Panické ataky

(Diskuze k tématu Panika)

Panické ataky

dobry den ,jmenuji se david je mi 28 let ,asi loni v rijnu se mi stala jedna vec,pracuji ve skole v jidelne ,a udelalo se mi nejak spatne,nikdy jsem to pred tim necitil takze jsem se toho lekl,zaclo me busit srdce,brnely me ruce a nohy pocit na omdleni apod._jse, sportovni typ,delal jsem lehkou atletiku 5 let takze jsem si myslel ,ze mam infarkt,takze me odvezla ambulance do nemocnice ,tak mi udelaly EKG,poslaly me na ultrazvuk srdce a na 24 hodin jsem mel na sobe monitor,vsechno dopadlo v poradku ,ale ja osobne jsem se citil porad spatne ,bal jsem se jit do prace,do kramu ,do banky kdyz je tam hodne lidi a ze se mi to stane znovu,nejak jsem s tim bojoval,sportoval ,ale porad jsem mel jenom myslenky co se mi to stalo,pak to teda nejak vymizelo ,a nebo jsem si toho prestal vsimat,ale ted se mi to stava znovu ,mam pocity tlaku v krku ,malatnosti,nekdy bolesti hlavy ,a bojim se toho ,ze se mi to stane znovu,proste jsem z toho strasne nestastnej,nedokazu to pojmenovat co mi vlastne je,drive jsem to mel v praci ale ted to mam uz i doma,prosim muzete mi poradit.Dekuji moc

12.5.2011 21:27

Probíhá odesílání formuláře

RE: Panické ataky

dobry den ,jmenuji se david je mi 28 let ,asi loni v rijnu se mi stala jedna vec,pracuji ve skole v jidelne ,a udelalo se mi nejak spatne,nikdy jsem to pred tim necitil takze jsem se toho lekl,zaclo me busit srdce,brnely me ruce a nohy pocit na omdleni apod._jse, sportovni typ,delal jsem lehkou atletiku 5 let takze jsem si myslel ,ze mam infarkt,takze me odvezla ambulance do nemocnice ,tak mi udelaly EKG,poslaly me na ultrazvuk srdce a na 24 hodin jsem mel na sobe monitor,vsechno dopadlo v poradku ,ale ja osobne jsem se citil porad spatne ,bal jsem se jit do prace,do kramu ,do banky kdyz je tam hodne lidi a ze se mi to stane znovu,nejak jsem s tim bojoval,sportoval ,ale porad jsem mel jenom myslenky co se mi to stalo,pak to teda nejak vymizelo ,a nebo jsem si toho prestal vsimat,ale ted se mi to stava znovu ,mam pocity tlaku v krku ,malatnosti,nekdy bolesti hlavy ,a bojim se toho ,ze se mi to stane znovu,proste jsem z toho strasne nestastnej,nedokazu to pojmenovat co mi vlastne je,drive jsem to mel v praci ale ted to mam uz i doma,prosim muzete mi poradit.Dekuji moc

16.5.2011 18:37

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)

Dobrý den. Musím říct, že jak čtu ten Váš příspěvek, tak Vy máte typické příznaky panických atak. Radila bych Vám kontaktovat nějaké psychologa a chodit na psychoterapie případně ještě zkombinovat psychoterapii spolu s práškami. Někdy pomáhá také hypnóza. Ale u mě se zdá skoro všechno marné. Hypnózu jsem již vyzkoušela a psychoterapie mi také moc nepomáhá. Zrovna ve čtvrtek jdu opět k psycholožce, tak jí chci říct, aby mi doporučila někoho, kdo by mi mohl napsat nějaké prášky. Na terapii bych klidně chodila dál, ale chtěla bych zkusit prášky na zklidnění, protože je až neuvěřitelné, co prožívám. Od dubna trpím opět záchvaty každý týden v pondělí, kdy se mi točí hlava, nemůžu mluvit, mám sucho v ústech, třesou se mi ruce, podlamují nohy a ani zklidněné dýchání mi nepomáhá. Třeba dnes jsem měla ataku od 10:30 do 16:30 a teprve pak jsem mohla trochu fungovat. Nejen že jsem z toho dost unavená, otrávená a obtěžuje mě to v normálním fungování, v běžném životě, nemohu si nic naplánovat, ale navíc mě to postihuje v práci a zaměstnavatel by se mě asi nejraději co nejrychleji zbavil.

