Dobrý den, mám termín 18.10. k nástupu do nemocnice na TEP. Kdy se rozhodne o způsobu operace a druhu náhrady. Děkuji marcela
Způsob operace a druh TEP
(Diskuze k tématu Kyčel - totální endoprotéza klasická)
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
návštěvník
Počet příspěvků: 24
Nikdo Vam předem neřekne vůbec nic,a po operaci už vůbec ne.Za operaci ručí lékař,tak ten si určuje..Držím palce, je potřeba i trochu toho P.......o štěstíčka.
návštěvník
Počet příspěvků: 52
Tak to jste mě paní Ludmilo opravdu uklidnila. Ach jo.
Podstatné je vybrat si lékaře- erdice, pracoviště , serioznost
Selucký
návštěvník
Dobrý den,nechtěla jsem Vás vylekat.
návštěvník
No, já vím, ale to víte, červíček hlodá a hlodá.
návštěvník
Počet příspěvků: 10
Dobrý den paní Marcelo,před půl rokem jsem na tom byla jako vy,pročítala jsem internet,hledala informace a neskutečně se bála operace.Dnes jsem po jedné operaci a čekám na druhou,vím do čeho jdu a těším se ,že snad za rok touto dobou už budu chodit bez francouzkých holí,jestli se chcete na cokoli zeptat,napište mě na email : nasamama@seznam.cz
Věřte mě,z vlastní zkušenosti vím,že se člověk pročítáním různých diskuzí jen stresuje,nejlépe je opravdu se obrátit na svého ortopeda a ten vám vše vysvětlí.
návštěvník
Počet příspěvků: 2
Dobrý den, chtěla jsem Vám jen napsat, jak psala moje předchůdkyně..opravdu nečtěte diskuze-já z toho byla také akorát vystresovaná a potom jsem se ještě porovnávala po operaci s ostatními a to mi taky vůbec!! nepřidalo na klidu. Každý to máme stejně jiné -jiný věk, kloub, přidružené choroby a tím vypadá i hojení u každého jinak....a u vrozených vad je to také jiné... Snažila bych se věřit tomu, že mám dobrého operatéra a potom se mu odevzdat. To je ale nejtěžší. Ono se to tu píše-najít si dobrého operatéra, pracoviště atd., když jsme laici... Hodně štěstí a nestresujte se tolik-nijak Vám to "nepřidá". Zuzka
návštěvník
Dobrý den paní Zuzko, moc Vám děkuji. Je to ale těžké, ale to asi víte sama dobře. Přesto Vám děkuji. Marcela.
návštěvník
Počet příspěvků: 3
Dobrý den je mi 38 a čeká mě už podruhé operace TEP kyčelního kloubu , chci se jen zeptat jestli je nutná rehabilitace v lázních nebo to vše zvládnu doma. První operaci jsem prodělala před třemi roky takže si pamatuji postup při cvičení. Děkuji Monika
návštěvník
Cvičení je nezbytné,ale lázně fenomenální.Vaše operace je druhá -s tímtéž kloubem,nebo s druhým??
návštěvník
Chci se zeptat,hodně jsem pžed TEP sportovala,tedˇjsem to omezila.Přibírám na váze-mám stále hlad.Máte to někdo také tak??
co mi poradíte?Děkuji
návštěvník
musíte se stále nějak pohybovat mě pomohlo kolo a syn. jen vydržet a všechno se dá zvládnout.A nová metoda ve fitness je TRX je to bezva věc a dá se to ,jen některé cviky si pozměníte podlé své potřeby. Držím palce.
návštěvník
Ano druhá s tím stejným kloubem. Lázně pro mě vůbec nejsou mám malé dítě a ktomu jsem na něj sama . Proto raději chci zůstat doma a s cvičením nemám problém makám na sobě dnes a deně.
