Dobrý den, v lednu 2010 jsem měla úraz při lyžování. Řekli mi, že mám natažené postranní vazy. Za měsíc to bylo OK, jen při špatném pohybu to trochu zabolelo ale lékař mi řekl, že je vše v pořádku. Před týdnem jsem měla opět úraz, opět na lyžích. Doktor mi řekl, že mám přetržený křížový vaz a výpotek v kloubu. Výpotek mi vytáhl (30 ml s minimální příměsí krve) a dal mi ortezu a berle. Řekl že operace možná nebude nutná, ale že kolenu budu mít vyklavé. Aktivně sportuji, jezdím na koni a lyžuji. Budu tyto aktivity moci dělat aniž bych se musela bát že koleno selže? Za dva měsíce mi bude 18.... A v posledních dnech mě pobolívá zadní strana, může to být z toho že šlachy a svaly jsou stále jen v jedné poloze nebo se mám obávat zánětu žil, před kterým mě varoval doktor?
Přetržený křížový vaz
(Diskuze k tématu Koleno - plastika předního zkříženého vazu)
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
návštěvník
Počet příspěvků: 1
Dobrý den, s kolenem jsem měl problémy tři roky, jsem aktivní sportovec. Pokud u Vás doktor diagnostikoval přetržený acl (to je ten zmiňovaný vaz) a sportujete, byť rekreačně, jděte na operaci.
Funkce acl může být do jisté míry suplována dobře vyvinutým stehenním svalstvem, ale např. pro lyžování je to nedostatečné. Je pravděpodobné, že by se vám koleno pravidelně podvrtávalo a opravdu není o co stát.
Chybějící acl a vůle, která při tom v koleni vzniká, vedou také k poškozování vnitřních struktur kolene (menisky, chrupavky) s vizí artrózy.
Dovolím si říct, že v dnešní době je plastika acl pro mnohé ortopedy rutinní záležitost.
Sám jsem ji absolvoval na klinice CLPA v Praze a v žádném případě jsem nepočítal, že budu po měsíci chodit bez berlí. (dokonce již po třech týdnech!)
Po operaci pár dní trpíte, pár týdnů se belháte, koleno otéká a bolí, ale stojí to za to!
návštěvník
Dobrý den, je mi 18 let a hraji aktivně volejbal (prvoligový). Při nešťastném útoku jsem spadla do rotačního pohybu a přetrhla si přední křížový vaz. Lékaři mi provedli artroskopii a vaz nějak sešili. Teď mě ale vyhrožují, že budu muset jít na další operaci a to plastiku a to až za 5 měsíců. Chtěla jsem se zeptat jestli je nějaká šance že třeba naposiluji všechny svaly kolem a nebudu muset na plastiku jít??A kdybych to opravdu musela absolvovat za jak dlouho se budu moci opět vrátit na hřiště?? Předem moc děkuji Veronika
Pro vrcholový volejbal je potřeba stabilní neviklavé koleno.To je schopna zajistit jenom dobře a včas provedená plastika předního zkříženého vazu.
Selucký
návštěvník
Je mi 26 let.Mám tři roky po plastice.Operaci jsem se podrobil V Listopadu 2008.Jsem fotbalista,hraju ve volném času,hrával jsem každý den,futsal,sálový fotbal,nohejbal.Na hřiště jsem se dostal v březnu 2009.Začíná mě bolet i druhé koleno a s operací bych neváhal.Samozřejmě záleží na doktorovi.Operoval mě Dr. Fiedler z Písku.Ne jen mě pomohl.
návštěvník
dobry den,jsem po plastice zadniho krizoveho vazu,uz je to 6 mesicu.Jezdim na kole a koleno neboli jenom obcas,ale porad se mi hejbe noha v koleni dopredu a dozadu a to asi o 1 az 2 cm.celou nohou od kolena dolu muzu takhle hejbat.Je to normalni a budu moct hrat fotbal??
odpoví na to suficientně jenom Váš operatér, Vy proto můžete udělat jenom to, že bude dál intenzivně cvičit svalstvo stehna
Selucký
návštěvník
Operace, nebo-li plastika kolene, je to nejlepší řešení. Já sama jsem měla úraz a plastiku jsem postoupila, po třech týdnech chodím, ani nekulhám, koleno sice ohnu jen do pravého úhlu, ale to se rozcvičí a rozhýbe. Jsou to tři týdny po operaci, nebolí to, jen pod kolenem je malá jizvička asi 4 cm.
návštěvník
Počet příspěvků: 2
zdravim,ve stredu pri treninku pretrzeni krizoveho vazu,lekar rikal ze pri mem osvaleni neni treba plastiky,ze by to melo drzet!chci se zeptat za jak dlouho se koleno stabilizuje k uplne zatezi?dekuji
PZV je podstatný, ale ne osamocený stabilizátor kolena. Proto na Vaši otázku bez klinického vyšetření není možné odpovědět . (skutečná nestabilita). Pak je také podstatná otázka, jaké činnosti vlastně děláte a jakého jste věku. Pokud například mladý a provozujete sport náročný na stabilitu kolena, je pravděpodobně výhodnější plastika (jako ochrana před dalšími úrazy, orteza většinou nestačí). Pokud jste středního věku, kancelářská práce, koleno relativně málo nestabilní a neděláte rizikové sporty, pravděpodobně je možný konzervativní (neoperační postup)
návštěvník
Počet příspěvků: 2
dobry den mel jsem namysli,kdy se po pretrzeni koleno stabilizuje,tak abych mohl bez vazu fungovat!sporty provozuji motocyklove zavody enduro a rekreacne hokej.dekuji
Komerční sdělení: Čeká vás operace? Potřebujete být co nejdříve zase fit? Chcete urychlit vstřebávání otoků a krevních podlitin po operaci a podpořit nekomplikované hojení?