16.5.2011 20:20

Něco si třeba naplánuje a pak to se mnou nemůže dělat. Minulý týden mi takto vynadal a co mě čeká tento týden se raději neodvažuji ani domyslet. Holt si s ním asi budu muset znovu pohovořit. Ale nevím, proč to pořád tak řeší. Buď si na to beru svoji dovolenou a nebo mi to strhává, takže on si na své přijde a protože pracuji v kanceláři, tak práci za mě stejně nikdo neudělá a druhý den jdu do práce raději alespoň o hodinu dříve, abych stihla zpracovat vše ze včerejška. Takže mám pocit, že jsem celý týden v permanentním stresu. Ze začátku se mi zdálo, že mi hypnóza pomáhá (chodím na ní asi od podzimu) a mívala jsem to tak 1 x za měsíc, což se dalo i nějak zdůvodnit v práci, ale to co se děje od dubna, nevím, nevím, jak řešit. Tak hodně zdaru. Budu Vám držet palce, aby jste se z toho rychle dostal. Protože jak já říkám, kdo nezažil nepochopí. Každý člověk by se musel do podobné situace dostat sám. S pozdravem Romana Broukalová.

16.5.2011 20:21

Panické ataky

Dobrý večer,našla jsem Vaše stránky náhodou,zkusím Vám sem napsat své problémi,velmi se tím trápím a nevím už jak dál.Je to 4 měsíce co mi začalo velmi silně bušit srdce a začalo mi být i na omdlení,vždy jsem to nějak přechodila,pak se mi asi po 14 dnech těchto problémů udělalo strašně zle,srdce bušilo jak o závod a já jsem omdlívala a brnělo mě celé tělo,manžel mi zavolal pohotovost,vzali mě do nemocnice kde mi zjistili vyšší tlak a monitorovali mi 24hodin srdce a vada se žádná neprojevila,jenže od té doby mám neustále potíže,buď mi bušší srdce,nebo mě bolí levá noha a levá ruka a nebo hlava,mám jakési výrůstky na páteři a chodila jsem i cvičit,avšak od bolesti mi nepomohli,navštěvuji i psychyatra,prý jde u mě o panickou ataku,beru léky na nnervy,necítím se jako blázen jen mi to prostě strašně otravuje život jsem ztoho nešťastná,mám prostě pořád pocit že umřu a všichni mě špatně vyšetřují,je mi už trapné chodit pořád ke své obvodní lékařce,ale jsem přesvědčená,že prostě brzo umřu,mám 29 let a tři děti,nenudím se mám o zábavu postaráno,ale pořád mi to leží v hlavě a nedokážu se z ničeho radovat,prosím poraďte mi jak dál,nebo to prostě časem přejde?díky za odpověď,s pozdravem Dana Křep.

