Dobrý večer. Mám dědičnou vadu vbočených palců a příčně ploché nohy. Od 10 jsem stále odkládala operaci. Nyní je mi 20 a prý je už nevyhnutelná. Bolest cítím při pohybu i v klidu. Pomáhá mi křupání palců, uvolňování, masáže. Na operaci nechci. Studuji vysokou školu. Bojím se, že bych musela přerušit. A vůbec se bojím. Četla jsem hodně diskuzí na toto téma a místo abych věděla u koho a jakou metodou bych měla zákrok provést tak v tom mám zmatek. Někdo jiný zase tvrdil, že posilování a denní cvičení pomůže a nemusí se tento problém řešit operativně. Prosím poraďte mi mockrát Vám děkuju. Jitka
Operace nebo cvičení?
(Diskuze k tématu Noha - vbočený palec)
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
Dobrý den,otázka vbočených palců je složitá a příčin vbočených palců je mnoho. Také léčba se tudíž odvíjí od typu tohoto onemocnění. Př. včera jsem měl na ambulanci již 13. leté děvče s témto problémem. Pro laika je obtížné se v této problematice orientovat a zejména nedoporučuji v této věci odkazovat na zkušenosti z webových diskuzí nebo na informace od známých. Nutné je především fundované klinické vyšetření, kde je stanovena přesná diagnóza a stádium poruchy. Radím se nechat vyšetřit včas, neboť v provopočátku poruchy lze udělat operaci na měkkých tkáních, později již na kostech. Cvičení je zpravidla neefektivní a vede jen k oddálení řešení problému.
Zdraví prim. MUDR. R. Moster, CSc., Revmacentrum
Komerční sdělení: Čeká vás operace? Potřebujete být co nejdříve zase fit? Chcete urychlit vstřebávání otoků a krevních podlitin po operaci a podpořit nekomplikované hojení?