Dobrý den.Při fotbale jsem si přetrhl přední křížový vaz, stalo se to někdy v listopadu. Před 3 týdny jsem podstoupil artroskopickou operaci obnášející ME ME part, shaving kondylu a egalizace LCA. Operatér říkal, že jsem měl křížový vaz zcela přetržený, takže ho odstraňoval. Nyní už mám koleno zcela zhojené a dokážu i došlapovat bez bolesti, nicméně koleno je stále nestabilní. Je možné že prý nejspíš nebudu potřebovat plastiku toho vazu jak mi bylo sděleno? děkuji za odpověď
Přetržený křížový vaz
(Diskuze k tématu Koleno - plastika předního zkříženého vazu)
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
Zdravím,
u nestability kolenního kloubu po přetržení předního kříženého vazu u mladších jedinců je vhodné udělat plastiku vazu jako prevence pozdějšího vzniku artrózy kolenního kloubu.
www.revmacentrum.cz
www.razovavlna.eu
návštěvník
Počet příspěvků: 4
To je zajímavé. Je mi 22 a ještě bych pár let chtěl aktivně sportovat. Takže až pudu na další konzultaci, myslíte si, že mám s ortopedem toto prokonzultovat, nebo se obrátit na jiné pracoviště?
návštěvník
Omlouvám se, zeptal jsem se špatně. Chtěl bych ještě vědět, zda je skutečně možné dosáhnout plné funkčnosti a stability kolene i bez LCA, samozřejmě za použití ortézy?
Zdravím,
stabilitu kolenního kloubu může na několik let dobře stabilizovat svalový korzet. Zůstává však nestabilita, která vede k opotřebování chrupavek - artróze. Svaly jsou dostatečnou stabilizací kloubu do cca 40-50 let, po té ochabují a koleno spěje neodvratně k artróze.
www.revmacentrum.cz
www.razovavlna.eu
návštěvník
Počet příspěvků: 2
Dobrý den. V roce 2005 mi v lese podjel pod pravou nohou dřevěný špalek a výsledkem byl utržený křížový vaz.Následně následovala artroskopie zbytku vazu.I přes moje ujišťování, že mám koleno nestabilní mi bylo lékařem sděleno, že rozsah vůle je spíše menší a že lidem nad 50let se plastika již neprovádí, protože je to zbytečné a že časem dojde ke zklidnění. Ke zklidnění nedošlo, spíše naopak.Je to rok od roku horší,kromě nestability mě bolí jakoby meniskus a chvílemi nemohu na nohu ani došlápnout. Při sestupu ze schodů se křečovitě držím zábradlí jelikož noha je značně nestabilní a bolestivá. Nehledě k tomu, že bez bolesti nejdu ani 1km, nemohu tančit,provozovat turistiku,hrát volejbal ani jinak sportovat.Můžete mi prosím poradit,zda v 57 letech bych měla jít na plastiku vazu?
věk není limit. podstatné jsou stav kolene, vitalita pacienta a jeho představa o dalším životě. Občas děláme plastiku i ve Vašem věku při jinak naprosto zdravém koleni a nadstandardní vitalitě.
Dr. Selucký
návštěvník
Děkuji za odpověď. Poslední dny mě to koleno bolí intenzivní bolestí i ve stavu klidu. Při došlápnutí jakobych kolenem projela jehlice.Bolest je na vnitřní straně kolene ve spodní části.Chodím do práce a ještě další 1-2 roky chodit budu,bydlím na kopci 4km vzdáleném s převýšením 300m. Teď musím pro bolest jezdit autem.Můžete mi prosím doporučit pracoviště, kam bych se mohla objednat pro posouzení stavu a popř. domluvit postup léčby?
návštěvník
Počet příspěvků: 1
Je mi 15 let ve 14 jsem měla úraz na lyžích a to byl natržený přední křížový vaz pobolývalo to celý rok.. Poté co jsem koleni začala přidávat přetrhnul se mi tento vaz úplně. Jezdím aktivně na koni a kolena potřebuji :) ,ale operace je možná až v 18ti. Co mám s kolenem 3 roky dělat? Nebo jaké je možné řešení??
