Dobrý den, již rok mám bolesti pravého zápěstí. Jedná se o zánět šlachy, diagnoza Mb.De Quervain, pozit. Finkelstein. V lázních p. doktorka nevěděla, jaké procedury mi na to napsat. Nyní mi začaly stejné bolesti také na levém zápěstí. Lékař mě poslal na rehabilitaci. Bojím se, aby se znovu neopakovalo to, že rehabilitace nebude správně vybrána. Zajímalo by mne proto, čím se zánět šlachy dá léčit - jaká rehabilitace a zda pomáhá nějaká mast. Děkuji.
- Indikace
- Diskuze
- Lékaři a kliniky
Jak léčit zánět šlachy?
(Diskuze k tématu Bolesti zápěstí)
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
Dobrý den,
zánět šlach se dá velice dobře léčit terapií rázovou vlnou, je to jedna
z nejčastějších diagnoz. Více informací na www.klouby.com
S pozdravem
MUDr. Dalibor Zeman
Dobrý den, z klasické rehabilitace magnetoterapie (pulzní) a nácvik správného úchopu může pomoct. Rázová vlna, tak jak píše kolega výše, je také možností.
Brzké uzdravení.
Mgr. Martin Svitek, rhb Geri
návštěvník
Počet příspěvků: 6
Zdravím. Už od listopadu mne trápí zánět šlach, ted už je březen. Čili 5 měsíců bez nějakých úlev.Před 14 dny mne řekli, že mám Quervain snydrom. Byl jsem na operaci a stále mne to bolí. Před tím než jsem absolvoval operaci, tak jsem měl na ruce sádru. Pak ortézu. Mazal jsem vše drahýma mastma, snědl spousta Wobenzymu, na bolesti používal Aulin a Nimesil, ale bolest neustává. Doteď jsem už jen za léky utralil přes 10 000 korun. Tak už mi kurva někdo pomozte, protože to je nenormální. Díky
Dobrý den, chápu Vaše rozhořčení, zkoušel jste rázovou vlnu? Podrobné informace o rázové vlně se dočtete i na http://www.fyzioklinika.cz/nabidka-sluzeb/razova-vlna.html
Přeji brzké uzdravení, Mgr. Iva Bílková
www.fyzioklinika.cz
návštěvník
Rázovou vlnu mi nikdo nedoporučil. Chodil jsem na eletriku a magnety. Kouknu na to díky
Dobrý den, z fyzikálních pocedur by byl vhodný LASER protizánětlivě, eventuálně i pulsní magnetoterapie. V rámci individuální léčebné výchovy šetrně relaxovat krátký natahovač a dlouhý odtahovač palce, jejichž šlachy jsou zánětem pravděpodobně postiženy. Uvolnit případné blokády a měkké tkáně. A stabilizovat (zpevnit) zápěstí a klouby ruky. Případně se zaměřit i na další zřetězené poruchy, které ke stavu vedly, nebo jsou naopak jeho následkem.
prim.MUDr.Jan Slovák, Centrum komplexní péče Roseta, Praha, www.roseta.cz
| Premium member |
Vnitřní lékařství
Šenov
Počet příspěvků: 7
Dobrý den, na oblast levého zápěstí by byla vhodná laser sprcha (nikoliv sonda), vpravo pak rázová vlna. Každopádně to chce i komplexní přístup (oboustranný Quervain...?). MUDr. K. Šochová, Rehabilitační centrum Šenov, www.rehabilitace-senov.cz
návštěvník
Počet příspěvků: 1
dobrý den,mám zánět šlach na pravém zápěstí.Prodělala semultrazvukovou léčbu na RHB,ta mi nepomohla,ortoped mi začal dělat obstřiky,ale bohužel mám pocit,že jeto ještě horší.Můžete mi někdo poradit,zda existuje nějaká léčba,která mi pomůže?nebo se toho už nezbavím?to snad ne.Je to velká zátěž a hodně to omezuje v hybnosti,ale hlavně v práci.děkuji za radu
Na zánět šlach to chce hlavně klid postiženého místa ( většinou se nosí ortéza zápěstí, která odlehčí šlachám zápěstí) a protizánětlivé masti (třeba aulin gel 2-3x denně). To dle vážnosti stavu 1-4týdny. Případně terapii laserovou sprchou nebo rázovou vlnu. Tyto 2 terapie je možné kombinovat pro max. výsledek. Nutné je postiženou ruku max.šetřit, nic nenosit ani dveře neotevírat.
