Těhotenství po keratoplastice

(Diskuze k tématu Transplantace rohovky – keratoplastika)

Těhotenství po keratoplastice

Dobrý den,
ráda bych se zeptala, jestli je možné otěhotnět po keratoplastice a jak je to s porodem. Nyní jsem necelé tři měsíce po zákroku, kapu si do oka Prednipos. Bylo mi řečeno, že bych musela nejspíš rodit císařským řezem, je to pravda? Za jak dlouho po zákroku je možný spontánní porod.
Děkuji moc za odpověď

1.12.2011 10:55

Probíhá odesílání formuláře

RE: Těhotenství po keratoplastice

Dobrý den,

po keratoplatice se otěhotnění nedoporučuje dříve jak za rok. Za prvé aplikujete dlouhodobě lokálně kortikoidy, které jsou v těhotenství škodlivé pro plod. A za druhé samotné těhotenství i porod jsou fyzicky náročné a mohlo by dojít k popraskání nebo uvolnění stehů, což by mělo za následek velké znepravidelní povrchu rohovky a tedy horší pooperační výsledek. Po keratoplastice je hojení velice individuální, takže na přesnější odpověď je nutné vyšetření. Rozhodně se doporučuje otěhotnět až po skončení kortikoidové terapie (toto období je individuální - většinou okolo 5-6 měsíců). Zároveň by bylo vhodné abyste v době vyndání stehů nebyla těhotná víc jak 3 měsíce. Fyziologický porod je možný až po plném zhojení - ve většině případů cca 2,5 roku. Do té doby se indikuje porod císařským řezem.

V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.

Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
Oční klinika OFTEX
Rokycanova 2798, 530 02 Pardubice
Česká republika

3.12.2011 21:08

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)