Zdravím,
operace je skutečně vhodná až po ukončení růstu, u každého jedince je to individuální. Dívky ukončují růst dříve než chlapci, zpravidla 2 roky po menarche. Do operace lze koleno dobře stabilizovat kvalitní čtyřbodovou ortézou. Předepíše ortopéd.
prim. Moster, Revmacentrum
myslím, že limit není vyloženě 18 let, ale věk, kdy je ukončen růst v oblasti kolena. Používáte ženský rod, pokud jste žena či dívka, jde dle RTG snímku a doby nástupu hormonálních změn usoudit, zda je už operace možná. U žen bývá dříve. Dalším kriteriem je míra nestability kolena.
návštěvník
Počet příspěvků: 20
Dobrý den,
i já mám dotaz na plastiku po přetrženém předním křížovém vazu. Po artroskopii mi také byly odstraněny zbytky a řečeno, že nejprve se to musí uklidnit a naposilovat a chodit na RHB. Nyní je to zhruba 3 a půl měsíce po operaci samotné a chodím normálně,jen mám problém se stálým otokem kolene a častým "vypadávání " něčeho v koleni.Na předchozích kontrolách mi bylo řečeno, že v mém věku 34 let nebude plastika nutná,ale na poslední kontrole před týdnem mi bylo řečeno, že ty posuvy nebo posuny v koleni jsou tak velké, že plastika bude nutná,aby nedošlo ke zničení menisků a dalšího....nevím jak to bude,ale musím mít koleno v pořádku,protože potřebuji absolvovat TV na vysoké škole. Tuto informaci jsem sdělila ošetřujícímu lékaři a řekl mi, že to nebude možné v oblasti doskoků,skokůa kontaktních sportů alespoň na takových 5 let. Je to celkově možné a jak vlastně dlouho se plastika hojí například u aktivní ženy,která má dostatek normálního pohybu??????děkuji za váš čas.
Zdravím,
plastika zkříženého vazu by měla být zhojena do 3 měsíců. Vaše potíže jsou dány kloubní nestabilitou. Koleno můžete nyní do operace stabilizovat kvalitní čtyřbodovou ortézou.
návštěvník
Počet příspěvků: 8
Dobrý den,
Nemám žádné medicínské vzdělání, ale možná oceníte moji zkušenost. Pokud ne, tak se omlouvám za "spam".
Sám jsem po plastice PZV, kterou jsem si bohužel znovu utrhl, takže mne čeká replastika.
Každopádně jsem v současné době schopen soutěžně hrát mimo jiné fotbal/futsal/malou kopanou, tedy mimořádně kontaktní sporty díky čtyřbodové ortéze (Sanomed - Protect.4) bez větších potíží.
Tedy před operací je s ortézou možné bez potíží sportovat a po operaci, podle mých zkušeností, doporučuji sportovat dlouhou dobu POUZE s ní. Naposilovaná noha a jakási opatrnost bohužel zdaleka nestačila a prasklo mi dokonce bez jakéhokoliv kontaktu, pouze při prudší změně směru běhu..
S pozdravem
Jan Cizler
Zdravím,
po delší době zase jeden rozumný názor z pohledu pacienta.
návštěvník
Počet příspěvků: 8
Díky, od Vás to potěší dvojnásob.
JC
návštěvník
Děkuji všem za jejich názory a panu Honzovi za názor pacienta :) pokud ještě máte nějaké zkušenosti tak sem s nimi.Víte já nejsem aktivní v žádném sportu-nelyžuji,závodně neběhám,nehraji žádne kontaktní sporty, jsem jen učitelka,co potřebuje normálně chodit,jako jiný člověk.Přiznávám, že ta plastika,podle toho co slyším,mě děsí,ale bude nutná,Na RHB mi stále vtloukají do hlavy,že musím hlavně naposilovat zbytky svalstva a to okolo,abych se udržela v minimální kondici,ale stejně mi to nepomáhá,stačí jeden jediný delší výšlap do přírody a večer je noha....koleno oteklé na pomalu trojnásobek a já nevím---nechápu proč pořád,díky
Pplastika |LCA je podle všeho u vás vhodná. Zhojená na běžný pohyb je kolem 3 měsíců, z hlediska bezpečného sportování je to trochu složitější,mezi 3-9 měsíci probíhá "přehojování " vazu, prakticky jde říct, že není úplně pevný a některé sporty, které ho více namáhají (prudké změny směru běhu, "škubnutí" v koleni, doskoky....) mohou být problém, jak velký je také otázka mj. vypracování svalstva stehna. Po 9 nebo spíš 12 měsících by přestavba vazu měla být ukončena a dosaženo maximální pevnosti a funkčnosti, takže pokud si uchováte do té doby koleno pevné (neutrhnete si ho znovu) je jeho pevnost srovnatelná se zdravým kolenem, omezení stran sporu se už dalším časem nemění.
