Rehabilitace po operaci karpálního tunelu

(Diskuze k tématu Ruka - karpální tunel)

Rehabilitace po operaci karpálního tunelu

Jsem asi 5 týdnů po operaci karpálního tunelu. Mám pocit, že jsem se unáhlil, protože mě první tři prsty trnuly teprve 2 měsíce. Vyšetření EMG prý ale toto onemocnění potvrdilo. Prsty mě trnou nadále. Chtěl bych vědět, jestli mohu ruku nějak sám rehabilitovat, kromě tlakových masáží. Děkuji

5.3.2009 22:02

Probíhá odesílání formuláře

Odpověd na Rehabilitace po operaci karpálního tunelu / 5.3.2009 22:02

Zdravím, Karle,
operace karpálního tunelu se dělá pro útisk středního nervu (n. medianus). Podle Vašeho sdělení bylo poškození nervu prokázáno EMG vyšetřením. Po operaci se nerv regeneruje jen velice pomalu a trvá několik týdnů, spíše měsíců než se nerv opět zotaví. Po operaci doporučuji ruku šetřit, aby nedošlo k opětovnému zajizvení v okolí nervu. Doporučuji nyní užívat k urychlení regenerace nervu kombinované preparáty vitamínů B.
www.revmacentrum.cz
www.razovavlna.eu

8.3.2009 07:46

Kvalitní  (4)    Nekvalitní  (0)

Jsem měsíc po operaci karpálního tunelu. Vše je OK. Jen bych chtěla znát cviky pro prevenci. Abych už nemusela znovu na operaci. Děkuji.

5.9.2009 10:16

Kvalitní  (19)    Nekvalitní  (0)

Zdravím,
po operaci karpálního tunelu nen třeba žádné další speciální rehabilitace nebo cvičení. Pokud je operace řádně proveden, střední nerv (n. medianus) je dokonale trvale uvolněn. Po operaci doporučujeme 5-7 týdnů bez fyzického namáhání operované končetiny, aby nedošlo k dráždění operované krajiny a k nadměrnému jizvení. Obvyklá fyzická denní činnost je zcela povolena.
www.revmacentrum.cz

5.9.2009 11:58

Kvalitní  (11)    Nekvalitní  (4)
RE: Rehabilitace po operaci karpálního tunelu

dobry den,mam maminku od 1.listopadu po operaci karpalniho tunelu , ale ruku má stále oteklou,prsty i hřbet. Dávám jí obklady, provádáme tlakovou masáž jizvy, ta je klidná, zhojená. Přes noc ruka trochu splaskne , ale ráno opět oteče. Mám dotaz, jestli můžeme používat perličkovou koupel, nebo co je nejlepší ,aby neotékala. Mamince je 83 roků a končetiny se špatně prokrvují.Mám strach, jestli je vše v pořádku. Děkuji za odpověd Marie

23.11.2011 13:02

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)

Dobrý den,
velké otoky by měl posoudit lékře. to se nedá po internetu zhodnotit.
navrhuji tedy kontrolu u lékaře. k posouzení stavu
doc paša

23.11.2011 14:46

Kvalitní  (2)    Nekvalitní  (0)

Věk vaši maminky jistě hraje svou roli.Je-li rána a její okolí klidné vířivá koupel je možná. Budou-li otoky přetrvávat ještě 14 dnú doporučuji navštívit lékaře (nejlépe operatéra) k posouzení-.Je-li ruka oteklá a kůže má mramorovaný vzhled může se jednat o komplikaci,která v malém procentu případů po operaci KT může vzniknout (t.zv. Sudeckova atrofie)-vhodné bude RTG vyšetření ruky.
s pozdravem Dr. Vrbický

23.11.2011 15:02

Kvalitní  (6)    Nekvalitní  (0)

Bylo by vhodnější zajít s rukou na rehabilitační ambulanci, kde Vám fyzioterapeut jednak ruku sám uvolní, protáhne a naučí Vás cviky "na doma" - uvolnění a protažení zkrácených svalů. Tlakové masáže jsou málo.

