Zdravím. Mám obě dyspl. kyčle - mělké jamky, nedost. zastřešení,+ vpravo bez krčku a o cca 3cm kratší nohu. Samozřejmě coxartr. Je mi 40. Bude problém udělat TEP nejdříve vlevo - na té delší a opotřebovanější DK? Nebo v předstihu vpravo, aby se délky srovnaly? Snažím se, takže stav zatím není akutní, ale jednou se dočkám a tak o tom občas přemýšlím.
TEP při nestejné délce končetin
(Diskuze k tématu Kyčel - totální endoprotéza klasická)
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
Zdravím,
Vaše dilema o straně operace je předčasné. Až situace nastane, zpravidla se dělá endoprotéza kyčle na té straně, na které se pacient může méně udržet. Tedy druhá operace na té po které bude po první operaci chodit. Jinými slovy, operace první na klinicky horší straně. Do doby operace může být všechno jinak, než v současné době. Pokud se jedná o oboustranné postižení, operacemi se délky srovnají.
www.revmacentrum.cz
www.razovavlna.eu
návštěvník
Počet příspěvků: 52
Dobrý den, jsem zařazena v pořadníku na TEP. Chci se ale zeptat, zda se dá řeši to, že mám kratší nohu zkruba asi o 1 cm. Mám bolesti při chůzi a tyto bolesti postupují od kyčle přes koleno až po kotník. Děkuji Marcela
Zdravím,
při operaci umělé kloubní náhrady se zpravidla řeší i nestejná délka končetin. Primární je ale dobrá stabilita endoprotézy a její dokonalá funkce.
www.revmacentrum.cz
návštěvník
Dobrý den, děkuji za odpověď. Z operace mám trochu strach. Co když se to nepovede ? Když si pročítám některé příspěvky, jaké mají po operaci problémy, tak se bojím, aby to všechno dobře dopadlo. Mělo by mě to čekat do roka od prosince 2010.
Zdravím,
k operaci si vyberte renomované pracoviště a renomovaného operatéra. Potom strach může jít stranou.
www.revmacentrum.cz
návštěvník
Prostějov - MUDr. Pilař, MUDr. Hoferek. Co na to říkáte ? Děkuji.
Marcela
návštěvník
Počet příspěvků: 6
Dobrý den Marcele,
jsem objednaná na operaci kyčle k MuDr. Pilařovi do Prostějova, znám pana doktora ještě za působení v Přerově. Je velice fajn a s endoprotézami má velké zkušenosti. Zrovna dnes jsem u něj byla, vysvětlil mi veškerý postup, délku pobytu atd. Strach samo mám, ale po dnešním setkání jsem více v klidu.
Vlaďka
návštěvník
Dobrý den Vlaďko, a kdy na tu operaci jdete ? Já jsem o MUDr. Pilařovi slyšela jen samou chválu, takže myslím, že odborník je dobrý. Budete se zlobit, když zůstaneme v kontaktu ? Je mi 49 let a od prosince jsem v pořadníku.
návštěvník
Počet příspěvků: 6
Dobrý den Marcelo,
na operaci jdu v březnu. Klidně se na obraťte na můj mail....vl.matouskova@seznam.cz
návštěvník
Počet příspěvků: 19
Dobrý den,
to je ale pro laiky jako jsme my to nejtěžší- jak poznat renomované pracoviště a operatéra. Ptát se v čekárně lidí? To už je ale vybráno, když už tam sedíme a také se na to nedá spoléhat, že nám ten někdo odpoví objektivně :o) To jen tak na okraj :o)
Je to těžké. Já jsem myslím byla na dobrém pracovišti (Motol) a přesto mám po 6 měsících stále problémy.. není to v pořádku.
návštěvník
Marcelo, mám už po TEP kyčle a nohu jsem měla delší o 1cm. Doktor mi řekl, že se při TEP noha dá spíše prodloužit bez problémů než zkrátit-to je prej větší problém. Sice mi potom řekl, že se pokusil o zkrácení a povedlo se o 0,5cm. Až půjdu s druhým kyčlem, tak to srovná úplně,ale teď už mi to ani nevadí.
