Poškozená chrupavka v koleni

(Diskuze k tématu Koleno - totální endoprotéza)

U doktora mi řekli, že mám v koleně velmi poškozenou chrupavku, a že to bude po čase chtít vyměnit kloub. Existují nějaké jiné možnosti, jak poškozenou chrupavku obnovit?

14.9.2011 16:03

Probíhá odesílání formuláře

Zdravím, záleží na stupni kloubního poškození. V případě, že kloubní chrupavka je ještě zachována, je možnost komplexní konzervativní léčby k zakonzervování stavu ev. k lehkému zlepšení. V případě, že kloubní chrupavka je poškozena \"velmi\", tedy se jedná o IV. stupeň kloubní osteoartrózy, nebo jde vážnější poruchu osy kloubu, je indikován umělý kloub. Vše ovšem závisí na komplexním vyšetření a posouzení stavu. prim. Moster, Revmacentrum

14.9.2011 22:05

Kvalitní  (1)    Nekvalitní  (0)
RE: Poškozená chrupavka v koleni – druhy léčby

Jsou různé techniky léčby, ale mají také svá omezení. Hodně záleží, jak konkrétně váš problém vypadá. Důležité je ohraničení defektu a výška původní chrupavky, kterou může být těžké určit. Jednou z metod je tzv. mozaiková plastika. Jedná se vlastně o bloček kosti s čepičkou chrupavky na jednom z konců, který se odebere z nezátěžové zóny kloubní. V oblasti defektu se vytvoří stejně velký otvor, jako je průměr tohoto bločku, do kterého se tento vsadí. Těchto bločků může být několik v defektu, a ve výsledku připomínají mosaiku. Následně se prostory mezi nimi vyplní synoviální tekutinou a celý systém docela dobře funguje. Druhou metodou je transfer neboli autologní transplantace chondrocytů. Nevýhodou metody je, že se provádí ve dvou krocích – tedy nejprve je třeba odebrat materiál – vzorky chrupavky z postiženého kloubu. Ten se v laboratoři namnoží, čímž se získá vyšší počet chondrocytů přibližně desetkrát, a potom se vrátí zpět, resp do místa defektu. Problém ale je, že takto naklonovaný materiál není úplně stejný jako základ, z kterého se vycházelo. Je méně kvalitní, takže za nějakou dobu dojde stejně ke vzniku defektu na původním místě. Ale každopádně se těmito technikami může oddálit výměna kloubu.

15.9.2011 20:09

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)
RE: Poškozená chrupavka v koleni

Dobrý den, je mi 31 let a mám velké a dlouhodobé potíže s koleny. Dříve jsem hodně sportovala a zároveň i podstoupila celkem 6 operací(4L+2P).
Můj nynější hlavní problém jsou taktéž churpavky v kolenech. Největší a dlouhodobé problémy mám s pravým kolenem (bolest při chůzi, někdy už i v klidu, nestabilita kolene, podlamování, výpotky, tzv.skřípnutí a bolest z vnitř.strany..)
NÁLEZ na MR 2011 : větší část vnějšího menisku chybí = stav po téměř kompletní ME zevního menisku (operace 1994 a 2003), chrupavky zevních kondylů snížené, na tibii téměř vymizelá, dyplazie pately III.st. dle Wiberga.
Můj ošetřující lékař říkal, že nález na můj věk opravdu není dobrý, že je to už skoro na výměnu koubu. Potíž je, že podobné problémy mám i s levým kolenem (operované 4x, naposled v Brně (MUDR.PAŠA) : transpantace menisku a plastika kříž.vazů), toto koleno bylo ale docela v pohodě až do letošního roku, kdy se opět začaly oběvovat potíže, výpotky, bolesti.
Chtěla bych se vás zeptat na váš názor, zda existují v mém případě ještě jiné možnosti léčby či zda je opravdu nutná endoprotéza? Jaká jsou rizika endoprotézy v mém věku??? Jak dlouho vydrží??? Mám obavy, co bude dál, jak se problémy budou zhoršovat, jde o obě kolena, mám 2 malé děti, tak nad tím hodně přemýšlím....
Budu vám vděčná za váš názor a rady!!!!!!!
Moc děkuji!!!!!!!!!
Petra

