Vyvrtnutý kotník

(Diskuze k tématu Konzervativní léčba úrazů)

Vyvrtnutý kotník

Dobrý den. Tohle úterý 20.1 jsem si zvrtla kotník, otok se mi zmenšil a šla jsem ve čtvrtek na rentgen: zjistili vyvrtnutý kotník a natáhlý sval. Ihned mi dali dlahu(na 10dní).Chtěla jsem se zeptat, jestli si dlahu můžu sundat dříve(tedy za týden). Chtěla bych se zúčastnit plesu, který se koná v sobotu. Předem děkuji.

25.1.2009 15:31

Probíhá odesílání formuláře

Odpověd na Vyvrtnutý kotník / 25.1.2009 15:31

Vážená paní Kateřino,
na RTG se nedá zjistit vyvrtnutý kotník, na RTG se dá zjistit, zda-li je přítomna zlomenina nebo ne. Rovněž v oblasti kotníku nejsou svaly, ale vazy. Pokud nebylo provedeno jiné vyšetření, které by prokázalo přetržení vazu v oblasti kotníku a je dána jen dlaha ke zklidnění otoku kloubu, po odeznění bolesti a otoku již není nutná déle trvající fixace dlahou. Navrhuji Vám tedy cca v polovině týdne zajít za Vaším lékařem, který Vás ošetřil, sdělila mu své přání zúčastnit se plesových radovánek a po vyšetření Vám kolega jistě výjde vstříc. Váš kotník bude zřejmě, pokud se sundá fixace, nutno fixovat bandáží nebo elastickou ortézou. Bylo by lépe zvolit z tohoto důvodu vzhledem k Vašemu poranění a fixaci kotníku tzv. velkou večerní toaletu, kdy bude badáž kryta oděvem. Doufám, že nepůjdete na ples slovácký, kde se tančí verbuňk, čardáš nebo odzemek.
Tak ať Vám to s plesem výjde :-)

25.1.2009 17:12

Kvalitní  (2)    Nekvalitní  (0)

Dobrý den, Kateřino,
Při zvrtnutí (distorsi) kotníku dojde vždy k různému stupni pohmoždění měkkých tkání – kloubního pouzdra, vazů, šlach, svalů. Ty ke své regeneraci potřebují určitou dobu a podmínky – fixaci (znehybnění) nejlépe dlahou na míru, redukci otoku obklady, ledováním, polohováním, lehkým cvičením, popř. lymfodrenáží. Hojení urychlí a případné následky redukuje cílená rehabilitace indikovaná lékařem. Vhodná je aplikace biostimulačního laseru, vířivka, šetrná manuální terapie s vybranými cviky…
Chápu, že ortopedická dlaha zrovna není nejelegantnější plesové obutí, ovšem určitě ji neodkládejte dříve, než doporučil Váš lékař. A věřte, že i kdyby byl ples až po termínu odložení dlahy, moc daleko byste ve střevíčkách na podpatcích pro bolest nedošla, noha je v tomto typu obuvi v nevhodné poloze, zhmožděné tkáně jsou opět přetěžovány, nárazy při každém došlapu netlumeny.
Šárka Přibylová, fyzioterapeut

28.1.2009 11:18

Dobrý den, v neděli jsem si nešikovně podvrtnul kotník při sportu, šel jsem s tím až na druhý den. Dostal jsem sádrovou dláhu. Dneska, když se na tu nohu podívám, tak až k prstům mi zmodrala. Prsty hýbu bez sebemenších problém a ta se nezdá, že by mě někde tlačila. Tak se chci jen zeptat, zda je to normální jev. Již několikrát se mi stal ten samý problém na té samé noze, ale nikdy nedošlo k tomu zmodraní. Děkuji za odpověď.

20.10.2009 17:47

Zdravím,
zmodrání nohy znamená nitrokloubní krevní výron a známka možného poranění vazů hlezenního kloubu. Vzhledem k tomu, že jde o poranění vazů doporučuji nejen fixaci dlahou, ale především vyloučit přetržení vazů. Nepoznané přetržení vazů vede následně k viklavosti a nestabilitě kloubní.

