Zlomenina bérce-kdy se postavím?

(Diskuze k tématu Zlomenina bérce)

Zlomenina bérce-kdy se postavím?

Mám prosbu,zlomil sem si před týdnem nohu na lyžích,právě zmíněná zlomenina bérce....jak dlouho bude trvat než se na nohu postavim...dik moc za odpoved

10.1.2011 20:12

Probíhá odesílání formuláře

RE: Zlomenina bérce-kdy se postavím?

Dobrý den, záleží na tom, jak to máte zlomené, pokud byla operace, jestli máte sádru či nikoliv, já osobně jsem měl zlomenou holenní kost, nebyla zlomenina otevřená, následovala operace, ted je to dva měsíce, druhým týdnem rehabilituji a teprve začínám pomaličku chodit, ale s podporou berlí. Stačí takto ? můžete se ozvat.

10.1.2011 20:20

Kvalitní  (9)    Nekvalitní  (0)

diky,ja mam nohu bez niceho,mam ji ciste volnou...a doktori rekli ze vypada skvele ze neni natekla,nic.....otevrena zlomenina to nastesti nebyla teda....ale diky za odpoved

11.1.2011 11:17

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)

ani sádru nebo dlahu ? tak to bude v pohodě ještě dřív, takže přeju hodně zdraví a brzské uzdravení a co nejspíše zase lyžování.

11.1.2011 11:50

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (2)

Mel sem tam obvaz po operaci,pak ho ale sundali a nohu nechali volne,s tim ze ji muzu normalne myt,lehce ohybat na posteli....jojo bohuzel se to stalo na lyzich....ale co se da delat :) dekuji moc,taky preju brzske uzdraveni :)

12.1.2011 10:41

pokud jsi měl operaci, dali ti tam nějaký hřeb? já jsem již po 5 měsících od zlomeniny se šroubovanou nohou a to srůstá mnohem dýl, zátěž bez berlí bývá různě dlouho od operace nebo zlomeniny, několik týdnů nebo i měsíců, mě povolili chodit bez berlí až po 4 měsících, ale to je spíš extrém. Přeju ti, ať jsi co nejdříve fit a můžeš bez problémů chodit.

13.1.2011 17:48

Kvalitní  (4)    Nekvalitní  (0)

Ahoj,děkuju moc za přání k uzdravení,už aby to bylo :) jinak hele mám tam šrouby no,akorát mám prosbičku,po operaci mě to teda bolelo,pak bolest uplně přestala,a teďka od té doby co chodím na rehabilitace,vodní léčbu,tak mně to v nocí budí,vždycky mně to rozbolí,když je to dlouho v klidu,pak když se ráno postavím na berle,tak to přestane....díky za odpověď....bez berlí uplně s tim počítam,že to bude na dýl,ale budu moc pak aspoň trochu chodit s pomocí berlí ne ? sem něco málo přes měsíc po operaci,kdy ty si mohla poprvé aspoň trošku došlápnout na chodidlo ? děkuju za odpověď :)

7.2.2011 10:46

Kvalitní  (5)    Nekvalitní  (0)

6 týdnů po operaci jsem měla vysoké berle bez došlapu na chodidlo, potom mi povolili francouzské hole a zátěž na 50% (můžeš došlapovat s oporou), ale všechno je podle toho, jak ti zlomenina srůstá.
Akorát radím mít velkou trpělivost, taky jsem myslela, že to bude rychleji srostlý, že to nebude otékat, bolet apod. Je ale dost hrozný, že se snažíme všechny informace získat od jiných pacošů, tohle všechno by nám měli říct doktoři, ne?

8.2.2011 09:20

měl bych dotaz na všechny uzdravené, za jak dlouho od operace jste normálně chodili bez holí ? a ještě , takže když je to oteklé po třech měsících od operace je to zcela normální ? děkuji

8.2.2011 09:31

Kvalitní  (2)    Nekvalitní  (0)

Bez berlí jsem začala chodit po 4 měsících od operace, ale ještě s kulháním :-)
otéká to prý klidně i po půl roce od operace

14.2.2011 11:58

Zdravim, mě se zlomenina bérce stala v polovině června. V polovině září mě čekala druhá operace, kdy se dělala dynamizace(tahání jistících šroubů) a pak jsem začal chodit sám v pohodě, po osmi měsících, v polovině února 2011 mi tahali hřeb i zbylý šrouby z nohy, takže jsem teď pár dnů po vyndání. Stačí takhle?

27.2.2011 08:50

Kvalitní  (1)    Nekvalitní  (0)

Ahoj, nevím, jestli ti odpověď po takhle dlouhé době pomůže, ale já jsem si bérec zlomila 1. ledna na dvou místech a v Rakousku mě hned ten samý den operovali. DO minulého týdne, tedy asi měsíc a půl jsem chodila o berlích, teď už jsem berle odložila a snažím se chodit, už to jde dobře, kulhám čím dál tím méně. Podle ostatních reakcí soudím, že můj průběh je odst hladký, ale snad ti to aspoň dodá trochu optimismu.:-) Pevné nervy a trpělivost! Ať to chodí co nejdřív

28.2.2011 20:17

Je to pěkný odložit po měsíci a půl berle a chodit po svých, ono ale dost záleží jak je ta noha zlomená, co tam všechno na tom dělali a samozřejmě taky jak se to hojí. Já jsem ten hřeb v noze měl 8 měsíců, teď mi to vyndavali, vlastně o 4 měsíce dřív, než mi původně řekli po první operaci. A s tím, že by se mi to hojilo špatně nepočítám, jsem mladej a ještě k tomu sportovec. Jinak přeju brzký uzdravení :)

28.2.2011 20:52

Zdravím.Zlomil jsem si bérec 1.2.2011.V nemocnici v České Lípě mi dali sádrovou dlahu a 3.2.2011 mi provedli operaci a to tak, že mi do holení kosti natloukli hřeb od kolene až ke kotníku a sešroubovali čtyřmi šrouby.6.2.2011 mne propustili domu a chodím o berlích.16.2.2011 mi vyndali stehy - celkem 10 u kolena a čtyři u kotníku.Předepsali mi rehabilitace i se šlapáním na rotopedu.Je mi šedesát, mám cukrovku a zatím se to hojí velmi dobře. Nesmím zatím došlapovat, abych to železo neohnul. 16.3.2011 jdu na rentgen a když to bude dobré, tak mi vyndají jeden šroub a ostatek mi tam již nechají. Po vyndání toho šroubu by se měl změnit tok molekul a má se to rychle hojit. Jinak si mám operovná místa masírovat a cvičit s nohou v koleni a v kotníku.Mám nějakou smůlu, neboť 20.6.2010 jsem si zlomil patní kost a kotník levé nohy což jem nemě ještě vyléčené a teď to mám zlomené cca o 15 cm výše. Tk že si to užívám.Už jsem chodil bez fr. holí a teď zase tohle. Jinak všem přeji brzké uzdravení.

3.3.2011 22:12

Dobry den všem. Prosím vas všechny měl jsem uraz, obě kosti zlomene berci mi to dali do kupy. Operace jak byk. Dai mi tam 3 šruby někaku planžetu od kolena ke kotniku. No to by ani tak nevadilo super ale ted jsem objednany k dynamizaci hřebu! Tož mam z toho bobky,bo pretim to po te operaci bolelo jak čert!!! Je to to samé?? Posudte prosím.

5.3.2011 04:27

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (1)

Dobrý den
Dynamizace je úplně v pohodě, zákrok asi na 40 minut, po operaci žádný problémy, druhej den ráno jsem šel domů. Horší než dynamizace je celkový vyndání toho UTN hřebu co máte od kolena ke kotníku, páč u toho Vám budou rozřezávat šlachy v koleni. Dynamizace se vůbec nebojte. Přeju brzký uzdravení :)

5.3.2011 10:11

já má hřeb od kolene dolů, od 7.listopadu, mením kdy půjde ven, podle toho jak sroste holení kost - taky zlomenina berce, koleno i kotník v pohodě, jak se to potom vytahuje, jak je to s těma šlachami v koleni, na jak dlouho po operaci je rekonvalescence, dá se hned chodit ? díky

5.3.2011 14:49

Já šel na dynamizaci přesně po třech měsících. Po dynamizaci jsem přidával zátěž, odložil postupně berle a za nějakej čas chodil jako zdravej člověk. Po pěti měsících od dynamizace mi vyndali celej ten hřeb, vytahuje se to přes koleno, tudíž se musí rozřezat šlachy v koleni a pak zašít. Takže když to dám dohromady, měl jsem to v noze osm měsíců, po tom celkovým vyndání zase nějakej čas se musí noha hojit, cvičit se s ní atd.

