Můžu si sama vybrat endoprotézu, která je třeba dražší, ale vím ze zahraničí, že je osvědčená? Jsou na to nějaké limity nebo omezení? Můžu si sama zaplatit nebo připlatit operaci? Mám už jednu endoprotézu za sebou a byly neustálé problémy, chci už mít kvalitní umělý kloub.
Můžu si vybrat endoprotézu?
(Diskuze k tématu Kyčel - totální endoprotéza klasická)
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
návštěvník
Počet příspěvků: 52
Připojuji se k Vašemu dotazu. Také by mě to velice zajímalo. marcela
Každý implantát, který má být použitý, musí být schválen k užití v konkrétní zemi. U nás musí odpovídat normám platným pro EU. Problém ale je, že pojišťovna nehradí samotný implantát, ale určitou paušální částku na operaci. Ta byla stanovena na základě dohody mezi ortopedickou společností a nemocnicí. Suma zahrnuje veškeré náklady na operaci. Je ponecháno na lékaři, jakou endoprotézu použije. Situace je tak ale velmi složitá, protože na jedné straně máme omezené finance, na straně druhé pacienta, který potřebuje určitý typ implantátu, což může být Váš případ. Když se rozhodneme dát jednomu pacientovi dražší implantát, jsme nuceni na jiném ušetřit a použít implantát levnější.
Bohužel u nás není možnost, že si pacient pro sebe sám zaplatí ten nejvhodnější implantát.
návštěvník
Počet příspěvků: 24
Tak moje zkušenost-nikdo mi nic neřekl,na nic se mne neptal.Když jsem řekla,že nechci anestezii-bylo mi řečeno,že za operaci zodpovídá lékař a te určuje.Podobné to bude asi i implantátem...Doporučuji,či navrhuji vybrat si pracoviště s dobrou pověstí.Ale ani to nic nezaručuje.Sama jsem si vybrala úžasného operatéra,ale po 2,2 hod jsem nakonec slyšela-asi jsem udělal chybu,ale to je mladá baba ona to zvládne...Přeji Vám HODNě štěstí..(Nakonec jsem to skutečně skvěle zvládla,ale byla to fuška)
návštěvník
Počet příspěvků: 10
Já jsem si ortopeda - operatéra vybrala sama,jsem velice spokojená,vše co jsem chtěla vědět vysvětlil,dokonce jsem si mohla prohlédnout i implantát jaký měl být použitý při mojí operaci.Jsem půl roku po TEP levé kyčle a čekám na operaci pravé.Když chcete něco vědět musíte se ptát,já nemám žádný problém v komunikaci s lékařem.S operovaou kyčlí jsem moc spokojená a už se těším až budu mít po druhé operaci a budu moct normálně bez bolesti chodit.Přeji hodně štěstí a nebojte se zeptat :-)
Zdravím,
ke kloubním implantátům v návaznosti na doc. Trče: Každé pracoviště používá zpravidla 2-3 typy endoprotéz se kterými zvládne 99% operací umělé kloubní náhrady, Každý typ endoprotézy má svá specifika. Implantace kloubní náhrady vyžaduje složitá instrumentária jen a pouze k implantaci jednoho typu endoprotézy. Každé pracoviště používá ty implantáty, se kterými má nejlepší a především dlouhodobé zkušenosti a má být vybaveno tímto typem i na revizní typy operací (k výměně endoprotézy). Pracoviště nemůže mít k dispozici pochopitelně všechny typy a modely endoprotéz. Nelze si tedy ku příkladu přát implantaci endoprotézy jako má Váš soused nebo známý, když pracoviště, kde je plánována Vaše operace tento typ nemá ve svém portfóliu. Typ implantátu je ovšem jedna věc, druhým, a podstatně důležitějším faktorem, jak kvalitně se implantace umělé kloubní náhrady udělá. Záleží tedy zejména na operatérovi i na následné pooperační péči.
V tomto dotazu především odkazuji na práva pacientů : Pacient by měl být dopodrobna informován lékařem o způsobu provedení a průběhu operace. Při plánování operace operatér musí při přípravě operace přesně vědět, který typ implantátu bude při operaci používat. Změna může být pouze v důsledku anatomických podmínek zjištěných bezprostředně při operaci. Solidní pracoviště mají k dispozici demoverze implantátů, lze tedy dopředu pacienta s průběhem operace a typem protézy dopodrobna seznámit. Ostatně i to podepisuje pacient před každou operací v protokolu : Souhlas s provedením výkonu. Nikdo tedy nemůže říci, \"že neví co se s ním bude dít\".
