Šilhání a zvyšování dioptrií

(Diskuze k tématu Strabismus - šilhání u dětí a dospělých)

Šilhání a zvyšování dioptrií

Dobrý den mám na Vás dotaz.Mám 16měs.syna který šilhá a aby jsme předešli tupozrakosti,předepsal pan doktor okluzor.Syn je šikovný brýle i okluzor nosí bez problémů.Jen mě zaráží že prvně, jak jsme byli u pana doktora,tak synovi předepsal na jedno oko +4 a cilindr a na druhé +5 a cylindr.Při další kontrole asi po dvou měsících dioptrie zvýšil na +5 a +6 s cylindrem.Chtěla jsem se zeptat,zda je to zvyšování dioptrií součást léčby,nebo se synovi očka zhoršují?A je šance když budu důsledná vadu odstranit?Předem děkuji za odpověd a přeji krásný den Martina Nováčková

24.2.2011 22:46

Probíhá odesílání formuláře

RE: Šilhání a zvyšování dioptrií

Vážená paní,
děkuji Vám za dotaz. U malých dětí je obvykle část jejich dalekozrakosti (vada s + dioptriemi) "schována" díky jejich schopnosti akomodace - zaostřování do blízka. Teprve při nošení brýlí se často tato část vady odkryje a očím dále uleví předepsáním plné korekce. Neznamená to tedy, že se vada zhoršuje. Dalekozrakost je u dětí častá, s jejich růstem se většinou zmenšuje. Není však pravděpodobné, že by v tomto rozsahu zcela zmizela. Jistě Vás o dalším postupu bude Váš ošetřující lékař informovat.
S pozdravem

25.2.2011 09:36

Kvalitní  (1)    Nekvalitní  (0)

Paní Martino Nováčková,
ano, postupné zvyšování dioptrií je součástí léčby. Oči si postupně zvykají na zvyšující se dioptrie. Pokud dítě šilhá, předepisuje se plná brýlová korekce naměřená v tzv. cycloplegii- rozkapání speciálními kapkami. Ve Vašem případě byla vada zjištěna v raném věku dítěte, což je pro vývoj zraku velice důležité. Je tak velká naděje na správný vývoj zraku, který probíhá od narození až do věku 8-9let.

V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.

Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
Oční klinika Pardubice
Rokycanova 2798, 530 02
Česká republika
Majitel

Naše internetové projekty a obchody:
www.ocni-centrum.eu
http://klinika.ocni-centrum.eu/
---------------------------------------------------
tel.: 464 007 800, GSM: +420 608 800 886
email: info@ocni-centrum.eu

25.2.2011 18:42

Kvalitní  (1)    Nekvalitní  (0)

Dobrý den Mám syna 14měs. a nedávno nám doktorka na očním předepsala brýle na šilhání 1a pul dioptrie.Zdá se mi že je to moc velká dioptrie pač si myslím že zas tak moc nešilhá aby musel mít dioptrii 1 a pulku.Občas mu ujede očíčko směrem né k nosánku ale ven.. brýle si stále sundavá.nerada bych něco zanedbala ale zas bych mu nechtěla zkazit očíčko dioptrií pač jsem slyšela že malým dětem očka ujíždí běžně a kolem 3 věku se to srovná.Děkuji za odpověd Skopařová

11.6.2011 22:28

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)

Dobrý den paní Skopařová,
důležitou informací je, zda jsou dioptrie plusové či mínusové. Předpokládám ale, že jsou dioptrie mínusové, pak se tím řeší již počínající šilhání. V tomto případě je normální, že se to dítěti nelíbí, protože ho tyto brýle nutí více konvergovat. Tak se posiluje část optického systému, jejíž insuficience způsobuje ono šilhání. Občasné zašilhání by se v jeho věku ještě dalo tolerovat, ale jen v případě k nosu.

V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.

Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
Oční klinika Pardubice
Rokycanova 2798, 530 02
Česká republika
Majitel

Naše internetové projekty a obchody:
www.ocni-centrum.eu
http://klinika.ocni-centrum.eu/
---------------------------------------------------
tel.: 464 007 800, GSM: +420 608 800 886
email: info@ocni-centrum.eu

13.6.2011 19:56