21.10.2009 14:15

Kvalitní  (1)    Nekvalitní  (1)

Dobrý den, v neděli (3.1. 2010), jsem při běžném tréninku špatně došlápl na levou nohu, a projela mi kotníkem ostrá bolest, nohu jsem dal pod studenou vodu a protože bolest ustoupila a otok se neobjevoval, pokračoval jsem v tréninku, až večer mi noha začala otékat, tak jsem použil octanovou mast, obvaz a elastickou ortézu, bolest pozvozna ustupuje, hybnost je dobrá, nic méně otok zejména na nartu a z části na vnějším kotníku přetrvává ustupuje pouze pozvolna.Chtěl bych se zeptat, jak se otoku zbavit, zda jsem něco nezanedbal,případně jak postupovat dál? Děkuji předem.

7.1.2010 12:41

Kvalitní  (1)    Nekvalitní  (0)

Zdravím,
otok hlezenního kloubu po úrazu může miít celou řadu pčíčin. Od těch nejbanálnějších - natažení vazů a klooubního pouzdra, až po přetržení vazů. Doporučoval bych, zejména u sportovců, se nechat řádně vyšetřit odborným lékařem, který stanoví příčinu a doporučí léčbu. V současné době disponujeme moderní léčbou (př. ESWT, léčba růstovými faktory z krevních destiček - ACP), která vede k urychlení zhojení a k brzkému návratu do sportovní aktivity. Samoléčení vede často k trvalým celoživotním potížím.
www.revmacentrum.cz
www.razovavlna.eu

10.1.2010 18:03

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)

Dobrý den, asi před půl rokem při vyzouvání boty mi něco luplo v kotníku a od té doby občas pobolíval. Před dvěma týdny jsem byla na dovolené, kde jsem hodně chodila a poslední dny dovolené se mi při chůzi často podvrtával kotník, a to několikkrát denně. Po dovolené kotník začal bolet více, probouzím se v noci bolestí, cítím bolest i při chůzi. ale kotník není ani nateklý ani tam nemám modřinu. chci se zeptat co s tím kotníkem můžu mít? děkuji Vám za odpověď

15.3.2010 11:54

Zdravím,
jak uvádíte své potíže, jedná se o nestabilitu či viklavost kotníku. Průkaz: speciálním vyšetřením na RTG (stress test) či vyšetřením ultrazvukem.
Mělo by diagnostikovat a navrhnout léčbu, v případě potvrzení nestability, každé ortopedické pracoviště.
www.revmacentrum.cz
www.razovavlna.eu

16.3.2010 13:35

RE: Vyvrtnutý kotník

Dobrý deň. Asi tak pred 6 týždňami som si vyvrtol kotník pri tréningu. Noha bola opuchnutá pod kotníkom modrá a mohol som došliapnuť iba na pätu. Na RTG nezistili zlomeninu mal som asi netiahnuté väzy. V súčasnoti noha nebolí pri chôdzi ale pri behu cítim menšiu bolesť, akoby na vonkajšej strane nártnej kosti alebo zánártnej. chcel by som sa spýtať čo s tým môže byť. Ďakujem

19.11.2010 14:01

Dobrý den,přítelkyně včera špatně došlápla a poranila si kotník,ikdyž otok byl minimální tak skrze bolest a špatnou hybnost sme naštívily FN. RTG neprokázal žádnou zlomeninu atd.,doktro řekl, že mám pohmožděný a namožený kotník a doporučil na 14dní berle a obinadlo a jako druhou alternativu jestliže potřebuju nohu zatěžovat a ůdajně skrze lepší zpevnění a klid pro nohu chodící sádru na 14dní. Je to standartní postup??

21.11.2010 11:06

RE: RE: Vyvrtnutý kotník

Zdravím,
třetí variantou je kvalitní ortéza.
Je nutno ještě prokázat, zda nejde o poranění vazů hlezenního kloubu. Pokud by se prokázalo a neléčilo by se, má to za následek trvalé poškození s možnou nestabilitou kotníku.
www.revmacentrum.cz