Sledujete jistě nyní plán vlády a MZd o možnosti si připlatit za nadstandardní protézu...
Tedy závěrem : Nechte se o všem před plánovanou operací řádně informovat. Pokud nebudete s možnostmi pracoviště, podmínkami a přístupem spokojeni, můžete si zvolit jiné zdravotnické zařízení. Je svobodná volba lékaře. Myslím, že za kvalitně udělanou operaci, zpravidla jednou za život, to jistě stojí zato.
prim. Moster, Revmacentrum / SurGal Clinic Brno
návštěvník
Dobrý den, tedy, kdy se vlastně dozvím, jaký implantát bude v mém případě použitý ? Také se mi nelíbí věta v příspěvku Doc. Mudr. Trče - "když se rozhodneme dát jednomu pacientovi dražší implantát, jsme nuceni na jiném ušetřit a použít implantát levnější." Jak zjistím, že nejsem zrovna ten pacient, na kterém se musí ušetřit a dostane ten levnější implantát ? Děkuji. Marcela.
Zdravím,
co jsem uvedl ve svém příspěvku - informujte se, ptejte se, reagujte ....
prim. Moster, Revmacentrum / SurGal Clinic, Brno
návštěvník
vyberte si hlavně ortopeda. Výběr inplantáti je dost specifický,komplexní problém. Právo na info jistě máte, i když někdy se plánovaný inplantát nepoužije a vybere se jiný vzhledem k místní situaci při operaci, jde ale o věc málo častou.
návštěvník
Počet příspěvků: 1
Dobrý den, ano operatér je to nejdůležitější, ten můj úžasný bohužel zemřel a tak jsem 10 let poněkud bezprizorní. Jednu endoprotézu mám v těle 10 let, vybral mi ji a protže jsem byla mladá tak prý tu tenkrát nejlepší. Jsem na ní hodná, netloustnu, plavu a spím do dneška s polštářkem mezi kolínky a doufám, že ona bude zase hodná na mě. Teď začíná zlobit druhá nožka a mám strach, jestli dokáži najít stejně úžasného pana doktora, no, vzhledem k výši dnešních nemocenských a tomu že živím 2 studenty se budu snažit, aby kritická situace nastala co nejdéle. Dnes se ten ještě neoperovaný kyčlík začíná probouzet, znáte to špatně šlápnete a bolest vám projede až do mozku, přeženete to s chozením a noc je plná vášní... hledáte vhodnou polohu, a snažíte se vydržet bez prášků.
Zdravím,
podle Vašeho regionu si vyberte k operaci pracoviště, kde dělají umělé klouby ve větším množství. Jinak po 10 letech již jsou k dispozici léčebné postupy, kdy již se nemusíme jen smutně dívat na to, jak kloub spěje k výměně. Umíme již pracovat s poškozenou chrupavkou natolik, že umíme chrupavku účinně chránit a regenerovat. Tím lze maximálně oddálit nutnost umělé kloubní náhrady. K dispozici je léčba aktivovanou krevní plazmou i kmenovými buňkami. Podívejte se na tyto léčebné metody na webových stránkách:
www.lecbakmenovymibunkami.cz, www.plazmaterapie.com
prim. Moster, Revmacentrum
návštěvník
Počet příspěvků: 30
Je v zájmu veškeré občanské veřejnosti, aby byla kriticky analyzována vědeckým způsobem algoritmizace dosavadní strategie, jak je nejzkušenějšími třeba 10 ortopedy prováděn postup výběru endoprotézy pro jednoho konkrétního pacienta. Budete nesmírně zklamáni! Žádný ortoped s Vámi nebude spolupracovat, protože je to asi stejná drzost, jakoby jste se ptali šamana, jak to dělá, že úspěšně vyléčí člověka uprostřed pralesa v Africe. Z hlediska dosavadní úrovně znalostí algoritmizace procesů s rizikem na počítači, jde o problém - který má obecně větší množství zcela přijatelných výsledků, kde se individuální biometrické parametry patřící do určitě skupiny pacientů, dají dobře řešit skupinou dostupných technických prostředků ve skupině přijatelných akreditovaných ortopedických pracovišť - prostřednictvím správně vzdělaného, v oboru ortopedie atestovaného a zejména prakticky zkušeného zodpovědného člověka AKCEPTOVANÉHO PACIENTEM, který má certifikát pro ortopedickou