Dobrý den, žádám Vás o radu. 21.5.2009 jsem podstoupila artroskopii kolene-sešití menisku, koleno od té doby stále nenatáhnu a při včerejší kontrole mi bylo ortopedem sděleno, že musím na další operaci- plastiku předních křížových vazů. Neměl by ortoped nejprve nechat udělat megnetiskou rezonanci, než mě pošle během 3 měsíců opět na operaci, opět možná s neurčitým výsledkem? Mockrát děkuji za odpověď
Další operace kolene bez MR?
(Diskuze k tématu Koleno - plastika předního zkříženého vazu)
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
Zdravím,
podle mého názoru na žádnou operaci nyní v žádném případě "nemusíte". K operaci pro náhradu zkříženého vazu přistupujeme až po uklidnění kolenního kloubu a dosažení plné hybnosti. Odložením operace před plastikou vazu nemůže dojít k prodlevě či ke zhoršení stavu, naopak.
www.revmacentrum.cz
www.razovavlna.eu
návštěvník
Počet příspěvků: 1
Dobrý den, chtěl bych se u Vás poradit. Asi ve 14letech mi v pravém koleni praskl přední křížový vaz. Doktor mi koleno vyčistil a doporučil mi plastiku kolene. Já ale neviděl velkou potřebu po plastice, a navíc jsem skončil na onkologii, tak o operacích nebyla ani řeč. Dříve jsem sportoval závodně, nyní jen tak rekreačně a zajímalo by mě, zda se s kolenem může něco stát.
Když sportuji (třeba hraji tenis) tak vždy s ortézou na koleni. Občas mě v koleni píchne, ale potom je to bez problémů. Jenže nedávno mi při prudkém zabrzdění v koleni opět křuplo. Moc nebolí, nenateklo, není ani teplé, ale při chůzi do schodů bolest cítím a trošku mi tam popichuje.
Chtěl bych se proto zeptat, jestli se mi koleno nemůže ještě více poškodit, když bude stále "vypadávat" 2-3x do roka. Třeba jestli se nepoškodí meniskus, nebo chrupavka, nebo kdo ví co.
Moc děkuji za vaši odpověď
Zdravím,
kolenní kloub je po ztrátě zkříženého vazu nestabilní. V mladém věku, kdy kloubní chrupavka je vysoká, kromě občasného překakování v kloubu, pacient větších potíží nepocítí. Ale nefyziologickým pohybem, při trvale volném koleně, se chrupavka trvale postupně opotřebuje a ve vyšším věku kloub chrupavku ztrácí - vzniká kloubní opotřebení - artróza. Pokud tedy lze, plastika vazu je žádoucí, a to jen do doby než vznikne kloubní opotřebení.
prim. Moster, Revmacentrum
Komerční sdělení: Čeká vás operace? Potřebujete být co nejdříve zase fit? Chcete urychlit vstřebávání otoků a krevních podlitin po operaci a podpořit nekomplikované hojení?