ráda bych Vás informovala o nově vzniklé neziskové organizaci Klidný život s Bipolární poruchou, která se věnuje lidem s maniodepresivní psychózou a ostatními psychickými problémy.
Působíme jako svépomocná poradna a také jako pomoc v tíživých životních situacích nejen pro nemocné.
Jedním z našich cílů je pomáhat lidem odcházejících z léčeben či jiných psychiatrických zařízeních, aby se mohli pozvolna vrátit zpět do reálného života. Dosáhnout co největší míry soběstačnosti a nezávislosti,
pokud by jste měli nějaké dotazy nebo by jste chtěli přijít napište mi na meila : faltusova@seznam.cz
Pomoc pro pacienty s bipolární poruchou
(Diskuze k tématu Maniodeprese (bipolární afektivní porucha))
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
návštěvník
Počet příspěvků: 3
Dobrý den, měla bych takový dotaz.. Mám přítele-Joe a jsme spolu cca třičtvrtě roku..dá se říct, že vše je ok, až na jeho bratra-Koko- ten trpí od strední školy maniodepresema. Bylo by asi na dlouho popsat celou tu situaci..., ale pokusím se to shrnout - je mu 28 let,tj. o 2 roky starsi nez Joe- je bracha. Má invalidní duchod na ty manie a bere jeste nejaky penize od uradu prace,protoze nepracuje-to je pod jeho uroven. MD ma asi 7 let, neni schopen se o sebe postarat-bydli u Joe,kterýmu ani neni moc schopen prispivat na domacnost,ale pritom si kupuje ty nejdrazsi hadry, nechava si dovazet zbozi z celyho sveta(jedná se o pekne veci, ale drahe..na ktere jen tak nekdo nema),ted momentalne kupuje kytky, kdyz sem byla u nej v pokoji - zhrozila jsem se - uz tam ma asi 5 bonsaju a 2 palmy a vcera si nechal dovest dalsi obrovskou palmu a jednu malou..silene rozhazuje penize, ktery si pujcuje, nejhorsi je, ze rodice to neresi a nechavaji to na Joe:-(
návštěvník
ja z toho silim, protoze nevim,co mam delat,kazdej pul rok hrozi exekuce-jeho mati se vzdycky sesype a radsi si ona vezme pujcku,aby zaplatila tu jeho. Koko je hroznej hajzl,vidim jak se vsema cvici,a jak je mu to vsechno jedno..naopak ostatni jeste psychicky rozedira..i na me je hnusnej tim myslim slovne,umi dobre zamirit a pak to boli,obcas udela nejaky gesto..neco rekne milyho nebo koupi darek-ale za ten darek neco ocekava,ts!Joe rika,ze uz nevi,co,ze vyzkouseli vse,ja rikam,ze by mel jit do lecebny,jenze kdyz si nepriveze doporuceni od psychiatricky tak ho tam nikdo nedostane...:-(navic rodina ani neni v kontaktu s tou psychiatrickou,kdyz sem se zeptala jak vedí,ze tam chodi,tak ze si prej nosi prasky...ale prijde mi ze je to malo,jdou na to spatne,hrozne rada bych se do toho vlozila,ale nevim,kde a jak zacit...mam pocit,ze jestli se neco nezmeni, tak s Joe nebudu moc být...tohle proste nevydrzim..jsem z rodiny,kde pujcit si je tabu,kdyz na neco nemam tak si to nekoupim..a on je naprostej opak,je to strasna situace a nevim,jak z ni ven.:-( za jakoukoliv radu bych byla vděčná.
návštěvník
Počet příspěvků: 16
Ahojky.
No koukám s Koko pěkně hází manie.
Vemu to popořádku. Nevím co se sním rodina snažila dělat, ale mě když to diagnostikovali, tak jsme s manželem zavedli pořádek, že po každé návštěvě jsem mu přeříkala o čem jsme si s doktorkou povídali a jak se nemoc vyvíjí. Na začátku bych poradila, abyste se nepřímo začala zajímat o koko, jako kdy byl u doktorky co mu řekla, o čem se bavili, ale píši nepřímo, protože když na něj zaútočíte rovnou tak se uzamkne a nazdar, tohle bych probarala i s vaším přítelem. je to takový začátek
návštěvník
jinak to že má invalidní důchod přeci není nic neobvyklého. já ho mám také, ale spíš bych se s ním domluvila, že kldyž už u joe bydlí, tak ať vždycky když mu přijde at mu dá 1000,- začala bych takhle pomalu, ze začátku bych tu 1000 nechávala na ty jeho dluhy, pak jestli se to povede zavést pomalupřídávejte.
