Dobrý den. Mám TEP obou kyčlí, od poslední 18 měsíců, bez problémů. Mohu cvičit na vibračním stroji (power plate)? Děkuji. Jajasv
Cvičení na power plate po TEP kyčle
(Diskuze k tématu Kyčel - totální endoprotéza klasická)
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
návštěvník
Počet příspěvků: 52
Dobrý den, jsem po operaci TEP kyčle (necementová) a chtěla jsem se zeptat: budu moct nosit podpatky, jak dlouho budu spát s polštářkem mezi stehny a budu si moct někdy normálně dřepnout ? budu moct plavat prsa ? Děkuji. Marcela
návštěvník
Počet příspěvků: 24
Zdravím,polštářek cca 3 měsíce,podpatky časem úplně v pohodě,dřep asi ne,ale podřep,a plávání?Nohama ne od sebe,ale jen takové to kmitání nahoru-dolů..
návštěvník
Děkuji za odpověď. Doufám, že se neutopím. Jeětě jsem se chtěla zeptat, za jak dlouho po první operaci můžu jít na druhou, rovněž TEP kyčle na druhé noze. Je to zhruba za rok ? Může to být i dříve ? Děkuji. Marcela.
Zdravím,
rozhoduje jednoznačně klinický a RTG nález. Pokud nehrozí nebezpečí z prodlení, a o to jde zpravidla u plánovaných výkonů u kloubní osteoartrózy, je lépe, když dojde po první operaci ke stabilizaci stavu. Endoprotéza je dokonale zakotvena a vrostlá do kosti, svalový korzet - hýžďové a stehenní svaly - se RHB posílí. K tomu dochází zpravidla po půl až 3/4 roce od implantace, dle stavu. Pokud ovšem hrozí ztráta kvality kosti, k operaci TEP se může přistoupit kdykoli
prim. Moster, Revmacentrum / SurGal Clinic, Brno
návštěvník
Ano, děkuji za odpověď. Prostě sbírám informace.
Zdravím,
vše Vámi žádané je povoleno, polštářek mezi koleny 3 měsíce od operace, dřep doporučuji do úhlu mezi trupem a stehnem max 110 st. Tedy lépe řečeno polodřep.
prim. Moster, Revmacentrum
návštěvník
Dobrý den, jsem ještě v nemocnici na rehabilitaci a jedna paní mi říkala, že je dva roky po operaci kyčle (nyní je zde s kolenem) a stále spí s polštářkem mezi koleny. Je to nutné tak dlouho ? Děkuji. Marcela.
návštěvník
Stačí ty tři měsíce,ale pokud to paní vyhovuje,tak proč ne.
návštěvník
Děkuji. A ještě jsem se chtěla zeptat na to překřížení. To už nikdy nedám nohu přes nohu ? Marcela.
Zdravím,
překřížení končetin přes sebe, resp. operovanou končetinu (stehna) není vhodné dávat do polohy přes střední rovinu, protože může dojít k vykloubení systému TEP. Záleží ale na postavení a stabilitě endoprotézy. To Vám může sdělit jen operatér.
návštěvník
Ano, moc děkuji. Marcela.
návštěvník
Počet příspěvků: 27
Dobrý den, jsem rok po operaci TEP pravé kyčle. Potřebuji zrýt zahradu. Ryla bych levou nohou, takže na pravé bych jen stála. Můžu se do toho pustit nebo si mám někoho sehnat? Děkuji a zdravím. Hanka
návštěvník
Zdravím,ryla jsem tak jak popisujete-nášlap neoperovanou končetinou.Jde to,nic nebolí.A to mám 7 měsíců po TEP.
Doporučuji však maximálně 2 hod v kuse.
Zdravím,
rytí nebo jakákoli větší zátěž je otázkou tlaku mezi tvrdým kovovým implantátem endoprotézy a kosti. Kost déle trvajícímu nebo opakovanému tlaku ustoupí a endoprotéza se na rozhraní kost/kov nevratně uvolní. Je to tedy jen na Vás, jak s implantátem budete zacházet pro trvalé přežití implantátu.
