Nutnost Pavlíkových třmenů?

(Diskuze k tématu Ultrazvukové vyšetření kyčlí kojenců)

Nutnost Pavlíkových třmenů?

Dobrý den, můj syn má potíže s kyčlemi,pri narození měl na pravou stranu 80 a na levou 65. Při první kontrole jsme ihned dostali Feikovu peřinku, při druhé kontrole mi doktor sdělil, že se to zlepšilo (kontrola byla 14 dní před ukončeným 3 měsícem) v pravo Ia a vlevo IIa, na další kontrole (3měsíce a 10 dní) jsme obdrželi Pavlíkovy třmínky. Když jsem se zeptala jak to je možné,že to bylo minule lepší,tak mi bylo sděleno,že tam byl jiný doktor a že se to nezhoršilo,ale že od 3 měsíce se to posuzuje jinak. Takto vypadá zpráva, můžete mi říct,jestli ty třmínky byly nutné nebo ne? Jde mi o to,že se syn začíná otáčet a rozčiluje ho to, chci pro něj to nelepší,ale ... Nález: abdukce vpravo 80,vlevo 65-70St,Ortolani,Betman negativní,nález na nožičkách :v normě , SONO:vpravo Ib,jádro 0, vlevo IIb,jádro 0, RTG kyčlí AP:centrace bilat.správná, AC úhel vpravo 20,vlevo 25-30,later.okraj kostní stříšky dosud není modelován,jádro není přítomno,DG:acetabulární dysplázice vlevo, Dop.:rp.PT č.0,nasazení dnes, kontrola za týden v pátek k dotažení PT. Ustně mi bylo sděleno,že to je minimálně na tři měsíce,můžete mi prosím k tomu říct Váš nazor? Slyšela jsem na toto oddělení i negativní ohlasy a chci pro svého syna to nejlepší. Děkuji moc

12.3.2009 17:42

Probíhá odesílání formuláře

Odpověd na Nutnost Pavlíkových třmenů? / 12.3.2009 17:42

K posouzení, zda je nasazení Pavlíkových třmenů plně indikováno, tedy na místě, je zapotřebí nejen citace lékařské zprávy, ale též posouzení konkrétního klinického a ultrazvukového nálezu konsultujícím odborníkem (neboli „papír unese všechno“). K tomuto se můžete objednat. S pozdravem MUDr. Chládek

13.3.2009 14:58

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)
Odpověd na Nutnost Pavlíkových třmenů? / 12.3.2009 17:42

Podle naposledy uvedeného nálezu se zřejmě jedná o dysplázii 1. stupně. Pokud dosavadní léčba Frejkovou peřinkou nepřinesla významnější zlepšení, bude na místě přistoupit k léčbě efektnější, tedy nasazení Pavlíkových třmenů. Rozhodnutí, zda ještě Frejkovu peřinku, či již Pavlíkovy třmeny je na vyšetřujícím lékaři. Osobně bych se klonila spíše k léčbě účinnější, tedy Pavlíkovy třmeny. A není třeba se obávat nějakého utrpení dítěte v nich, uvidíte, že dítě bude spokojenější, než ve Frejkově peřince. S pozdravem Mudr Ivana Dostálová

16.3.2009 17:11

Paní doktorko, děkuji moc za odpověď,po přečtení Vašeho názoru se s tím lépe zžívám,doufám,že to bude jen na chvíli. Ještě jednou děkuji

18.3.2009 13:08

Komerční sdělení: Čeká vás operace? Potřebujete být co nejdříve zase fit? Chcete urychlit vstřebávání otoků a krevních podlitin po operaci a podpořit nekomplikované hojení?