5.3.2011 16:40

Tyyyy joooo tak jsem precetla vsechny prispevky na tema zlomenina berce... 2.3. jsem spadla na lyzich v rakousku a dvakrat si zlomila holenni kost. hned operace, mam tam hreb, dole dva srouby a nahore tri. za mesic jdu na ko a rekne mi jestli je to na vyndani nejakyho z tech sroubu. no docela se toho desim. mam sileny bolesti a zatim to vubec nepovolilo :-( kazdnym dnem doufam ze se to zlepsi...ted jsem se trochu vydesila i s tim, ze po operaci toho hrebu to koleno bude bolet a zase se na tu nohu nepostavim.... a vyndani tech sroubu? to po tom neboli a muzete se zacit stavet? doma mam rocni a trilety dite takze celkem narocny na ty vyhlidky ze nebudu moc poradne chodit x mesicu :-(

13.3.2011 21:24

Vážení. Nestraště mě s tou delkou. Mě dělali osteosyntezu berce 7.2.2011. Po 3 tydnech jsem začal lehce našlapovat. Po měsici jsem začal rotopedem a rehabkou. Dnes 17.3.2011 chodim jen s jednou berlou a někdy už i bez ní. Objedu na kole i 3 hodiny. Zatim ok jen občas bolí koleno. Jezdim sjezd na MTB a doufám, že budu v květnu už zavodit tudiž tak za 3 a pul měsice. Mudr. řikal, že teď to zlomím jedině kdyby mě přejelo auto. Jo a cpu do sebe MUMIO a placam se kostivalem !!! Dinamizace mě čeka 5.4. a pak už snad budu za měsic a pul dobrej.

18.3.2011 12:04

Jesti vás čeká dynamizace v dubnu, tak nepočítejte s tim, že s hřebem budete sportovat, na dynamizaci vám vyndaj jenom jistící šrouby u kolene, jinak hřeb nechaj. Já jsem teď 9 měsíců po úrazu a teprve začínám pomaličku běhat a taky jsem dělal 7 let vrchovolě sport, takže jsem nic nešidil. Ale zase záleží na tom, jak jste to měl zlomený a co konkrétně jste s tím měl.

18.3.2011 12:08

Ja vim, že vydělají jen ty vrchni dva hřeby. V roce 2008 jsem měl zlomené zápěstí mam v ruce Martinovu dlahu a po dvou měsicich od operace jsem jel už na mistr. světa ve sjezdu na kole. Sice to trochu bolelo ale drželo to. Mam ji tam do teď. Doktoři v Olomouci se bili do prsou jak jsou dobří.
Teď už na kole jezdim v terenu jsem opatrnej je to citlivé ale každej den je to lepší. Na sjezdaka sednu ale ještě až v květnu nebudu divočit. Sjezdaři jsou tvrďaci ne mačky jak fotbalisti. Motokrosař taky sedá na motorku a ještě z něj lezou šrouby.

18.3.2011 12:22

Je to Vaše zdraví, tvrdost je jedna věc a blbost druhá věc. Nehodlám být ve 40 letech mrzák :). Doléčit se to dřív dá, ale všechno má svůj čas. Jak říkám, jsem 9 měsíců po tom, co se mi ten úraz stal, začínám běhat, nemám žádný problémy, záleží na tom, jak to člověk veme, někdo se s tim léčí půl roku, někdo rok někdo i delší dobu a taky záleží na tom, jak to měl kdo zlomený, každá zlomenina je jiná, ještě k tomu, když máte v háji šlachy nebo vazy...

18.3.2011 12:40

Ty vyhlidky me dost desi :-( me dr rekl, ze az prijdu na ko (8.4.) tak mi rekne co dal, takze jsem se vlastne nic nedozvedela:-( mluvil o tom, ze mi udelaj rtg a uvidi...rikal o ty dynamizaci, ale mluvil o tech spodnich dvou sroubech, ze by je vyndali... tak prosim, jak to je? nejdriv se vyndavaj spodni nebo vrchni nebo oboje? a pak se teprve zacina naslapovat? a je to teda operace takze me na ni teprve objednaj? a jak dlouho budu v nem? a je to bolestivy? taky nejdem zvykla sedet, nesportuju sice vrcholove, ale sportu se venuju hodne:-( nohu jsem mela zlomenou nad preskaci obe kosti a pak tu holenni jeste pod kolenem :-( bolesti mam porad hlavne rano...diky moc k.

18.3.2011 12:27

Ahoj, chtěl bych se Tě zeptat kolik je ti let a dále na zkušenost s Mumiem, resp. které konkrétně koupit. Jsem teď tři tejdny po stejném zranění (18.12.2011) a stejné operaci a potřebuju se z toho dostat rychle jako ty, peru do sebe vápníkovou lady a přesličku, už jsem si sedl na rotoped, v dubnu chci běhat na páse a v květnu už potřebuju hrát ligu mistrů ve futsale. Dík moc.

9.1.2012 17:33

pokud budeš mít hřeb v noze, myslím si, že sportovat tě nikdo nenechá ani nepustí, to si neveznou na triko. jedině až po vytažení a to je min. za rok. pouze můj názor...

9.1.2012 20:38

Ty jo, to mi radši ani nepiš, doktor říkal, že s tím hřebem se běžně sportuje, a že dokonce není nutné vyndavat ani ty tři šrouby ... sice to tam prý nepatří, ale jinak žádný objektivní důvod prý není ... tak nevim. Ale dík.

9.1.2012 21:17

Ja jsem měl sport povoleny i s hřebem a šrouby... Začal jsem sice o měsic a pul dřive, než doporučoval doktor, ale nic se nestalo a všechno bylo bez problemu, bez bolesti, bez omezeni. Ja jdu na vytaženi hřebu a šroubu po 8 měsicich od urazu! Sportovat se s tim muže, nikdo mi nic nezakazoval, doktor, pořadatele zavodu, nikdo... Možna taky zaleži na prohojeni a na každem jedinci, jak se k tomu postavi.

9.1.2012 21:42

... ó díky ... tohle jsem potřeboval slyšet ...

9.1.2012 21:58

no dobře tedy, je ale rozdíl ve sportu, něco jiného je sedět na motorce než hrát třeba hokej, lyžovat nebo fotbal, floorbal, kdy nejvíce potřebuješ nohy a jsou ti oporou. zkus si s hřebem kleknout na koleno třeba i po roce, a zda je to klek normální jaoko zrdavou nohou ? myslím že ne, a pořád to cítíš.

10.1.2012 10:30

... jasný ... já jen jestli se s hřebem z principu sportovat nesmí nebo smí ... komplikace můžou být vždycky a rozdíl ve sportech určitě je ... já chci hlavně běhat, běhám dlouhý tratě, maraton, a to myslím bude taky složitý, stejně jako fotbal ... ale klečet budu doufám jen v cíli:-). Tak všem dík.

10.1.2012 10:46

Mumio je super věc a já ho vlastně beru s přestávkama stále. Mam skoro rok od operace a na běhání mohu ještě zapomenout. Na kole závodím horská cros country i sjezd ale běh nebo futsal je uplně něco jiné takže na to nejspíš tak brzo zapomeň. A jak tady kdosi psal kleknout na koleno má naprostou pravdu zkus si při sexu kleknout za partnerku a uvidiš. S těma hřebama při dynamizaci se vytahuje jeden a to vrchní v tyčce je u druhého vrchního oválné oko aby se kost mohla cca o 5 až 10 mm stlačit.

10.1.2012 14:54

dík za odpověď, mumio koupim, ale myslel jsem od jaký firmy ho máš, oni jsou různý a některý jsou prej podvod. co se týká toho běhu, tak nevim, úplně si mně nepotěšil, nechápu proč mi doktor říká, že v dubnu bych mohl běhat na pásu a v květnu začít s fotbalem, asi kecá, ale říkal, že to mám udělaný tak, že dynamizace není třeba, mám jenom 3 šrouby, prej není potřeba vyndavat nic, uvidíme no, ale kdybych neměl rok běhat tak nevim, to bude hodně náročný.

10.1.2012 15:00

Kup si mumio co je na stránkách mumio.cz zelená krabička a je to psané azbukou ja ho mam z lekarny za asi 290 kč.

10.1.2012 15:11

Zdravím. Mám rok po operaci. V únoru jdu na kontrolu a mají mi provést RTG a extrakci hřebu - to znamená, že mi budou vyndavat i ten druhý vrchní šroub. První mi vyndali již v dubnu. Na kole jezdím, ale běhat by to ještě asi nešlo. Menší poklus to ano. Třeba je to i věkem. Je mi 60, takže se to zřejmě hojí pomaleji, Ohebnost kolena je dobrá, ale je citlivé na poklek.

10.1.2012 15:25

jsem rád, ře mi ostatní- tourut i suchac potrvrdili to co jsem napsal, jak s tím běháním tak s poklekem. jak jsem psal mám po operaci 12 měsíců, hřeb i šrouby v noze, nic nebylo vytažené, žádná dynamizace, a běhat nejde, no slabý poklus, ale na závodění to určitě není.

10.1.2012 16:29

Ono něco jiného je zřejmě na nohu dopadat jako je to při běhu. Při jízdě na kole je hlavní váha na zadku a nohy se točí okolo osy. A zaleží na nich jak přitlačují. Sjezdová kola jsou hodně odpružená. Pokud to ale nepujde tak bohužel. Přes mrtvoly nepujdu.
U mě šlachy atd. byly všechny ok. Mě to prasklo ranou. Na lyžích je to asi horší. Poctvivá rehabilitace všechno urychlí rotoped, posilovna bez zátěže samozdřejmě. Zvyšuje se metabolismus a urychluje se hojení. Pokud někdo jen leží a pak šlape 20 min a 3 x za tyden ho požmoulají 15 min na rehabilitaci tak opravdu musí čekat dlouho.
Přeju všem rychlé vyléčení.

18.3.2011 13:52

Dobrý den, na začatku února jsem zi zlomil bérec. Uklouzl jsem na chodniku, sedl si na nohu(nejak se zkroutila) a už mé vezli.Operaci jsem odmítl, protože jsem se bál. Mám sadru až po vrch a bolí to. Nevíte jak dlouho asi budu ležet, než konečn začnu chodit??Už m nebaví ležet. Dík

23.3.2011 19:01

Podle mě špatné rozhodnutí, operace byla asi nutná a mohla vše urychlit ???

