Dobrý den.
Jsem 14. den po operaci - chirurgicky v CN, a mimo bolestí (zbytečné popisovat), mě trápí ztráta chuti. Všechno, co zvládnu dát do pusy má příšernou hořkou až kovovou pachuť (včetně sladkých věcí), která přetrvává i po vyčistění zubů, jazyka, kloktání a výplachu. Trápí mě to hlavně s výhledem do budoucna, zda se to vůbec zlepší. Jsme labužnicky založená rodina a citlivé rozeznání chutí je pro mě naprosto nezbytné. Je pro mě problém uvařit rodině dobrý oběd, když nepoznám, jestli je chuť jídla v pořádku. Máte s tím zkušenosti? Jedná se jen o dočasné otupění, nebo mohl být zasažen nerv? Mockrát děkuji za odpověď (odbornou - jsem zdravotník).
Ztráta chuti po tonsilektomii
(Diskuze k tématu Tonsilektomie (odstranění krčních mandlí))
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
návštěvník
Počet příspěvků: 1
Dobrý den,
připojuji se s dotazem na podobný problém, který trvá již půl roku po operaci. Stále citím v krku, jakoby cizí těleso obalené hlenem. Nebolí to, ale je to nepříjemné. Neustále mám v ústech hořko sladkou pachuť, kterou je ovlivněna i chuť jídla. Již půl roku jsem si na žádném jídle nepochutnal. Některá jídla jako např. brambory, maso jím vyloženě s nechutí.
Děkuji za odpovědi, jak postupovat, případně kam se obrátit o pomoc.
návštěvník
Počet příspěvků: 2
Dobrý den
Jsem 5týdnů po TE a pořád cítím hořkou až kovovou pachut v ústech,sladké věci mě už nějak nechutnají a celkově cítím jídlo jakoby nedochucené.Dopoledne to docela jde,ale nejhorší je to večer,zajímalo by mě jak to dlouho trvá a jestli to vůbec někdy odezní?věřím,že ano,ale radu bych celkem uvítal...Možná existují nějaké bylinky...Byl jsem na TE laserem a po 5dnech mi to začalo krvácet a musel jsem jít znova na zatavení cévky v CA,cítím se už dobře -jen ta pachut...Děkuji za odpověd
návštěvník
Počet příspěvků: 2
můj email je xxpdxx@seznam.cz,budu rád,když mi někdo poradí ...
Dobry den,
dekuji za Vas dotaz.
Po TE - at uz klasicke nebo laserove, muze prechodne dojit k poruse chuti, ktera muze pretrvavat az nekolik tydnu.
Pokud by se neupravila do 6 tydnu po operaci,¨vyzadovalo by to podrobnejsi vysetreni.
V pripade zajmu se prosim objednejte na
222 075 120 u Dr Zahorove
Poliklinika Na Narodni
Praha1
Srdecne zdravim
L.Zahorova
návštěvník
Po tonsilektomii jsem od 12.11,mám po ránu v krku,jak se říká knedlík.Koukala jsem do krku,ještě se mi oběvují v místě mandlí hnisavé skvrny.hromadí se mi v ústech husté sliny.Je to normální průběh?Prosím poraďte,děkuji.
návštěvník
Počet příspěvků: 11
Dobrý den, po tonsilektomii jsem více než rok, ale mám jí v živé paměti, byla jsem skoro tři týdny k nepoužití, a sliny, no připadala jsem si jako bernadýn, jak mu sliny tečou po tlamě, vše se časem upravilo, bílé skvrny v krku jsou prý známkou hojení, pan doktor mi radil vyplachovat ústa vodou ve které byl rozpuštěný acylpirin, ale hlavně chce to klid ,nenamáhat se,a hodně pít,u mě se dostavilo kravácení a to vícekrát, a to je nepříjemné daleko více než ty sliny, vydržte, a věřte, že bude lépe, opravdu bude. Hodně štěstí.
Dobry den,
neprijemne pocity v dutine ustni po tonsillekotmii (dale TE) pretrvavaji ruzne dlouho;obvykle 4-5 tydnu,protoze hojeni probiha velmi pomalu(stale drazdeni slinami,polykanim aj.)Ani vyskyt "hnisavych skvrn" neznamena zadnou komplikaci;tez svedci spise o urcitem typu hojeni.Tez hromadeni slin patri k obvyklym priznakum pri hojeni.
Dulezite je,zda mate teplotu a jak se citite celkove; zda nedoslo k nejakemu zhorseni Vaseho celkoveho stavu.Casto tez vystreluji bolesti do usi;tyto obtie by mely nejpozdeji do 8 tydnu po TE ustoupit.
Pri pochybnostech,zda hojeni probiha priznive,by Vas v prve rade mel videt operater nebo osetrujici ORL lekar.
Srdecne vas zdravim a preji vyborne zhojeni!
Ludvika Zahorova,Poliklinika na Narodni,Praha 1
návštěvník
Dobrý večer,já jsem 8 týdnů po tonsilektomii,bohužel budu muset na reoperaci,jelikož mi tam zůstalo residuum a mám stejný problém,od TE se mi to sem tam stalo,že jsem měla takovou divnou pachuť v ústech,ale teď už dva dny se trápím,mám šíleně hořkou chuť v puse nepomáhá vůbec nic,čištění zubů,výplachy,žvýkačky,nic...Jsem už z toho uplně na prášky,chtěla jsem se zeptat,jestli to může mít něco společného s tím residuem,protože mě to tam dráždí vlastně na tom kořenu jazyka...?
návštěvník
Počet příspěvků: 10
Vykašlávání hlenů myslím znamená, že je v těle hlen. Také si myslím, že tam byl i před mandlemi a nadále tam bude. Vytržením mandlí - vyjma případů kdy tam byl absces, nebo rakovina - je holý nesmysl a neřeší problém. Problémy se přesunou jen dále do těla a později nastanou hlubší - zdánlivě nesouvisející - zdravotní problémy. To, že je v hlenu krev znamená zase jen, že zákrok byl navíc ranou pro tělo, ranou, která se špatně hojí.