instalaci nejméně pro použití alespoň jednoho vhodného typu implantátu z množiny vhodných. Problém optimálního řešení takové úlohy je technicky velmi jednoduché a mnoho částí řešení má dokonce explicitně triviální statistické parametry - jako je střední očekávaná doba životnosti implantace, nutný doplatek pacienta při výběru některého typu, atd. Racionální jádro takového rozhodovacího procesu je známo asi tak 30 let: je třeba ve státě mít přístup k statistickým datům o pravděpodobné úspěšnosti jednotlivých nemocnic, jednotlivých typů implantátů v dlouhodobém užití v uživatelské sféře, měli byste vědět něco o úspěšnosti jednotlivých ortopedů - abyste pro ně mohl svoji důvěrou včas zahořet, měl byste včas vědět jako pacient, co za finanční doplatek za jak kvalitní službu musíte rozumně investovat. Protože v ČR jsou však důsledně zachovávány pravidla pro šamanství a nikoli pro management řízení pacientských rizik, musíte jako pacient rozdělit úlohu do kroků a najít: nejzkušenější nemocnici, najít nejzkušenějšího a stále ještě dobře výkonného ortopeda - on Vám pak už vybere sadu implantátu pro Váš biometrický ortopedický problém i operační termín: protože stejně nedovede pracovat se všemi dobrými výrobky na trhu EU a stejně bude mít pro Vás volný termín podle svého rozvrhu. Namísto abyste měl k dispozici dokonalý přehled o úspěšnosti Vámi žádaného operačního výkonu v jednotlivých nemocnicích z celkově provedených počtů operací, atd., atd. - zažijete po své racionální otázce jen břišní tance šamanů - od MZCR, přes fakultní nemocnice, přes statistiky NRC, přes nefunkční Registr Kloubních náhrad ČR v ÚZIS Praha, přes pochybné statistiky prováděných ortopedických výkonů v ČR podle ÚZIS Praha. Musíte věřit!!! ...a v žádném případě nesmíte dát najevo, že jste expert na rozhodování za rizika a že jste vládní expert na řízení prevence zdravotních rizik! Neptejte se na MZCR, kolik pacientů po primooperaci TEP kyčle procentuálně ještě po roce od operace TEP kyčle žije, kolik procent ještě po roce po operaci TEP kyčle dobře mírně sportuje anebo kolik procent pacientů po roce od operace TEP kyčle alespoň dobře bez holí chodí! To je totiž jako "mluvit o provaze v domě oběšencově" a šestkrát kopnout klasika ortopedie do brňavky. Buďte nadosmrti zdraví, bohatí a veselí!!! antonin.cuc@seznam.cz
návštěvník
Počet příspěvků: 10
Člověče přestaňte zahlcovat diskuze vašimi bláboly a přestaňte strašit lidi,oni tady hledají radu,strachu má každý před operací dost i bez vás.
Já mám rok po TEP levé kyčle a v květnu jdu na pravou a těším se.Vloni jsem byla díky takovým příspěvkům jaké sem píšete vy k smrti vyděšená.
návštěvník
Počet příspěvků: 6
Naprotosto s Vámi souhlasím, jsem rok po operaci TEP, mám těžkou dysplazii kyčelních kloubů. Díky takovým lidem jsem zbytečně operaci odkládala. Nyní jsem úplně bez bolestí a mohu dělat i více věcí jako dříve.
návštěvník
Počet příspěvků: 8
Jestli máte nějaký problém, tak se obraťte na psychiatra. Byl jsem na TEP kyčle ve FN Brno, u sv. Anny. Přístup personálu vynikající, před operací za mnou přišel anesteziolog a dal mi na výběr způsoby anestezie a vysvětlil klady a zápory. Potom přišel operatér a vysvětlil mi, jakou dostanu náhradu a proč, ale součesně mne upozornil, že se to může v průběhu operace i změnit. Péče na JIP vynikající, dále tady kladou velký důraz na rehabilitaci. Jediné, co by se dalo vytknout bylo jídlo, ale to bylo pro mne při mých problémech druhořadé. A ona za to ani nemocnice nemůže, když ji limitují zdravotní pojišťovny.
Pro nitram. Přesná diagnoza.
návštěvník
Počet příspěvků: 1
to Nitram: muzete napsat jmeno operatera ?