Ve Vašem případě bych doporučoval být spíše manažerem než realizátorem rytí :-)
prim. Moster, Revmacentrum
návštěvník
Počet příspěvků: 5
Dobrý den,jsem 11 let po tep kyčle a 5 roků už mám problémy.Já osobně nedoporučuji žádnou vyšší zátěž na operovanou nohu.Taky jsem si myslela,že nový kloub je nezničitelný,ale teď mám takový bolesti,že bych se každé větší námaze raději vyhla.
Zdravím,
Váš příspěvek jen potvrzuje moje doporučení. Je to tak.
K Vašim potížím - není problém uvolněnou kloubní náhradu reimplantovat, pokud Váš zdravotní stav dovolí a mělo by to opět být vše OK s nebolestivým pohybem a zátěží.
návštěvník
Počet příspěvků: 4
Mám 3 měsíce po TEP kyčle. Po 2 měsících mi bylo při kontrole doporučeno chodit doma bez holí, nemůžu ale chodit, noha bolí ve stehnu a třísle. Po operaci jsem °1O den byla přeložena do Jevíčka a po 11 dnech propuštěna bez potíží domů Bolesti se začaly projevovat asi po dalším měsíci.Pomohla by nějaká ambulantní rehabilitace? děkuje Jana
návštěvník
Dobrý den,jsem 3měsíce po 2operaci kyčle,po měsíci mi jeden pan doktor nechal udělat rentgen a napsal mi,že 3měsíce po operaci mám jít na rentgen obou kyčlí,na kontrole po 3měsících už jsem byla u svého doktora a ten mi rentgen neudělal a řekl,že mám za měsíc jít do práce,tedy 4měsíce od operace a na rentgen mám jít až v září což bude rok po operaci,je tento postup správný?
Nemáte-li konkrétní obtíže a Váč operatér shledal klinicky vše v pořádku, nepovažoval bych další RTG za nutný. Rozhodující slovo by měl mít v každém případě operatér, který zná typ implantátu, kvalitu kosti i anatmické poměry.
S pozdravem,
MUDr.František Picek
www.orp.cz
www.frantisek-picek.cz
návštěvník
Vážený pane doktore,moc děkuji za odpověď,ale měla bych ještě otázku.Mám velké problémy s páteří o kterých již můj ortoped ví,říkala jsem to už před první operací kyčle v roce 2009,nicméně jsem s podpatěnkou vydržela další 3roky,ale to už jsem se zády měla takové problémy,že mi bylo uděláno vyšetření CT-opis nálezu-V segmentu L5/S1 dorzální a intraforamin.výhřez disku po celém obvodu do hloubky až 7mm s patrným tlakem na durál.vak a kořeny L5 oboustranně.Výhřez z větší části kryt osteofyty,osteofyty zužují i IV otvory.Zbytk.kanál asi 10mm,sklerotizace přileh.obr.těl.-dále mi bylo uděláno i vyšetěení na magnet.rezonanci-bohužel nemám u sebe-a můj ortoped mne nejdřív chtěl poslat k neurochirurg.konsiliu,ale nakonec mi naplánoval operaci druhé kyčle,"aby se mi ulevilo alespoň od jedné bolesti"s tím,že poté se budeme věnovat zádům a nakonec mám jít do práce,ale mám bolesti.Prosím poraďte mi,jestli mám jít teď-3měsíce po operaci druhé kyčle-k neurologovi,nebo co mám dělat,bolesti jsou stále a nevím jak dál.Moc děkuji za odpověď.Lenka
Pokud se začaly projevovat bolesti, které při minulé kontrole nebyly, bylo není naškodu kontaktovat lékaře, který Vás operoval, a konzultovat to s ním. Pokud bude z pohledu lékaře vše v pořádku, je ambulantní rehabilitace vhodná.
Komerční sdělení: Čeká vás operace? Potřebujete být co nejdříve zase fit? Chcete urychlit vstřebávání otoků a krevních podlitin po operaci a podpořit nekomplikované hojení?