Zdravím,
po operaci umělé kloubní náhrady není absolutní nutnost absolvování lázeňské léčby pokud budete uspokojivě cvičit po výkonu. O tom rozhodne Váš operatér během pooperačních kontrol.
prim. Moster, Revmacentrum / SurGal Clinic, Brno
návštěvník
Nyní mám dotaz zase já: prosím ,mám keramickou endoprotézu.
Mohu i rýt zahradu?S dodržením zásady jako zvedání předmětu z podlahy těsně po operaci?Tzn.operovaná končetina je mírně zanožena,na rýč našlapuji zdravou.
Dále se chci zeptat ,co spinning cca8 měsíců po operaci??
Operatér mi povolil všechny aktivity,jen nesmím spsdnout-i to už se stalo,bohudík bey následků.
Děkuji za každou odpověď.
Děkuji za každou odpověď.
návštěvník
Omlouvám se za překlepy!
Zdravím,
je potřema si uvědomit, že příčina selhání protézy je na dvou rovinách - otěr hlavice a jamky (u keramiky minimálně)a dále v uvolnění na rozhraní kov endoprotézy a kosti. Vlivem častého tlaku tvrdého titanu endoprotézy na kost může dojít k uvolnění protézy na tomto rozhraní. Jednoduše - protéza se prostě vyviklá. Tedy jednoznačně platí: čím menší zátěž na endoprotézu, tím je delší přežití endoprotézy bez nutnosti reimplantace. To platí samozřejmě k Vašemu dotazu o vhodnosti rytí i o spinningu.
návštěvník
Děkuji za Vaši odpověd´.Tedˇ po operaci přibývám na váze,to je samozřejmě taktéž nežádoucí,že ano?
Takže raději zhubnout,a méně zátěže?(Vím,že cvičit musím..)
Hezký zbytek dne.LV
Jistě, jistě.
tedy rozumná životní aktivita, aerobní cvičení - nejlépe kolo nebo ergometr, spinning (tzv. kopce s rozumem), delší chůze stylem nordic walking, plavání, při golfu používat vozík na hole, tenis na antuce, lépe čtyřhra. Obuv s měkkou pružnou podešví. Dietní opatření je samozřejmostí.
návštěvník
Ještě jeden dotaz údajně není vhodná konzumace zeleniny,která odvodńuje ,a pití kopřivového čaje při potížích s klouby.Je na tom něco pravdy?Děkuji a přeji příjemný večer
Zdravím,
je to medicínsky neodůvodněné. Ostatně jako u všeho i zde platí - všeho s mírou :-)
návštěvník
Počet příspěvků: 27
Dobrý den, někde jsem četla, že i chození po schodech vede k uvolnění endoprotézy. Je tomu tak? Pokud si to představím mechanicky, myslím, že konec vsazené endoprotézy při stoupání do schodů musí tlačit proti kosti./Tedy kov proti kosti./ Asi bude rozdíl i u cementované endoprotézy a té, která vrůstá do kosti.A ještě by mně zajímalo, pokud jde o váhu pacienta, tak snad operatér zohledňuje "vstupní" váhu pacienta v době operace a vybírá endoprotézu pro tuto váhu - nebo ne?
Zdravím,
velikost endoprotézy se určuje nikoli podle váhy apcienta, ale podle anatomických poměrů, tj. šířky jamky a průměru dřeňové dutiny kosti stehenní.
Standardní chůze po schodech by neměla být na závadu, pokud se ovšem nejedná o muezina, který stoupá denně několikrát na minaret.