O těchto věcech by vás měl informovat mj i na základě opakovaného vyšetření v čase a posouzení stability a svalového korzetu operatér v pooperačním období.
návštěvník
Dobrý večer,takže v podstatě pokud se dostanu na vysokou školu,kde mi musí bonifikovat TV,tak nemám na dlohou dobu šanci na cokoli, co by poničilo plastiku???chápu váš předchozí výklad správně???
návštěvník
Dobrý den,
před 2 měsíci mi bylo lapadoskopicky ostraněno 70% meniskusu.. S tím, že mám navíc přetržené křížové vazy. Na plastiku jsem domluvený až na podzim.
Nicméně nyní jsem po RHB, chodím bez problémů - doschodů, zeschodů (noha se mi nepodvrtává).. jezdím na kole a vše je v pořádku(můj subjektivní pocit). Nicméně se chci zeptat, jestli je možné s takovým to stavem(přetržené křížové vazy) provádět nějakou turistiku.. (dejme tomu, že s tur. holemi a nějakou ortézou na koleni projistotu).
Děkuji za názor
Zdravím,
s přetrženým zkříženým vazem může být provozována jakákoli zátěž s použitím čtyřbodové ortézy.
návštěvník
Počet příspěvků: 9
Hrál jsem 2 roky fotbal s přetrženým křížovým vazem s čtyřbodovou ortézou a až poté jsem šel na plastiku po které brzy začnu opět hrát.
návštěvník
Dobý den.Před čtyřmi týdny jsem si přetrhl přední křížový vaz jen co se mi asi po pěti dnech zmenšili otoky začal jsem jezdit na kole,nejdříve doma na trenažéru bál jsem se totiž pádu a bylo to takové šlapání do hranata a přez bolest,ale po dvouch dnech co jsem si začal být jistější už jsem jezdil normálně venku.Ted už zhruba týden jsem bez problému schopen ujet 60 km pod dvě hodiny a k tomu přidat pul hod.v bazénu,vše na jeden zátah.Musím říc že mi kolo strašně pomohlo oproti například plavánímu.Hybnost kolena sice ještě není zdaleka uplná ale zlepšuje se to.Tímto bych se chtěl pánu doktoru zeptat jakou ortezu případně i značku bych si měl pořídit, protože v zimě hraju okresní ligu v hokeji.Na operaci jít nechci.Děkuji za radu.Aleš
návštěvník
Jsem sice nezkušený, ale jak jsi zjistil, že ho máš přetržený a ne natržený, či natáhlý?
návštěvník
zjištění to nebylo příjemné samozřejmě u ortopeda v nemocnici HB
Zdravím,
to vše, co po přetržení zkříženého vazu jste absolvoval je v souladu s doporučením Vašeho lékaře z HB? Ten nedoporučil žádný postup ????
