Dobrý den,
v roce 2004 jsem prodělala úraz kolena, byla mně provedena artroskopie, při které bylo zjištěno, že mám ze dvou třetin odtržený přední křížový vaz. Zároveň mně bylo řečeno, že další operace není nutná, že mám hodně cvičit, že ostatní vazy koleno udrží a že operaci mně provedou, až to bude doopravdy nutné (tzn. až mně vaz rupne celý???). Od té doby mám neustálé problémy s chůzí - musím si dávat pozor na schodech, nemůžu ani lehce běžet, neudělám dřep... V koleně mě bolestivě přeskakuje, nejčastěji v případech, kdy ho mám uvolněné - např. když sedím a udělám "špatný" rotační pohyb nezatíženou nohou. Zatím vždy skočila zpátky, ale trvá to i týden a je to dost bolestivé. Ortézu nosím, ale moc to nepomáhá - prostě mně koleno neudží. Byla by v mém případě operace vhodná? V mých 25ti letech je ze mně naprosto nepohyblivý člověk... Díky za odpověď, s pozdravem Jana
Částečné odtržení křížového vazu
(Diskuze k tématu Koleno - plastika předního zkříženého vazu)
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
návštěvník
Počet příspěvků: 18
Dobrý den,
dle Vašeho vylíčení jde o projevy tzv instability kolena při nefunkčnosti LCA.
DOporučuji odborné vyšetřenía velmi pravděpodobně náhradu LCA
Zdravím, Jani,
dle Vašeho popisu se jedná o obtěžující nestabilitu kolenního kloubu. Jistě je tento stav řešitelný ve Vašem věku náhradou vazu. Navrhuji Vám návštěvu odborného pracoviště, které se plastikami vazů zabývá k vyšetření a k další konzultaci o léčbě.
www.revmacentrum.cz
www.razovavlna.eu
![]() | Basic member |
Počet příspěvků: 7
Dobrý den,
pocit vypadnutí kolene zvláště při rotačním pohybu je typický především pro poranění menisku, takže ho nemusí způsobovat poranění Vašeho zkříženého vazu. Nicméně, pokud je koleno nestabilní, je vhodné provedení plastiky i kontroly menisků v jedné době. Pokud budete mít zájem, můžeme se na výše uvedený zákrok domluvit v naší ambulanci.
S pozdravem MUDr. Martin Dlouhý
návštěvník
Počet příspěvků: 2
Dobrý den.
Prosím o Váš názor na můj dotaz.V únoru po úrazu na lyžích bylo zjištěno přetržení postraních vazů a předního křížového vazu před týdnem mi byla provedena artroskopie udělali mi vyčištění a přípřava na plastiku a já prosím o radu jak dlouho čekat zda jde plnohodnotně žít i bez předního křížového vazu.A jak dlouho trvá rehabilitace po artroskopii.Děkuji za Váš čas a názor
Zdravím, Hanko,
po přetržení předního zkříženého vazu se dá poměrně plnohodnotně žít za předpokladu dobrého stehenního svalstva a stabilizace kolenního kloubu vhodnou ortézou. Pokud se jedná o mladšího pacienta s dosud nepoškozeným kolenním kloubem degenerativním procesem (artrózou) je vhodné udělat po uklidnění kolenního kloubu - cca za 2-3 měsíce od první operace, podle stavu kloubu - plastiku vazu. Plastiku lze udělat ovšem i za několik měsíců.
www.revmacentrum.cz
www.razovavlna.eu
Komerční sdělení: Čeká vás operace? Potřebujete být co nejdříve zase fit? Chcete urychlit vstřebávání otoků a krevních podlitin po operaci a podpořit nekomplikované hojení?