Samozřejmě dle vážnosti stavu by měl ortoped rozhodnout o správné léčbě.
| Basic member |
Počet příspěvků: 44
Dobrý den, po odeznění akutního zánětu, kdy končetina musí být v klidu, by měla následovat šetrná rehabilitace, zaměřená nejen na rehabilitaci postižené končetiny, ale i na hledání příčiny, proč k přetížení došlo a následnému odstraňování špatných pohybových návyků.
S pozdravem Mgr. Renata Léblová, CKP Dobřichovice
návštěvník
Dobrý den,
jsem již půl roku na nemocenské se zánětem šlach na obou rukou. Je mi 27 let a má práce činní max. 2,5h na pc denně,zbytek je orální komunikace s klienty. Nemyslím si, že jsem přetížila fyzicky jakkoliv ruce.
6 týdnů zánět šlach na pravé ruce - ortéza + Almiral gel a opravdu ji nepouzivala, vše jsem dělala pouze levou rukou i praci na pc. 7. tyden prava ruka zrudla s neskutečnou bolestí a začalo bolet i levé zápěstí, byl mi nasazen Dicoflenac duo 2x denně. Následující dva měsíce obě ruce naprosto neschopné jakéhokoliv pohybu, rudé až horké, nateklé a samovolné škuby ostré až píchlavé bolesti i bez sebemenšího pohybu - obě zápěstí a předloktí, nikdy lokty. K Dicoflenacu jsem přidala 30 kapek algifenu a Priess. zábaly. Bolestma jsem nemohla ani spát. Neschopnost se obléct, obout atd. Všechny testy krve negativní včetně rehmat. vyšetření. 20x proveden laser, pulzní magn. pole. V unoru 2012 (po 5 měsících)bolest zápěstí a předloktí obou ruk odezněla. Ruce po 5 měsících ztuhlé a ochablé, bez jakkéhokoliv pohybu. Ortézy jsem sundala a začala rehablitovat. Zánět šlach se přesunul do obou loktů. Opět neskutečné bolesti, poslána na magn. rezonaci pateře, sono a do Revhm. ustavu. Opět předepsán laser, pulzni magn. pole a nyní vyhřivka na oba lokty. Masti nepomáhají a Dicoflenac nyní 1x deně + Wobenzyn + akupunktura. Nyní samovolné bolestivé škuby zmizely, bolest loktů pouze při pohybech prstů (psaní SMS, pc, ovladač) + cokoliv udržet v rukou (talíř, mléko atd.)
Zajímalo by mne, proč takový drastický průběh a jak ted vyléčit zánět šlach v obou loktech, které opravdu není z přetížení a již 4.týdnem se klidem evidentně nehojí. Co ještě více by mi pomohlo? Co mám ještě udělat? Jsou takoví pacienti jako já, kteří mají všechny testy negativní a půlroku takto vážně nemocné ruce? Vyléčili se? Vrátilo se jim to zpět? Mám obavu, až se vrátím zpět do práce, že se mi zánět znovu rozjede v obou rukou. Děkuji za jakoukoliv odpověď.
S pozdravem,
Dominika
návštěvník
AHoj. Tak to máme úplně stejný problém. Já už se s tím léčím přes 5 měsíců a nepomohlo vůbec nic. Dokonce i na operaci jsem byl a bez úspěchů. Chodil jsem na magnetoterapii i elektroléčbu.Bral jsem Dicoflenac duo 2x denně, Pak Aulin 2x denně, pak Nimesil 2x denně, pak znovu Aulin a nepomohlo to. Mastičky jsem vyzkoušel ty nejdražší i konopné a bez úspěchů. Bojím se, že mě vyhodí z práce, protože všude uvadí, bát v klidu a během 14 dnů vyléčeno. Pěkná blbost. Já měl ortézu na obou rukách, potom i sádru a je to houby platný. A bojím se, že se mi zánět pak vrátí, poněvadž pracuji ve fabrice. Ach jo Petr
návštěvník
Dobrý večer!Mám také zánět šlachy v levém zápěstí.Můj lékař mi doporučil operaci,ale dočítám se zde,že jsou i jiné možnosti léčby.Mohu podstoupit léčbu rázovou vlnou,když jsem prodělala trombosu na levé noze a mám ji dědičnou?Léky už neužívám.Děkuji za radu!