21.11.2010 16:33

RE: RE: Vyvrtnutý kotník

Nadstandardní.
Selucký

22.11.2010 08:54

Dobrý den,
asi před dvěma měsíci jsem si poranil obě hlezna. Jedno je definováno jako "distorsio art. TC 1. dx gravis" a druhé "distorsio art TC 1. sin. Na pravém jsem měl sádrovou dlahu a na druhé noze obinadlo. Pod skončení léčby jsem začal opět trénovat a postupně zatěžovat. Bohužel mám pořád ještě bolesti a nyní mě při vetší námaze bolí v levém kotníku bodavá bolest a na lýtku cítím již několik dní neustávající křeč. Zřejmě to ale není křeč ve svalech, ale spíše tímto způsobem bolí šlacha. Poraďte mi prosím co dělat abych mohl opět naplno sportovat (akrobacie) bez bolestí a problému. Moc děkuji Jakub Dohnal

26.4.2011 10:42

Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat na kotník. Asi tak před rokem jsem špatně našlápl na schodech. V nemocnici mi řekli, že to neni zlomené, ale jen natažené, tak mě to zatahli a dali dlahu. Protože otok i bolest přetrvávali, rozhodl jsem se navštívit ortopeda. Jeho diagnóza: na snímku Rtg L hlezna je náruztek na přední straně tibiae,bolestivost na přední straně hlezna,DF v dotežení bolí.Zá-TT impingement vlevo.Dop.poučen o ASK. Tedy ortoped mě posílá na operaci. Kotník mám stále nateklý (spíše na levé straně, než nahoře), ale bolí mě jen při větší námaze (sport, běhání), při běžné chůzi ne. Na operaci se mi moc nechce, a proto jsem se chtěl zeptat na Váš názor, jestli by se to dalo řešit jiným způsobem než operací. Děkuji za odpověď.

3.5.2011 22:21

Kvalitní  (8)    Nekvalitní  (0)
Vyvrtnutý kotník

Dobry den. Na zacatku unora jsem si zvrtl kotnik. Zadna zlomenina. Dostal jsem na 3 tydny sadru. Po sundani sadry byl kotnik porad dost natekly a bolel. Otok se sice zmensil ale v podstate pretrvava doted. Bolest se objevuje jen vyjmecne pokud nohu hodne zatezuji. Co mam delat, aby otok zmizel?
Predem moc dekuji za odpoved
Lukas

7.7.2011 17:18

Kvalitní  (4)    Nekvalitní  (0)

Zdravím,
najděte si dobrého ortopéda, který nejspíše zjistí, zda nejde o poranění vazů, nejspíše doporučí ortézu a farmakologické ovlivnění otoku. Pokud se prokáže vazové poranění, je to již jiná kapitola.
prim. Moster

7.7.2011 18:12

Dobrý den, před 5 dny jsem špatně šlápla na schodech a odnesl to kotník, noha se mi zvrtla a hrozně v ní něco ruplo, ale u lékaře mi řekli, že to zlomené není, že asi mám něco s vazy, ale bližší informaci jsem nedostala. Měla jsem ihned dva velké otoky kolem kotníku a během odpoledně se mi noha zvětšila asi tak dvojnásobně, celá mi zmodrala a byla jako nafouknutý balon. Teď po 5 dnech mi velký otok odeznívá, ale mám pořád oteklý kotník a nohu mám modrou až ke konečkům prstů. A kotník mě samozřejmě bolí. Také jsem začala užívat Wobenzym. Chtěla jsem se zeptat, zda bych neměla navštívit nějakého ortopeda, abych se vůbec dozvěděla, co s tou nohou mám. Jezdím závodně na koni a nerada bych měla v budoucnu nějaké následky. A samozřejmě bych se ráda co nejdříve uzdravila.

17.10.2011 10:07

Zdravím,
máte rozumný názor na další léčbu. Podrobné vyšetření na ortopedii a léčba minimálně ortézou je metodou volby. K urychlení hojení vazů se nám osvědčila léčba krevní plazmou, která urychluje hojení až o 50%.To stojí za úvahu, ne ?
prim. Moster, Revmacentrum

17.10.2011 10:56

dobrý den,
diagnoza je na zákaldě vyšetření klinického a rtg. Poranění vazů je časté a často ne zcela dobře diagnostikované a ne vždy správně léčené
nelze se vyjíádřit přesd internet. je nutné správné vyšetření a dle nálezu i léčit, včetně případné fixace sádrou nebo ortezou. ev i operací...
tedy pokud si nejste jistá. pak bych navrhoval nové vyšetření u odborníka.
doc paša

