AC luxace

(Diskuze k tématu Rameno - stabilizace luxace)

AC luxace

Dobrý den,
Vcera se mi stala neprijemna vec.. nasel jsem toto forum tak vas prosim o radu..

Vcera jsem spadnul na rameno a vyhil si ho (po 1.) sel jsem hned do nemocnice kde mi delali rentgen..

ve zprave mam: Vymknuti akromioklavik. kloubu
periferie v poradku, priznak klapky, jinak ventrodorzalne stabilni
RTG: pr. rameno AC luxace o siri klavikuly

cheji me poslat na operaci a dratama to spevnit, zajima me jestli mel neko podobny problem nebo umi poradit, protoze operace pry neni nutna.. je moznost rameno jen vratit a nechat zarust vazy.
moc prosim o rady, dekuji

7.6.2010 17:49

Probíhá odesílání formuláře

Odpověd na AC luxace / 7.6.2010 17:49

Dobrý den

Především je potřeba vědět jaký typ AC luxace jste si způsobil. Dle Vašeho popisu se nejspíše jedná o typ III nebo o typ V. Tyto dva typy se liší velikostí dislokace AC kloubu. U typu V ( velká dislokace ) je vždy doporučována operace. Kontroverze léčby přetrvávájí u typu III. Tento typ lze skutečně léčit úspěšně konzervativně, nicméně jsou cca v 30% případů popisovány poúrazové komplikace jako oslabení svalové síly ramene, brnění končetiny nebo bolestivý klik v oblasti AC kloubu. Velmi záleží na Vašem zaměstnání, věku a sportovních aktivitách. Toto vše je třeba vzít v úvahu při rozvaze zda léčit konzervativně nebo operovat. Pokud je indikována operace, dá se provést mnoha způsoby, nikoli jen nejrozšířenější metodou stabilizace kovovými dráty, které je potřeba za 6 - 8 týdnů operačně a v narkóze vyjmout. Na našem pracovišti v MB provádíme v indikovaných případech stabilizaci luxace AC kloubu artroskopicky, t.j. miniinvazivně pomocí implantátu TightRope, který není nutné další operací odstranit. Výrazně se tak zkracuje pooperační období léčby se srovnatelnými výsledky oproti jiným pro pacienta náročnějším operacím. Každopádně je potřeba se rozhodnout na základě výše uvedených informací a to do 4 týdnů od úrazu, kdy akutní poranění přechází v chronické a vyžaduje odlišnou strategii léčby. V případě zájmu o další, kontaktujte mně, prosím, přes mé IT stránky nebo můj mail. bartosroman@seznam.cz

S pozdravem MUDr. Roman Bartoš

8.6.2010 18:40

Kvalitní  (2)    Nekvalitní  (0)

Komerční sdělení: Čeká vás operace? Potřebujete být co nejdříve zase fit? Chcete urychlit vstřebávání otoků a krevních podlitin po operaci a podpořit nekomplikované hojení?