Mandle mají svůj význam a na svém místě mají zůstat! To, že byly nemocné - čepy, časté nesnesitelné infekce - znamenalo jen to, že nebyly nasloucháno předchozím problémům těla. Mandle jsou jen konrtolka stavu imunity - nejvyšší prvek. Vytržením kontrolky se problém neřeší. U auta, kterému svítí kontrolka chybějícího oleje, či ucpaného vzduchového filtru (to je přesnější) tuto kontrolku řidič také vztekle nevytrhne a nepokračuje dál, respektive udělá to, ale bude to řidič hlupák. Stejně tak jako Mudři - ne všichny a všechny specializace - indoktrinovaní mravenci armády farmako průmyslu tupě se svými přebujelími mozku čumí do krku pacientům a pak jim doporučí vytržení mandlí.
Ty mandle mají navíc duchovní rozměr, stejně tak jako každý orgán poukazuje na určitou vlastnostu - tím rozměrem je rozměr krční čakry a přímo mandle jsou o potlačeném smutku, slzách a hlavně nevyřčených touhách! Mandle jako analogie mužských varlat a ženských reprodukčních orgánů.
Takže k hlenu, ten tam byl, je a bude, dokud s ním něco neuděláte.
Ke krvi jsem to řekl také jasně a mandle už vám nikdo nevrátí a vězte, že to bylo špatně. První zásah a varování... teď už na sobě musíte jen makat a makat.
PS: a aby nikdo neříkal, že se mi to povídá, povím vám, že vím o čem mluvím, jsem také mandlař a problémy, které přišli poté, až po několika letech se také musí řešit, jen je to už těžší a tedy i ty mandle se dali v pohodě pořešit tenkrát, takže nevěřit všem těm bílím plášťům, sami jsou dost často nemocní. Díky za podnět k odpovědi.
Systém očisty mandlí je jasný, jen oni jsou jen ti kteří stanovují diagnózy, popisují jevy, nejjednodužší metody buď vůbec neznají anebo ani nechtějí znát, je pro ně jednodužší používat skapel, sypat tam chemické potlačující léky a brát za to nehorázné peníze, pač politika strachu a zdravotní daň - v podobě zdravotního pojištění je silný nástroj na vydělávání peněz.
návštěvník
Počet příspěvků: 10
Vykašlávání hlenů myslím znamená, že je v těle hlen. Také si myslím, že tam byl i před mandlemi a nadále tam bude. Vytržením mandlí - vyjma případů kdy tam byl absces, nebo rakovina - je holý nesmysl a neřeší problém. Problémy se přesunou jen dále do těla a později nastanou hlubší - zdánlivě nesouvisející - zdravotní problémy. To, že je v hlenu krev znamená zase jen, že zákrok byl navíc ranou pro tělo, ranou, která se špatně hojí.
Mandle mají svůj význam a na svém místě mají zůstat! To, že byly nemocné - čepy, časté nesnesitelné infekce - znamenalo jen to, že nebyly nasloucháno předchozím problémům těla. Mandle jsou jen konrtolka stavu imunity - nejvyšší prvek. Vytržením kontrolky se problém neřeší. U auta, kterému svítí kontrolka chybějícího oleje, či ucpaného vzduchového filtru (to je přesnější) tuto kontrolku řidič také vztekle nevytrhne a nepokračuje dál, respektive udělá to, ale bude to řidič hlupák. Stejně tak jako Mudři - ne všichny a všechny specializace - indoktrinovaní mravenci armády farmako průmyslu tupě se svými přebujelími mozku čumí do krku pacientům a pak jim doporučí vytržení mandlí.
Ty mandle mají navíc duchovní rozměr, stejně tak jako každý orgán poukazuje na určitou vlastnostu - tím rozměrem je rozměr krční čakry a přímo mandle jsou o potlačeném smutku, slzách a hlavně nevyřčených touhách! Mandle jako analogie mužských varlat a ženských reprodukčních orgánů.
Takže k hlenu, ten tam byl, je a bude, dokud s ním něco neuděláte.
Ke krvi jsem to řekl také jasně a mandle už vám nikdo nevrátí a vězte, že to bylo špatně. První zásah a varování... teď už na sobě musíte jen makat a makat.
PS: a aby nikdo neříkal, že se mi to povídá, povím vám, že vím o čem mluvím, jsem také mandlař a problémy, které přišli poté, až po několika letech se také musí řešit, jen je to už těžší a tedy i ty mandle se dali v pohodě pořešit tenkrát, takže nevěřit všem těm bílím plášťům, sami jsou dost často nemocní. Díky za podnět k odpovědi.
Systém očisty mandlí je jasný, jen oni jsou jen ti kteří stanovují diagnózy, popisují jevy (screening), nejjednodužší metody buď vůbec neznají anebo ani nechtějí znát, je pro ně jednodužší používat skapel, sypat tam chemické potlačující léky a brát za to nehorázné peníze, pač politika strachu a zdravotní daň - v podobě zdravotního pojištění je silný nástroj na vydělávání peněz.