Dobry den,
rada bych Vas pozadala o radu, jelikoz uz si sama nevim rady. Pritel trpi bipolarni afektivni poruchou. Je to zhruba rok, co zacal s lecbou. V posledni dobe se jeho stav zhorsil. Zacal i sem tam pit alkohol, zacalo mu byt vsechno jedno... Pripada mi jak robot, ktery diky lithiu neni schopen zadnych citu. Leky ho proste nikam nepusti. Resime zavazne problemy ohledne nasi spolecne budoucnosti a jeho postoj je velmi laxni. Chtela jsem se zeptat, zda je vubec mozne planovat budoucnost s clovekem trpicim BAP? V podstate ani nevim,co tato choroba vsechno obnasi, zda se nekdy zlepsi? Prozije takovy clovek plnohodnotny zivot? Moc rada bych mu pomohla, ovsem vubec netusim jak. Prozatim jsem jen trpeliva a snasim jeho nalady. Chtela bych, abychom to spolecne zvladli.. Predem moc dekuji za Vasi odpoved. Snooo
Partnerství s člověkem trpícím BAP?
(Diskuze k tématu Maniodeprese (bipolární afektivní porucha))
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
návštěvník
Počet příspěvků: 6
ahoj snooo,mám BAP a i když jen wzdáleně tuším jaké asi je žít s člowěkem jako jsem já a twůj přítel,přesto se pokusím třeba hodit nějakou zkušenost do placu:)newím,co wšechno o téhle nemoci wíš,porucha hladiny serotoninu a tím pádem poruchy nálad,já jsem na plexxu a faktem je,že někdy se i já cítím wůči nejbližšímu okolí cize,zřejmě je to jeden z wedlejších účinků léků,není to owšem tak,že bych neměla ráda nebo nemilowala,jen to asi není na prwní pohled pro druhé tak zřejmé.Naopak jsem plná emocí a při pomyšlení na odloučení nebo rozchod mi je zle.Nechci mluwit za twého přítele,ale ani já nejsem schopná moc plánowat budoucnost,jelikož nikdy newím,jak na ní budu nahlížet zítra,příští týden nebo měsíc.Newím totiž,jestli plán,který si společně domluwíme we chwíli,kdy i já jsem pro a těším se,ať je to cokoliw,mi nakonec srazí waz:)newím totiž zda se mi bude zdát dobrý i w čase,kdy k naplnění plánu dojde.Není to proto,že bych úmyslně chtěla druhého tím zklamat,ale je to čistě tím,že w danou chwíli se mi může nálada přesmyknout buď k depresi nebo hypománii,druhá warianta je w podstatě pro druhé snesitelnější,ale má to háček,wětšinou pak přichází depka a to naprosto nečekaně a absolutně s tím nic neudělám.Je to žiwot jako na houpačce,jeden den dobrej,druhej den špatnej...hlawa mi jede jako blesk,jedna myšlenka stírá druhou,nekonečný kaleidoskop úwah a pocitů,jsi w tom úplně sám a nemáš jak to wyswětlit,tak se instiktiwně stáhneš do sebe,alespoň já ano,se strachem,aby jsi wěci nepodělal ještě wíc než jsou.Léčím se necelý rok a míwám dobré časy,jenže na ty se zapomíná a řešíme jen časy zlé.Nakonec si začneš připadat jako přítěž pro nejbližší,jako někdo,kdo nemá šanci uspět,trwale uspět a krok po kroku se odtrháwáš od lidí,od swěta wenku,protože mu nerozumíš,protože jsi we wleku wlastní narušené chemie...Chce to hodně trpěliwosti a lásky s námi žít:)držím wám palce a přítele pozdrawuj,ať máte dobré časy
návštěvník
Počet příspěvků: 1
Dobry den,bohužel taky mam manžela ktery trpi maniodepresi,lečil se rok u psycholožky,leky bohužel pravidelně nechtěl uživat protože nevěři že je nemocny,až do doby kdy chtěl spachat sebevraždu.ted je v lečebně vše uznava a slibuje že bude se lečit,nejhorši je to že jeho rodina a přatele ho znaji jako velice pohodoveho ,usměvaveho a t.d. jenom když je doma tak pouze leži,spi,děti nevnima,mluvit se mnou nechce,a zase přijde čas kdy šileně utraci,pořad někde je,ma plno napadu,pořad něco nestiha a t.d.nikdo mi nevěřil že potřebuje pomoc a ja jsem z toho uplně na dně,žiji jen proto že mama děti ,to jedine mně drži při životě,přatele a rodina pořad se vymlouvaji že mu nic neni a nejradši ho vzaly domu na reverz,což to ani nejde.ale mně to vic ješte boli protože oni nevědi jak se doma utapi v deprasech a co všechno proživa,tak to citim že se hroutim,nezvladam ale vim že musim to zvladnout a taky manžela povzbudit ,dat mu nadeje,jistotu že mně tady ma a chcy mu pomoct.jenom když bojuji sama proti všem tak si občas myslim zda nejsem už blazen ja?nevim co mně s nim čeka,jeho chovani se neda předepovidat,jednou je uplně normalni,pak spi 3-4 dny,pak je 2-3 dni prič.manželstvi nam funguje 11 let.mame se radi,rozumime se ale přijdou ti jeho stavy a vše se hrouti,a pak zase vše vpořadku..nechcy ho opustit to bych sam nezvladl,ale dal už nemužu....jsem zmatena,jako v nejake klece a nevim cestu z ni...
návštěvník
Počet příspěvků: 16
Ahoj zdravím všechny. Jmenuji se Míša a založila jsem svépomocnou skupinu KlBP.