23.3.2011 19:19

To mohla!Ale ja se bál a ted nevim jak dlouho to bude trvat nez se postavim. se sádrou trochu můžu došlápnout a bolí mi kotník, se kterým nic nemám. Bolí to když si lehnu na bok a tu nohu zvedám tak to bolí, ale jinak ne. Nateklý to není. Tuto ádru mám již 5 týdnů. Kdy si mylíte. že se potavím tak abych mohl chodit. Pracuji v lese s pilou a jsem sám a dochází finance a nikdo mi nepomůže. Tak bych potřeboval nejakou radu jak to urychlit, protože doktor neřekne nic a lékařká zpráva je vždycky 2-5 slov tak nevim.

23.3.2011 20:16

Zdravím. Už jsem se jednou do diskuse zapojil. 1.2.2011 jsem také uklouzl,přisedl jsem si nohu a zlomil jsem si levý berc. 3.2. mi to operovali a dali mi tam hřeb a čtyry šrouby. 5.2. mne poslali domu. Žádná sádra, tu jsem měl pouze do 3.2. jako fixaci. Minulý týden, to je 16.3. mi to zrengeovali a 30.3. jdu na vyndání jednoho šroubu a zbytek mi tam prý nechají na dosmrti. Je mi šedesát, tak nevím na jak dlouho to ještě bude. Chodím na rehabilitace a včera už jsem přešel, bez berlý, celý byt. Jizvy po operaci se perfektně hojí a to i přes to, že mám vysoké glykémie (cukrovku). Počítám, že až mi vyšroubujou ten šroub, tak již budu pomalu chodit.
Přeji všem brzké uzdravení.

23.3.2011 22:21

Tak jsem přečetl všechny příspěvky a některé mě potěšily, některé "vystrašily". Já jsem si zlomil na dvakrát bérec 5.3., druhý den jsem šel na operaci - od kolene až ke kotníku mám kus železa plus dva šrouby nahoře a dva dole, sádru ani dlahu jsem neměl a od 6.3. chodím o berlích bez došlapu, 6.4. jdu na rengen a jsem zvědav co mi tam poví...Jinak oteklou nohu mám pořád a bolí to "jen" v noci...Všem přeji aby se jim zlomeniny hojily co nejrychleji...

29.3.2011 21:17

Zdravím Vás, nerada bych někoho vyděsila, vloni v říjnu jsem byla na operaci tříštivé zlomeniny bérce. Je mi 50 let, zlomená byla kost patní, lýtková a holenní, protože stále nemám holenní kost srostlou, nevyndali mi ani jeden šroub. Noha stále bolí, hlavně v oblasti zlomeniny a natéká i v kotníku. Jezdím na rotopedu, beru léky, dodržuji rady lékaře, prý nejsem nejmladší a kosti se hojí postupně, tělo si najednou se třemi zlomeninami neporadí, jsem už 5 měsíců na neschopence a bez berlí chodím jen po chvilkách s kulháním a bolestí, připadá mi to jako zlý sen, jen výše uvedené příspěvky mě povzbuzují, že se snad taky jednou dočkám, berle odložím a nebudu mít žádné trvalé následky. Přeji všem hodně trpělivosti a brzké uzdravení!

29.3.2011 22:27

Tak jsem byl včera na kontrole a Mudr. byl vyděšen bezvadnym stavem RTG. 7.4.2011 mě čeká dynamizace. Věřim, že od pulky května budu zavodit. Už teď běžně zvladam 50 až 70 km a dokonce i v terenu. Posilovna a rehabilitace 3 x tydně.

30.3.2011 07:35

Zkusím popsat můj průběh. 9. ledna jsem si zlomil bérec na lyžích v Rakousku. Bylo to jen nalomené, ale tříštivě, cca 8cm. Doktoři přemýšleli mezi operací a sádrou. Nakonec jsem dostal sádru od prstů až po zadek. Při každém rentgenu jen kroutili hlavou, jak pomalu se to hojí. Včera mi dokonce řekl, že mám smůlu, že se to nezlomilo úplně a nevychýlilo, protože by byla operace a už bych asi chodil. Vysoká sádra byla 9 týdnů, pak jsem dostal kratší (pod koleno), kterou mám dodnes. Včera mi doktor doporučil Osteostar na lepší srůst kostí, tak to zkusím a uvidím. Zkusil taky navrhnout Vacoped místo sádry (taková ufobota, ale sundávací), tak příští týden si jdu pro něj. Výhodou je došlap, a hlavně že se dá sundat (kvůli hygieně a hlavně se dá rehabilitovat kotník, který už 3 měsíce je ve stejné poloze). Pak dám vědět, jak to dopadlo!

30.3.2011 10:51

Zdravím všechny. Tak sádru mi dali do 22.4 a pak se uvidí. To ji budu mít už skoro 3 měsíce. Noha me vůbec již nebolí. Nedali mi na ni ani podpatek, abych mohl na to došlapovat. A když na to stoupnu tak to už nebolí. Na konci března jsem šel na rtg bez sadry a bylo to ok. Doktor řekl, že tam není svalek a dal mi sádru do 22.4, takže šílená pakárna. Ted me mrzí, že jsem nesvolil na začatku února k té operaci. Už bych dávno chodil. Nikomu to nepřeji, protože je to hrůza. Kdo můžete tak svolte k operaci a nenechte se léčit konzervativne, protože je to na strašne dlouho....Já to mám 3 mes a konec v nedohlednu...

6.4.2011 10:12

Kvalitní  (3)    Nekvalitní  (0)

Bohužel musím souhlasit se steinie. Sádra už 3 měsíce a konec opravdu v nedohlenu. Opravdu, kdo bude mít možnost volby, ať jde na operaci, rozhodně to bude rychlejší a bez komplikací. Včera mi sundali sádru a nasadili VACOPED. Upozorňuji, že na moji osobní žádost. Je to taková "bota", každopádně je sundávací, tzn. dá se dělat hygiena a cvičit koleno i opatrně kotník. Sice ještě nemůžu došlápnout, ale má to takový podpatek ve tvaru klínu, takže už nemusím skákat jen po jedné noze. Sice jsem zaplatil "půjčovné" 2tis, ale můžu jen a jen doporučit!!!

6.4.2011 19:53

Připojuju se opět do diskuse, psala jsem naposledy na podzim. Jsem devátý měsíc po osteosyntéze, komplikovaná tříštivá zlomenina bérce (+ lýtková kost, což se bere jako nepodstatné). Měsíc vysoké berle bez došlapu, další 3 měsíce fr. berle s poloviční zátěží - nakonec se ukázalo, že mi měli povolit plnou zátěž o měsíc dřív - kost lépe srůstá, když je ve vertikální zátěži.
Asi nemá smysl se vzájemně strašit, každý organismus reaguje jinak a zlomenina u každého je jiná. Mě se dlouho netvořil svalek, který je pro srůst důležitý.
Dynamizaci jsem si sama vymohla po 6 měsících od operace přestupem do jiné nemocnice, po vyndání jednoho šroubu se to zlepšilo a bérec je již částečně srostlý. Celkové hojení prý může trvat až rok, průměr je 6 měsíců. Normálně chodím, ani to nebolí, jen při hodně dlouhé zátěži. Dobrá je včasná rehabilitace, měla jsem zatuhlé koleno a kotník a cvičením jsem to rozhýbala. Potom jsem denně chodila asi hodinu a šlapala na rotopedu. Teď už jezdím na kole a chodím plavat. Čekají mě lázně - kdo si je časově můžete dovolit, jeďte, určitě to pomůže k celkové rekonvalescenci, po operaci je na ně nárok.
Pokud si někdo nejste jistí, že máte dobrého doktora, změňte ho, je to vaše zdraví. Mě se to osvědčilo. Všem přeju co nejlepší hojení a úplné uzdravení.

12.4.2011 09:54

Ahoj všichni.30.3. jsem byl na dynamizaci a vyndali mi jeden šroub. dá se říct, že je to dva měsíce od úrazu. Mám to zatěžovat na 1/2 a koncem měsíce již mohu chodit o jedné fr. holi. Zítra jdu na kontrolu, tak uvidím jak to bude pokračovat. Přeji všem brzké uzdravení.

12.4.2011 10:48

Zdravim marody. Tak mam po dynamizaci. Operace byla 7.2. dynamizace 7.4.2011. Dal jsem tomu tři dny pokoj a opět zatěžuji a trenuji. Smrtelnik to asi nepochopí ale trenuju tak 5 až 6 hodin denně. Hlavně kolo a posilovna. Noha se lepší den ode dne. Dokonce noha zvládá lehkej klus na místě. Vyjezdy v terenu taky a otřesy ve sjíždění v terenu sice mrčí ale da se to vydržet.
Za 14 dní sedám na sjezdové kolo a hr do toho znova. Vědět tohle v den urazu 28.10.2010 nikdy bych nesouhlasil s komzervou. Byl to voser a byl k ničemu, když noha po 3 měsicich prdla.
Noha musí bejt zatěžovaná co nejvíc aby v ní proudila co nejvíc krev a tím se líp hojila. Ležet doma na bachoru je k ničemu.

