Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na Váš názor. Včera jsem byla se svým 6-i letým synem na vyšetřšní očí. Poslední dobou jsem si všimla, že občas mu pravé očičko ujíždí do střed - jakoby šilhal. Jinak byl v pohodě, vůbec nebylo poznat, že by neviděl dobře. Je to chytrý, bystrý, šikovný kluk, cvičí, čte si, počítá, vše sleduje bezvadně atd. Proto to byl šok, když zjistili, že potřebuje brýle, pravé oko +6 a 0,5 cylindr, levé +5,5 dioptrie, na celodenní nošení. Prý jsme přišli v poslední hodině, ale snad se dá ještě něco korigovat. Velice mě to tíží, protože vůbec nikdo si nevšiml v rodině, ve školce atd., že by syn měl takový velký problém. Jak je možné, že to nebylo poznat? Jak to, že na levé oko -když má pravé zakryté - vidí dobře, přesto i toto oko potřebuje +5,5 dipotrie ? Můj syn vidí špatně, jen o tom neví? Máme šanci na uzdravení? (Diagnóza zněla: ODS Strabismus concocom accomodativae.)
Velice vám děkuji za odpověď.
S pozdravem,
Nováková Anett
- Nemoci
- Diskuze
- Lékaři a kliniky
Dioptrie + 6 ve věku 6 let
(Diskuze k tématu Refrakční vada)
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
Dobrý den, ano, Váš syn rozhodně nevidí špatně a vidění méně kvalitnímu lehce přivyknul(jiné neznal).
Mohli jste si doma v krajním případě všimnout třeba horší jemné motoriky -vybarvování omalovánek, navlékání, skládání stavebnice, apod.
Teď brýle potřebuje, protože námaha při doostřování takto vysokých dioptrií vede k šilhání očíček dovnitř.
Až oči povyrostou a ani dioptrie nebudou tak vysoké(oko "doroste"), nebude muset brýle nosit tak intenzivně.
S pozdravem
návštěvník
Počet příspěvků: 7
Dobrý den paní doktorko,
velice Vám děkuji za odpověď. Celkem nás to uklidnilo. Měla bych na Vás ještě jednu otázku. Brýle jsme vyzvedli v pondělí, takže dnes druhý den to zkoušíme se synem ... Bere to celkem dobře, chápe, že brýle musí nosit a snaží se, přesto je to boj, protože tvrdí, že přes brýle vidí hůř, a proto je chce stále sundat. Třeba při sledování večerníčku... Je to v pořádku, že teď vidí hůř? Až si zvykne, tak bude to v pořádku?
Děkuji Vám velice za odpověď.
S pozdravem,
Nováková Anett
Dobrý den paní Nováková,
do dálky vidí Váš syn velmi dobře, protože dokáže dioptrie "stáhnout" akomodací (i těch +5,5 dioptrie). Do blízka je vidění o trochu horší, ale Váš syn jiné neznal a tak si to zvyk. Proto jste mohli pozorovat jen velmi nejasné symptomy - přetahování u omalovánek, nenavlíkne korálek apd. Většinou jsou děti s touto vadou mylně považovány za nešikovné.
Jelikož očko ujíždí zatím jen občas má syn velmi dobrou prognózu, že s brýlemi se vše srovná. Jak poroste bude stav zlepšovat a dioptrie snižovat. Teď je opravdu nezbytné celodenní nošení brýlí, i kdyby se syn vztekal a sundával je. Buďte neústupní a syn bude mít velkou naději, že si neponese žádné následky v podobě trvalého šilhání.
V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.
Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
Oční klinika OFTEX
Rokycanova 2798, 530 02 Pardubice
Česká republika
ředitel
www.ocniklinikapce.cz
návštěvník
Dobrý den pane doktore,
velice Vám děkuji za odpověď. Celkem nás to uklidnilo. Měla bych na Vás ještě jednu otázku. Brýle jsme vyzvedli v pondělí, takže dnes druhý den to zkoušíme se synem ... Bere to celkem dobře, chápe, že brýle musí nosit a snaží se, přesto je to boj, protože tvrdí, že přes brýle vidí hůř, a proto je chce stále sundat. Třeba při sledování večerníčku... Je to v pořádku, že teď vidí hůř? Až si zvykne, tak bude to v pořádku?
Děkuji Vám velice za odpověď.
S pozdravem,
Nováková Anett
Dobrý den,
vydržte 14 dní trvalého nošení. Akomodační aparát oka potřebuje čas, aby se uvolnil a přestal být v křeči. Právě proto vidí rozmazaně, oko je zvyklé na námahu a teď je jakoby zmatené a neví, co má dělat. Ovšem pokud se po této době stav nezlepší (aspoň částešně), navštivte Vašeho oftalmologa pro náhradní řešení (například dočasné částečné snížení dioptrií pro lepší adaptaci).
V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.
Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
Oční klinika OFTEX
Rokycanova 2798, 530 02 Pardubice
Česká republika
ředitel
www.ocniklinikapce.cz
návštěvník
Moc Vám děkuji pane doktore za odpověď.
S úctou
Nováková