Dobrý den, jsem 14 dnů po artroskopii kolene, kdy mi byla zjištěna díra v chrupavce. Když pominu bolest kolene, hrozně mne bolí pod kolenem, vlastně od kyčle a když jdu po schodech, tak bolest projede až do nártu, mám pocit jakoby zkrácených vázů pod kolenem, je toto normální. Před zákrokem jsem tyto potíže neměla. Kdy je možné jezdit po tomto výkonu na kole? Díky za odpověď.
Stav po artroskopii kolene
(Diskuze k tématu Operace kolene - operace menisku)
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
návštěvník
Počet příspěvků: 13
Dobrý den, moc té Vaší odpovědi nerozumím, co je velmi vhodné?
Popisovala jsem bolesti po artroskopii a ptala jsem se, jestli je to normální a jak dlouho je možné jezdit na kole
![]() | Premium member |
Počet příspěvků: 77
Vážená paní, Váš popis obtíží je bohužel ne zcela jasný. V případě, že máte na mysli bolest v oblasti podkolenní jamky, může být skutečně v souvisloti s poškozenou schrupavkou zadní části kloubních ploch kolenního kloubu. Odstup od artroskopické operace je poměrně krátký a příčina obtíží může souviset jen se ztuhlostí zadního kloubního pouzdra (pocit zkrácených vazů v podkolenní), případně s narušením stereotypů chůze (odlehčování operované končetiny a blok křížového kloubu). Doporučuji věnovat se pooperační rehabilitaci a obnovení plného rozsahu kolenního kloubu.
S pozdravem MUDr. František Picek, ORP CENTRUM, Praha Dejvice, tel.: 233338112, www.orpcentrum.cz
návštěvník
Počet příspěvků: 6
Dobrý den,jsem 3 týdny po ask kolena s nálezem,volný LCA-Lachman nad 5mm,rozvláknění okraje CMF pod mediopat. plikou-resekce.Koleno mně stále bolí,někdy více někdy méně,často i v noci.Můžu ho i celkem dobře ohnout,ikdyž to bolí,nedřepnu si,do schodů a se schodů je to také problém.Při propnutí mně v koleně silně píchá a často se mi stává že mi v koleně hodně lupne a to pak je jakoby se mi koleno podlomilo a dost to bolí.Stále ještě s nohou cvičím podle rady rehab. sestry z nemocnice.Nejsem žádný velký sportovec,ale ráda jezdím na kole a na bruslích,mám fyzicky hodně těžkou práci kde musím tahat dost těžká břemena a to pak stačí nějaký ten špatný pohyb a koleno mi vyskočí.Prosím o radu co se s tím dá dělat.Bylo mi řečeno,že po ask bývá návrat do zaměstnání cca po 3-4 týdnech,to si momentálně nedokážu představit.Děkuji za Váš čas.M
návštěvník
Počet příspěvků: 1
Dobry den. Som po artrosk. kolena, bol mi ciastocne odstraneny odtrhnuty menisuks + "zbrusene" jablcko. Mam aj ciastocne odtrhnuty predny kriz. vaz, ale ten sa nechal tak (neviem ci sa to moze samo zrast alebo nie). Mam 13 dni po operacii a viacmenej uz chodim skoro normalne, aj ked obcas akoby som v operovanom kolene stratil rovnovahu. Po cca. 10 dnoch som zacal so stacionarnym bicyklom + slabsi trening hornych partii. Kolko by sa malo cakat s pomalym posilovanim kvadricepsov a hamstringov na strojoch (predkopavanie, zakopavanie)? Staci pockat kym budem schopny uplne vystriet a pritiahnut nohu alebo je lepsie pockat dlhsie? Su nejake stabilizacne cviky ktore sa pri takychto zraneniach/rehabilitacii odporucaju? Dakujem.
Dobrý den, po operaci kolene Vám doporučuji přístrojovou či manuální lymfodrenáž (rychleji dojde k regeneraci měkkých tkání) plus cvičení na labilních plochách (posturomed, úseče, ...) cvičením se "posilují" svaly a vazy v bezprostřední blízkosti kloubu a dochází tak ke stabilizaci kloubu. Tuto terapii doporučuji co nejdříve bez odkladu.Posilování velkých svalových skupin nemá přílišný efekt pro stabilizaci. Velké svaly se účastní na provádění pohybu ne na stabilizaci kloubu.
Přeji příjemné a rychlé uzdravování, Mgr. Iva Bílková
www.fyzioklinika.cz
Dobrý den,
podstatná informace z pohledu následné rehabilitace je zejména rozsah zákroku popisovaného jako "zbroušení češky". Na vhodnou dobu silového zatížení by měl odpovědět především operatér. Všeobecně jistě platí, že zprvu je důležité obnovit rozsah pohybu, uvolnit češku a postupně začít se šetrným posilováním stabilizátorů - nestabilní plochy, rotoped a pod. Silová cvičení na strojích jsou na místě posledním, a to v době, kdy koleno nebude nijak negativně reagovat ( otok, zduření, bolest ) na větší míru námahy, delší chůzi, běh na rovném terénu a pod.
S pozdravem,
MUDr.František Picek
ORP CENTRUM Praha
www.orp.cz
Komerční sdělení: Čeká vás operace? Potřebujete být co nejdříve zase fit? Chcete urychlit vstřebávání otoků a krevních podlitin po operaci a podpořit nekomplikované hojení?