17.10.2011 12:13

Dobrý den,
Prosím Vás o radu, při sportování jsem si poranil kotník ( kotník se mi ohnul do vnější strany a následně jsem ho přisedl). Při tom jsem slyšel táhlé křupání.
Ihned po úrazu byla noha velmi bolestivá, bez možnosti zatížení, ovšem otok byl jen velmi slabý.
Na pohotovosti mi byl proveden rentgen, kde dle vyšetřujícího lékaře zlomenina patrna nebyla. Noha mi byla dána do ortézy + berle.
Po týdnu jsem se dostavil na chirurgii, kde mi byl proveden druhý rentgen ( opět bez zlomeniny). To již noha byla nateklá více ( v oblasti kotníků a nárt ). Byl mi doporučen klid, priznicovy obklady atd.
Po dalším týdnu stále nebylo patrné zlepšení. Proto jsem byl objednán na DD proudy.
Opět bez většího zlepšení ( otok na nártu není již tak silný).
Po dalším rentgenu chodím na magnety. . .
Zajímavé je, že se mi za celou dobu noha vůbec nevybarvila, jak bych od vyvrknutého kotníku čekal.
Momentální stav…vnější i vnitřní kotník stále oteklý, nárt sice méně, ale také.
Když sundám ortézu a nohu dám dolů, tak oteče a celá se zbarví do fialova.
Tento týden to bude již 6 týdnů od úrazu…

23.10.2011 08:08

DObrý den,
Ve Vašem hleznu (kotníku) došlo určitě k poranění nějakých struktur. pravděpodobně vnějšího vazu. ale mohou to být i další struktury. i poranění šlach, kteríé jsou uloženy za kotníky...
otok je pravděpodpbně i z vazivové reakce. která se občas po úrazu výrazně projeví...
tedy - opětovné vyšetření klinicky. případně i kontrolní rtg, ultrazvuk a dle toho další postup
doc paša

23.10.2011 16:26

Vyvrtnutý kotník

Dobrý den. 11.9. jsem si podvrtla kotník, náhle otekl a s těží jsem mohla chodit. čtyři týdny jsem chodila s ortézou a o berlích i když jsem nebyla u doktora. Kotník od té doby není úplně v pořádku od toho incidentu uběhly 3 měsíce a kotník začal znovu bolet a i otekl. Nejvíce mi to dělá problémy u sportu. Chtěla bych se tedy zeptat kam zajít na vyšetření v Brně.

2.11.2011 13:37

DObrý den,
zajít byste asi měla na vyšetření rozshau pohybu a stability hlezna a dle klnického nálezu další přidružená vyšetření - pokud by bylo třeba. rtg. sono. MRI?
Odborných pracovišť je v Brně dost...
doc Paša

3.11.2011 14:56

Dobrý den. Před měsícem jsem si vyvrtla kotník s tím,že mi byla nasazena dlaha. Po 3 dnech sundali pro útlak prstů a nasadili ortézu. Týden bez našlapování a pak s ortézou plná chůze. Před cca týdnem jsem byla na kontrole. Kotník je ještě lehce oteklý,ale pohyblivost prý dobrá. Jenže to já si tedy nemyslím. Mám dojem,že se něco přehlédlo. Jsem aktivní sportovec,takže musím být ok,ale jelikož mě kotník omezuje,nedělám teď skoro nic. Když už cvičím tak pouze s ortézou- žádné běhy a nic složitého. Ani si na to netroufnu. Prád dní pociťuji,ale mnohem větší nestabilitu. Kotník mě bolí při obyčejné chůzi a aspoň 5krát denně se mi zvrtne lehce. Dnes se,ale zvrtlu opravdu silně. Cítila jsem šílenou bolest pod vnějším kotníkem. Bolest trvala asi 2minuty,kdy jsem nebyla s nohou schopna pohnout. Navíc mi bolest z kotníku vystřelovala do lýtka. Bylo to opradu dost nepříjemné. Kotník posiluji jak mi bylo řečeno. Zátěži se také vyhýbám,ale nepomáhá nic. Byla bych už ráda za řádné vyšetření,protože nechci v 17ti letech být mrzák. Dočetla jsem se,že se toto vidí poměrně často,že se to vrací. Není tedy lepší rovnou operace pro obnovení vazů? Nevím co si už počít. Je možné,že se na RTG při úraze něco přehlédlo a teď to tomu vadí? Nebo je to normální? Děkuji mnohokrát za radu.