12.4.2011 14:21

Ahoj!Sice jsem se trochu zpozdila,ale začnu od začátku.11.11.2010 jsem jela na kole a srazilo mě auto.Otevřená zlomenina kotníku a bérce.Šroubek a drátek v kotníku,v bérci hřeb a 4šrouby.Kotník po vytažení železa je v pohodě,koleno rozcvičené krásně,ale největší pohroma je bérec,který po dynamizaci šroubu dne 25.1.2011 nechce srůstat,baštím calcium+D3,ostéocynésine, prostě vše co vápník obsahuje, jenže kost nechce srůstat.Doma chodím bez berlí,rehabilituji,ale dlouhé procházky jen s fr.berlemi.Zkuste mi poradit,co dalšího dělat.Doktor jen kroutí hlavou a říká: "to není možné".Jenže to mi moc nepomůže a nejhorší je,že musím do práce,naštěstí budu 8hodin sedět. Díky

4.5.2011 13:31

Ahoj marodi a vyléčení. Prosím vás o radu. Mám dvojitou zlomeninu bérce s osteosyntézou (17.4.11), prý toto srůstá, jak má, ale k tomu zlomenou ještě lýtkovou kost, ale ta po 2 měsících vůbec nesrůstá a ani na sebe konce nedosedají. Nemáte s tím někdo nějaké zkušenosti? Jak třeba cvičit lýtkový sval apod. Díky.

8.6.2011 11:34

Zdravím, mám podobnou zkušenost. Měl jsme nehodu na motorce a měl jsme zlomené snad všechny kosti na noze. Nejdříve se to hojilo pomalu, teda spíše nehojilo. Měl jsem přetrhané vazy, podlitiny a šílené otoky. Pak mi známý doporučil wobenzym. Je to enzymový lék a je volně prodejný v lékárně. Wobenzym nastartoval hojení a já už zase jezdím na motorce.

14.6.2011 09:58

Kvalitní  (1)    Nekvalitní  (1)

chtěl bych se tímto zeptat těch, co už jim po zlomenině bérce byly vytaženy šrouby i hřeb, jestli se řezy vedou ve stejných místech nebo vedle, to kvůli jizvám. děkuji za odpovědi.

14.6.2011 21:46

Popsal bych svuj přiběh. Dne 21.5.2011 jsem si na motokrosovych zavodech při střetu s dalšim jezdcem zlomil obě bercove kosti kousek nad kotnikem. Byl jsem převezen do nemocnice a ještě ten den jsem byl operovany. Do holenni kosti jsem dostal hřeb od kolena až po kotnik(36 cm), nahoře mam jeden šroub a dole dva. Tyden po operaci jsem už ani neměl moc velke bolesti a po dvou tydnech jsem neměl žadne bolesti. Nohu jsem měl jen obvazanou stahovadlem a postupně jsem rozhybal koleno i kotnik. Dnes 28.6.2011 jsem byl na kontrole a RTG, srusta mi to udajně dobře, mam tam pěkny svalek a po necelych 6 tydnech jsem dostal fr. hole a došlap 1/2 vahy, což u mě je nějakych 50 kg. Dalši kontrola nasleduje za 6 tydnu, nemam žadne rehabilitace. Zkoušel jsem teda hned došlapovat polovinou me vahy a zatim je to bez bolesti. Četl jsem si tady ruzne delky lečby a měl jsem strach, že se mi to bude špatně a dluho hojit. Podotykam, že je mi 20 a jsem sportovec. Během prvnich 6 tydnu jsem jenom neležel doma, ale hybal jsem se, nohu jen lehounce namahal. Po navratu z nemocnice, až do teďka, jim pravidelně tabletky Wobenzym.

28.6.2011 21:08

zdravím marody, 11.4.2011 dopravní nehoda. po RTG zjistěno: zlomenina 2 zanártních kůstek, otevřená/dvojitá/tříštivá zlomenina bérce, tříštivě zlomené zápěstí a dva prsty na ruce - vše řešeno operativně železem.
krom bérce vše zahojeno a funkční. berec - provedena operace vložením hřebu od kotníku po koleno + 5 šroubů. dnes je to skoro 3 měsíce od operace a chodím o berlích bez došlapu. příští týden kontrola a snad už dynamizace a nějaká zátěž bude povolena(po kontrole v 6 týdnu byly změny na bérci sporé), noha nebolí, mírně otéká kotník. hned po dynamizaci 2 týdny rhb. tak se snad taky dočkám chůze. ps: chce to čas...

30.6.2011 17:00

Dobrý den, zdravím všechny spolumarody. Také se mi podařila zlomit bércová kost. Následovala operace, vložení železa a šroubů. Cca 5 týdnů po operaci mně čeká kontrola s RTG, což bude za 2 dny. Ale proč píšu. Můj přítel mi udělal tzv. lektvar (říkáme tomu tak). I na netu jsem našla recept. Nazvali ho vápníková lady. Dávám si panáka ráno a večer a je to docela dobrá medecína s velkým přísunem vápníků. 4-6 vajec se nechá asi 4 dny v lednici namočené v citrónové šťávě z 0,5 kg citrónu. Pak se vše romixuje, přecedí, přidá se asi 2 dcl rumu a med. Jeden frajer se takto léčil, dokonce si sundal sádru, protože ho tlačila :) a byl potom doktory pochválen, jak pěkně mu kost srostla.....

Přeji všem hodně moc zdraví a také optimismus!
J.

9.8.2011 16:28

zajímavé, věřím tomu, můšeš poslat nebo zveřejnit návod na ten lektvar ? díky moc
Mirek

26.11.2011 11:48

Zdravím všechny marody.I mě se bohužel podařila zlomit bércová kost. Ze začátku jsem měla jen dlahu a po 3dnech i sádru bez do šlapu. Po několika týdnech jsem dostala berle a mohla jít domů. Před nemocnicí jsem ale omdlela a nohu jsem se nějak nešťasně postavila a jela zase zpátky. Rengen dopadl špatně a tak jsem šla na operaci. Dali mi tam kus železa a šrouby.Takže jsem strávila měsíc v nemocnici. Už je to 3měsíce od úrazu a já chodím stále o berlích s malým došlapem. Nejhroší je, že chodím ještě do školy, takže mám problémy se po škole pohybovat-ze schodů do schodů ... no prostě hrůza. začátkem prosince jdu opět na kontrolu a už bych chtěla chodit. Připadá mi to léčení jako věčnost! Za jak dlouho už budu moci chodit?

26.11.2011 10:44

Zdravím naroda, s tím chozením si ještě počkáš min. za dva měsíce a to ještě s omezením, s nohou se nebude velice nic dělat - běhat a nějak sportovat řapnout si na tu nohu atd. nebude to tak stabilní jako zdravá, ale chodit bez berlí by mělo jít, záleží také na tom, kde byla zlomenina, já jsem měl uzavřenou kousek nad kotníkem, byl jsem dost dlouho omezen jak dr. říkají v hleznu, otok úplně zmyzel tak za 3/4 roku a mohl jsem tak ohýbat chodidlo. Teď je tomu rok a pár dnů, šrouby a hřeby tam ještě mám, ale naplno se ještě nedá něco dělat. Hlavně ze začátku rehabilitovat a taky sáma, je na to dost časa, protože v nemocnici ukáží a procvičí jenom nutné. To jsou moje postřehy, snad budou stačit. Mám přes 40 let, u tebe to snad půjde rychleji, usuziji když chodíš do školy, ale chce to určitě čas, je to na delší dobu.
Mirek

26.11.2011 11:45

Dobrý den, taky mám se zlomeninou bércové kosti nějakou tu zkušenost. 28. června 2011 mě srazilo auto, verdikt zněl tříštivá zlomenina bércové kosti ve dvou místech...ještě ten den mě operovali a vložili mně do kosti 2 pruty, říkali, že je to šetrnější jak šrouby...dost pomalu se mně tam tvořil svalek, sádru od prstů až po zadek jsem měla 9 týdnů, první 4 týdny bez došlapu pak s částečnou zátěží...po 9 týdnech další 4 týdny sádra ke kolenu, od začátku října do půli listopadu následovala chůze o francouzských holích s částečnou zátěží a pak jsem se konečně dočkala 16. 11. 2011 jsem nechala berle v nemocnici s tím, že budu na nohu velmi opatrná, protože kost ještě nebyla úplně srostlá...teď mám 5 měsíců po úrazu a dneska jsem byla opět v Brně na kontrole, pruty v noze nadále zůstavají, kost ještě není úplně zahojená, ale já jsem trpělivá, protože teď už vím, že tříštivá zlomenina , když se dobře hojí tak minimálně půl roku, počkám si jakoukoliv dobu hlavně, aby byla noha v pořádku a já opět mohla dělat můj milovaný aerobic a jezdit na kolečkových bruslách...je mně 17 let :-)

6.12.2011 19:33

Popsal bych znovu svoji zkušenost. Dne 21.5.2011 jsem si na motokrosovych zavodech zlomil obě bercove kosti kousek nad kotnikem. Ještě ten den jsem byl na operaci, přes celou kost mam tyč a 3 šrouby, chuze o berlich. 28.6.2011 jsem dostal fr. hole a měl jsem povoleny našlap polovinou vahy. 16.8.2011 jsem měl povoleny našlap celou vahou a měl jsem měsic na rozchozeni, 19.9.2011 jsem se opět vratil do prace, kde stojim 8 hodin na lince. Na motorku jsem se posadil poprve 18.9.2011 a 16.10.2011 jsem jel prvni zavod po urazu. Takže po 4 měsicich jsem začal opět jezdit a noha bez problemu, bez bolesti... 13.12.2011 jdu domlouvat termin na vytaženi šroubu a tyče, udajně pujdu v lednu. Takže hojeni u mě proběhlo celkem rychle. Neměl jsem žadne rehabilitace, nohu jsem si rozhybaval sam doma, během lečby a doktor byl s ohybem v koleni a kotniku spokojeny. Z počatku jsem jedl pravidelně Wobenzym.