návštěvník
Počet příspěvků: 30
Vážení pacienti,
přibližně 25 let se konstrukce TEP kyčle nemění, jsou známy drobné odchylky, které vždy mají některé výhody a nevýhody, obecně platí, že vývoj použitých materiálů z hlediska trvanlivosti tvaru a pevnosti je velmi úspěšný, naopak v průběhu zhruba 20 let se mění kvalita, pevnost a tvarová stabilita kostí pacientů. Uložení implantátu v kosti z hlediska pevnosti "kost-kov" je tedy ohroženo jednak zhoršením kvality styčných ploch infiltracemi mikrootěrů z umělohmotné vložky jamky, kde dochází později k omačkání. Pochopitelně vznik osteoporózních procesů nebo drolení cementačních složek u cementovaných endoprotéz mohou vyviklání komponenty urychlit. Naštěstí nadměrná hmotnost pacienta pouze dílčím způsobem poměry v styčné ploše ovlivňuje, ale mnohem podstatnější je kvalita kostí a řádné provedení technologie ukotvení implantátu na sále. Na druhé straně je skandální, že se "medián trvanlivosti implantace" ke konkrétní nedoprot=ze ani od výrobce nedovíte a lékaři to také tají, raději zveřejňují zkušenosti za ortopedický provoz a v něm všechny užívané typy endoprotéz. Pochopitelně tím je zájem pacientů o konkrétní informaci zkreslován a obecně platí, že by si pacient neměl nechat implantovat žádný typ, který není na trhu reálně používán aspoň v jednom tisíci exemplářů v ČR ročně již po dobu alespoň 8 let. Jděte kvůli vlastní bezpečnosti na operaci tam, kde mají v nemocnici největší množství ročně provedených úspěšných implantací z těch 8 let z toho nejvhodnějšího typu pro Vás - např. ještě pohyblivého sportovce s necementovanou TEP!!! Pokud se to nejste schopni dovědět ani od předsedy ČSOT na přímý dotaz, tak jděte aspoň do FN Motol, kde ročně produkují 1600 operací TEP kyčle.
návštěvník
Jak poznám uvolnění-vyviklání endoprotézy?Bolesti,RTG? Nebo jak?,
Dále prosím,kdo by mohl pomoci vypočítat denní kj spotřebu.Dříve jsem neměla sedavé zaměstnání a téměř denně jsem sportovala(4x týdně spinning,jinak kolo 30 km,zahrádka..)To nyní značně omezeno-prostě potřebuji více odpočívat.Dříve denně cca6000kj.Kolik by měl činit příjem kj nyní?Sedavé zaměstnání,2x týdně spinning,3x týdně chůze turistická cca půl hodiny,kolo cca 15 km.Děkuji za každou odpověď.
návštěvník
Vážení pacienti,
vemte jako fakt, že ortoped, který nevykoná aspoň 200 operací s konrkétním typem endoprotézy je jako "nezaběhaný stroj", to je ovšem množství, které vydá asi na 1,5 roku intenzivní operatérské praxe na sále. Proto je normální, že umí vlastně zacházet nanejvýš rutinně jen se 2 typy endoprotéz. Také operatér, který provede méně než 60 operací stejného typu v posledním roce -je pro Vás nebezpečný, protože buď ještě rutinu nezískal, nebo ji možná již ztratil. Tohle Vám žádný ortoped nepřizná, tak jako se nevoíte, kolik pacientů po TEP kyčle ještě po roce: žije a sportuje, případně kolik jich zemřelo nebo jsou doživotně mentálně či lokomočně těžce poškození. Také, když vypátráte třeba ze svého pooperačního protokolu konečně typ endoprotézy, který Vám byl implementován, musíte být doslova Sherlock Holmes, abyste k definovanému typu sehnal návod. Teprve tam si přečtete, že Vám měl někdo z lékařů šetrně říci - že v žádném případě není TEP kyčle náhradou, umožňující předchozí způsob života! Lékaři Vám rádi ukáží odoperovaného Klause nebo tančícího Gotta, ale reálně mírný sport může provozovat po TEP kyčle jen asi 15% pacientů, dalších 15% dobře chodí bez hůlek - a ostatní přivyknou rychle holi, trekkingovým holím, francouzským holím, invalidním vozíkům nebo invalidní posteli. Těch zemřelých a hodně postižených je nejméně 7% a Váš ortoped to neví, protože to vědecky s EUROMISÍ jaktěživo důsledně pro soud nesledoval.Kdo může, včas léčí chrupavky, aby k ortopedické operaci pokud možno do konce života nemuselo dojít! Za náhrady se utratí v ČR více než miliarda korun, je to pro někoho moc dobrý kšeft.
antonin.cuc@seznam.cz
Pan Cuc je vzděláním technik a pokud vím, nikdy kolem medicíny nepracoval. Byl sám operován dle něj se špatným výsledkem, netuším. Každopádně jsou jeho info k zamyšlení- pokud by šlo o natolik špatnou metodu, copak jsou lidi na celém světě tak tupí, že by na ni chodili? Copak pojiš|ťovny v západním světě by už všechny operatéry nedostali do chudoby nebo do kriminálu?