26.9.2011 12:47

Kvalitní  (41)    Nekvalitní  (0)

Dobrý den, je mi 17 let a před 4 dny jsem byl na artroskopii kolene, kde mi zjistili že mám "kráter" v menisku, že mi jde vidět až na kost. Odstranili mi z tama 3 volné tělíska. Doktor mi doporučil zkusit léčbu injekčně plazmou (ACP terapii), která jak říkal je nejlevnější metoda. Potom mi doporučil nějaké "chondrotissue" o kterém vůbec nevím co je dále říkal něco o výměně čéšky, ale to až na posledním místě. Tak se chci zeptat jakou metodu doporučujete na regeneraci chrupavky a v jakých cenových relacích.

10.2.2012 14:22

Zdravím,
chondrotissue je biologický materiál, který zpravidla po návrtech kosti stimuluje vlastní tkáně k nárůstu vazivové chrupavky. Bližší viz www.revmacentrum.cz/Obrazová galerie/Operace kolenního kloubu /Operace kloubní chrupavky
Metoda léčby krevní plazmou je vhodná.
prim. Moster, Revmacentrum

10.2.2012 14:43

hmm. je to trochu divné. Jde dělat lecos, otázka je, co má smysl ve Vašem věku.

10.2.2012 15:02

Volám sa Zuzana,mám 30rokov a mám nesmierne bolesti kolena...
Obe kolená som mala viac krát operované,pravé 2 krát,ľavé 4 krát.
Toho času sa ľavé koleno ustálilo,no s pravým mám nesmierny problém.Neustále bolesti,v kolene mi praská ako keby sa malo "rozpadnúť".Absolvovala som medikamentóznu liečbu,opakovane gélové injekcie Synvisc,no nič nepomáha.Momentálne čakám na MRI (asi o 2-3 týždne).Môj ortopéd ma informoval,že by bolo na mieste i vymeniť kolenný kĺb.Veľmi sa obávam tejto liečby.Je snáď normálne v mojom veku vymeniť kíb?Operácie som prekonala kôli úrazu,odštiepená chrupavka,odstraňovali mi pliky po oboch stranách a posúvali jabĺčko...

Ďakujem Vám veľmi pekne za odpoveď...
S pozdravom Zuzana schmidtová

15.3.2012 14:30

Kvalitní  (2)    Nekvalitní  (0)

Zdravím,
u těžších stavů artrózy kloubů, zejména u mladších pacientů je metoda volby regenerace chrupavky kmenovými buňkami.
Viz www.lecbakmenovymibunkami.cz

25.4.2012 06:42

Dobrý večer, mám chondromalicii pately (viz. výše) chtěl jsem se zeptat jestli se dá po delší rekonvalescenci hrát třeba fotbal nebo jiné kontaktní sporty.

Děkuji za odpověď

25.4.2012 21:40

Zdravím,
s adekvátně zavedenou léčbou chondromalácie čéšky nevidím žádný problém v rozumné plné zátěži kolenních kloubů jakýmkoli sportem nebo fyzickou aktivitou.

26.4.2012 08:49

Bylo mi lékařem zděleno že mám chondromalacii čéšky-mohu se prosím zeptat co to znamená?Koleno mám bolestivé,největší problém mi dělají schody,byla jsem odeslána na fyz.terapii která "možná "bolest utlumí.Jak se to dá léčit?Děkuji

24.4.2012 23:15

Zdravím,
jde o "změknutí" nebo až rozvláknění chrupavky pod čéškou. Je možní konzervatční ,léčba preparáty kyseliny hyaluronové či regenerace chrupavky růstovými faktory krevní plazmou : www.plazmaterapie.com

25.4.2012 06:40

Kvalitní  (1)    Nekvalitní  (0)

Komerční sdělení: Čeká vás operace? Potřebujete být co nejdříve zase fit? Chcete urychlit vstřebávání otoků a krevních podlitin po operaci a podpořit nekomplikované hojení?