6.12.2011 21:51

Zdravím všechny spolumarody a uzdravené, chci se zeptat na zkušenosti delší dobu po srůstu kosti při osteosyntéze - kdo z vás absolvoval vyndání všech šroubů a hřebů z kosti a jak rychle a kvalitně se vám to pak zahojilo a názor druhé strany - komu zůstaly v noze šrouby a hřeby "nafurt" a máte nějaké omezení?
Já jsem 17 měsíců po operaci tříštivé zlomeniny bérce (osteosyntéza), kromě dynamizace (vyndání 1 šroubu) všechno ostatní železo zůstalo v noze, do roka se má případně vyndat. Zatím mě vadí pouze klečet na kolenu a stále přetrvávající mírný otok v místě zlomeniny. Vyndat či nevyndat? Díky za Vaše názory a zkušenosti.

7.12.2011 15:20

Zdravím. 1.2.2011 jsem si zlomil bérc. Šoupli mi tam hřeb a čtyři šrouby. V květnu mi jeden vyndali a to z pravé strany pod kolenem. V listopadum jsem byl na kontrole a jelikož si nemohu kleknout na koleno a bolí mne z pravé strany, tak mám přijít v únoru. Mají ni udělat rengen a popřípadě půjde ven i ten druhý šroub. Jelikož mi je přes 60, tak mi řekli, že nic vyndavat nebudou a ejhle, přeci ještě budou asi pokračovat. V místě zlomeniny to mám také silnější, ale to je asi ten svalek. Přeji všem brzké uzdravení.

7.12.2011 16:51

já mám šrouby v noze po celou dobu asi 13 měsíců od operace, ani jeden nebyl vytažen, ale určitě by měly jít ven, bylo mě řešeno že na příští kontrole se s dr. domluvíme na termínu. Já osobně si myslím, na co by tam měly šrouby zůstávat, jsem proto aby byly venku. taky nemůžu dost dobře klečet na koleně, jinak bez problémů.
Mirek

7.12.2011 17:02

Zdravím,
koukám, že nás se zlomeným bércem stále přibývá. Má někdo z vás už vyndaný i hřeb? Já jdu na vyndání už tenhle čtvrtek a zajímalo by mě, jak dlouho po operaci trvá než budu chodit bez berlí a kdy bych teoreticky stihla lyže. To víte, sezona v plným proudu a zvládám ji i s hřebem v noze, i když to na boulích není žádná sranda.
Někteří z vás tu psali, že jste na vyndání některých šroubů byli ještě dříve než na vyndání hřebu, ale mě budou vyndavat vše najednou po roce od úrazu.
Díky všem za odpovědi a ostatním přeji brzké uzdravení.

16.1.2012 14:43

No ja jsem po operaci teměř rok a taky už jsem teda lyžoval. Mam v noze osteosyntezu takže pevné je to dost i když mam hruzu z torze aby se mi noha nepootočila a nevytrhla hřeby z kosti au. No na vytáhnutí mam jíz až letos v září a abych pravdu řekl myslím, že sezonu po operaci nejspíš vynechám, protože aby kost prorostla po osteosynteze bude chvilku trvat a tudíž bude dost oslabená. Nerad bych seděl na prdeli a měl nohu nad lyžákou do pravého úhlu. Ten pohled je celkem nic moc.

16.1.2012 15:03

Ahoj lyžaři se sdrátovanými kostmi! Taky jsem už lyžovala s hřeben a šrouby, bez problémů. Na vyndání jdu až cca za půl roku. Kolega, kterému hřeb i všechny šrouby vyndavali ven(ale ze stehení kosti, pak po operaci asi měsíc chodil znovu o berlích, takže lyže asi hned ne.

16.1.2012 16:28

ahoj vsichni taky mam hreb a par sroubu od lonskyho brezna. letos uz mam za s sebou asi deset dnu lyzovani a zejtra se chystame na tejden na dovcu na lyze. jak nekdo z vas psal - je to celkem v pohode jen vetsi nerovnosti, muldy atd delaj problem. prosim kdo vi jak to je po vyndani? chodi se s berlema? jak dlouho cca? diky k.

16.1.2012 21:29

zdravim, loni na začátku června jsem měl nehodu na motorce, měl jsem otevřenou zlomeninu holeně, k tomu na 2krát lýtko, holen byla roztříštěná na dost kusů (jeden zůstal na silnici) k tomu ještě kotník nějako do vřetene..prostě opravdu dost komlikovaný, měl jsem to štěstí že mi nohu zachránili, mám v ní hřeb skrz holen + 4jistící šrouby, sešroubovanej kotník, a jelikož se mi nehojila ta díra po kosti tak mi ji museli zadělat plastikou, vzali sval ze stehna kterej tam přišili a následně ho překryli kůží, je to boule na vnitřní straně holeně a už mi jí tam nechají, 2 měsíce v nemocnici a od září chodím do školy, zatím můžu chodit jen na polovinu váhy, kontrola 16. února tak snad už bude dorostlý i kotník, nevím co bude následovat ale nejspíš až to bude zhojeno tak vyndávání hřebu a šroubů ale kotník mi asi nechá sešroubovaný, nemůžu s nim ale pořádně hýbat protože to ty šrouby drží...jinak v době úrazu mi bylo 16 let takže doufám že zas budu moct dělat vše bez omezení abych si mohl život pořádně užít, všem přeji brzké uzdravení

3.2.2012 11:40

já mám po operaci bérce 4 dny.. mám v ní dráty po třech dnech mě pustili z nemocnice noha je oteklá a pořád se otok zvedá....když jsem byla v nemocnici noha skoro bez otoků bojím se že moje tělo ty dráty nechce přijmout.. v nemocnici bez teplot a doma ráno a večer zvíšené.. myslíte že je to normální? nebo bych měla navštívit nemocnici ještě před kontrolou??...

12.2.2012 18:05

dobrý den,4dny po operaci teplota není nic příjemného,už by asi být neměla, pokud bude přetrvávat a nepůjde dolů, navštívil bych lékaře.. přeji ať je to dobré. Mirek

12.2.2012 20:39

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (1)

Ahoj, už mám po vyndání šroubů, vyndavali mi hřeb i všechny šrouby najednou. Na vyndavání jsem šla přesně rok po úrazu - 17. ledna. Dnes už chodím normálně bez berlí, koleno je ještě slabé a nemůžu ho 100% ohnout, ale vše záleží na rehabilitaci a procvičování. Dva měsíce po vyndavání prý nemám moc sportovat- žádné lyže :-/ Ale minulý týden - 12.2. jsem byla na bruslích. Sice to nebyla žádná sláva, ale s opatrností se trochu klouzat dalo. Bez berlí jsem mohla chodit vlastně hned po operaci, i když kulhavě. Žádná velká bolest to už nebyla a celkově je vyndavání šroubů oproti první operaci po úrazu úplně v pohodě. Držím palce všem a přeji brzké uzdravení :-)

16.2.2012 13:41

Zdravím a přeji hezký den. Čekal jsem, kdo zveřejní, jak to probíhá při vyndání hřebu. Já na to jdu 14.3.2012. Dali Ti narkozu, nebo to jen lokálně umrtvili? Prý je to tak na tři dny, když nejsou komplikace, nebo jsi tam byla dýl? Přeji Ti brzké uzdravení a ať Ti to pěkně šlape. S pozdravem Jirka Rutter.

16.2.2012 19:38

Byla jsem v celkové anestezii, dávali mi ale vybrat. Operace samotná trvá prý tak půl hodiny. Hned další den po operaci mě pustili domů, dva dny mě to doma bolelo trochu víc, nemohla jsem toho moc dělat, ale pak už se dalo v pohodě chodit a postupně odebírat berle. Doktor říkal, že můžu bez berlí odejít rovnou z nemocnice, ale to jsem si netroufla. Na sporty to není určitě tak měsíc. Tři týdny po operaci, jak už jsem psala, jsem zkusila brusle, koleno je trochu vratký, ale nebolí. Stejně blbě se chodí na podpatcích, právě kvůli tomu kolenu- to jako poznámka pro dámy :-) V plesové sezoně nic moc. Myslím ale, že kdybych cvičila víc a snažila se vše úpěnlivěji zpevňovat, byla bych na tom líp. Ještě jednou hodně štěstí a trpělivosti všem zraněným šikulům :-)

16.2.2012 19:52

Hm. Super. Tak mě to čeká od 7.2.2011 až okolo září 2012 a celkem se těším. Ve špitále budu třeba 14 dní. Aspoň si oddechnu od práce. Jen si nedovedu představit lyžování a downhill na kole bez osteosyntezy v noze. Pořád mám pocit jak tam železo nebude, že mi noha prostě upadne.

16.2.2012 20:17

Taky diky za info, ja na zacatku brezna jdu na ko rtg a reknou kdy pujdu na vyndani. Anestezii jsem si nechala dat lokalni i pri davani hrebu a sroubu, tak s tim pocitam i ted. Jsem zvedava, kdy mi to budou vyndavat. Dr rikal nejdriv rok po operaci - mela jsem to zlomeny dvakrat nad preskaci, jednou pod kolenem a tu slabou kost taky u preskace. Operace byla v Rakousku a dali mi tri srouby nahoru, hreb a dva srouby dolu. Kazdopadne preju vsem co nejrychlejsi uzdraveni a malo bolesti. a diky za vsechny info.

