Je pro odstranění mandlí důvod?

(Diskuze k tématu Tonsilektomie (odstranění krčních mandlí))

Je pro odstranění mandlí důvod?

Dobrý den,je mi 30let a období 1/2roku mívám i 5krát angínu s horečkami přesahujícími i 38stupnů.3měsíce beru Broncho-Vaxom na imunitu.Nyní mi navrhla lékařka odstranit krční mandle.Můžou mi uškodit takto časté podávané antibiotika...většinou to byli..AZITROMYCIN Sandoz 500mg.Mám 4leté dítě a bojím se i toho,že pokaždé může něco odemne chytit..je to dědičné?Je to opravdu nevyhnutelné? Děkuji

11.1.2010 09:48

Probíhá odesílání formuláře

Odpověd na Je pro odstranění mandlí důvod? / 11.1.2010 9:48

Dobrý den, byla jsem ve stejné situaci, jako vy, je mi 32 a loňský rok byl pro mě hrozný, skoro 3/4 roku jsem měla angíny, jako vy, pořád antibiotika, bronchovaxom, vyšetření na imunologii, ale vůbec nic nepomáhalo, mám dvě děti, a první angínu jsem chytla od syna, který chodil do školky, a tím to začalo, můžu vám říct, že ani jedno dítě, ode mne nechytlo angínu, ani jednou, a to jsem jich měla 8 za sebou, paní doktorka mi řekla, že to ode mne chytnout nemůžou, že to už nejsou normální angíny, a doporučila mi do měsíce tonsilektomii, tak jsem jí podstoupila, laserem a nyní vám můžu říct, že jsem od září bez angíny, a jestli je to dědičné nevím, ale jsem třetí v rodině, kdo musel na mandle, přeji vám hodně štěstí a pevné nervy, vím jak taková situace dokáže člověka odrovnat, pokud by jste chtěla ještě něco, klidně napište, Renáta

11.1.2010 15:03

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)

Hezký den,
regulérní angína 5x ročně v posledním roce je opravdu indikací k odstranění krčních mandlí, časté užívání ATB samozřejmě není prospěšné, rovněž chronický zánět z mandlí může způsobit onemocnění i jiných orgánů ve vašem těle, ledviny , srdce atd.
Dr. Vidura
RVmedCentrum Olomouc

12.1.2010 16:02

Srdečně Vám děkuji za Váš názor..,ale když to vemu z té druhé stránky:zda nebudu mít krční mandle/tzv.filtr/veškeré vyrozy mi spadnou dolů a ty antibiotika budu muset brát stejně.Nebo na to máte jiný názor?

13.1.2010 11:11

Hezký den,
riziko objevení viroz dolních cest dýchacích po odstranění mandlí se přeceňuje a v praxi ho vidíme spíše zřídka, naopak riziko vážnějšího poškození zdraví při chronické tonsilitidě je řádově větší.
S pozdravem
Dr. Vidura

15.1.2010 09:11