2.11.2011 21:09

Doporučuji poslechnout lékaře a nechat dlahu předepsanou dobu a na parket tentokrát zapomenout. Po zvrtnutí jsou v oblasti kotníku natažené vazy a svaly s menší či větší mírou poškození a potřebují klid, aby se zahojily jak mají a do budoucna třeba nezlobily.

24.1.2012 01:03

Natažené vazy

Zdravím potřeboval bych radu Jsem od ůnora mimo natahl jsem si vazy v kotníku při fotbale.V nemocnici mi dali doktoři sadru na 1 měsíc potom jsem chodil na obstřiky a vůbec to nepomohl našel jsem si jiného doktora tem mi řekl že tam mám zánět a poslal mě na rehabilitace bohužel ty mi taky nepomohly chi se tade zaptat co bych měl brát na uzdravení nějaké tablety nebo mast ??? beru magnesium ale nevím jestli to pomůže . Děkuju

26.1.2012 11:45

Natažené vazy

Zdravím potřeboval bych radu Jsem od ůnora mimo natahl jsem si vazy v kotníku při fotbale.V nemocnici mi dali doktoři sadru na 1 měsíc potom jsem chodil na obstřiky a vůbec to nepomohl našel jsem si jiného doktora tem mi řekl že tam mám zánět a poslal mě na rehabilitace bohužel ty mi taky nepomohly chi se tade zaptat co bych měl brát na uzdravení nějaké tablety nebo mast ??? beru magnesium ale nevím jestli to pomůže . Děkuju za odpověď

26.1.2012 11:52

S9210 zlomenina kosti hlezenní:zavřená

dobrý den.1.7. jsem si hezky zlomila hlezenný kloub.vlastně více fragmentová fraktura.sedmého mi provedli v CA Os talu.a dali mi tam dva šrouby.po tří měsíčním nedošlapu jsem pak začala cvičit pomocí rehabilitace.ale.ale kámen urazu je že problémy s chůzí mám neustále.chybí mi pořád 10 procent ohybu.DF:5,PF:60.šrouby mi nevadí,takže mi tam zůstanou.
na kontole včera v brně mi bylo navrhnuto ASK hlezenného kloubu.prosím když to oddálím bude se to zhoršovat nebo to rozchodím.pracuji už měsíc při dost těžkých podmínek.jako dojička a ošetřovatelka dobytka.takže nelehká práce ale zaměstnání změnit nemůžu.a bolesti mám prořád.chuze vázne a musím pořád chodit jinak mi tuhne noha...je mi 34 let takže bych chtěla znovu na plno chodit.moc děkuju za odpoved.Erika z MOravy

1.2.2012 09:36

RE: S9210 zlomenina kosti hlezenní:zavřená

Dobrý den, Eriko,

jednoznačně doporučuji pravidelné lymfodrenáže. S těmi je vhodné začít již několik dní po operaci, bohužel pacienti nejsou dostatečně instruováni. V průběhu lyfmodrenáží rychleji dochází k regeneraci měkkých tkání, lymfa v prostorách kloubu a okolí nezůstává a nemá tedy možnost fibrotizovat. Vámi popisovaný problém je jasně poruchou lymfatického systému. Doporučuji lymfodrenáž 2x-3x v týdnu po dobu cca 3 týdnů a následně 1x v týdnu. Hybnost kotníku by se měla upravit do normálu (pokud nebude fyzicky vadit osteosyntéza "šrouby")

Přeji rychlé uzdravení, Mgr. Iva Bílková
www.fyzioklinika.cz

1.2.2012 19:26

dobrý den.
moc vám děkuji za odpověď.moc mě potěšila,jen bych se ještě chtěla zeptat kdo by mi napsal tu lymfodrenáž.jestli rehabilitační lékařka nebo jak se to píše,myslím ta co mi předepsala rehabilitaci,jen vířivku a cvičení.nebo praktický lékař.nebo kam se mám obrátit nebo jestli mi to vůbec někdo napíše.moc vám děkuju.