16.2.2012 21:34

Zdravím. Mám rok po operaci berce a některé věci jsou asi normální. Chce to hodit nohu do klidu a hlavně do výšky. Lejnout a podložit nohu, jinak nic jiného asi nepomůže. Co nejméně zatěžovat. Noha otýkala i při sezení a to skoro 3/4 roku.
Přeji trpělivost a výdrž. Jirka.

13.2.2012 11:05

Na začátku března budu taky rok po úrazu a taky po operaci. Začátky byly dost kruty. noha bolela a otekala. horečky jsem teda neměla. nejhorši bylo dat nohu dolu...takže rada stejna, lezet a nohu nahoru. i na spani jsem si ji podkladala. jeste dneska ji nemam uplne v poho a boli. prosim jak je to po vyndani hrebu a sroubu? hned normal chodit nebo berle? na jak dlouho?....diky klara

13.2.2012 21:12

Rad přispěju do debaty. 21.5.2011 jsem si zlomil obě bercove kosti, nasledovala operace, hřeb přes celou kost a jen 3 šrouby, dole dva a jeden nahoře, tim padem jsem potom nemusel jit na dynamizaci... Po operaci jsem měl snad tyden a pul teploty, potom už to opadlo. Otok jsem měl pořad a mam ho do dnes, zase zaleželo na zatěži nohy. Po 8 měsicich od urazu jsem šel na vytaženi hřebu a šroubu. Den po operaci jsem byl propuštěn domu, nohu jsem mohl zatěžovat do bolesti a měl jsem taky asi 4 dny teploty. Po 6 dnech už jsem berle odložil a chodil bez nich bez nějake bolesti, jen jsem neměl moc velky ohyb v kolenu, snad jen 45 stupňu, vic nešlo. Po vytaženi stehu se ohyb značně zvětšil a teď, zhruba 3 tydny od operace, mam skoro plny ohyb v kolenu, ale bohužel si na něho nekleknu... Noha mi po operaci oteka zase o něco vic.

13.2.2012 21:28

Zdravím spolumarody.I já přispěji troškou do mlýna.Dne 3.12.2011 jsem si zlomil bérec na pravé noze.Zlomenina byla otevřená,netříštivá, kost nekoukala ven.Udělala zevnitř bouli a porušila kůži,tak že trochu s toho tekla krev.Bylo to zlomené 10cm nad kotníkem.Ten den následovala operace,kde mi do kosti vložili UTN hřeb a z boku pod kolenem mi dali dva šrouby a dva u kotníku.Den po operaci jsem strávil na JIPCE.Druhý den,co mě přivezli na pokoj,kde jsem nebyl ještě ani 20 minut,tak zamnou přišla sestra z rehábky. V ruce držela francouzské hole a už ten den jsem začal našlapovat.V nemocnici jsem strávil 10 dni,protože do mě cpali antibiotika.Po té následovala za čtyři dny kontrola a rtg,kde mi vyndali stehy a pan doktor mi hned zvýšil zátěz na 30%.Při druhé kontrole se zvýšila zátěž na 50%.Minulý týden proběhla třetí kontrola,kde se zvyšila zátěž na 70-80%.Tak jsem zvědav co mě čeká za 6 týdnu na další kontole,snad to bude ještě vice.Jsem dva a půl měsíce doma,rehabilituju,dynamizace se zde nedělá.A jaké jsou vyhlídky? Do půl roku budu chodit bez berlí,tak že mě čekaj minimálně ještě 3 měsíce doma.Do dvou let to všechno vyndaj,hřeb i šrouby.Tak jsem na to zvědav.:-)

23.2.2012 16:59

To budeš teda hodně dlouho doma, já jsem šel po 4 měsících do práce. 7.11. 2011 to byl rok co tam mám hřeb a 2+2 šrouby, zlomenina přesně jako ty, za měsíc mě čeká RTG a poté se snad domluví vytažení.

23.2.2012 18:08

Zdravím všechny,

já jsem si zlomil komplet bérec (obě kosti) 17.12.2011. Mám hřeb a 3 šrouby. Už chodím do práce (po osmi týdnech) a většinou chodím i bez berlí. Nevím jak se to bude vyvíjet dál, ale v plánu mám s přitakáním doktora i fyzioterapeuta v květnu začít běhat. Uvidíme, zdá se to podle všeho brzo, ale vše jde dobře. Pokud stejně jako já trpíte nedostatkem informací čím podpořit rychlé hojení tak tady píšu co dělám já, netvrdím, že to je účinné, sám nevím, ale tohle jsem různě zjistil a zkusil já a třeba vám to pomůže, mně přinejmenším subjektivně pomohlo. Dodávám, že je mi 34 let a jsem sportovec.
1/ poctivě cvičit hned po operaci (nejdřív rozhýbat koleno a kotník, pak cvičit lýtko a stehno, pak posilovat vlastní vahou a s pomocí expanderů a hlavně na nestabilních podložkách, overball a velkej balon, masírování plosky malym ježkem atd., doplnit relax - nohy nahoru, vířivka
2/ výživa - koktejl "vápníková lady" na vápník (najdete na webu jednoduchý recept), Wobenzym (vim drahý, ale dobrý), Mumio, přesličkový čaj na hořčík, tvaroh v malých dávkách často a další strava pro vápník a hořčík (viz web), případně tablety 3/Otok - nejdřív samozřejmě led, potom na odtok lymfy jemné masírování od kotníku nahoru, lymfa je hned pod povrchem, tedy malý tlak směrem k srdci, dále sprchování střídavě teplou a studenou vodou, možné masírovat s pomocí mastného kostivalu, dále je velmi účinná tzv. lymfatická drenáž (PNEUVEN), ale to si musíte domluvit rehabilitaci - doporučuji
4/ Další rehabilitace - zejména podvodní masáž tryskou, laser na jizvu a cvičit a cvičit, co nejdříve rotoped a plavání, samozřejmě podle aktuálního stavu
5/ Psycho - snažit se psychicky nespěchat (pro mně to byl problém), ale s nohou mluvit, podpořit jí, klidně jí říkat, že jí máte rádi a že bude dobrá.

Přeji hodně štěstí

23.2.2012 20:28

Kvalitní  (4)    Nekvalitní  (0)

Zdravím, prosim tě. Zaslal by jsi mi na email jen nějakou zprávu? Měl bych pár dotazů, a jak tak čtu mohl by jsi mi vědet odpovedet :) Děkuju moc Filip ( email: filcekvondrous@seznam.cz)

10.4.2012 21:49

RE: Zlomenina bérce-otok

Dobrý den,
před 17 dny jsem si na lyžích zlomil bérec na noze, nohu jsem měl zoperovanou a byl dán hřeb se šrouby,nohu jsem měl stáhlou prvních 14 dní stahovacím obvazem pak jsem šel vytáhnout stehy a nohu jsem měl dál volně.Noha už ani vcelku nebolí abčas se to jen ozve. Co mě trápí je ale otok kotníku a nártu a trochu oteklé prsty, zkoušel jsem studený obklad, ale spíše se to zhoršilo, teď mám nohu zatáhlou a podloženou a ležím v klidu.Neměl jste někdo podobný problém, případně radu, jak se zbavit otoku, který už téměř odstupoval, jinak noha má normální teplotu i já a na zánět to nevypadá, poradíte někdo?????

4.3.2012 18:20

Otok je normální, může trvat i půl roku, noha v obladti nártu a kotníku bude načervenalá a s otokem jak jsem psal, není to nic nenormálního, já to měl také, může se to projevovat po chůzi, zátěži a když je noha ve vertikální poloze. Stačí takto ?

4.3.2012 19:06

super děkuju

6.3.2012 11:02

Čau,no mě pomohlo dvakrát denně sprchovani vlažnou vodou.Kolem kotníku to mam i dnes občas nateklé,To je normání,čim víc pak budeš zatěžovat,tak to bude ještě natýkat.Toho se neboj a až budeš moct trošku tak chod,je to pro tu nohu lepší než ležet.

4.3.2012 20:52

super děkuju

6.3.2012 11:03

Zdravim,tak co noha?

14.3.2012 20:23

Zdravím všechny.
4.12.2011 jsem si taky zlomila bérec na pravé noze a k tomu ještě lýtkovou kost pod kolenem.Nohu mám operovanou,byl mi dán hřeb a 2+2 šrouby. 2.3.2012 jsem odevzdala berle a došlapuju celou vahou,takže kotník mám dost nateklý. Od doktora jsem dostala homeopatika - Arniku, že by to mělo splasknout.Doufám, že 19.3.mne už pošle do práce.:-)

7.3.2012 09:18

Čau, před měsícem mi odebrali berle-9měsíců od úrazu,noha i po takové době natéká sice ne tolik ale pořád je to znát. Ani nebolí, jen občas při delší zátěži. Původně jsem se měl dozvědět termín vyndavání hřebu a šroubů ale místo toho mi doktor řekl že to mám tak rozbitý že mi to tam nechá radši ještě jeden rok. Zatím můžu jen normálně chodit a zkusil jsem po rotopedu už i kolo ale doufám že mi povolí i třeba běhat abych se dal trochu do kupy. Uvidíme jak to dopadne každopádně by to bylo super kdyby mi dovolil provozovat víc aktivit. Ví někdo nějaké info o tom co se dá všechno dělat?