Já jsem neprve musela poznat hodotu peněz - prostě chceš tady být tak alespoň málo musíš přispět. jenže nesmíte moc zhurta - to je ten největší problémy. ale tak to prostě je. chceš tady být tak něco dej. myslím si, že když pozná že se nedá nic dělat, jakože kdyby nedával, že by jste mu hrozili vyhazovem, tak snad , ale píšu snad to zabere
návštěvník
Píšete, že je na všechny hnusnej. no já hnusná nebyla, ale spíš jsem byla děsně nervní a pak když už to bylo ůplně zlý tak pak jsem byal hnusná. řešili jsme to tak, že jsem se začala vyhýbat stresu a pokud byl tak jsme to s manželem probrali a basta - jakže jsem musela přímo říct proč jsem nervózná z jakého důvodu.
nu možná je hnusnej i proto, že se mu rodiče nevěnovali na začátku nemoci jak měli, ono když seto pak tahne několik let, tak i zdravý člověk pak v takovymhle bodě zůstane a nehne se. já bych si s nim začala povídat. normálně co dělá celý den a tak, jak se měl, jak spal, co jedl - jo vypadá to jako práce s malým dítětema taky to tak na začátku je - jenže jak se k němu jinak chcete dostat - ale upozorňuju na začátku je to těžky a ne hnedka se vám odvděčí
návštěvník
když to neřeší rodiče, začněte to řešit s joem. řekla bych že ho má pořád rád a pokud uvidí nějakou iniciativu u vás tak se určitě pomalu přidá, jen musíte vědět oba proč to děláte a zároveň z mako nedělat úplnýho d.., prostě berte to jak to je, jen se musí zavést preventivní opatření. u nás to tak na začátku bylo taky.
víte já jsem také neměla půjčky nikdy ráda, ale v manii mi to bylo jedno, člověk má prostě pocit, že musí mít všechno co se mu líbí i co se mu nelíbí :-(
Nu zkuste to, Držím palce i na nohou a přeji pevné nervy - kdyby něco tak mi napište na faltusova@seznam.cz, nebo zavolejte 604 69 5773, facebook: klidný život s bipolární poruchou
návštěvník
Děkuji moc za rady! a za kontakt...musím si to teď trošku sesumírovat a popřemýšlet o tom... uplně se za sebe stydim...:-( včera večer a dneska rano uz jsem to ...no moc nevydržela a jsem na neho pravy opak - jizliva a nepříjemna.. jdu na všechno blbe:-/..hrozne se necham unést emocema - a kdyz jsem videla ten jeho pokoj a pak ta obrovská palma...to uz byla poslední kapka, takze padla slova jako debile, magore, idiote...a přítel si to necha vsechno libit..nebo se radsi nevyjadruje, je pravda,ze ta komunikace je tam dost na mrtvym bode..celej den se vali doma,my jak magori vydelavame nejaky penize a on doma neni schopnej ani uklidit..., pokusim se změnit svůj negativismus vůči němu, akorat ja uz ma pocit, ze se naucil dobre zneuzivat svy nemoci a jen z toho tezi..je mu uplne jedno, jak ublizuje ostatnim...
návštěvník
Nu dneska jsem na pc, tak odpovídám hnedka. tohle je asi opravdová sos. A přiznám se, že až tak dalece to nejde řešit tady na těchto stránkách, protože sem až zas tak moc nechodím. napište mi, tedy pokud se na to budete cítit, tohle je opravdu na delší dialog.
ale: VY si nic nevyčítejte, bože ve Vaší situaci by takhle zareagoval každý!!!!! Ono, když tenhle stav trvá dlouho, tak se vše zamotá a je to již neudržitelné, jak pro něj, tak i pro Vás!!!
Prostě se rozmyslete a kdyžtak napište, bohužel nelze poradit jednou odpovědí- je to velmi složité, ale když se naučíte nebo když budete chtít porozumět, tak se to zvládnout dá... manžel by Vám mohl vyprávět .-)