Je pravda, že témata, kterými se zde zabíváte, jsou velmi, velmi obtížná.. podobné problémy jsem řešila už s několika páry.
Všechno co píšete je pravda, ale je mi upřímě líto Jany. Dokáži si představit, jak musí být nesmírně těžké bojovat nejenom s nemocí, ale i s okolím.. A zvlášť pokud stojíš i proti rodině samotné. To je vlastně nejhorší.. Přátelé jsou a budou, ale rodina je základ.. Možná je to i tím, nevím, jak jsou jeho rodiče staří, ale většinou ta starší generace na podobné problémy moc nevěří. Ví, že jsou, ale přeci by to emohlo postihnou někoho z jejich kruhu - to přeci není možný, vždyk se chová úplně normálně..
Je mi sice 28, ale když jsem se začala léčit, zažívali jsme s manželem ohledně rodiny stejné problémy..
Naneštěstí manžel se mnou byl od úplného počátku léčení, takže ví co a jak a mám v něm oporu, ale vím, že to pro něj také nebylo lehké..
Hodně Janu obdivuji, že to všechno snášela tak dlouho, ale je mi líto, že prozatím nejsou svépomocné skupiny, tak rozšířené tady v Čechách, aby mohla komunikovat s dalšími lidmi... Já se o to teď pokouším, ale někteří doktoři a úřady na mě koukají divně, a přitom v cizině jsou tyhle skupiny běžné a velmi dobře fungují.. Není to náhrada doktora - ba naopak jen pomocná ruka mezi čekáním na doktory, tak chci jen říct, pokud by jste měli zájem se se mnou spojit, tak tady je můj meilík...KlBP@email.cz
návštěvník
Nebo pokud máte nějaké otázky, tak je klidně pište i sem a ráda se budu snažit pomoct..
Život s partnerem co má Bap není lehky, ale prvním úspěchem je, že vůbec o nemoci víte.. Před nedávnem jsem se seznámila s paní, před kterou manžel úspěšně nemoc tajil... A velmi dlouhou dobu jsme alespoň trošku napravovali co bylo zanedbáno..
Nu snad se sem ještě někdy vrátíte a přečtete si co jsem napsala.. Držím všem mocinky palečky.. Míša
návštěvník
Ahoj Míšo. Pokoušlela jsem se Vám poslat mail tady na tu adresu co uvádíte, ale vrátil se mi jako nedoručitelný. Chtěla jsem se hlavně zeptat, jestli existuje nějaký spolek, kde by se lidé s takto postiženými členy rodiny setkávali a pomáhali si navzájem tuto situaci zvládnout. Já sama mám takto nemocného manžela a už vážně nevím co mám dělat, abych to psychicky zvládla.
Moc děkuji za odpověď. Milena
Tady je můj mail astrasa@seznam.cz
návštěvník
Ahoj všem,
já se taky pídím po tom, jestli někde neexistuje svépomocná skupina pro lidi s BAP. Má ji můj brácha, bydlíme spolu. Jsme z Prahy. Nevíte někdo o něčem? Děkuju předem, kdyžtak prosím na mail m.skocka@seznam.cz.
návštěvník
Několík let jsem žila s přítelem, který chorobn+ žárlil. nemohla jsem jet za kamarádkou,pozdravit bývalého spolužáka,telefonovat s někým kohomneznal. Následovaly šílené scény. Kontroloval mi mobil,několikrát denně volal,kde jsem. Sám často cestoval a byl často telefonem nedostupný a nedokázal to vysvětlit.Scény vyvrcholily sprostými urážkami, kdy jednal jak smyslu zbavený a vyhrožoval mi zbitím. Pak usnul a druhý den byl jak vyměněý, smutný,třeba se i omluvil.Vypadal, že o několik let zestárl. Nejdrřív jsem si myslela,že má schizofrenii,ale hlasy neslyší. Občas si posteskne,že se oběsí,že život za nic nestojí.Má slabost pro ženy a až teď jsem zjistila, že mi musel být často nevěrný.Špatně spí a často v noci vstává a pracuje.Mívá stavy veselosti-většinou ale jen s alkohiolem a to by se rozdal. pak chodívá,nadává si i sobě a je sprostý a zlý.Je to bipolární poruch?k doktorovi nepůjde ale může se to zhoršovat. Byly dny ,kdy jsem se s ním v jedné místnosti bála,jaká z něj čišela zlost,většinou bezdůvodná. Děkuji za názor.Magda
návštěvník
Ahoj Magdo.
BAP mám již několik let, ale když si vzpomenu na 18ctku, tak je to jako přes kopírák, ale s tím, že jsem vždycky chodila s někým kdo mě pravdu podváděl. A ne tedy, že bych takhle vyhrožovala. To ne, ale byla jsem hrozně žárlivá, ale já jsem to pak obrátila na sebe a ubližovala sama sobě. A tu slabost, ale pro muže, jsem měla taky. Jakmile nastal víkend, jako by e ve mně něco obrátilo.
Nevím, jestli se přesně u Vás jedná o BAP, ale hodně tomu nasvědčuje. Nevím odkud přesně jste, ale asi by bylo dobré zajít k doktoru. Mě tedy pomohly léky a hlavně se někomu vypovídat, jako nemocná. A taky nějaké ty preventivní opatření.
Zkuste zajít k tomu doktoru, promluvit si o žárlivosti, i když to už jste asi udělala...
Budu držet palečky Míša