1.6.2011 08:26

Dobrý den Dani,
tak to já mám to samé i jako David,co píše před Vámi. :-( Opravdu je to dost otravné a abych řekla pravdu,bojím se i jít sama do lesa třeba na houby nebo si zajet autem delší cestu na nákup. musím se kolikrát sama přemoci a jít. Už mám v mysli to,že se mi to opět stane anebo něco horšího.....Začnou se mi klepat nohy a jakoby na omdlení.
Poprvé se mi to stalo před 3 roky !! Bušení srdce jak o život,ale šíleně,pocení,podlamovali se mi kolena,sucho v ústech,celková slabost.....(vyšetření dopadla všechna dobře!! ) Od té doby beru prášky na srdce-Atenolol 25 a na uklidnění-Zoloft.
Vůbec nevím proč?? Vždy jsem byla plná života,samota mi nevadila,ani kolektiv a ani nějaké nákupy či výlety.
A teď mám obavy někam vyrazit......ale musím se většinou přemoci a nějak vnitřně se uklidnit.Všude možně jsem psávala,ptala ,i u léčitelky jsem byla.A ta mi řekla,že mám v hlavě "bubáky" špatné myšlenky a ty musí jít pryč.Prostě zkuste si,jakmile to na Vás půjde,zkuste si třeba vynadat"co zase blbneš??co Ti je??Uklidni se ?? Nic Ti není..atd. ....."nebo si začít spívat,myslet na něco jiného(ikdyž to moc nejde),radovat se na něco ....musíte přemoci ty "bubáky" v hlavě....
Mám 2 malé děti a tento stav se mi stal v 34 letech. Sem tam si vezmu i Neurol,ale chemii do sebe moc nechci.....
Psala jste článek v červnu a už je to lepší??Mohu se zeptat,co zabírá Vám ??
Opravdu to otravuje život.....jenže kdo to nezažil nepochopí......
Držte se a užívejte si dětí a sluníčka.......Kamila

1.8.2011 17:32

dobry den,jmenuji se David apisu,aby jsem vam pomohl a doopravdy to funguje.Je to lecba bez prasku a nikdy sem nemel ani jeden prasek.Tato metoda se jmenuje EFT,zrovna jsem na tom byl minulej tyden a proste je to zazrak.Nebudu tady psat jakto funguje,ale proste vam to da klid vasim emocim a myslenim a proste to fakt funguje.doopravdy to vyzkousejte.Podivejte se na stranku www.eft.cz a najdete si ve vasem okoli nejblizsi terapeuta s pozdravem David

2.8.2011 00:08

Dobrý den Davide,
děkuji Vám za radu a doporučení na metodu EFT.
jejich stránky jsem si již zhlídla,je to lákavé,ale jejich ceny jsou dost vysoké. Nebo to platí jen pro ty kurzy?
Myslíte,že bych to třeba i zvládla jen z nějaké té knihy,co tam nabízejí,jako samouk :-)
Jinak ještě jednou moc děkuji a přeji mnoho hezkých dní
Kamila

3.8.2011 14:10

Dobrý den Danuško tohle vše je slabý odvar toho co jsem prožiljá, ale vzal to čert je to sice peklo ale dá se stím něco dělat za1.vy na to neumřete to si musíte opakovat.a když to přijde tak nemyslete na nejhorší,řeknete si dnes děti zlobily atd.snažte si dělat s toho legraci a uvidite že vám bude lépe.A nevyhybejte se místum kde došlo k atace.prostě se naserte jděte do toho řekněte stejně už jsem stím otravná a uvidíte že pak budete opět štastna.Ladislav už veterán

28.2.2012 11:59

Kvalitní  (1)    Nekvalitní  (1)

