Potíže při posilování

(Diskuze k tématu Fyzioterapie)

Potíže při posilování

Dobrý den, můj dotaz se jedná ohledně ramene. Aktivně sportuji již od dětství. Avšak poslední 4 roky se soustředím víceméně jen na posilovnu. Problém se objevil hned v začátcích, kdy mi při benčpresu pravé rameno jakoby uhýbalo a ačkoli jsem se jej snažil držet vždy ve správné poloze, vždy se skrčilo a přitáhlo směrem ke krku (nestávalo se tak pouze při cvičení prsních svalů, ale i bicepsu, tricepsu a deltových svalů). Problém jsem nějak neřešil jelikož jsem čekal že se problém vyřeší postupem času "sám". Dnes už sice rameno neuhýbá, ale hodně mi v něm křupe, přeskakuje občas cítím přílišnou vůli v ramenním kloubu. Bolest není většinou žádná, ani při ani po cvičení. Při cvičení již od začátku nedokáži procítit a stimulovat svalovou partii na pravé polovině stejně jako na levé (jsem levák) ,ať se snažím sebe víc, nejedná se pouze o rameno nýbrž o celou pravou polovinu těla. Díky čemuž se vyskytla i svalová dysbalance, která není sice tak markantní, ale i sval má jiný tvar (konkrétně triceps - pravá ruka). Dále při cvičení bicepsu cítím nepříjemné táhnutí jdoucí až do ramenního kloubu Co se týče běhu, tak při delších trasách po jisté době začnu cítit pravý kyčelní kloub (jakoby pohyb nevycházel ze svalu ale kloubu). Vím je to hodně informací a tak budu vděčný za každou radu či pomoc, kterou mi zde sdělíte. Žádný lékař mi zatím nebyl schopný pomoci, protože řešil pouze již vzniklý problém (rameno) , ale nikdo mi nebyl schopný říci z čeho to všechno pochází. Mám k dispozici i RTG ramenního kloubu v PC. Ještě jednou děkuji předem za odpověď

1.3.2011 21:56

Probíhá odesílání formuláře

RE: Potíže při posilování

Dobrý den, pane Vojto.
Vaše potíže z největší pravděpodobností vycházejí opravdu ze svalové nerovnováhy, tak jak popisujete. Vzhledem k tomu, že jste sportovec, jste i velmi vnímavý ke svému tělu, což je dobře. Problém je, že popisující potíže jsou již markantní a je nutné je řešit s odborníkem - v tomto případě nejlépe školeným fyzioterapeutem. I přes Vaši vnímavost k Vašemu tělesnému schématu, sám nedokážete potřebné chyby zkorigovat. Důvod je již v nastavení pohybového programu mozku a tedy při nápravě tohoto chybného programu je nutné postupovat globálně - nápravou celého chybného pohybového stereotypu, ve Vašem případě stereotypů vícero. Existují fyziot erapeutické metody založené na tzv. neurofyziologickém principu, je to např. Vojtova metoda (pro dospělé), spirální dynamika, Kolářova metodika vycházející s vývojové kineziologie apod. Obraďte se proto urychleně na nejbližší fyzioterapeutickou kliniku, popř. pokud ve Vašem okolí nevíte kam se obrátit, přijeďte do Prahy, my Vám poradíme.
Přeji hodně štěstí, Eva Kalvasová, rehabilitace GeRI.

7.3.2011 08:00

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)

Komerční sdělení: Čeká vás operace? Potřebujete být co nejdříve zase fit? Chcete urychlit vstřebávání otoků a krevních podlitin po operaci a podpořit nekomplikované hojení?