Jakou ortézu?

(Diskuze k tématu Koleno - plastika předního zkříženého vazu)

Jakou ortézu?

Dobrý den,
mám za sebou plastiku křížového vazu a zajímalo by mě, která ortéza je nejvhodnější pro sjezdové lyžování.

23.7.2010 09:47

Probíhá odesílání formuláře

RE: Jakou ortézu?

Dobrý den

Teoreticky by jste po úspěšně provedené náhradě zkříženého vazu nemusel mít ortézu vůbec žádnou, ale i po úspěšné operaci je na rizikové sporty doporučována ortéza, která má za úkol chránit koleno před případnými dalšími úrazy. Měla by tedy minimálně stabilizovat koleno do obou stran a rotací, ideálně pak i chránit násilnému předozadnímu pohybu kolene, dovolat plnou hybnost kolene, být pevná, lehká a dobře snášená. Na trhu je poměrně velké množství ortéz, které vyhovují těmto parametrům. V podstatě záleží pouze na Vašich finančních schopnostech. Rozhodně bych ale doporučoval stran definitivního výběru ortézy konzultaci se svým ošetřujícím lékařem, který nejlépe ví jaké parametry ortézy by pro Vaše koleno byly optimální. Osobně preferuji u svých pacientů kolenní ortézy firmy DonJoy.

S pozdravem MUDr Roman Bartoš

www.bartosroman.cz

25.7.2010 16:56

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)
RE: Jakou ortézu?

Dotaz pro Dr.R.Brtoše
Dobrý den, mám přetrženývnitřní kolenní vaz a natažený křížový vaz(z lyžování v březnu t.r.). Na operaci jsem nebyl (flebotrombóza v noze). Z Vašeho pohledu (budu-li chtít ještě lyžovat)- je z hlediska bezpečnosti v mém případě vhodnější od DonJoy kolenní ortéza DRYTEX HINGED KNEE,nebo DRYTEX ECONOMY HINGED KNEE? Nebo je to úplně jedno?
Domníváte se, že se ještě mohu pustit do sjezdového lyžování ? Nebo se mám na to, lidově řečeno, "vykašlat" ? Normálně jezdím na kole (bez ortézy), v pohodě dělám kratší pěší tůry. Nejsem již nejmladší.
Děkuji za odpověď.
Johny

15.11.2010 14:17

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)

Komerční sdělení: Čeká vás operace? Potřebujete být co nejdříve zase fit? Chcete urychlit vstřebávání otoků a krevních podlitin po operaci a podpořit nekomplikované hojení?