Tak ty bys neměla mít problém s prodloužením- můj laický popis :o)
návštěvník
Zuzko zdravím a děkuji za odpověď. Jsem od prosince v pořadníku a do roka by měla proběhnout operace. Mám z toho trochu strach. Chtěla jsem se zeptat, jak dlouho jsi Ty po operaci a jak se teď cítíš? Proběhlo všechno bez problémů? Jak dlouho jsi s tím marodila?
návštěvník
Dobrý den Marcelo, operovali mě 2.8., ale jsem asi rarita a nechtěla bych Vás tímto vyplašit. Všichni, co čtu v diskuzích jsou v pohodě a moc si to chválí. Já jsem stále doma a nemám to v pořádku (mám spoustu jiných nemocí, tak to může mít vliv).Jedu za 14 dní do lázní, tak uvidím a doufám....
návštěvník
Dobrý den, no nevím, ale zdá se mi, když čtu diskuze, že právě nejsou všichni tak v pohodě, jak píšete.
návštěvník
Já už na ty diskuze právě radši ani nechodím, kde píšou jak jsou na tom dobře a sportují, chodí do práce, na tůry po 3-5 měsících, protože mě to velmi stresuje, když si potom uvědomím SVŮJ stav.
návštěvník
Počet příspěvků: 4
Za čtyři týdny to budou 2 roky ,od operace TEP pravého kyčelního kloubu.Noha se mi prodloužila o 1,5cm,ale dá se tento v ůvozovkách handicap,docela korigovat tzv.podpatěnkou a chodíte docela dobře.Čeká mě ještě operace druhého kloubu a to se prý dorovná.Ale můžu Vám směle říct,že ikdybych na další operaci nešel,stojí to zato,nechat si ten nemocnej kloub opravit.Není to na žádný velký sportovní aktivity,ale to bezbolestný ranní stávání,bezbolestný procházky a hodně posilněná psychika,no prostě docela paráda.
návštěvník
Dobrý den, to ráda slyším, docela jste mě povzbudil. Děkuji. Marcela.
návštěvník
Počet příspěvků: 5
Jsem na tom asi stejně jako vy.Mám po TEP už 11 roků a je mi 41 a nikdy jsem na tom nebyla se zdravím(myslím s chůzí) tak zle jako po Tep.Ale člověk se musí naučit žít i s bolestí.A co se týká renomovaného pracoviště?Tak to si asi člověk nevybere,já jsem si myslela,že jsem v tom nej špitále a stejně to není ok.Teď mě čeká Tep kolene tak snad bude líp.Ale nevzdávejte to já už mám s kyčlí problémy od narození.U Vás to bude OK,to vám ze srdce přeji.
návštěvník
Dobrý den. Mám 49 let. Jak popisujete, mám stejné postižení, jen na levé straně, nohu mám o 1 cm kratší, kulhám, a docela mě to štve. Mám bolesti při chůzi a chci to řešit, ale mám z toho trochu strach. Tak tady pročítám diskuzi, abych měla nějaké informace. Nedovedu si představit nohu o 3 cm kratší. Jak to řešíte, nosíte nějaké podpdatěnky ?
návštěvník
Dobrý den, jsem zařazena v pořadníku na TEP. Mám bolesti levé kyčle, které se stupňují. Lékař mi předepsal Diclofenac Duo, 75 mg, vždy ráno. Chtěla bych se zeptat, zda mohu tento lék brát 2x denně, ráno a večer, nebo zda existuje nějaké jiný silnější lék? Jaké doporučení ? Jaké zkušenosti ? Děkuji za odpověď. Marcela
návštěvník
Léčba pohybového aparátu metodou ACP pomocí injekční aplikace krevními destičkami autologní (tělu vlastní) krevní plazmy obohacené aktivovanými krevními destičkami (trombocyty) - dá se touto metodou alespoň oddálit operace ?
Zdravím,
pokud je do jisté míry zachována kloubní chrupavka a anatomické poměry kloubu dovolí léčba růstovými faktory vlastní krevní plazmy, dle literárních údajů a dnes již i podle našich zkušeností, mohou oddálit operaci umělou kloubní náhradou.
www.revmacentrum.cz
www.plazmaterapie.com
návštěvník
Dobrý den,
slyšela jsem, že tato léčba není hrazena ZP, jaká je cena ?