Má informace z volných zdrojů, nemá klinickou zkušenost, neumí hodnotit výsledky v medicíně (což se hodně liší povahou objektu od technických věd) a neumí je každopádně interpretovat.
Realita na slušných pracovištích je rozhodně podstatně lepší, vlastní kloub je sice vlastní kloub, ale dobrá umělá náhrada je pro drtivou většinu lidí opravdu zázrak a podstatné zlepšení. Podobně jako dobrá zubní proteza je o kus lepší než prázdná ústa a nejde srovnávat se stavem plného zdraví.
Holt je to eskymák radící černochům, jak přežít rovníková horka.
Pokud Vám radí prim Moster, nebo někdo, kdo má letitou praktickou zkušenost, dá se o tom uvažovat vážně.
Selucký
návštěvník
Vážení pacienti,
na webu MZCR se můžete v oblasti "Jakost a kvalita péče o pacienty" úředně dovědět, že zhruba 8 až 12 procent pacientů v ambulancích a lůžkových provozech ČR jsou zdravotně vážně poškození procesy NON LEGE ARTIS, jak potvrdil mezinárodní výzkum kvality zdravotnich služeb států OECD. Pokud jde o moji kvalifikaci, jsem vládním expertem pro bezpečnost užití "stanovených výrobků", kam patří také Zdravotní prostředky, také TEP kyčle. Příslušný zákon 22/1997 Sb. v platném znění jsem spoluautorsky harmonizoval v ÚNMZ Praha mezi EU/ČR a proto jsou stnoveny "Autorizované osoby", které mají nad trhem dohlížet, včetně zajištění například kvality českých návodů, atd. - tzv. "nežádoucí příhody selhání TEP kyčle" má podle Vyhlášky MZCR sledovat SÚKL, avšak medicinské chyby při implantacích a rozpory textů Vašich Operačních protokolů - s návody výrobců neřeší, problém "co je to souosost implantátu s kostí" podle zákona 123/2000 Sb. Zdravotní prostředky bude řešit v konkrétním případě soud - a to tak dlouho, než stihnete zemřít. Lékaři, pojišťovny i soudy ČR nad Vaším osudem po neúspěšné TEP kyčle se jen pousmějí, zaplatíte i za jejich nefunkčnost, počítejte s tím. Ty samé zákony totiž v EU znamenají ve skutečnosti něco zcela jiného v praxi ČR, včetně možné úhrady pojištění za doživotní poškození zdraví lékařskými chybami. Jako bývalý ředitel Odboru bezpečnosti a prevence poškození zdraví MPSV spíše znám právě ty soudní případy a ony statistiky zmrzačených v ČR, za které se MZCR ani ÚZIS Praha nechtějí podepsat: jakkoli jsou reálné a stačí Vám navšívit RHB Kladruby, VRU Slapy nebo Hamzovou, Třeboň, ptejte se a dívejte se pozorně kolem.
Z 250 miliard ročně do zdravotnictví náhrady škod za poškození zdraví nedělá ani 1 promile, což nemá obdobu nikde v civilizovaném světě!
Pak už budete vědět sami, komu a v co věřit, hodně štěstí.
antonin.cuc@seznam.cz
Komerční sdělení: Čeká vás operace? Potřebujete být co nejdříve zase fit? Chcete urychlit vstřebávání otoků a krevních podlitin po operaci a podpořit nekomplikované hojení?