návštěvník
Jistě mohu jmenovat, ale takových operatérů je většina, že "někdy se jim něco povede a někdy nepovede", ale mě štve, že absolutně nechtějí zkoumat proč! Přitom jeden mi prorazil femur, druhý s třetím udělali diletantský radiologický snímek pozdě, třetí na moje řeči při vizitě vůbec nedal - ačkoli jsem věděl, že se stala chyba, pak zase někdo psal propouštěcí zprávu a nevadilo mu, že mi nefungují ledviny, další lékař "náhodou" ztratil můj první průkazný radiologický snímek zjištěné malpozice dříku, pak si zase primář ortopedie po reoperaci TEP kyčle si už nevšiml 6 týdnů při vizitách naprosté plegie mého nervu ischiadicu a nenapadlo ho poslat mě na neurochirurgickou rekonstrukční operaci, pak zase další pan neurolog mi změřil úplnou obrnu testem EMG -ale namísto neurochirurgické reoperace mi napsal do závěru "přijďte se po 4 měsících přeměřit" - když ovšem samovolně se nic nedá při úplné obrně zregabilitovat: a naději na úspěch léčby má jen operace provedená do 4 měsíců po traumatizaci, a tak to jde pořád dál a dál, údajně vždy a všechno Lege artis
návštěvník
Počet příspěvků: 4
Havarie, které napáchají trvalé následky jsou v medicíně vzhledem k počtu ošetřených extremně vzácné. Každý zdravotník si uvědomuje hodnotu zdraví a života, naše práce je jištěna v mnoha stupních, vícenásobně kontrolována, je velice pečlivý systém letité přípravy. Ale jako v každé činnosti, i tak se může něco stát. Berte to tak, že i milionkrát kontrolovaná kosmická raketa, s využitím špičkových technologií, letitého testování a v péči teamu odborníků NASA může havarovat. Stejně tak může "nedopadnout" operace kdekoliv na světě. Většinou řízením souběhu mnoha nešťastných okolností, velmi řídce nedbalostí, úmysl snad ani nikoho nenapadne. I sama nedbalost v jednom stupni by neměla způsobit reálnou škodu pro vícestupňovou kontrolu, musí se sejít s nějakými dalšími náhodami nebo nedokonalostmi.
Když se v medicíně něco přihodí, laickému publiku je to vždy vše jasné. Může za to darebák doktor. Reálně to tak nebývá. Pokud se případ stane předmětem stížnosti, nebo jde k soudu, je velmi pečlivě prošetřován každý krok, všechny okolnosti, vyjadřují se k tomu znalci...... a rozhodne to nakonec soud. Tak jak se dlouho a podrobně se vyšetřují větší havarie v průmyslu, dopravě...(pád mostu ve Studénce na projíždějící rychlík - víc jak rok), podobně je to i s havariemii v medicíně. V posledních letech lze pozorovat výrazné přitvrzení ve vyšetřování i v řešení, bude hůř. V některých státech to došlo tak daleko, že rizikové obory nechce nikdo dělat a pokud je dělá, místo medicíny řeší preventivně svoje forenzní krytí, což pro léčení není optimální. Nicméně tak jde vývoj.
Havarie v oboru se každý zdravotník bojí jako čert kříže. Leta dělá spoustu věcí pro to, aby nebyly.¨
Z hůediska pacienta je rozumné najít si lékaře, kterému lze věřit a na jednu stranu s ním spolupracovat plně na léčení, na druhou stranu je potřeba se ptát a kriticky uvažovat.
Adorace lékařů, stejně jako jejich pomlouvání v rámci jednoduchého vidění světa a "jednoznačných " odpovědí na složité otázky je nesmysl. Nelze čekat zázraky ( i když moderní medicína něco, co je viděno laiky jako zázrak dovoluje, stejně tak při porovnání možností dnes a před sto lety to zázraky v podstatě mnohdy jsou), ale nelze v každém zdtravotníkovi vidět škůdce nebo darebáka.
Vrátím se na začátek. Havarie jsou extremně vzácné v poměru k úspěšně odléčeným a pokud nastanou, jsou vnímány na všech stranách jako katastrofy. Nicméně, úplně je nelze vyloučit, jako v žádném oboru lidské činnosti.
návštěvník
Vážení páni doktoři ortopedi, Vážení páni radiologové, soudní lékaři!
některé lékařské chyby, které se vyskytují u mé ortopedické causy řešené již 2,5 roku u Krajského soudu Praha jsou důkazem, že desítky radiologů, ortopedů a dokonce i soudních lékařů při snímkování nechápou dostatečně správně souvislost: směr promítání a pak v promítaném trojúhelníku možné nechtěné různoběžnosti os femuru a dříku - dobře na snímku změřitelný a kontrolovatelný rozdíl mezi průměty:
přepony, delší a kratší odvěsny v pravoúhlém trojúhleníku (který sice neměl vzniknout, ale při nepovedené operaci s malpozicí vzniká!)
