Totální endoprotéza kyčle a sex

(Diskuze k tématu Kyčel - totální endoprotéza klasická)

Totální endoprotéza kyčle a sex

Moje žena (52 let) je 9 týdnů po totální endoprotéze kyčelního kloubu. Kdy můžeme začít provozovat sex a jaké polohy jsou nejvhodnější?
Děkuji za odpověď.

8.8.2008 08:52

Probíhá odesílání formuláře

Odpověd na Totální endoprotéza kyčle a sex / 8.8.2008 8:52

Otázku sexu po umělé kloubní náhradě určuje jen operatér, jen ten ví jak je kyčelní kloub po operaci stabilní. Rady jiného (i RHB pracovníka) rozhodně nedoporučuji.
Zcela nezávazné obecné pokyny : Po operaci kyčelního kloubu je výhodnější používat metodu "zezadu", kdy kyčelní klouby operovaného se neohýbají více než 90 st., dále je možná poloha partnerky na neoperovaném boku, kdy partnerka má mezi koleny polštář. Překřížení stehen může způsobit vyklobení umělého kloubu, stehna od sebe nejsou luxačním manévrem. Umělý kloub je zpravidla dobře zakotven až po 3 měsících od operace.
Jinak doporučuji se obrátit v této věci na operatéra při nejbližší kontrole, protože sex přece patří k normálnímu životu :-).
prim. MUDr. René Moster, CSc., REVMACENTRUM

12.8.2008 08:47

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (3)
RE: Odpověd na Totální endoprotéza kyčle a sex / 8.8.2008 8:52

Dobrý den, vím, že otázku sexu po tep určuje výhradně operatér, ale obecně mě zajímá zda, pokud bude vše v pořádku, je možno žít klasický sexuální život se vším všudy. To znamená, zda bude možno používat i jiné sexuální polohy (misionářská)než jen poloha ze zadu. Myslím to obecně, z Vašich všeobecných zkušeností. Samozřejmě počkám na rozhdnutí operatéra. Dále bych se chtěla zeptat, zda bude možné po tep dělat např. dřepy, např. když si budu někde v přírodě potřebovat odskočit, zda to půjde nebu budu muset hledat wc. Jsou to otázky poněkud intimnějšího charakteru, ale myslím, že to k životu prostě patří a že není nutné se za ně stydět. Děkuji. Marcela.

5.11.2011 08:26

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (1)
RE: Odpověd na Totální endoprotéza kyčle a sex / 8.8.2008 8:52

Zdravím,
platí to co doporučujeme obecně po umělé kloubní náhradě kyčle : Kyčelní kloub lze bez rizika ohnout do 90 -110 st. a kyčle od sebe a zevně rotovat. Hluboký dřep je nevhodný a může dojít k vykloubení. Konat potřebu v přírodě lze dělat i v polodřepu. A nedstyďte se na vše zeptat. Je lépe se na vše do detailu informovat, než si poškodit zdraví.
prim. Moster, Revmacentrum

5.11.2011 09:17

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)
RE: Totální endoprotéza kyčle a sex

Dobrý den bude mi 16 a budou mi dávat umělý kyčelní kloub(pravý)jako malá jsem měla stafylokoka a ten mi ho rozežral.No a vím,že to není to nejdůležitější,ale chtěla bych se zeptat jestli budu moct po operaci normálně žít sexuální život.popř.jaké polohy nebudu moci dělat.Odpověd muže být individuální,ale mě stačí ta ze zkušeností jak to bývá.Ptám se tady,protože je mi to blbý se na to ptát doktora před mamkou a tatkou.Byla bych moc vděčná za odpověd.

13.11.2011 20:51

Zdravím,
po operaci umělé kloubní náhrady kyčelního kloubu lze mít bez obav normální sexuální život vyjma neobvyklých a nestandardních praktik.

13.11.2011 22:25

pro elius. Nevím , zeptejte se , doktor by s tím neměl mít problém , mladé ženy se často ptají. Lékař , když operuje takto mladou ženu na to také musí myslet a maličko modifikovat postavení endoprotezy (pokud to jde) tak, aby umožnil co nejvíce. Třeba pohyb 90 do ohnutí je standardní info, v reálu může být bezpečné podstatně víc, stejně tak roznožení by neměl být problém. Ale to Vám jistě upřesní lékař po operaci, bezpečný rozsah pohybu se během operace testuje.

6.4.2012 15:16

Po totální endoprotéze kyčle jsou omezení v pohybech - ohnutí více než 90st, rotacích (podle typu endoprotézy) a pohyb "nohu přes nohu." Nejlepší je zvolit polohu s nohama téměř u sebe (polštář mezi koleny) - např. na zdravém boku nebo na břiše.

24.1.2012 00:10

Kvalitní  (2)    Nekvalitní  (0)

Dobrý den,
malinko odbočím. Mám Dysplasii jamek kyčelního kloubu, nyní ležím doma po Artroskopii, kdy mi lékař zbrousil výrustky a prohloubil jamky. To že mě bolí neoperovaná kyčel je logické z důvodu nadměrného zatěžování,ale od včerejška mám bolesti v podbříšku, hodně nízko, může to mít spojitost s kyčemi a námahou? Nebo určitě jde o gynekoloický probém ? Momentálně si teda ani neumím představit vyšetření na gynekoloii.
Děkuji

6.4.2012 15:01

pro ak. V medicíně určitě nejde tvrdit nikdy nic, zvlášt ne na dálku. Spojitost to může mít s kyčlemi, ev jejich operací , moč infekt, gyn problémy.... a několik dalších možností. Vyšetření mohou napovědět, někdy i rozhodnout s následnou cílenou léčbou

6.4.2012 15:10

RE: Totální endoprotéza kyčle

Dobrý den,
za pár dní jdu na operaci TEP kyčle. Chtěla jsem se zeptat na přípravek Wobenzym, jestli je vhodný po operaci, nebo raději Geladrink Artodiet.
Děkuji za odpověď
Jarka

10.5.2012 16:39

RE: Totální endoprotéza kyčle

Zdravím,
Vámi uváděný enzymatický preparát se může po operaci použít, zejména oblíbený mezi sportovci. Neuškodí. Já ovšem ze své praxe jsem neviděl větší efekt snížení otoku nebo urychlení hojení.
Geladrink je svým účinkem zcela mimo.

10.5.2012 19:45

Komerční sdělení: Čeká vás operace? Potřebujete být co nejdříve zase fit? Chcete urychlit vstřebávání otoků a krevních podlitin po operaci a podpořit nekomplikované hojení?