Dobrý den, chci se zeptat.Dnes je to 9tý den po zákroku..(2dny zpět mě pustili z nemocnice)Měla jsem abcest levé mandle,kterou mi vytrhli.Chci se s Vámi poradit. Při polykání mám bolesti, které vedou až do ucha..a je to velice nepříjemné.Je to normální?A jak dlouho to bude přibližně trvat?Předem děkuji za odpověď :).
Bolesti po tonsilektomii
(Diskuze k tématu Tonsilektomie (odstranění krčních mandlí))
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
návštěvník
Počet příspěvků: 2
dobrý den je to normální ja jsem 8 den po oboustranné tonsilektomii a věřím o čem mluvíte,je to bolest hrozná,mě primář sdělil že bolesti budu mit shruba 3 tydny tak se mám ješte na co těšit.
návštěvník
Dobrý den, chtěl bych se zeptat angínami netrpím tak často max 2 do roka ale dělají se mi na pravé mandli čepy, které jsem částečně odstranil z pravé dírky na mandli kloktáním, které mi předepsal ORL. Nikdy mě to nějak nebolelo, ale dneska se mi tam udělal takový kroužek bílého povlaku a bolí to při polykání. ORL mi řekl, že pokud se to nezmění, tak by možná bylo lepší je odstranit, ale jelikož angínami netrpím často, tak nevím co s tím?A ještě mě zajímá doba léčby vytržení krčních mandlí?Jak dlouho se s tím nemůžu do společnosti atd??Prosím o radu??děkuji.
návštěvník
Dobrý den jaká je doba léčby vytržení mandlí??a jak dlouho se s tím nesmí do společnosti???Trpím občasnými čepy na pravé mandli které jsem odstranil částečně z pravé škvíry na mandli kloktáním, které mi předepsal ORL. Asi za dva dny mě to zase začalo trápit a to tím že se mi tam udělal povlak na mandli a ne uvnitř jako vždycky a začalo to i bolet. Jelikož angínami trpím max 2x do roka a ORL mi řekl že pokud by se to nezměnilo po tom měsíci pravidelného kloktání tak že bych musel na vytržení, a na kontrolu mám jít 25.4. ale říkal že to není stoprocentní jelikož, jak vy dobře víte, jsou mandle tzv. filtr. tak prosím o radu?Děkuji za odpověď
Dobry den,
polykaci obtize po odstraneni krcnich mandli (tonzilektomii) bohuzel pretrvavaji 1-2 tydny; je to hodne individualni...Souvisi to s hojenim jejich "luzka" - a vystrelujici bolest do usi je tez zcela bezna,bohuzel.
Obtize lze zmirnit vyplachy dutiny ustni (ne vsak kloktanim!) bylinnymi caji nebo vytazky; vhodna je salvej nebo hermanek,(ktery vsak lehce vysusuje).Bolesti pri polykani mizi kolem 2 tydnu po vykonu.
Brzke uzdraveni preje
Ludvika Zahorova,Poliklinika Na Narodni,Praha 1
návštěvník
Počet příspěvků: 10
Vykašlávání hlenů myslím znamená, že je v těle hlen. Také si myslím, že tam byl i před mandlemi a nadále tam bude. Vytržením mandlí - vyjma případů kdy tam byl absces, nebo rakovina - je holý nesmysl a neřeší problém. Problémy se přesunou jen dále do těla a později nastanou hlubší - zdánlivě nesouvisející - zdravotní problémy. To, že je v hlenu krev znamená zase jen, že zákrok byl navíc ranou pro tělo, ranou, která se špatně hojí.
Mandle mají svůj význam a na svém místě mají zůstat! To, že byly nemocné - čepy, časté nesnesitelné infekce - znamenalo jen to, že nebyly nasloucháno předchozím problémům těla. Mandle jsou jen konrtolka stavu imunity - nejvyšší prvek. Vytržením kontrolky se problém neřeší. U auta, kterému svítí kontrolka chybějícího oleje, či ucpaného vzduchového filtru (to je přesnější) tuto kontrolku řidič také vztekle nevytrhne a nepokračuje dál, respektive udělá to, ale bude to řidič hlupák. Stejně tak jako Mudři - ne všichny a všechny specializace - indoktrinovaní mravenci armády farmako průmyslu tupě se svými přebujelími mozku čumí do krku pacientům a pak jim doporučí vytržení mandlí.
Ty mandle mají navíc duchovní rozměr, stejně tak jako každý orgán poukazuje na určitou vlastnostu - tím rozměrem je rozměr krční čakry a přímo mandle jsou o potlačeném smutku, slzách a hlavně nevyřčených touhách! Mandle jako analogie mužských varlat a ženských reprodukčních orgánů.
Takže k hlenu, ten tam byl, je a bude, dokud s ním něco neuděláte.
Ke krvi jsem to řekl také jasně a mandle už vám nikdo nevrátí a vězte, že to bylo špatně. První zásah a varování... teď už na sobě musíte jen makat a makat.
PS: a aby nikdo neříkal, že se mi to povídá, povím vám, že vím o čem mluvím, jsem také mandlař a problémy, které přišli poté, až po několika letech se také musí řešit, jen je to už těžší a tedy i ty mandle se dali v pohodě pořešit tenkrát, takže nevěřit všem těm bílím plášťům, sami jsou dost často nemocní. Díky za podnět k odpovědi. G.
návštěvník
Počet příspěvků: 10
Tam kde se z těla pro zisk a z hlouposti tahají orgány - viz. mandle, žlučníky apod. je společnost v těžkém úpadku, umocněno technickými možnostmi, které nám navíc dávají pocit obrovské síly.
Je to šílenost, ale každý se s tím budeme muset poprat sám a to včetně lékařů.