Dobrý den ,jsem po plastice křížového vazu šest týdnů, na rehabilitace jsem začala chodit po měsíci od operace. Rehabilitační pracovnice mě koleno ohýbá do extrémní bolesti, tvrdí mě, že jinak se to nerozcvičí. Chtěla bych vědět Váš názor, protože od té doby co chodím na rehabilitaci, koleno pořád cítím když došlapuju a po ránu se na operovanou nohu nemůžu postavit. Doma cvičím cviky na propnutí nohy, ještě pořádně nepropnu a cviky na posílení stehenního svalu. Koleno ohnu zhruba na 90stupnu. Berle jsem odložila po čtyřech týdnech od operace. Moc děkuju za Váš názor a přeju pěkný den
Rehabilitace po operaci LCA
(Diskuze k tématu Koleno - plastika předního zkříženého vazu)
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
Zdravím,
90 st hybnosti 6 týdnů od op. je prakticky norma - nevím ovšem jakou metodou jste byla operována. Přes velkou bolest však necvičte. To že druhý den po RHB koleno bolí, je známka příliš razantního postupu. poraďte se se svým operatérem.
www.revmacentrum.cz
návštěvník
Počet příspěvků: 5
Dobrý den,
Plastika mě byla provedena pomocí štěpu, odebrané šlachy pod kolenem. Děkuji za odpověď a poradím se s operatérem.
Zdravím, plastika byla metodou BTB.
Platí to co bylo řečeno minule
www.revmacentrum.cz
návštěvník
Dobrý den,
chtěla bych se Vás ještě na něco zeptat, na rehabilitaci jsem konzultovala můj problém s paní, která se mnou koleno rozcvičuje, ona tvrdí že se mnou cvičí jak má, to že mě to nepřiměřeně bolí, může být jiný problém, nelíbí se jí otok který mám pod kolenem na levé straně. Na omak je to citlivé a při chození mě to trochu tlačí na koleno. V říjnu minulého roku jsem byla na operaci s křečovými žílami. Jen jsem se chtěla zeptat jestli to nemůže nějak souviset. Ke svýmu operatérovi jdu příští týden v úterý, protože do té doby tam není. Moc děkuju za odpověd a přeju pěkný den
Zdravím,
klinické a ultrazvukové vyšetření by mělo objasnit příčinu. Pokud ale je nějaký akutnější problém, doporučuji vždy navštívit pracoviště, kde se operace uskutečnila a nečekat na operatéra. Jsou tam i jiní odborní lékaři, kteří mohou poradit.
www.revmacentrum.cz
návštěvník
Dobrý den, jsem tři měsíce po plastice křížového vazu. Dá se říci, že koleno mě už moc nebolí, jen při změně počasí se koleno znatelně zhorší. Také bych se chtěla zeptat, jestli je v pořádku, když nohu propnu do úplného propnutí a následně při pokrčení mi v koleně silně prokřupne a samotným hmatem cítím jako když mě tam něco přeskočí. Moc děkuji za odpověd a přeju pěkný den.
Zdravím,
záleží i na tom, jaký byl stav kolenního kloubu při plastice.
Radím s Vašimi problémy svěřit se při kontrole u operatéra.
www.revmacentrum.cz
www.plazmaterapie.com
návštěvník
Děkuji za odpověd, před úrazem jsem měla koleno v pořádku, při plastice snad také, měla jsem přetržený křížový i postranní vaz. Ty změny v koleni se mě začaly objevovat ke konci RHB. Budu to konzultovat s operatérem. Moc děkuji
návštěvník
Počet příspěvků: 2
Dobrý den jsem po operaci 1Oden ,začala jsem chodit na rehabilitace a doma se snažím chodit bez berlí po diskusi s rehab.lekařem,cvičim i doma ale večer mám stále tlak v lýtku,je to normální ,děkují a přeji hezky den
návštěvník
Počet příspěvků: 1
Zdravím
jsem aktivní sportovec a na plastice vazu jsem byl jednou před 6 lety a v příštích týdnech mě čeká operace vazů na druhém koleni.
Po plastice vazů jsem první týden až 14 dní pouze tu nohu posiloval-propínáním špičky a stehenního svalu(berle jsem odhodil podstatě po týdnu)a lehkého nadzvedávání holeně,3-4 týden jsem začal se čtvrt dřepy a pomalu jezdit na rotopedu,po měsíci a půl jsem začal chodit do posilovny a po důkladném protažením cvičit na doporučených posilovacích přístrojích,po 2 měsících jsem začal vyklusávat a pomalu zrychlovat i tempo a přidal jsem i do výklusu fotbalový balon,mezi to jsem stále prokládal posilovnu a postupně přidával zátěž.polovina pátého měsíce jsem byl už zpět na hřišti.
Rehabilitaci jsem nevyhledal a asi ani nevyhledám.Praktikám jak oni to rozhýbávají vůbec nevěřím.
Ale pokud vám s nohou cvičí až do extrémních bolestí,tak je něco špatně a měla by jste změnit místo rehabilitace a nebo se poradit s vaším operatérem.