18.3.2012 22:52

Dobrý den,
tak přesně po 7 týdnech mě udělali dynamizaci -vytažení jednoho šroubu, ráno jsem nastoupil do nemocnice a po vyšetření sem šel na zákrok, nechal jsem se uspat, operace trvala asi 30 minut a řez byl dlouhý jenom kolem 1,5 cm a jeden steh, bolest nebyla téměř žádná a odpoledne mě propustili do domácí péče, mám začít našlapovat na nohu a pokračovat s rehabilitací, tak snad se to už pohne.

14.4.2012 12:12

Zdravím a všem přeji hezký den. Již jsem zde uvedl několik příspěvků k mé zlomenině. Berc jsem si zlomil 1.2.2011. Dne 25.3.2012 mivyndali hřeb a poslední tři šrouby. V poradně mi Dr. řekl že to musí jít ven a když jsem nastupoval, tak přijímací Dr. mi řekl, proč to nechávám vyndavat, že jsem nemocný atd. Já jsem mu sdělil, že oni jsou doktoři a já jenom plním to co chtějí. Potom mi řekl, že tomu druhému Dr. se asi něco nelíbilo.
Dami celkovou narkozu, asi po dvou hodinách jsem se probudil a bylo hotovo. Dostal jsem pár kapaček a prášků na bolest a včera mne propustili. Na kontrolu a vyndání stehů jdu 26.3.2012. Po operaci to bolelo a tak jsem si nechal dovést fr. hole. Ještě včera jsem byl rád, že je mám, jelikož jsem nemohl pořádně ohnout koleno. Dnes už chodím po bytě bez holí, koleno již tolik nebolí a ohnu ho skoro normálně. Zatím mohu konstatovat to, že pod kolenem v pravo jsem měl ještě jeden šroub a dva kousek nad kotníkem. Koleno jsem z pravé strany měl jako dřevěné a teď když mi to všechno vyndali, tak mi to připadá, že se to zlepšilo a už ho cítím normálně. Říkají, že když do těla něco nepatří, tak to tam nebá být. Počítám, že již brzy vyrazím na kole a budu shazovat ty kila, co jsem v průběhu nabral.
Všem přeji brzké uzdravení a vydání hřebu se nebojte. S pozdravem Jirka.

18.3.2012 23:51

V mém příspěvku opravuji jeden datum a to 25.3.2012 na 15.3.2012. Jirka.

18.3.2012 23:53

Zdravím nešťastníci.:) Mám po zlomenině bérce skoro 3 měsíce, za týden mam (doufám) poslední kontrolu a už bych měla chodit bez berlí. Měla sem spirálovitě zlomenou holeň, skoro bez posunu a proto mi to neoperovali. Sádru sem měla od prstů až nad stehno 6 týdnů. Po sundání ještě 3 týdny bez nášlapu, potom 3 týdny s nášlapem 50% a teď už mám nášlap podle bolesti takže tak 80%. Naivně sem si myslela že budu chodit už tak za 2 měsíce po zlomenině, ale bohužel je to docela zdlouhavý..

19.3.2012 16:31

Zdravím,ja zas mám kontrolu 30.března a už bych měl jít na 100%.Tak jsem na to zvědav:-)

19.3.2012 17:04

Tak počítek minimálně ještě pul roku do plné zátěže. Minimálně !!!

20.3.2012 04:54

... tak já nevím, jsem přesně tři měsíce po operaci(hřeb, tři šrouby - zlomené obě kosti komplet) a dělám dřepy, jezdím na kole, plavu a už můžu popoběhnout, berle ve sklepě ... bu'dte trochu optimističtější:-), a ať se daří!

20.3.2012 08:05

To joooo.Mam taky dodnes osteosyntesu 38 cm v holení kosti. Ja jsem po 5 měsicich byl mistr republiky ve sjezdu na horskym kole ale po 14 měsicich se pořád nerozběhnu a pořád to hlavně v kotniku bolí. Takže ready to bude až po vytažení železa za půl roku a počítám tak po 4 měsících od vytažení. Např. lyže letos byly ale příští rok na ně fakt nepůjdu. Měl jsem to zlomené přesně na konci boty ( ne z lyží ).

20.3.2012 08:51

myslim, že ty jsi ten "týpek" co mě dost inspiroval, že už jedeš závod na kole, když jsem byl ještě úplně hotovej, tak jsem nasadil Mumio, vápníkovou lady atd a makal a makal ... musím říct, že mi hodně pomohli na Malvazinkách, hlavně lymfodrenáže, ale ono to teď nějak vypadá dobře ale běh je úplně něco jinýho, i když já už fakt nemám žádný potíže, nic mně nebolí, ani to nenatejká ... uvidíme dám vědět, můj plán byl na konci května hrát ligu mistrů ve futsale, ale na to to asi nevypadá, ale běhat v létě budu!:-), na podzim běžim maraton:-) ... no ... uvidíme:-). Tak a't se daří a jde to podle těch odvážnejch plánů:-)

20.3.2012 09:04

Tak držím. Palec. Ja na kole problém nemam. Na DH kole taky ne jdu zrovna na trénink ve sjezdu. Ale rozběhnout se to je fuck. Kost asi pruží a železo nee a to je problém.
Jsem rad, že jsem někoho inspiroval. Hehe

20.3.2012 09:12

zdravim, tak jsem byla taky na ko po pul roce a roce a 14 dnech od operace. dr rikal ze dobry a ze to vsechno vyndame. jdu 23. dubna. ptala jsem se jak je to po vyndani tak rikal ze si mam vzit s sebou berle. ze tak tejden to bude lepsi a plnou zatez tak cca po 8 tydnech. takze sotva jsem letos skoncila s lyzema sla jsem na inliny protoze potom nevim jak to pujde. nohu jsem mela zlomenou taky hned nad preskaci takze zhruba i tesne nad brusli....tak at se vam to brzo zlepsi...k.

21.3.2012 19:49

Dobrý den, zlomené obě kosti asi 10cm pod kolenem s jedním úlomkem, operace hned po úraze brzy po půlnoci 1.3.2011. V noze je drát, nahoře i dole po 2 šroubech. Na dynamizaci mám jít v polovině dubna. Nyní 26 dní po úraze chodím pouze s velkými berlemi, na nohu ještě nedošlápnu z důvodu neohnutí kotníku - takže pouze šlapu na špičku aby se kotník rozhýbal. Nicméně jsem rád že už mohu i několik hodin normálně sedět. Dříve mi to dělalo velké problémy - bolestivé nalití krve do lýtka a otok.

Velice mne zaujalo využití mumia, bojím se ho ale koupit bez doporučení, neví někdo kde seženu zaručeně kvalitní produkt? Děkuji.

26.3.2012 01:50

Zdravím všechny marody.Dne 30.3.2012 jsem byl na kontrole a RTG je výborný,s tim že mám zátěž 70-80% až do plné zátěže a chodit mám bez berlí.Super,říkam si a chodim bez nich a nic mě nebolí.Jen kontrola až 25.května:-( Čekal jsem že to bude dřív,protože tim bych byl doma 6 měsíců.Snad mě pak uschopní a budu už moc jít do práce.Jak je člověk na na nemocenský,tak to je děs,jako ve vězení.

9.4.2012 18:00

Přátelé,

dnes jsem přesně 3 měsíce a 3 týdny po zranění a operaci, zlomené komplet obě kosti bérce, nitrodřeňový hřeb a tři šrouby. Mám to srostlé, bez otoků, doporučenou plnou zátěž a začínám běhat, už to jde, i když jen kousky. Do 2 měsíců budu mít maximální sportovní zátěž včetně soubojů. Jak se rychle zotavit jsem tu už popisoval, včetně výživy atp. Určitě to pomohlo, ale asi mám i trochu štěstí, protože tohle je opravdu rychlý. A ještě k mumiu (Koriss), mám dobrou zkušenost- když bylo rozteklý, vyměnili. Držim všem palce.

10.4.2012 07:40

Díky za info. Nevzpomeneš si prosím tě přímo nějaký název, gramáž a výrobce toho mumia. Případně kde jsi to koupil?

Díky

10.4.2012 14:43

Zdravím marody,
tak mně bohužel po kontrole před dynamizací (po 5.týdnech od operace) nejdříve posunuli termín dynamizace až na květen-červen (13-15-tý týden po operaci) a potom mi doporučili reoperaci pro srovnání bércové kostí protože na sebe přesně nedosedají oba konce. Dnes jsem měl mít nástup, ale mají rozbitý rentgen ?!? a tam mne posunuli o týden.

Údajně to částečné posunutí kostí (zepředu pod kolenem mám viditelné posunutí horní části kosti před spodní tak do půl centimetru) má vliv pouze na délku doby hojení (mezi kostmi je větší mezera). Na pevnost kosti a její funkci to nemá vliv. Nemáte s tím někdo zkušennost?

díky za odpověď

10.4.2012 14:54

zdravim, mě tam teda velkej kus chyběl a doplnili mi to nějakou hmotou která proroste a stane se z ní kost, (nohu mám stejně o něco kratší nežli tu zdravou) ale to je zas jinej případ, řekl bych že jedinej problém bude asi delší hojení protože je to jen estetická záležitost, doroste to a nějak se to zcelí ale už to nebude jak přímka ta kost a bude na ní schod. sám nevím jestli bych si to nechal předělat, jen nechápu že si toho nevšimli hned...

