Dlouhodobé problémy s kotníkem

(Diskuze k tématu Podvrtnutý kotník)

Dlouhodobé problémy s kotníkem

Dobrý den,
rád bych znal Váš názor na mé dlouhodobé potíže se zvrtnutým kotníkem. Je tomu asi 5 let, kdy jsem si po pádu ze stromu (cca 4m) zvrtnul kotník. V nemocnici mi dali kotník do dláhy a po pár týdnech léčba v nemocnici sundáním dláhy skončila. Kotník byl oteklý a bolestivý, tak jsem navštívil traumatologa. Ten mě poslal na rehabilitaci-ultrazvuk, cvičení. Stav byl stále neuspokojivý. Při každé návštěvě traumatologa mi byla předepsaná jiná mastička a nakonec jsem se dověděl, že se s tím nedá nic dělat se slovy možná se to po létech spraví. Dodnes se musím vyvarovat takřka všech sportů a po zátěži je kotník oteklý a bolestivý. Při chůzi se cítím jistě než mě začne omezovat bolest. Mastičky a chlazení kotníku uleví, ale druhý den je to to samé. Asi před třemi lety jsem byl u jiného traumatologa a tem do kotníku píchnul injekci pro podporu látkové výměny-injekce měla nastartovat hojení vazů. Několik dnů jsem cítil úlevu, ale opět se vše vrátilo do starých kolejí.
Mám se tedy s tímto stavem smířit nebo je ještě nějaká možnost na zlepšení? Děkuji.

2.8.2009 09:01

Probíhá odesílání formuláře

Odpověd na Dlouhodobé problémy s kotníkem / 2.8.2009 9:01

Zdravím,
Ve Vašem případě bolestivého kotníku jsou dvě možnosti: 1. Kotník je nestabilní, viklavý kotník
2. Artróza kotníku, resp. hlezenního kloubu.
Je potřeba u Vás zjistit o kterou diagnózu se jedná a podle toho Váš bolestivý kotník léčit. Léčit tedy podle příčiny, nikoli podle příznaků.
www.revmacentrum.cz
www.razovavlna.eu

2.8.2009 10:06

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)
Odpověd na Dlouhodobé problémy s kotníkem / 2.8.2009 9:01

Dobrý den zajímalo by mě jakým způsobem se dá léčit viklavý kotník a zde se někdy vrátí do původního stavu ? Děkuji.

17.10.2009 19:32

Zdravím,
léčba viklavého kotníku je dvojí:
1. možnost stabilizace ortézou
2. plastika vazů kotníku
nestabilní kotník vede k následnému opotřebení chrupavky hlezenního kloubu a ke vzniku osteoartrózy.
www.revmacentrum.cz

17.10.2009 23:12

Kvalitní  (2)    Nekvalitní  (0)
Těžké zranění kotníku

Dobrý den, prosím o radu. 16. listopadu jsem špatně došlápla na schodech a po následném pádu už nešlo na nohu došlápnout. V nemocnici mi po rtg byla přiložena ortéza. Otok a hematom byl pod vnějším kotníkem až k prstům, a po pár dnech i po celém nártu. Za týden na kontrole určena další kontrola za tři týdny. Poté opět za tři týdny, a 29.12. mi chtěl lékař ukončit pracovní neschopnost i přesto, že mi bolest nedovolila plně došlápnout. Nyní na kontrole 12.1. provedeno CT pro otok a bolestivost ( bez traum. změn). Během lékařských kontrol jsem vyslechla několik diagnoz, poslední včera. Mimo jiné: těžký výron, natažení dorzálních vazů Chopart. kloubu, poranění Lisfrankova kloubu....Nicméně otok je stále dost velký, při chůzi z kopce nebo ze schodů se bez opory neobejdu, mám pocit, že si noha dělá co chce. Prosím o radu, co dál. Děkuji

14.1.2012 15:50

RE: Těžké zranění kotníku

Dobrý den, ve Vašem případě došlo k výraznému poškození lymfatického systému. Proto jsou otok a hematomy tolik výrazné a poškození nedovoluje pohyb v drobných kloubech nohy. Bolest značí, že regenerace ještě není dobrá (což sama cítíte). V případě, že by jste začala nohu zatěžovat aniž by došlo předtím k odtoku lymfy z původně poškozené tkáně, poškození cévek by se prohlubovalo. Upřímně Vám doporučuji manuální nebo přístrojovou lymfodrenáž na pracovišti, které se věnují lymfodrenáži pod "zdravotním dohledem" optimálně 5x v týdnu + kompresivní podkolenku (pokud je otok pouze v oblasti kotníku a nezasahuje výše).

Přeji mnoho zdraví v novém roce, Mgr. Iva Bílková
www.fyzioklinika.cz
606 404 804

14.1.2012 17:38

Kvalitní  (1)    Nekvalitní  (0)

Komerční sdělení: Čeká vás operace? Potřebujete být co nejdříve zase fit? Chcete urychlit vstřebávání otoků a krevních podlitin po operaci a podpořit nekomplikované hojení?