První týdny jsou vždy nejhorší,ale postupným posilováním a cvičením je každý den lepší a lepší.
návštěvník
Počet příspěvků: 20
Dobrý den,
již několikrát jsem se zde tázala ohledně svého zdravotního problému,ale nyní mám ještě dotaz jeden. Od operace,kdy mi tedy vyndali zbytky vazu uplynulo cca přes 3 měsíce,psala jsem zde,že koleno mám stále oteklé.Chodím normálně,jen jaksi "šponovatě" nebo ještě jinak RHB sestra mi řekla,že moc propínám a málo pokrčuji a chodím jak s párátky. Chci se zeptat zda-li se od doby první operace může stálou chůzí a třeba i jsem párkrát upadla apod....koleno ničit více a za jak dloho by měla přijít plastika o které vím, že se bude dělat,ale já to kvůli zaměstnavateli(jsem učitelka) odkládám. Mohu si to koleno zničit ještě víc pokud půjdu na opraci až v červenci a ne teď hned jak by si přál můj lékař????????? Děkuji.
Chodíte zřejmě špatně pro otok kolena. myslím, že když s operací vydržíte do prázdnin, nic moc se nestane, pokud nebudete provádět rizikové sporty nebo nebudete mít zvláštní smůlu.
návštěvník
Počet příspěvků: 20
Dobrý večer,
takže srozumitelně řečeno,pokud si nějak koleno neponičím více jiným způsobem, tak například menisky, či kolenní kloub celkově i pro otok kolene a tím špatnou chůzí, bych si poškodit "nemusela"? Jde mi o to, aby se nemusela provádět další operace,která v tuto chvíli není potřeba vůbec nebo v tom nejhorším případě "totálka". Protože lékař se zmínil o variantě nezvratného poškození kloubů,který potom zachrání už jen celková ,tedy totální endoprotéza. Víte, je mi 34 a zda se mi, že je nějak přitažené za vlasy.Když tady čtu i vaše názory na jiné pacienty,tak se mi zdá trochu divné, že mi to lékař a nejen on tak moooc hrotí.
Děkuji za váš čas a odpověď.
Charvátová Martina
Zdravím,
s operací netřeba spěchat, tak zase rychle s nestabilním kolenem se nic nestane. Koleno je ale vhodné chránit kvalitní čtyřbodovou ortézou. S takto stabilizovaným kloubem můžete nejen učit matematiku, ale i tělocvik. Ortézu budete stejně potřebovat i po operaci. Nechte si ji předepsat u Vašeho ortopéda.
prim. Moster, Revmacentrum
návštěvník
Dobrý den, chci se zaptat kde Vám dělali před 6 lety plastiku a kdo? Hledám opravdu kvalitního operatéra. Děkuji
návštěvník
Zdravím,
tak to Vám můžu jen tiše závidět.Jsem rovněž aktivní sportovkyně a jsem 9-tý den po operaci LCA a zároveň mi jen trochu ošetřili meniskus, operace se povedla a já se těšila pomalému rozcvičování..ale bohužel. Po úraze, který se mi stal v září jsem dostala do lýtka hlubokou žilní trombózu a 5 týdnu jsem musela být v klidu.Mám malé děti tak ten klid moc nešel,ale koleno chátralo..po vyléčení trombózy jsem začla cvičit a rehabilitovat, mám skvělého fyzoterapeuta a díky němu bylo koleno připraveno na operaci. Kdybych si mohla dřepnout a kleknout, nešla bych na ní. Po operaci jem už začla pomalu protahovat stehenní svalstvo a připravovat se na zvyšování zátěže a odložení berlí...bohužel, horečky, silné bolesti mi v tom zabránily, opět mám hlubokou žilní trombózu horší než před tím, nebudu ani psát co vše beru,ale co je nejhorší ta bezmoc na lůžku, musím být tentokrát v klidu a ležet, já která celý život aktivně sportuji..takže moje rozcvičování budem o mnohem horší,koleno mi mezitím ztuhne...raději nemyslím co mne čeká. Vy jste měl to štěstí s dobrým koncem a moc Vám to přeji...nejvíc se těším, až vše bude za mnou a budu opět na hrišti.....Hodně štěstí u další operace. I.
návštěvník
Zdravím všechny.... já jsem měsíc po plastice LCA s BTB a musím řící, že bolesti mám větší než předtím, koleno moc neohnu a nepropnu a cvičím docela dosti už hned po operaci, dostávám křeče do lýtka, stehna a otéká mi kotník. Nejhorší na to všem je, že bez berlí ještě ani ránu a to mě zaráží!Možná je to tím, že koleno mám v devastovaném stavu, již po druhé mi byla udělaná plastika chrupavky a stav je takový, že mám minimum chrupavky a prý potřebuji v budoucnu umělý kolenní kloub a to mi je 34. Hrála jsem od svých 6 - 21 let házenou a to je přesně sportem ku zdraví!
návštěvník
Dobrý den, ráda bych se zeptala. Jsem 3 týdny po plastice předního zkříženého vazu LCA. Štěp mi brali z hamstringu. V koleni stále cítím velký tlak a je dost oteklé. Je tento stav normální nebo mám svého lékaře navštívit dříve. Plánovanou kontrolu po operaci mám 16.5.2012. Moc děkuji za odpověď. Markéta
Zdravím,
odpověď je čistě akademická. Příčina otoku je různá, od podráždění nitrokloubní membrány, přes kloubní náplň aj. Musí se kloub vyšetřit, a to nejlépe na pracovišti, kde se operační výkon dělal. Lépe je kontrolovat častěji a raději zbytečně, než něco zanedbat. Určitě se s Vaším operatérem domluvíte. O své pacienty se přece staráme...:-)
prim. Mosterk, Revmacentrum
hmm. standardně se zve na nějaký termín plus info- kdyby něco, přijďte hned.
Komerční sdělení: Čeká vás operace? Potřebujete být co nejdříve zase fit? Chcete urychlit vstřebávání otoků a krevních podlitin po operaci a podpořit nekomplikované hojení?