24.1.2012 00:48

Dobrý den, jsem po operaci karpálního tunelu a chtěla bych s rukou začít cvičit, mírně jí posílit a předejít případným dalším poškozením. Kamarádkou mi byl doporučen Powerball, jako prevence před nervovým poškozením , ale také jako rehabilitace po úrazech a operacích. Máte někdo prosím s Powerballem zkušenosti? Doporučili byste mi ho? Děkuji

14.2.2012 12:41

Dobrý den, rozhodně bych Powerball nedoporučovala ani jako terapeutickou pomůcku pro zdravého člověka natož Vám po operaci karpálního tunelu. Terapie v akutní fázi po operaci spočívá v uvolnování jizvy, tak aby jste předešla srůstání měkkých tkání a průchodnost šlach, nervů a cév byla v oblasti zápěstí co nejvolnější. Od věci není ani lymfodrenáž, která podpoří regeneraci lymfatického systému v oblasti ruky. Dále doporučuji relaxaci až protahování svalů předloktí (ohybače prstů). Po zhojení měkkých tkání můžete podstoupit mobilizaci zápěstí,drobných kloubů ruky a lokte, případně ramene a krční páteře. V další fázi terapie bych doporučila cvičení na neurofyziologickém podkladě, aby koordinace svalů hroní končetiny, ale i trupu byla dobrá a preventivně jste tak předešla případným funkčním problémům pohybového aparátu.

Přeji krásný den, Mgr. Iva Bílková
www.fyzioklinika.cz

14.2.2012 13:59

Kvalitní  (2)    Nekvalitní  (1)

Dobrý den, děkuji vám za odpověď.
Jen by mě zajímalo, proč byste powerball nedoporučila Powerball jako terapeutickou pomůcku pro zdravého člověka? Znám pár lidí, co s ním mají výbornou zkušenost jako rehabilitační pomůcku třeba po zlomenině ruky.
A když si pročtete diskuse, zjistíte, že dobré zkušenosti s powerballem má opravdu hodně lidí. Ať jako rehabilitační, tak posilovací pomůcku. Jaké jsou vaše důvody? Děkuji

21.2.2012 09:14

Dobrý den, už 4 roky mám potíže se syndr. karp. tunelu, léky už nepomáhají a jistě mě čeká operace. Byla jsem již i na EMG a byla mi operace doporučena. Nevím však kde u nás v Karlov. kraji najít sparávného operatéra. Děkuji

20.2.2012 11:40

Kvalitní  (1)    Nekvalitní  (0)

Nevím jestli jsem správný operatér,ale na našem pracovišti provádíme měsíčně operaci tak 25 karpál tunelů.Můžete-li si zajistit odvoz domů tak sie můžete objednat i u nás -tel.č.:272937286, nebo 739678659.Máteli blíže do Vysokého nad Jizerou tak se objednejte na tamní chirurgii ruky.
s pozdravem Dr. Vrbický

20.2.2012 11:49

Děkuji za odpověď, ještě by mě zajímalo prosím, jestli se za operaci platí a případně kolik. Jinak odvoz tamia zpět bych samozřejmě měla a mám v Praze i rodiče.
Děkuji předem za odpověď. Lucie Štiková

20.2.2012 13:38

Jako výborná se také jeví Bowenova technika. Už se podařilo předejít operaci u mnoha lidí, kteří to měli "jisté". Než se do toho "řízne", je dobře toto ještě zkusit. Poohlédněte se po někom ve Vašem okolí, nebo popojeďte, stojí to za to. V Praze je určitě několik šikovných lidí. S pozdravem, Dana Švestková, Centrum Bowenovy techniky Brno.

20.2.2012 13:45

Dobrý den...a to je prosím co, ta Bowenova technika?
Děkuji Lucie

20.2.2012 13:48

Dobrý den,
je to druh masáže - pracuje se svaly a šlachami. Můžete se podívat na naše stránky, případně určitě naleznete další zdroje. http://www.bowen-brno.cz/bowenova-masaz-brno Uvolňuje se sval, ke kterému patří problematická šlacha, která tak nemá dost klidu. Tím se dosahuje uvolnění otoku v místě karpálního tunelu a tím zklidnění stavu. Záleží na Vašem těle, kolik má ještě síly k opravě. Z vlastní praxe mohu potvrdit, že to funguje dobře. Pokud byste chtěla vědět něco konkrétněji, můžete mne kontaktovat přímo. Pěkný den.