Dobrý den všem diskutujícím,
jako nejvhodnější terapie panických atak se podle mých zkušeností jeví psychoterapie, nejlépe kognitivně-behaviorální nebo konstruktivistická (PCP - Personal Construct Psychology). Kognitivně-behaviorální psychoterapie využívá metodu "desenzitace", kdy je klient postupně vystavován podnětům, které u něj panickou ataku vyvolávají a tak se vlastně učí jak ataku potlačit. PCP, velmi zjednodušeně řečeno, pracuje s koncepcí "osobních konstruktů". Osobní konstrukt si v tomto pojetí vytváříme již od dětství, je jím modifikována naše osobnost a tedy způsob, jak reagujeme na vnější podněty. PCP interpretuje psychické potíže jako "rozvolnění" (uvolnění, loosening) osobního konstruktu, člověk tak na podněty reaguje neadekvátně, třeba právě panickou atakou (extrémním případem podle PCP teorie pak může být schizofrenie, kdy se již zcela změní vnímání reality).
Další možnou příčinou podle PCP mohou být "logické chyby" (logical fallacies), kdy člověk mylně interpretuje některé události a následně pak v obdobných situacích reaguje chybně; i toto může být jeden z faktorů vyvolávajících panickou ataku.
Podle mých zkušeností jsou tyto dvě zmíněné psychoterapeutické metody u panické ataky účinné minimálně u 75 procent klientů; buď panické ataky zcela eliminují nebo alespoň výrazně sníží četnost jejich propuknutí a intenzitu psychických i somatických projevů.
Pokud psychoterapie nepomůže nebo pomůže jen částečně, je možné použít k zvládání panických atak farmakoterapii. Na základě mých dlouhodobých zkušeností se jako nejvhodnější léčivo jeví Lexaurin (což je bromazepam, patřící do skupiny benzodiazepinů). Na rozdíl od většiny ostatních benzodiazepinů má v běžné terapeutické dávce jen velmi mírné tlumivé (sedační) účinky a lze jej tak užívat i během dne. Lexaurin je dostupný ve formě tablet s 1,5 a 3 mg účinné látky a běžné dávkování se pohybuje od jedné tablety ráno až po jednu tabletu třikrát denně. Zda použít tablety 1,5 nebo 3 mg se odvíjí od individuální citlivosti a především intenzity a četnosti výskytu panické ataky. Lexaurin je schopen v mnoha případech propuknutí panických atak buď zcela potlačit či alespoň výrazně snížit četnost propuknutí a intenzitu psychických i somatických projevů. V případě, že panická ataka u pacienta již propukla, je možné aplikovat na její potlačení Lexaurin ve vyšších dávkách, jednorázově 9 až 15 mg. Účinek nastupuje obvykle po 15 až 30 minutách (v závislosti na náplni žaludku; pokud jste před chvílí obědvali, bude nástup účinku pomalejší než když léčivo užijete nalačno). V případě, že účinek podané dávky je nedostatečný, lze dávku po hodině zopakovat. Nežádoucí účinky vyšších dávek Lexaurinu jsou nevýznamné, obvykle sedace a ospalost, která snadno přejde do spánku. Toxicita Lexaurinu je, stejně jako u většiny ostatních benzodiazepinů, velmi nízká, takže v případě potřeby lze podat denní dávku až 45 mg bez nebezpečí závažnějších nežádoucích účinků. Po podání vyšších dávek je ovšem nevhodné zabývat se činnostmi, které vyžadují zvýšenou pozornost. Je třeba dávat si pozor na kombinaci Lexaurinu s alkoholem, látky vzájemně potencují svůj účinek, což pak již může být závažný problém. Při dlouhodobějším užívání může na Lexaurin, stejně jako na jiné benzodiazepiny, vzniknout určitý návyk. Proto u některých pacientů není nutné užívat Lexaurin pravidelně; pacient jej užije teprve při objevení se prodromů ataky. Lexaurin má i mírné antidepresivní účinky, čehož lze také výhodně terapeuticky využít.
Na základě zkušeností se mě Lexaurin jeví při farmakoterapii panických atak výrazně vhodnější než třeba antidepresiva, která užívá Kamila (Zoloft) nebo beta-blokátory (Atenolol 25), které ovlivňují pouze bušení srdce a už nikoliv další projevy ataky (nadměrné pocení, třes). Velkou výhodou Lexaurinu je, že ovlivňuje jak psychické, tak somatické projevy panické ataky (především bušení srdce). U pacientů, u kterých je průběh panických atak závažnější lze Lexaurin výhodně kombinovat s psychoterapií.

21.3.2012 15:47

Ahoj
já se jmenuji Hana, pročítám tady všechny ty diskuze. Věřte, že všichni na tom jsme úplně stejně..všechny nás postihla panická úzkost, což je mrcha hnusná..asi dva roky zpátky mě to přepadlo poprvé..bušení srdce, špatně se mi dýchalo, nemohla jsem ani vstát abych neomdlela..když mi manžel zavolal sanitku,,,ti mi dali injekci na uklidnění a bylo 14 dní dobře. Od té doby jsem na to pořád myslela, nemohla jsem to vypustit z hlavy..od té doby kdykoliv, když mám větší stres se mi ta mrcha vrací. Dost mi na to pomáhá oxazepam, nechce se mi po něm spát a ani mě moc neomámí. Myslím, že jediné východisko z toho je, být pořád mezi lidma, opravdu...moc všem držím palce, aby našli to správné, co jim pomůže:)