To potom vede čato k tragikomickému nesprávnému závěru:
že zdánlivá souosost dříku a femuru není doplněna ještě další nutnou, zkontrolovatelnou a nezbytnou podmínkou:
NA RADIOLOGICKÉM POOPERAČNÍM SNÍMKU TEP KYČLE NESTAČÍ VIDĚT SOUOSOST DŔÍKU A FEMURU, ALE MUSÍTE ZKONTROLOVAT I SKUTEČNOU DÉLKU KOMPONENTY
(například u necementované kompponenty B. Braun... od konstrukčního osazení pod hlavicí až k špičce komponenty, případně od osy montážního otvoru po krčkem ke špici komponenty) - A TU MUSÍTE VIDĚT NA SNÍMKU V MAXIMÁLNÍ SKUTEĆNÉ DÉLCE V OSE FEMURU Z RASTRU NA OBRAZOVCE TOMOCONU NEBO ZE ZOBRAZENÉHO MĚŘÍTKA NA KLASICKÉM RADIOLOGICKÉM FOLIOVÉM SNÍMKU! (tj. vycházíte buď katalogového rozměru femurální komponenty od výrobce, nebo si ji změříte v některém zkontrolovatelném rozměru sami odměřením na implantátu předoperačně změřené délky, zanesete do operačního protokolu nebo přímo na radiologický záznam automaticky přiložením měřítka, nebo pravítka s roztečí dvou malých otvorů v délce komponenty). Pak samozřejmě jakákoli menší délka je již sama o sobě jednoznačným postačujícím důkazem různoběžnosti osy femurální komponenty a dříku a nepovedené operace s malpozicí. Právě takový snímek byl však v mém případě falešně označen primářem ortopedie jako "DOBRÁ TEP", ačkoli totéž viděli desítky ortopedů a radiologů odsouhlasili svorně - že by to udělali právě tak. Musím však všechny tyto ukvapené pány doktory i soudní znalce ortopedie krutě u soudu zklamat:
KDYBY MĚLI KVALIFIKACI TŘEBA KLEMPÍŘE,
nikdy by mi nemohli do očí nemohli drze a opakovaně tvrdit, že to jako " chyba Fousse route, s těžkou malpozicí 15 stupňů různoběžnosti" nešlo stanovit ihned,
(tj. správně již na sále, nejpozději však při převozu pacienta ze sálu na JIPku - nebo alespoň tedy ty 3 dny po operaci, ale aspoň VĚCNÉ SPRÁVNÉ!!!???, což bylo jasné již metodicky jasné zhoršování dalších možných rizik včasné diagnostiky jakékoli interoperační potenciální i další komplikace!)
Takovýchto naprosto neobhajitelných nesmyslů v rozporu se středoškolským gymnaziálním vzděláním, kde zjevně souosost kontrolovali na zkresleném pohledu delší odvěsny - namísto u přepony - to u soudu řeším celou řadu kravin "nejen jako technických chyb, ale nedostatku kvalifikace! - a bohužel musí mi dát postupně v každém slova smyslu Ústav vojenského soudního lékařství za pravdu, nechce-li se mezinárodně zcela znemožnit!
Mně už zdraví dnes nikdo nevrátí, ani případná "satisfakce ne".
Já se však z celé své duše profesionála bojím o další ortopedické pacienty a vůbec nechci už nikdy "nikoho dalšího z doktorů nachytat na švestkách"!
Prosím Vás velmi, o Vaši spolupráci se mnou jako s autorem rozhodovací patentované metody S_T_A_R_S- Statistical Retrieval and Search of information to decision making - o větší systematickou bezpečnost to bezvýhradně jen v zájmu především ortopedických pacientů!
Přiložené fotografie
K tomuto příspěvku jsou přiloženy fotografie, které se zobrazují pouze přihlášeným uživatelům - pro jejich zobrazení se přihlaste anebo se zaregistrujte.
Nějak to vypadá z vašich textů, že zvláště ortopedi jsou skupina tupých nedouků.
Jinak to měření a ostatní odborné údaje které uvádíte jako novum a špičku jsou v podstatě školička. Problem je, že člověk, který si nesmočil a nesmáčí ruce denně na sále nemůže moc pochopit, co všechno a proč a jak se může stát. Vysvětlit vám to samozřejmě nejde, máte vlastní pravdu.
Přirovnal bych to k situaci, kdy by se chtělo panicovi vysvětlit, jak to chodí mezi muži a ženami, když on o tom zatím jenom četl a jinak je nepolíbený. Už se budu snažit na vaše texty nereagovat. Je to marný, je to marný, je to marný.
Komerční sdělení: Čeká vás operace? Potřebujete být co nejdříve zase fit? Chcete urychlit vstřebávání otoků a krevních podlitin po operaci a podpořit nekomplikované hojení?