Lékař mi řekl, že mám přetížené klouby a začíná mi v nich artróza, hlavně v kolenech. Už mi ale neporadil, jak kloubům odlehčit. Tedy krom toho, že mám zhubnout…
Artróza – jak kolenům odlehčit?
(Diskuze k tématu Koleno - totální endoprotéza)
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
Zdravím, dalším odlehčením, kromě redukce váhy je př. při chůzi používat styl \"nordic walking\". prim. Moster, Revmacentrum
Redukce hmotnosti je samozřejmě důležitá, záleží ale také na formě zatěžování kloubu a zlepšení kvality zbývajících tkání, které v kloubu jsou. Sportujte, ale vybírejte takové sporty, které klouby tolik nezatěžují. Například běh nahraďte jízdou na kole nebo plaváním. Pokud je artróza začínající, existují metody, jak její rozvoj zpomalit a oddálit tak nezbytnou výměnu kloubů. Jednou z takových možností je injekční aplikace viskosuplementů do kloubu nebo perorální podávání chondroprotektiv. Nicméně vždy je řešení individuální, záleží na konkrétním nálezu.
Artrotickým kloubům obecně prospěje teplo a pravidelný přiměřený pohyb - kolo, plavání, chůze po měkkém povrchu. Někdy jsou prospěšná chondroprotektiva - chondro a jiné, ale vždy ve spojení s pravidelným pohybem. Zkuste to konzultovat se nějakým fyzioterapeutem. Vyšetří Vás a doporučí Vám cviky a aktivity přesně pro Vaše kolena.
Komerční sdělení: Čeká vás operace? Potřebujete být co nejdříve zase fit? Chcete urychlit vstřebávání otoků a krevních podlitin po operaci a podpořit nekomplikované hojení?