20.2.2012 13:56

Tyto operace jsou u nás hrazeny zdravotními pojišťovnami
s pozdravem Dr. Vrbický

21.2.2012 10:10

Děkuji za odpověď pane doktore. Ještě mám poslední dotaz, pokud bych se k vám objednala, tak jestli potřebuji "čerstvé" výsledky vyšetření z neurologie-EMG nebo postačí ty 2 roky staré? A jaké jsou asi čekací doby na zákrok. Děkuji a přeji hezký den.
Lucie Štiková

21.2.2012 11:32

V každém případě přineste ty staré výsledky.Nové výsledky by mohly ukázat na progresi nálezu,ale máte-li stále obtíže tak to nebude nutné.Čekací doba na operaci od konzultace je velmi variabilní- od 1-5 týdnů.Ev. další korespondenci pište na :vrbicky@plasticka-chirurgie-vrbicky.cz
s pozdravem Dr. Vrbický

21.2.2012 14:31

Pane doktore, mela bych dotaz, kolik takova operace karpalniho tunelu stoji v Ceske republice, momentalne bydlim a pracuji v Anglii, kde mi to zjistili a ceka me operace, ale abych rekla pravdu, nemam velkou duveru v tamejsi lekare, takze bych si rada nechala udelat tu operaci doma.

12.3.2012 13:43

Pane doktore, chtela bych se zeptat, jak dlouho po operaci je normalni, aby prsty porad dost silne brnely? Jsem po operaci sice jen tyden, ale i tak se mi zda, ze to zacina brnet vice a vice. Snazim se mit ruku behem dne dost nahore a cvicim prstama,ale moc to nepomaha... dekuji za odpoved.

1.5.2012 17:50

Kvalitní  (3)    Nekvalitní  (0)

Dobrý den ,jsem z Litvínova ,jsem po několika operacích karpálu ,nejblíže to určitě máte na neurochirulgii do Ustí nad labem ,mohu vám doporučit ,tam mě dali ruce do hromady/prodělala jsem operaci v okresní nemocnici ,ale nepovedlo se to/.Danče

20.2.2012 11:56

Zdravím,
měla jsem před operací necitlivý poslední článek palce, citlivost se obnovila až po 2 měsících.Mně se jako rehabilitace osvědčilo to, že jsem velmi brzy po vyndání stehů začala ruku co nejběžněji používat - velmi rychle jsem ji dostala zpět do formy a neměla jsem žádné problémy.

20.2.2012 14:07

Dobry den
23.2 jsem podstoupila operaci kar.tunelu pr.ruky 2.3.prst,Včera7.3 mi odstranily stehy bolest nebyla ale ted mě bolí dlan a okoli jizvy.Pan doktor mě pozval za tyden na K.O.a pak řikal že to asi bude dobre ze snad mohu nastoupit do prace.Všude čtu že je to delši lečeni.Jsem jeřabnice a ruku -dlan-použivam 7hod vkuse.Tak jsem se chtěla zeptat jestly je to vhodne nastoupit tak brzo do prace.Mam strach at se mi to nevrati.Stači že mi začala brnět ta druha ruka hlavně palec a budí mě v noci je to k zešileni,Ale na EMG jsem s levou rukou ještě nebyla,Věřim že to přestane.Děkuji za odpověd a přeji krasny den.

8.3.2012 05:54

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (2)

Zdravím,
po operaci karpálního tunelu je vhodné šetřit operovanou končetinu 3-5 týdnů. A to z toho důvodu, aby se po operaci nevytvořila nadměrná hypertrofická) jizva. doporučujeme operovanou končetinu používat je pro sebeobsluhu. Dočasná pracovní neschopnost po této operaci tedy závisí na pracovním zařazení.
prim. Moster, Revmacentrum