14.4.2012 14:32

Dobrý den, zlomil jsem si holení kost na bruslích 20.ledna Jednalo se o tzv. rotační zlomeninu pravého bérce, cca 10cm nad kotníkem. Do dvou hodin jsem už ležel na operačním stole a dostal do kosti titanový hřeb a tři kontra šrouby. Po dvou měsících na holích mi doktor vysvětlil, že dolní úlomek je velice krátký a šikmý(proto mám dole jen jeden šroub), takže žádnou dinamizaci dělat nebude a mám začít nohu zatěžovat. Další dva týdny jsem chodil o jedné holi a potom i tu zahodil. Po dvou a půl měsíci jsem zpět v práci a celkem obstojně chodím. Zlobí jen nerozhýbaný kotník a holeň cítím jen při rotaci či větším náklonu. Každý den je ale znát. Na uspíšení léčby jsem si pořídil vápníkové tablety s vitamínem D, doplnil kokteilem Vápníkovou lady (hodně rumu) a samozřejmě mléko, sýry, jogurty atd.

17.4.2012 21:14

Ahoj marodi, pro srůst kostí se zkuste doktore zeptat na MIACALCIC NASAL (je to lék na osteoporézu), je jen na předpis, je to nosní spray s kalciem.

Chci se zeptat na zkušenosti všech, kdo už mají po osteosyntéze vyndané všechny hřeby a šrouby. Je to lepší než se železem? Máte nějaké negativní zkušenosti? Popište prosím, jak probíhala rekonvalescence a jak se cítíte s odstupem času.

Mám hřeb a šrouby po zlomenině bérce druhým rokem a mám se rozhodnout, zda vyndat nebo nechat navždy. Děkuju za všechny postřehy těch, kdo to mají už delší dobu za sebou.

27.4.2012 10:13

Zdravím všechny, tak mám po vyndání veškerého kovu (hřeb + 5 šroubů). Na operaci jsem byla v ut odpo. Ve st jsem sla domu, dnes na prevaz a za tyden na vyndani stehu. Noha boli ale oproti tomu, jak to bolelo pred vic jak rokem, kdy jsme uraz mela (2.brezna 11) je to pohoda. Po byte chodim bez berli, koleno sice ohnu tak na 45 stupnu ale myslim ze to brzo rozhejbu. mejte se k.

27.4.2012 19:07

Zdravím všechny marody. Jak si tu čtu vaše příspěvky, tak vám všem do jednoho moc závidím, co bych za to dala. 21.3. jsem si na sjezdovce po srážce s jiným lyžařem rozdrtila obě bércové kosti v koleně. Když píšu rozdrtila, tak tím myslím fest rozdrtila. Operoval mě primář Ústecké nemocnice, v koleni mám zhruba 8 šroubů a dvě dlahy z vnitřní i vnější strany. Navíc do dneška byl kotník v sádře - vazy a lýtková kost ponechána jen tak, prý sroste sama. Noha je přísně bez nášlapu ještě minimálně další 2 měsíce, celkem tedy 3, ale rozcvičovat můžu, zatím ohnu koleno na motodlaze ( super věc) na cca 90 stupňů - cvičím zatím týden. Horší je spíš to, že mi dnes pan primář sdělil, že noha už nikdy nebude fungovat jako dřív, na dřepy mohu zapomenout a nejhorší věc je, že aktuálně hrozí artroza, za několik let totální endoprotéza a doživotní bolesti a jiné komplikace. Zlý sen, pořád čekám, kdy se probudím:( Je mi 38 let a jsem dost aktivní, neumím si představit, že budu do smrti mrzák.

30.4.2012 15:51

tak to je dosti smutné, až mě z toho mrazí, prosím Tě zkusil bych užívat Mumio, jak je o něm psané někde výše, určitě nic nepokazíš. Cítím s tebou, nemysli na nejhorší, věřím že to nebude tak kritické a vše se v dobré obrátí. Mirek

30.4.2012 23:10

Ahoj Gabčo, drž se a neztrácej naději, určitě to dopadne líp, než doktoři prognozují. Až budeš moc rehabilitovat, pusť se do toho, dělá to hodně. Držím ti palce.

2.5.2012 15:18

Ahoj Gábino,

úplně ti rozumím ale nezoufej, opravdu to může být úplně jinak a mnohem kratší a s lepším výsledkem, samozřejmě máš vážný zranění, ale všechno jde, doporučuji ti zejména zajistit si špičkovou rehabilitaci, dát do toho peníze a čas, dělá to divy, co vím tak špičková je vojenská rehabilitace na Slapech http://www.volareza.cz/, dá se tam dostat, je to dlouhodobý pobyt, případně Malvazinky v Praze, ale třeba je něco i u vás, ale tomu se opravdu věnuj a dej do toho maximální úsilí, začni co nejdřív a hlavně zkus bejt pozitivní, zdá se, že to není důležitý, ale hlava dělá hrozně moc, klidně ty tvojí noze říkej, že bude dobrá a že jí máš ráda a dej jí čas!!! Držim palce a vsadim se s tebou, že lyžovat ve vejci ještě budeš! jen pro inspiraci, měl jsem "jen" zlomený bérec, ale říkali mi rok než budu sportovat a je to 4 měsíce a dva týdny a včera jsem běžel 7 kilometrů.

2.5.2012 16:24

Zdravím a taky přidám svou trošku do mlýna..já jsem si zlomila dolní konec bérce loni na konci června, na 3 hodiny mi dali sádru kvůli fixaci a hned jak se uvolnil sál tak jsem jela. Výsledek bych dlouhá deska, 7 šroubů a 12 stehů na vnější straně pravé nohy a sešité vazy a šlachy kolem kotníku. Za 2 dny mě pustili s tím, že minimálně 6 týdnů nesmím na nohu ani šlápnout, natož s ní nějak cvičit nebo rehabilitovat. To mě docela odzbrojilo, jelikož jsem taky aktivní sportovec - box a MTB, občas v rámci tréninku běh. Noha se hojila dobře, uvnitř i navenek, ale spíš moje psychika dostala zabrat. Budily mě bolesti, otoky atd. však to asi všichni znáte...proběhlo několik kontrol a rentgenů, ale stále jsem nemohla ani našlapovat, jen nohu procvičovat přitahování k sobě a od sebe. Při předposlední kontrole mi dovolili zlehka našlapovat, pořád ale s dlouhými berlemi, ne francouzskými. Nemám na to povahu, abych něco zvdávala, takže jsem se kousla, začala cvičit mnohem víc než předtím a opatrně zkoušet nohu pokládat a "chodit". Slíbila jsem si, že z další kontroly odejdu po svých. A..odešla jsem. Hned co jsem vyšla z ordinace, aby mě doktor neviděl, vrazila jsem mamce berle a sice s bolestí a šíleným kulháním jsem prostě došla k autu. Těch asi 250m mě uplně odrovnalo, ale přesto se dostavil pocit štěstí a naděje. Pak už to šlo celkem rychle :) s rozumem ale velkou bolestí jsem chodila a chodila až to skoro nebylo poznat, že jsem kdy měla s nohou problém. Hlavní šroub se po čase posunul do druhé polohy, takže jsem mohla nohu v kotníku úplně prošlápnout. Pořád tu byla (občas až doteď) boles a otoky, ale od září 2011 funguje normálně. Na kolo jsem sedla dřív než jsem chodila, nebolí to při tom, zátěž je kontrolovatelná a posílí se ochablé svaly lýtka i stehna, takže doporučuju - hned jak to půjde, jezdit na kole nebo rotopedu, všechno se pak stabilizuje rychleji :) na Silvestra po půl roce od operace jsem přes protesty zkusila i lyže :D sice jen 2 hodiny s tím, že jsem už v lyžáku hodně trpěla, ale to bylo jen tím, že šrouby vadily ve stažené botě a tlačili na kost i kůži, jinak noha držela, jen ten cit je horší, ale to snad s vyndáním šroubů přejde :) příští středu na svoje narozeniny :/ jdu na extrakci všeho toho železa a doufám, že to už půjde rychle a všechno bude zase ok :) všem Vám držím palce, hlavně neztrácet naději a mít trpělivost, protože i přes to, že je každý úraz i člověk individuálně, tak jak se říká, čas všechno zahojí a všechno jde, když se chce :) Prostě musí, takže hlavu vzhůru a hlavně cvičte, co to jde, dělá to divy! :)

24.5.2012 08:15

Zdravím, přesně přes měsícem jsem si zlomil na kolečkových bruslích spirálově 2x bérec a lýtkovou kost na kolečkových bruslích. Operovali mne hned ten večer v Olomouci ve fakultce a za dva dny jsem šel domů. Hned jsem nasadil wobenzym a calcium. Před týdnem zmizel otok a jizvy jsou krásně zhojené. Dnes si píchám poslední Fraxiparin. Noha už vůbec nebolí, snažím se cvičit hlézno a už jsem zkoušel na malou zátěž i rotoped. 28.5. jdu na rentgen, tak uvidíme. Je mi 29 ,jsem aktivní sportovec, doktor říkal, že bych se měl hojit rychle. Už se těším, až začnu zase chodit bez berlí. Držím všem pacientům palce.

19.5.2012 15:30

Komerční sdělení: Čeká vás operace? Potřebujete být co nejdříve zase fit? Chcete urychlit vstřebávání otoků a krevních podlitin po operaci a podpořit nekomplikované hojení?