3.2.2012 12:45

Dobrý den, lymfodrenáž Vám může napsat ortoped, obvodní lékař, chirurg atd. ti kteří mají v kompetenci předepisování na rehabilitace. Lymfodrenáž bývá buď na rehabilitačních odděleních (bohužel ne často, spíše ji mívají "lymfocentra", centra zabývající se léčbou lymfedémů. Tam bude jistě lymfodrenáž "na pojišťovnu". Pokud by Vám ji lékař nechtěl předepsat, můžete si ji hradit sama. Bývají v kosmetických střediscích se zaměřením na léčbu celulity (nesprávně označované jako celulitida). V obojím případě pozor na kvalifikaci perzonálu. Pokaždé by Vám měli provést otevření spádových uzlin v oblasti krku, uší a klíční kosti (tříselné uzliny by měly být otevřeny tlakem, který vyvíjí nafukovaná komora kalhot). Pokud by jste si chtěla přečíst více o správně prováděné lymfodrenáži a kvalitě přístrojů, nabízím odkaz na naše stránky.

Přeji příjemný den, Mgr. Iva Bílková
www.fyzioklinika.cz

3.2.2012 21:05

možná poranění při vyvrtnutí kotníku

Dobrý den,
přibližně před měsícem jsem si vyvrtla levý kotník při chůzi ze schodů. Zachytila jsem se špičkou boty, ale pohyb nohy byl vedený dál přímým směrem, jako bych chtěla došlápnout přes nárt. Silnou bolest jsem cítila z obou stran nártu a nad kotníky. Po pádu jsem již na nohu nedošlápla a během pár minut mi noha výrazně otekla zejména na vnější straně. Při prohlídce u doktora jsem nehla již ani prsty kvůli silné bolesti. Při prvním ošetření mi nohu stáhly obinadlem. Byl proveden RTG bez nálezu. Kontrola proběhla za pět dní. Nejvíce oteklá byla oblast obou kotníků směrem k prstům, lehce oteklé byly i prsty. Na obouch stranách byly zřetelné krevní výrony. S nohou jsem i nadále téměr nehla. Za další dva dny mi nohu dali do sádry, kterou mám už čtvrtý týden. Podle doktora došlo k poškození vazů a kloubního pouzdra. Chtěla bych se zeptat, jestli je léčba znehybněním přiměřená. Nerada bych něco zanedbala, pokud by byly vazy přetržené. Také mě zajímá, zda nemohlo dojít i k jiným poškozením. Na nohu již došlapuji s pomocí francouzských holí. Noha mě ale bolí i v klidové fázy zejména večer. Předem děkuji za odpověď.

3.2.2012 19:31

RE: možná poranění při vyvrtnutí kotníku

Dobrý den, při masivním poškození měkkých tkání v kloubu dochází i k poškození lymfatického systému. Fixace je vhodná pro optimální zhojení tkání, ale bolestivost je způsobená otokem (sekundární lymfedém) Jednoznačně Vám doporučuji již nyní docházet na manuální lymfodrenáž, která Vám otok zmírní. Přestože terapeut nebude pracovat přímo v oblasti kotníku, dojede při terapii k nasávání lymfy a uvolnění otoku, přestože je noha nyní v sádře. Po uvolnění nohy Vám doporučuji pokračovat v lymfodrenážních (ať manuální či přístrojové, to je jedno) 2x-3x v týdnu po dobu cca 3 týdnů a následně 1x v týdnu. V průběhu lyfmodrenáží rychleji dochází k regeneraci měkkých tkání, lymfa v prostorách kloubu a okolí nezůstává a nemá tedy možnost fibrotizovat. Vámi popisovaný problém je jasně kombinací poškozených měkkých tkání s poruchou lymfatického systému.

Přeji brzké uzdravení, Mgr. Iva Bílková
www.fyzioklinika.cz

Přeji

3.2.2012 21:12

Komerční sdělení: Čeká vás operace? Potřebujete být co nejdříve zase fit? Chcete urychlit vstřebávání otoků a krevních podlitin po operaci a podpořit nekomplikované hojení?