Sekání čelních dutin

(Diskuze k tématu Rinosinusitis (rýma a zánět vedlejších dutin nosních))

Sekání čelních dutin

Dobrý den,
cca 1-2 roky mě trápí neprůchodný nos (hlavně v noci, kdy nemůžu vůbec dýchat nosem, přes den to ještě jde). Několikrát za tu dobu jsem měla zřejmě náběh na zánět dutin, ale nikdy to nebylo tako bolestivé, že bych musela kvůli tomu na ORL, vždy to přešlo. Pamatuji si, že mi jednou při smrkání (nevím, zda zrovna při tom náběhu, anebo když potíže žádné nebyly) vyteklo z nosu větší množství takové jasně žluté vodičky. Ale protože to nebolelo, a nic se dál nedělo, neřešila jsem to. Nic mě netrápilo, jen ten neprůchodný nos.Před cca 4 měsíci mě hrozně bolelo čelo - dutiny, už se to nedalo vydržet, tak jsem šla na ORL, kde mi doktorka dala sprey Avamys a řekla, že je to ze stresu. Žádný rentgen... (Ještě mě poslala na alergologii.) Když jsem si přečetla příbalový leták Avamysu, váhala jsem, jestli tenhle drasťák mám brát, do druhého dne mě vše úplně přestalo bolet, veškerá bolest čela byla pryč, a tak jsem Avamys ani brát nezačala.

10.4.2011 19:48

Probíhá odesílání formuláře

Sekání čelních dutin 2.

Asi za 3 měsíce poté jsem prodělala hroznou chřipku s 40 horečkami, a do toho mě hrozně bolelo opět čelo. Šla jsem na ORL, kde mi doktorka řekla, že mám brát ten Avamys a opět, že to může být ze stresu. Opět žádný RTG. Začala jsem tedy ten Avamys brát, vždy hodinu po stříknutí do nosu se mi udělala červená svědivá pupínkovitá vyrážka na ruce... ale bolest čela byla pořád, stupnovala se natolik, že o víkendu jsem musela vyhledat pohotovost, tam mi provedli konečně RTG a výsledek - zánět čelistní dutiny. Divili se, že mě bolí čelo a né tvář, na čele prý nic na snímku nebylo, jen ve tváři. Doktor na pohotovosti na ORL mi řekl, že nemám brát Avamys, když mám na něj takovouto alergickou reakci, a předepsal mi ATB Amoksiklav. Brala jsem ATB a smrkala hustou zelenožlutou zapáchající rýmu. Po dobrání ATB nebyly žádné problémy. Ale za cca 2-3 týdny opět hrozné bolesti čela... opět na ORL - tentokrát již cíleně za tím doktorem, co byl na pohotovosti.... opět mě nejprve poslal na RTG. Na snímku se ukázalo zastřelé místo v oblasti pravé čelní dutiny. Ten, kdo popisuje RTG snímky napsal : ztluštělé sliznice obou aHg, pravděpodobně zesílená sliznice v pravé frontální dutině.
Doktor na ORL mi na to řekl, že to vypadá, že to mám chronické, a že bude asi nutný chirurgický zákrok v celkové narkoze v nemocnici a poté 4 týdny léčit doma.
Zatím mi dal prášky Aerius a Sinupret, a po dobrání mám jít na kontrolu.
Prášky beru, ale bolí to stále hrozně. Když už se to nedá vydržet, vezmu si Ibalgin, ten zabere a na den až den a půl mám klid. Pak opět nanovo.. Takže beru vlastně každý obden Ibalgin, aby mi hlava nepraskla bolestí. Nejvíc mě to bolí na čele, ale bolest je i jinde - po stranách hlavy, vzadu, zuby.... připadá mi, že mě snad bolí všechny kosti v hlavě nebo jak to říct.

10.4.2011 19:49

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)
Sekání čelních dutin 3.

Nevím, co mám dělat.. Mezitím jsem byla na té alergologii, kde mi nezjistili žádnou alergii, respektive jen alergii na psa, kterého nemáme.
Prekvapilo mě, že v příbal. letáku toho Aerius je, že je to na alergii... přitom ji nemám. Nevím, co mám dělat, jestli fungovat tak, že mám normálně měsíc brát ten Aerius a Sinupret, a k tomu obden Ibalgin, anebo mám jíz dřív na ORL ?? Nebo ty prášky začnou zabírat až za několik dní a ne hned? Už je beru 5. den a nezabírají. Výtěry z nosu mi nikdo nedělal.
Chtěla jsem se zeptat, jestli nevíte, co by mi mohlo pomoct? Bude opravdu ten chirurgický zákrok - sekání dutin - nutný? A je 100% jisté, že opravdu pomůže? Není možné třeeba, že by mi pomohla punkce dutin? Třeba je tam v té dutině v čele hnis, rýma, která nemůže odtékat... kdyby se udělala punkce, tak by odtekla... - třeba to není zesílená sliznice - na RTG snímku bylo to slůvko PRAVDĚPODOBNĚ zesílená sliznice...
Nepomohlo by mi třeba nějaké nahřívání dutin? Nebo napařování nad horkou vodou, třeba s nějakou bylinkou ve vodě nebo nějakým olejem...? Nebo nějaká homeopatika? Moc prosím o nějakou radu , protože jsme už z toho zoufalá, hlava bolí hrozně, a to musím normálně chodit do práce, starat se o malý dítě a normálně fungovat. :-((

10.4.2011 19:49

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)
RE: Sekání čelních dutin 3.

Dobry den,

to Vas tedy lituji,co jste posledni doou prozivala.Urcite nepovazuji za vhodne uzivat obden Ibalgin.
Nepisete, jest-li ryma jeste trva nebo jiz ustoupila; v tom pripade by byl vyter z nosu bezpredmetny.Myslim, ze by Vam mohla pomoci tzv. fyzikalni terapie - tj. napr.naparovani rukou(ponorenych nad lokty v horke vode) apod.Existuji i leky, kterymi lze "uvolnit" pocit ucpaneho nosu a bolesti hlavy.
Pokud mate zajem o vysetreni, muzete se objednat - a rada se na Vas podivam.
Srdecne Vas zdravim
Ludvika Zahorova,Poliklinika Na Narodni,Praha 1,
t.220 075 120

14.4.2011 21:55

Kvalitní  (4)    Nekvalitní  (0)