15.8.2011 22:33

Vážená Hano,
podle toho, jak popisujete Vaše problémy, bych Vám jednoznačně doporučil psychoterapii. Určitě v blízkosti Vašeho bydliště je možné najít vhodného psychoterapeuta. Jak jsem již psal výše, za optimální považuji kognitivně-behaviorální nebo PCP psychoterapii, ale můžete zkusit třeba i psychoanalytickou nebo psychodynamickou. Pokud máte opravdu závažné problémy, neměla byste se zahájením psychoterapie příliš otálet.

27.3.2012 10:23

Dobrý den,

netrpím panickou atakou, ale byla zjištěna u mého expřítele. Bohužel díky našemu rozchodu se mi vrátily vážné zdravotní problémy a já se nemůžu uzdravit, dokud nezjistím co se skutečně stalo, snažím se vše pochopit, ale nerozumím tomu.. Chci Vás poprosit o radu. Měli jsem spolu pěkný vztah, chtěli jsme se vzít, založit rodinu, pořídili jsme si baráček na hypotéku a začali ho opravovat. Přítel toho měl hodně, neustále chodil na brigády, práce, barák a před tím si ještě dálkově dodělal maturitu, takže asi několik měsíců byl pod velkým stresem. Najednou mu vylítnul tlak a pak asi dostal panickou ataku (má všechny příznaky, co tupopisujete),tak mu to určili lékaři. Každopádně ze dne na den ukončil náš vztah(není normální, když jeden den chce někdo s vámi být a další den vše utne). Byl to pro mě šok, i po 5 měsících se nemůžu z toho vzpamatovat a mám zdravotní problémy (ráda bych se uzdravila a měla ve všem jasno). Domnívám se, že útěk od všeho je součástí tohoto onemocnění, ale ráda bych věděla, zda je tento stav trvalého rázu a já se mám se situací vyrovnat nebo jestli mu mám dát čas a nejakým způsobem mu pomoci. Jestli to dobře chápu, člověk utíká od všeho co způsobovalo dlouhodobý stres. Když mu zavolám, rád si se mnou popovídá, ale jakmile se začnu vyptávat na věci, které nechce řešit, hned náš hovor ukončuje. Řekl mi, že už se ke mně nevrátí, že mě nemá rád. Přesto mezi námi dochází k intimnostem a já naivně doufám, že se vše vrátí. Vím, že neznáte celou situaci, přesto Vás prosím o radu (jsem také nemocná kvůli špatné psychice). Děkuji za Váš názor.

16.5.2012 20:32

Dobrý den i toto jsem zažil na vlastní kůži,panicka porucha se také vyznačuje vyhýbání se situacím Které způsobují ataku a to podle vašeho přítele je u vás. ale chcely se uzdravit musí toto překonat,protože potom nastanou ataky v obchodě v MHD v otevřeném prostoru jako agorafobie.a pak nevystrčí nos z baráku.Myslím si jestly vás má opravdu rád tak by jste si měli společně určit co udělate káždý den a z toho se radovat.Když odmítne tak ho do ničeho netlačte.Nějaky čas vyčkejte on přijde sám.a když né svět se nezboří,a mějte na pamětí že jen vaší trpělivostí má ještě šánci,jinač na jeho místo nastoupí někdo jiný.nevim jak vypadate ale vím že jste duševně krásná.přeji vám mnoho štěstí. Ladislav

17.5.2012 08:35

Dobrý den,
určitě je potřeba se v situaci nejprve ve spolupráci s terapeutem důkladně zorientovat a až pak hledat možná vhodná řešení. V takhle komplexní vztahové situaci by bylo neprofesionální dávat nějaké rady jen na základě krátkého textu.
Hezký den,
Marek Vít

18.5.2012 10:51