V prosinci minulého roku se mně stal úraz ramene a to nejdříve při zvedání těžkého předmětu mně švihlo v rameni - bicepsu a nemohla jsem bolestí rukou pořádně hýbat a za týden na to jsem heště na to samé rameno upadla. V lednu jsem vyhledala klékařkou pomoc - ortopeda a ten mně sdělil ( udělal poze rengen), že mám artrozu ramene. Dostala jsem obstřik ramene a ten mně vůbec nezabral a asi za dva měsíce další obstřik, se stejným účinkem. Bolest ramene byla největší v noci, musela jsem ležet jen na bolavém rameni jinak se nadalo ležet. V září jsem poprosila o sono s výsledkem žádný nález. Obrátila jsem se v Plzni na jiného ortopéda, ten mně poprvé pořádně vyšetřil a poslal znovu na sono a rehabilitaci. Sono z 1.11. zní menší množství tekutiny kolem úponů šlach dlouhé hlavy bicepsu a m. subscapularis. Výrazné fibrozní změny ve šlaše m. subscapularis.
Nyní nevím jak mám dále postupovat, zda nechat ruku ve stavu jakém je a snažit se jí rozcvičovat( což dost bolí) a nebo je jiné řešení? Děkuji za odpověď. Dodávám jen je mně 57 let a jsem masérkou , tudíž ruku potřebuji.
Rameno - rotátorová manžeta
(Diskuze k tématu Rameno - operace přední luxace)
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
Dobrý den, pravděpodobně se jedná o přetížení či zánět obalů šlachy úponů dlouhé hlavy bicepsu. V ideálním případě by bylo vhodné obrátit se na rehabilitačního lékaře k indikaci vhodného typu rehabilitace, a to nejen lokální léčby, laserem, ale zejména i vhodně zvoleného plánu individuálního cvičení. Operační zákrok ve Vašem případě není indikován.
S pozdravem MUDr. František Picek, ORP Centrum, Praha Dejvice, tel.: 233338112, www.orp.cz
návštěvník
Počet příspěvků: 2
Dobrý den,
je mi 44 let.V práci jsem spadl z metrové výšky na obě ruce a přivodil si úraz ramene.Zpráva po vyšetření na MR se závěrem:nápadné zužení subakromialního prostoru zpus.arthroticky zbytnělým AC skloubením a zejména laterálně zešikmeným akromiem. Hlavice je v GH skloubením subluxovaná kraniálně a dotýká se spodní plochy akromiom.Totální ruptura šlachy supraspinatu,parcialní ruptura šlachy infraspinatu.Ruptura šlachy dlouhé hlavy bicepsu s lézí labra.Ruptura lig.glenohumerale med..Tendinosa šlachy subscapularisu při korakoidním impingementu.Edematozní prosaknutí podél svalových vláken infraspinatu,supraspinátu, deltoideu i subscapularisu jenž svědčí o destenzi při čerstvém traumat. mechanismu. Rád bych věděl je-li nutná operace, její rizika a přibližná doba léčení.
Děkuji za odpověď Šmehlík.
Dobrý den, ve své otázce nezmiňujete jak dlouho je současný stav od primárního úrazu/tedy pádu. V každém případě popsaný jev na magnetické rezonanci je velmi závažný. Došlo k porušení prakticky všech důležitých struktur, které jsou potřeba pro zvedání a rotaci ramenního kloubu. Vzhledem k Vašemu věku se operační řešení dá jenom doporučit. Čím dříve bude operace provedena, tím bude její provedení snazší. Rizika u takového výkonu samozřejmě jsou, ale jistě jsou daleko menší než konzervativní postup. Celková doba léčení bude pravděpodobně něco mezi 3 - 9 měsíci. S pozdravem MUDr. František Picek, ORP CENTRUM Praha Dejvice, tel.: 233338112, www.orp.cz
návštěvník
Počet příspěvků: 2
Dobrý den,
moc děkuji za Vaši odpovědˇ. Úraz se mi stal 7. prosince. Lékaři mi doporučili týden ortézu, poté 2 týdny pasivní cvičení a za 3 týdny započat cvičení svalové síly na rehabilitaci. Potom mi teprve laparoskopicky zoperují poraněné šlachy. Myslíte si, že je to správné řešení?
Děkuji Šmehlík
návštěvník
Počet příspěvků: 1
jsem 6 let po prac. úrazu-pád na záda a LHK na beton, bohužel zpočátku péče nijaká, tolikrát jsem žádla o vyšetření MR,měla tak silné bolesti v celé končetině až po rameno, tlaky v předloktí,pálení, svírání,po utrpěné zlomenině hlavičky radia-provedena extirpace hlavičky, až za několik jsem se dočkala vyšetření MR-parciální ruptura supraspinatu a dlouhé hlavy bicepsu, prokázalo se až za 3. roky od úrazu poškození ulnárního nervu,částečné ochrnutí 5.5.prstu a palce,prsty se zalamují,jsou gumové,ruka je ledová, někdy horká, bolestivé křeče v prstech nejvíc v noci okamžitě jsem vzhůru musím rozcvičit,ruka bezvládně visí, zhubla,ztráta síly-dle emg poškození přešlo do chronického stadia v době, kdy jsem měla být operována jsem prodělala hlubokou žilní trombozu-po operaci menisku, ruka se mi vůbec neohýbá v noci natažená, až překáží, trpím silnými kousavými bolestmi v celé paži hlavně bolest přechází až do lopatky,celá levá část výrazně zhubla, i prstní svaly odcházejí pora´dte dá se s tím vůbec něco dělat,vím že ruka už nebude jako dříve, ale trošku schopná kdyby byla a bez tak silných bolestí, lékaři lánou nad tím hůl, prý operace nepomůže děkuji za vaši radu
návštěvník
Počet příspěvků: 1
Dobrý den. Je mi 54 let. Ještě aktivně sportuji (hokej+plavání)V 11měs. r. 2009 jsem měl úraz levého ramene - rotátor manžety, léčený konzervativně + rehabilitace. Před 14dny se mi při zvedání činky v posilovně asi utrhl biceps (horní část je spadlá dolu). Kde se mohu nechat odborně vyšetřit a popř. odoperovat. děkuji. J. Petr
Komerční sdělení: Čeká vás operace? Potřebujete být co nejdříve zase fit? Chcete urychlit vstřebávání otoků a krevních podlitin po operaci a podpořit nekomplikované hojení?