Dobrý den,
zánět šlach lze vyléči pomocí rázové vlny, operace je naprosto zbytečná.
Trombosa není kontraindikace. Více informací na www.klouby.com
S pozdravem
MUDr. Dalibor Zeman
návštěvník
Zdravím. Zkusil jsem úplně všechno a žádný doktor mi nepomohl. Bolesti v zápěstí i v lokti mám už 7 měsíců bez nějaké úlevy.Byl jsem i na operaci a nic.I rázová vlna, která nepomohla. Doktoři mne obrali víc jak o 20 tisíc za různé mastičky, drahé wobenzymy, rázová vlna..jedno sezeni na 10 minut za 500 kč.A nic.Už mne to vážně ale vážně sere.
Dobrý den, Petře, pokud vám nepomohla ani rázová vlna, ani operace, příčina bude pravděpodobně někde jinde. Je potřeba tento problém řešit komplexně. Často může vyvlat bolesti lokte nebo zápěstí stažený nebo jinak postižený sval v okolí ramenního kloubu, nebo se bolest může propagovat i z krční páteře. Neznamená to však, že musíte mít bolesti krční páteře nebo ramene... Proto určitě doporučuji konzultaci s rehabilitačním doktorem, či ještě lépe zkušeným fyzioterapeutem. Určitě je možnost, jak tyto bolesti řešit. Ovšem čím déle je máte, tím delší bude i léčba. Jako fyzioterapeut doporučuji pravidelnou terapii z počátku alespoň jednou týdně!!
S pozdravem,
Mgr. Mariana Komárková
návštěvník
Díky moc. V pátek jdu i na magnetickou rezonanci, aby se podívali co to tam vlastně mám. V oblasti zápěstí však mám takovou bulku jakoby rosol a to mne také bolí. Ještě mne poslali na artroskopii zápěstí. Ale dost často mne bolí i hlava a tak si myslím, že to bude mít spojitost.
Dobrý den,
pro pana Petra: přikládním se k názoru kolegyně výše, určitě to chce řešit Váš problém komplexně, opravdu pečlivé vyšetření RHB lékařem či dobrým fyzioterapeutem, může to mít spojitost v Vaší krční páteří a celkovým držením těla. A nevím, jestli jste byl též vyšetřen na revmatologii, to byste také každopádně měl absolvovat.
S pozdravem
Mgr. Anna Nedbalová, fyzioterapeut
návštěvník
Na začátku mi řekla doktorka, že je krev dobrá. Jenže po 5 měsících mne posílá na vyšetření na revmatologii, takže si myslím, že to na začátku nějak popletla. Nevím, zda na fyzioterapeuta nemusím mít doporučení od obvodního doktora.
Dobrý den,
doporučení na fyzioterapii může předepsat lékař jakékoli specializace.
Zdravím,
Mgr. Gabriela Černá
návštěvník
Počet příspěvků: 4
Dobrý den, můj příspěvek byl zde publikován jako první v 11/2011. Od té doby jsem prošla rehabilitací: vířivka, VAS, cvičení, laser 20x. Je to o něco lepší, ale bolesti jsou pořád. Rázová vlna je drahá záležitost, lékař není přesvědčen, že mi u mé diagnózy pomůže, proto mi ji nedoporučil. Zánět se šíří dál. Prý musí být vyčištěna šlacha. Je navržena operace. Prosím, jaké jsou zkušenosti s operací při diagnóze De Quervain? U kolika % nepomůže? Může být stav po operaci ještě horší? Nebo se mohou problémy znovu objevit? Jaké jsou zkušenosti s rázovou vlnou přímo u této diagnózy? Kolik by muselo být opakování? Za jak dlouho by měl být znatelný výsledek? Děkuji.
zdá se léčba přiměřená, postup podobně bych volil,pokud nepomáhá ambulantní léčba delší dobu, pak operaci. ,. Stát se může ve zdravotnictví cokoliv, na druhou stranu podstatné havárky jsou velmi velmi málo pravděpodobné
návštěvník
Počet příspěvků: 4
Pane doktore, moc děkuji. Po Vaší odpovědi jsem se s operací smířila a taky zasmála. Přeji Vám pěkný den.
Komerční sdělení: Čeká vás operace? Potřebujete být co nejdříve zase fit? Chcete urychlit vstřebávání otoků a krevních podlitin po operaci a podpořit nekomplikované hojení?