pozdravem
Dobrý den pane Vašku,
odstranění řasnatého tělesa u glaukomu? To zní dost divně.
U glaukomu se potupuje následujícícmi způsoby: sledování, kapky, kombinace kapek, laserové operace v oblasti tzv trámčiny, tzv filtrujícíc operace. Pouze u velmi komplikovaných stavech - zpravidla u tzv sekundárních glaukomů ( po úrazech, opakovaných transplantacích, některých vzácných onemocněních, u těžkých očních komplikací cukrovky a pdodobně) se ovlivnuje přímo řasnaté těleso - a to bud jeho zmraženým (cyklokryokoagulace) a nebo laserem (cykloablace).
Osobně vám doporučuji vyhledat ještě jiného lékaře nebo jiné oční oddělení .- nechat se vyšetřit a požádat o jejich názor. Myslím, že před zásahem na řasnatém tělesu musí předcházet vyzkoušení méně razantních a rizikových metod.
Přečtěte si také článek na :
http://www.lekari-online.cz/ocni-lekarstvi/novinky/mam-glaukom-nebo-nemam
a posudte, zda jste prošel všemi popsanými fázemi vyšetřovaího procesu.
Děkuji za dotaz a zdravím
MUDr. Josef Hycl, CSc.
Lékařský ředitel Oční kliniky NeoVize
Oční klinika NeoVize
Poliklinika Viniční, 1. patro
Viniční 4049/235, 615 00 Brno-Židenice
Telefon: 517 070 700, 517 070 707
Mobil: 775 858 700
Fax: 533 306 113
E-mail: info@neovize.cz
www.neovize.cz