návštěvník
Dobrý den.Ortoped mi pouze říkal at procvičuji nohu dle pocitu ortezu at nosím také podle pocitu.Těch pět dní s ortézou mě stačilo,noha a svalstvo začalo značne ochabovat.Je pravda že minulé pondělí při návštěvě jsme probírali moje rozcvičování a ortoped mi doporučoval ubrat ale jen v případě otoku kolene,což nenastává.Co se mě týče nemám pocit nestabiliti kolene jen v rotaci trochu bolí.Dneska jsem využil volného dne a jel jsem na kole pouze 30 km a pokoušel jsem běh po měkém (louka) musím říc není to ono.Schody ale už zvládám nahoru i dolu bez problému.V práci nosím zboží od 5 do 30 kg zatím se snažím hlídat váhu max do 10 kg kde si jsem s kolenem jistý.Jen ta uplná hybnost mě trapí např.dřep bez opory ještě neudělám.S pozdravem Aleš Mudroch
návštěvník
Počet příspěvků: 3
Dobrý den, jsem 10 týdnů po plastice LCA. A chtěl bych se zeptat kdy budu schopen běhu. Konkrétně požárního útoku. Dělám proudaře, takže se jedná v podstatě o sprint. Koleno mám řekl bych skvěle rozhýbané, svalovina také pribývá. A také bych chtěl doporučit nějakou ortézu, ačkovil toho nejsem zastánce, tak aspoň na běh v létě v době letní hokejové přípravy pro jistou. Dle mého ortopeda po 3 mesících mohu začít běhat, ale nevím jakým stylem, zdali jen vyklusávat po ovále či závodit s hasiči. Vyklusávat jsem zkoušel jen 2 kolečka abych koleno nenamohl a řekl bych že jsem si stejně jistý jako před plastikou. Předem děkuji za odpověď!
Zdravím,
a přetržení zkříženého vazu bylo nějak objektivně ověřeno? Př. magnetickou rezonancí, artroskopií, nebo byla aspoň diagnostikována punkcí krev v koleně?
návštěvník
Přesnou diagnozu mi ortoped zdělil zhruba týden po urazu až odezněla větší část otoku vyšetřením pouze v ordinaci a provedením punkce kde krev byla.
OK, čas ukáže...
Především nenechat atrofovat svaly, nutno trvale posilovat stehenní svaly.
hm, že se cítíte dobře neznmaná, že váš vaz se cítí dobře a nepřetrhne se. Fakticky nejslabší je mezi 3 a 6 měsícem (resorbuje se původní a přestavuje se do nového), plně drží kolem 9 až 12 měsíce. Orteza vám na rizikové zatížení nepomůže, na nerizikové ho nepotřebujete. Sportovcům profi se povoluje v čr sportovat naplno dřív, protože je tlačí extra prachy a protože jsou schopni si do půl roku vybudovat extremní svalový korzet. Ale i tak je zvýšené riziko reruptury nebo vytahání a nefunkčnosti vazu. Můžete dosledovat, že i vrcholoví sportovci operovaní a hraající ligi v zahraničí po plastice LCA vypadnou ze sportu celou sezonu.
Váš typ zátěže je srovnatelný s kopanou nebo s hokejem, doporučuji vám plnou zátěž tímto sportem po více než 9 měsících . Můžete se setkat i s jiným názorem.
návštěvník
Dobrý den, jsem již šestým dnem po LCA. Před propuštěním z nemocnice mi rehabilitační sestra doporučila začít ihned cvičit stehenní sval. Při cvičení pociťuji menší bolest, ale včera mi z vrchní části hlavní jizvy tekl krevní výpotek. Chci se zeptat, jestli je nutné zajít k lékaři, nebo je tento stav normální. Případně jestli není nutné cvičení omezit. Děkuji.
Zdravím,
je zcela obvyklé, že v kolenním kloubu po tak náročném výkonu, jakým plastika LCA je, zůstává v kloubu něco krevní náplně. Při cvičení může nitrokloubní obsah ještě nezhojenou ranou lehce prosakovat. Vhodné je udělat na pracovišti, kde jste byl operován kontrolu se zjištěním množství kloubní náplně a vyměnit obvaz.
návštěvník
Dobrý den, jsem po čerstvé artroskopii kolene - revize, parc. LME, shaving, resekce a shaving volných vláken LCA.
Závěr: Rupt. LCA gen. l. sin. partialis (75%)
Rupt. men. lateralis gen. l. sin - cornu posterior
Bohužel jsem nebyla moc při smyslech, takže vlastně moc nevím, co jsem s kolenem měla, a se svým ortopedem se uvidím až za týden, proto prosím o trochu vysvětlení.
Čeká mě také plastika křížového vazu, je mi 22 a aktivně sportuji, chci se ještě zeptat, za jak dlouho je tento výkon po artroskopii možný.
Mnohokrát děkuju za odpověď! S pozdravem, Lucie Š.
Komerční sdělení: Čeká vás operace? Potřebujete být co nejdříve zase fit? Chcete urychlit vstřebávání otoků a krevních podlitin po operaci a podpořit nekomplikované hojení?