Děkuji Marcela
Zdravím,
léčba krevní plazmou metodou ACP není hrazena zdravotními pojišťovnami. Veškeré informace o cenách najdete na našich webových stránkách www.plazmaterapie.com. Nezapomeňte se rovněž podívat na informace o léčbě krevní plazmou v Diskuzním fóru Revmacentra.
www.revmacentrum.cz
návštěvník
Dobrý den, jsem 14 dní po operaci levé kyčle. V současné době ležím ještě na rehabilitaci, cvičím, šlapu, trénuju schody. Bolesti v podstatě žádné nebo při cvičení minimální, spíše proto, že mám ochablé svalstvo, protože jsem nohou nehýbala už před operaci.
Před operací jsem měla nohu asi o 1 cm kratší. Naopak po operaci mám nohu o 1,5-2 cm delší, tzn. rozdíl 3,5 cm oproti stavu před operací. Dokonce se mi zdá, že ta noha je ještě delší než tvrdí doktor. Při mém dotazu, co s tím mi doktor řekl, že při operaci druhé kyčle se to srovná. JE to možné, že by se to tak srovnalo? Za jak dlouho je možná další operace? Nehodlám pajdat celý život. Jsem z toho docela rozčarovaná. Taky jsem slyšela, že snad až budu chodit po operaci víc, tak se to snad ještě nějak usadí a zapadne (neumím to říct odborně) a rozdíl nebude tak velký.
Prosím o radu a čekám na odpověď. Děkuji. Marcela.
Zdravím,
opravdu, jak Váš lékař říká se umělá kloubní náhrada "usadí", může se srovnat i šikmá pánev, zkrácení svaly před operaci se natáhnou aj. Do půl roku od operace se s délkou končetin netrapte. Pokud je plánována i druhá strana k operaci, při tomto výkonu se může případný rozdíl délek korigovat nastavením umělého kloubu.
prim. Moster, Revmacentrum / SurGal Clinic, Brno
návštěvník
Dobře, budu se řídit všemi radami a doporučeními, budu cvičit a makat na sobě a budu doufat, že vše bude OK. Ale věřte mi, že když jsem to zjistila pořádně mě to rozhodilo i rozplakalo, protože jsem s tím nepočítala. Počítala jsem s tím, že nohy budou stejně dlouhé a ne že budu pajdat.
návštěvník
Počet příspěvků: 27
Jsem skoro přesně rok po operaci kyčle /24.10.2010/, krátce po operaci jsem měla pocit, že je noha o hodně delší, rehabilitační pracovníci naměřili 1,5cm. Do boty jsem si na radu reh.pr.dala podpatěnku, ale postupně, jak jsem víc a víc chodila, jsem rozdíl přestala cítit, podpatěnku už nenosím. Asi se to opravdu usadilo, rozdíl necítím, ale nikdo mi to už nepřeměřoval.I kdyby rozdíl zůstal, do 2cm prý nevadí, jak jsem někde četla názor odborníků.
Zdravím,
správný názor. Lidské tělo je zrcadlovitě asymetrické. Kdyby jsme byli absolutně symteričtí, ani bychom se v zracadle nepoznali. To platí i o délkách končetin a o páteři. Až 1,5 - 2 cm rozdílu délek vzniklých vývojem člověk nepozná. Po operaci náhlý rozdíl délek je zpočátku vnímán negativně. Operatér musí udělat operaci především tak, aby kyčel byla stabilní. Postupem času se pacient může na rozdíl délek adaptovat.
prim. Moster, Revmacentrum / SurGal Clinic, Brno
návštěvník
Děkuji za Vaše názory, rady a hlavně. Pomoc. Opravdu mi to pomáhá.
Marcela
návštěvník
Počet příspěvků: 24
Cvičte,posilujte,choďte,rehabilitujte,je´dte do lázní a uvidíte,po půl roce bude vše OK.
Komerční sdělení: Čeká vás operace? Potřebujete být co nejdříve zase fit? Chcete urychlit vstřebávání otoků a krevních podlitin po operaci a podpořit nekomplikované hojení?