Druhy materiálů endoprotéz

(Diskuze k tématu Kyčel - totální endoprotéza klasická)

Druhy materiálů endoprotéz

Mám podstoupit výměnu kyčelního kloubu, ale bojím se, abych nedostal umělý kloub, který se rychle opotřebuje a poškodí. Záleží na materiálu, z kterého je vyrobený?

12.9.2011 16:28

Probíhá odesílání formuláře

RE: Druhy materiálů endoprotéz

Klasická varianta je cementovaná kyčel, jamka z polyetylenu, hlevička kov nebo keramika, dnes v podstatě může být rovnocené.
Necementované protezy je docela rozličný problem, titan, porezní nástřik, HA nástřik.... ke kotvení, povrch jamka pe, nebo keramika/keramika. Dnešní polyetylen upravený xlink je co se týče otěru podobný povrchu keramika / keramika..... Problematika je rozsáhlá, laicky neuchopitelná, i cementovaná kyčel s povrchem PE/keramika může být pro pacienta s porosou ta nejlepší....
Podstata problmu je- najít si ortopeda, kterému můžete věřit a domluvit se s ním.
Selucký

12.9.2011 16:37

Kvalitní  (10)    Nekvalitní  (7)

Zdravím,
pokud je živostnost protézy plánována na 15 let a více, doporučuji s Vaším operatérem dohodnout dvě zásadní kritéria ovlivňující dlouhodobé přežití implantátu : 1. Co nejmenší snížení otěru v oblasti jamky a hlavice, 2. způsob ukotvení jamky a dříku v kosti.
Typ implantátu je ovšem jedna věc, druhým, a podstatně důležitějším faktorem, jak kvalitně se implantace umělé kloubní náhrady udělá. Záleží tedy zejména na operatérovi i na následné pooperační péči.
prim. Moster, Revmacentrum / SurGal Clinic Brno

14.9.2011 07:16

Kvalitní  (5)    Nekvalitní  (1)

V případě, že je endoprotéza správně indikovaná, provedená a dobře zrehabilitovaná, rozdíl v samotných materiálech není až tak markantní. Samozřejmě se může vyskytnout konstrukční chyba, která prokazatelně snižuje jakost, kvalitu, jako chyba soudržnosti, předpětí, vnitřní statiky implantátu. Ale pokud jsou systémy bez jakostní chyby, rozdílné materiály odlišují životnost spíše v řádu měsíců až jednotlivých roků, více ne.

14.9.2011 11:31

Kvalitní  (10)    Nekvalitní  (4)

Tento měsíc jdu na druhou TEP,jenže první operaci mi operoval můj ortoped,při první operaci mi bohužel byla noha prodloužena cca o 2,5cm,na druhou operaci pojedu do jiné nemocnice,ale je to vyjednané právě mým ortopedem,ale mám trochu obavy,bude ten druhý operatér vědět jakou mám první náhradu a dá mi stejný materiál,bude vědět,že mi musí rozdíl délky srovnat,protože mám teď vážné problémy s páteří,mám si sebou pro tohoto doktora vzít výsledky z magnetické rezonance páteře???Poradí mi někdo?Děkuji Lenka

11.10.2011 20:02

Kvalitní  (4)    Nekvalitní  (1)

Paní Lenko,
vemte určitě sebou veškeré podklady, jak MRI, tak hlavně RTG, krevní vyšetření, atd. Také upozorňuji, že je třeba délku končetin měřit jak od třísla ke kotníku, tak od pupku, výsledek si pak teprve ortoped aproximuje. Výsledek je ještě v toleranci, když po uplynutí 2,5 měsíců je délka v toleranci rozdílu do 1 cm, (od 1,5 cm je to již trvale příliš.) Většinou těsně po operaci tEP kyčle bývá operovaná končetina asi o 1,2 cm delší - protože si všechny klouby a šlachy teprve v rámci rhb dosedají, to je normální. Jinak lze též nechirurgicky zdravou končetinu rhb dobře prodloužit, návod naleznete v lit. v tzv. "Dornově rehabilitační metodě", která je oficiálně v Německu jako lékařsky ověřená a doporučená. V ČR se její výukou zabývá někoélik fyziotrapeutu - poskytuje návody jak pro profesionálního fyzioterpeuta, tak pro klienta pacienta. Zásadně se však nikdy nesahá do pooperačních stavů kloubů, tam je pole výhradně ortopedů. Mám sám výborné předoperační zkušenosti před TEP, srovnal jsem si tak rozdílnou délku dolních končetin 1,5 cm - úředně na rhb změřeno - do 7 týdnů, sám. antonin.cuc@seznam.cz

