Frejkova peřinka kvůli chybění jádra?

(Diskuze k tématu Ultrazvukové vyšetření kyčlí kojenců)

Frejkova peřinka kvůli chybění jádra?

Dobrý den,dcera dostala v šesti týdnech Frejkovu peřinku,za tři týdny na kontrole ortoped řekl,že se to moc pěkně vyvíjí,ale stejně předepsal peřinku na dalších šest týdnů.Při další kontrole(to bylo dceři zhruba 3,5 měsíce)opět to samé,zlepšení a nosit nadále šest týdnů,ptala jsem se proč i přes zlepšení musí dcera peřinku nosit dál a pan dr.řekl že chybí na levé nožičce jadýrko a že ji musí nosit do doby než se utvoří.
Slyšela jsem ale, že na jadýrka se pomůcky nedávají,že vlastně nemají vliv na jejich tvorbu a takové děti se pouze sledují do doby než jsou jadýrka vyvinutá.
Když jsem koukala do zprávy,nenašla jsem žádné označení(dle grafa)bylo tam pouze toto:Kyčle stabil.,pohyby volné sym.bez omezení,kožní řasy sym.,nožky bez patol.,sono nález bilat.fyzil.,centrované,vlevo fyziol.nález s jádrem,vlevo uhly fyziol.bez jádra.
Jelikož mi dr.říkal že na pravé nožce jadýrko má ,ve zprávě má být asi-vpravo fyziol.nález s jádrem,zřejmě překlep.
Potřebovala bych vysvětlit co je ve zprávě napsané,jestli jde jen o jadýrka nebo o něco závažnějšího(stříšky apod.)a popřípadě že jde jen o nevyvinuté jadýrko,je nutné nosit Frejkovu peřinku????Moc děkuji za odpověď

30.11.2010 09:11

Probíhá odesílání formuláře

RE: Frejkova peřinka kvůli chybění jádra?

Dobrý den, bez osobního vyšetření ultrazvukem není odpověď zcela jednoznačná. Vycházíme-li z popisu Vašeho ortopeda, jedná se o nález fyziologický, který hodnotí zejména úhly tzv. stříšky. Asymetrie jadérek ve 3 a půl měsících může být i normálním nálezem, rozdíl je pouhý několikastupňový sklon ultrazvukové sondy. V každém případě je vhodná ještě další UTZ kontrola. Rozhodující může být i rentgenové vyšetření zhruba v šestém měsíci věku. Frejkově peřinka - za předpokladu, že jsou všechny ostatní ukazatele, zejména popisované úhly v normě, je v tomto případě pravděpodobně nadbytečná. S pozdravem MUDr. František Picek, ORP CENTRUM, Praha Dejvice, tel.: 233338112 nebo 773 677 687, www.orp.cz

6.12.2010 10:55

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)

Komerční sdělení: Čeká vás operace? Potřebujete být co nejdříve zase fit? Chcete urychlit vstřebávání otoků a krevních podlitin po operaci a podpořit nekomplikované hojení?