8.3.2012 09:39

Dobrý den, jsem od minulého čtvrtka po operaci karpálního tunelu. Na internetu jsem objevila možnost endoskopické operace, posstoupila jsem ji v Plzni v Privamedu. Rozhodla jsem se pro ni a myslím, že to bylo dobré rozhodnutí. Nevýhodou sice je, že se zákrok provádí v celkové anestezii a platí se, ale nelituji. Po operaci mě ruka bolele jen asi hodinu, jak jsem se probrala z narkozy, pak jsem ji ledovala. Mám na ruce dlahu a obvaz na 10 dnů. Ruka vůbec nebolí, jen maličko cítím, že mi něco dělali. Ani jsem nepotřebovala léky na bolest. Mám jen 1 steh pod zápěstím, brnění mě přešlo hned. Jsem ráda, že nebudu mít velkou jizvu v dlani.Po sundání obvazů a vyndání stehu mám začít procvičovat zápěstí, jsem zvědavá jak to půjde. Pro případné zájemce dám pak vědět, jaká byla rehabilitace.Zdravím Lucie Štiková

28.3.2012 09:27

Kvalitní  (3)    Nekvalitní  (0)

Dobry večer
taky mam asi 2měsice po operaci ruky a musim říct že to neboli a p.doktorka mi to tak krasně udělala že nejde jizva ani vydět.Ted chodim na rehabilitace a hodne to pomaha.Už se vubec nebojim jit s druhou rukou.Spíš naopak už se nemužu dočkat až se zbavím toho neustaleho brnění

11.4.2012 21:33

zdravím taky mě čeká operace.kde jste na operaci byl a jak dlouho jste byl objednán?

26.4.2012 14:08

Dobry den
Tak obědnana jsem byla měsic a dělaly mi to v OSTAVE mudr MARTINA FAJKOŠOVÁ
Mam to tak krasne že to nejde vubec poznat kde byl řez a už mě to ani neboli
P.doktorka mi dala rehabilitaci 10magnetu
10vířivk

26.4.2012 17:53

díky a máte to řízlý podélně nebo příčně?

26.4.2012 22:33

Dobry den
Mam to podelně přesně v te čaře co je na dlani ale už to skoro nevidím.ničeho se nebojte bude to v pohodě,ještě musim dodat že nevim co je MRAVENČENI :-)

27.4.2012 16:04

Prosím oradu po operaci karpálního tunelu. Jsem 3 měsíce po operaci. Asi před 4 týdny jsem zjistila z jedné strany jizvy zatvrdlé místo asi 2 cm.
Po konzultaci s doktorkou a předložení výsledků z EMG to není v pořádku.
Doslovně píší že dml středního nervu vlevo mírně zhoršena, ale RVS je naopak zlepšena. Paní doktorka mi předepsala měkké techniky. prosím o radu co je možné pro to udělat aby ztvrdlé místo zmizelo. Mám také operovanou pravou ruku a tam je vše v pořádku.

9.4.2012 22:58

Na jizvu jsou dobré ony měkké techniky, dále laser. Ale také se s velkým efektem používá přikládání polymerového gelu silipos na jizvu, který ji hezky změkčí a prohojí. Pokud chcete, zavolejte mi (viz profil) a vysvětlím Vám, co s tím a jak. Samozřejmě je vhodná i manuální rehabilitace a uvolňování fyzioteraputem - mohu se Vám na to podívat.

11.4.2012 17:29

Kvalitní  (2)    Nekvalitní  (0)

ano gel opravdu pomaha

11.4.2012 21:36

dobry den uz jsem tady psala sve potize a odpoved byla ze by se mohlo jednat o SKT,vcera jsem byla na zadost obvodni lekarky na ortopedii,lekar mi zmackl jen lokty ktere me boli take a rekl ze je to tenisovy loket prosim o radu ktery lekar mi zdeli jestli se jedna o SKT dekuji

13.4.2012 09:23

Zdravím,
asi u Vás se bude jednat o několik postižení. Vedle úponových potíží, které určil ortopéd se může jednat nezávisle o SKT. Můžete ještě požádat o vyšetření u lékaře oboru neurologie.
prim. Moster, Revmacentrum

13.4.2012 09:48

Na základě vašeho doporučení začínám chodit na laser. Mámm ho na každou ruku 10x.
Kde mohu sehnat polymerový gel silipos, a má to ještě cenu po takové době ho přikládat-jizvy mám jinak pěkné? V lékárně mi nemohli poradit a nikdy to neměli.

28.4.2012 16:54

Komerční sdělení: Čeká vás operace? Potřebujete být co nejdříve zase fit? Chcete urychlit vstřebávání otoků a krevních podlitin po operaci a podpořit nekomplikované hojení?