12.10.2011 14:32

Kvalitní  (1)    Nekvalitní  (1)

Já mám dotaz: má někdo zkušenost se spinningem po TEP?
Jezdím na kole,na rotopedu.zašla jsem i na spinning,ale pobolívá mne to.nejela jsem ani kopce ze sedla.Zvyknu si,nebo nemám provozovat tuto aktivitu?

12.10.2011 20:04

Kvalitní  (1)    Nekvalitní  (0)

Když jsem byla po operaci kyčelní endoprotézy na rehabilitaci v Darkově, ptala jsem se na spinning rehabilitační sestry, která spinning vedla a ta mi řekla, že se u těchto endoprotéz nedoporučuje a to i dlouho po operaci.Ale současně tam zase dělali na rehabilitaci cviky, které, jak jsem později zjistila, nedoporučovali jinde.Možná to bude tak, že co pracoviště, co jiný fyzioterapeut, to jiný názor.

13.10.2011 07:48

Kvalitní  (6)    Nekvalitní  (0)

Zdravím,
jestliže určité pohyby dělají problémy a vyvolávají bolest je nutno respektovat "hlas Vašeho těla". Něco se mu nelíbí a upozorňuje na to, abyste se těchto pohybů nebo intenzity tréninku vystříhala.
Jinak je si třeba určit jaký je účel spinningu: 1. Zvýšení kondice ? To mělo být před operací - po operaci se nedoporučuje. 2. Udržení kondice ? Ano - ale jako při všem, všeho s mírou. Objeví-li se po jízdě potíže, bylo toho na Váš organizmus příliš.
prim. Moster, Revmacentrum / SurGal Clinic

13.10.2011 08:57

Zdravím,
tento příspěvek je zavádějící a chybný. Absolutní délka končetin je dána anatomickými mírami délkou skeletu a výškou chrupavek. Klinicky se měří od hrotu lopaty kosti kyčelní po hrot vnitřního kotníku. Ještě přesněji lze zjistit tzv ortográdními RTG snímky s měřítkem. Tato délka je neměnná a nelze ji změnit jakoukoli RHB metodou. Touto mírou se řídí operatér při operaci umělé kloubní náhrady kyčelního kloubu. Měření délek od pupku ke kotníku je ovlivněno postavením pánve a páteře. Je mírou nepřesnou a zavádějící.

13.10.2011 08:51

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)

Dobrý den. Mám vážné problémy s páteří. Závěr lékaře zní stav po VDK. Nález na kyčli-změny odpovídající význ.dysplazii,deformovaná hlavice. CHci se tedy zeptat,pokud tento stav ničí páteř,nebylo by rozumnější provést TEP postižené kyčle? Nebo si opravdu musím zada ničit dál, a až k tomu stejně dojde, budu nejspíš invalidní.. Má někdo s tímto nějakou radu?? Děkuji

25.2.2012 20:33

Zdravím,
najděte si ortopedické pracoviště ke kterému máte důvěru, kde se posoudí, co pro Vás je vhodné v této věci nejvhodnější udělat.

25.2.2012 22:21

Kvalitní  (2)    Nekvalitní  (1)

Komerční sdělení: Čeká vás operace? Potřebujete být co nejdříve zase fit? Chcete urychlit vstřebávání otoků a krevních podlitin po operaci a podpořit nekomplikované hojení?