Porucha psychiky po porodu

(Diskuze k tématu Poruchy nálady)

Porucha psychiky po porodu

Zdravím všechny, prosím Vás potřebuji asi pomoct. Když jsem otěhotněla, začla jsem být hrozně labilní, výbušná i agresivní. Neustále jsem se cítila nepochopená okolím a na všechno sama.. těhotenství pro mě nebylo jednoduché.. nejkrásnější období v životě ženy to nebylo, jak se říká.. spíš naopak. Všichni říkali, že to není nemoc a nebrali na mě ohledy, i když já byla neustále ve stresu a všechno mě bolelo. Prý to jsou hormony a přejde to.. pak přišlo náročné šestinedělí a nepřecházelo to, spíš je to horší. Je toho na mě hodně. nezvládám to. A moje mimčo dost pláče a myslím, že je to tím stresem z těhotenství i mou labilitou a mými pocity, mimčo to prý pozná, že mi není dobře a tak pláče a o to hůř mi je.. prostě takovej kolotoč. Prý to je normální a přejde to, ale šestinedělí je pryč a já jsem pořád stejná. Všechno mě rozhodí. Dnes to na mě poznala i malýho dětská doktorka, že mi něco je.. a to jsem byla zrovna v pohodě.. a to mě přesvědčilo, to začít řešit. Nechci se neustále hádat s manželem a dělat mimču špatné rodinné zázemí. Cítím se hrozně unavená a psychicky úplně odrovnaná. I teď pláču. Nevím, kam se obrátit, kde hledat nějakého doktora. A kolik taková léčba stojí? Poraďte. Děkuji.

7.3.2011 18:49

Probíhá odesílání formuláře

RE: Porucha psychiky po porodu

Vážená,
k Vašemu problému se nebudu příliš rozepisovat, uvedu jen to, že jeho řešení je reálné, samozřejmě s pomocí odborníka.
Proto ve vlastním zájmu i s ohledem na děcko neodkládajte návštěvu odborníka - psychologa, psychoterapeuta. Co se týče úhrady - ta záleží na délce terepie, ceny za jedno sezení,...
Proto, když začnete co nejdříve, tak je reálné řešení v co nejkratší době - menším množství setkání. Proto věc neodkládejte.
S pozdravem Mgr. Bohdal

7.3.2011 21:07

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)
RE: Porucha psychiky po porodu

Dobrý den. Porod je velká změna, na kterou si lidé zvykají různě dlouho. Často udávané šestinedělí je jen ta nejkratší doba pro počátek srovnávání se ze změnou takového charaketru. Někdy to trvá lidem déle. Každopádně je v tomto období velmi důležité hledat možnosti, jak pečovat nejen o dítě, ale i o sebe. Někdy tato péče může vypadat tak, že si najdete psychologa, který s Vámi může tuto cestu projít, podpořit Vás. Pokud je takový psycholog na pojišťovnu či v rámci Poradny pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy, jsou setkání prakticky bezplatná, soukromý terapeut si bere dle svého sazebníku, často je to v rozmezí 400-1000 korun...

10.3.2011 10:00

Zdravím, k Vašemu dotazu: období před a po porodem bývá náročné. S příchodem děťátka nastává ve Vašem životě i v těle velká a zásadní změna. Nejen vlivem hormonů, kdy se Vám mění biochemie v těle, těhotenství je prostě v něčem zátěžové i na psychiku. Také se dostává do popředí otázka, jaká budu matka a pochyby jestli to zvládnu. Taky jestli je dítě plánované, nebo jestli přišlo nečekaně. Píšete, že na Vás okolí nebralo ohledy....napadá mě, jak moc si dokážete říkat o pomoc? Jak moc Vám manžel pomáhá a v čem jste na to sama? Byla jste na miminko připravená? Traduje se, jak je mateřství skvělé období, ale péče o malé miminko, změna v domácnosti, Vaše únava....není lehké tohle vždy zvládat. Existuje termín poporodní blues, kdy jsou ženy skleslé, unavené, náladové... Je mýtem, že se ženy s příchodem dítěte stávají šťastnými matkami a všechny jsou veselé a v pohodě. Jaká máte na sebe požadavky a očekávání co se mateřství týká a péče o dítě? Není Vaše laťka nastavená moc vysoko? Neexistuje dokonalá supermatka, která vše zvládá a stíhá... Jaký je tlak okolí a očekávání na Vás? Odpočíváte? Kdy jste si naposledy udělala chvilku pro sebe? Jak o sebe pečujete? Jak moc spíte? Pomůže Vám např. babička, manžel? Máte kamarádku, které se můžete svěřit? Píšete o hádkách s manželem...o čem jsou hádky? Máte pravdu v tom, že miminko pozná, jak je jeho mamince. Rodinné zázemí však s partnerem tvoříte oba a není to jen na Vás. Možná to chce změnu v rozdělení domácí práce. Napadá mě, že pokud se cítíte ,,psychicky odrovnaná", je vhodné navštívit psychoterapeuta, nebo psychologa. Léčba obvykle stojí v průměru 500,- kč/h, záleží na ceníku terapeuta a pokud má terapeut smlouvu s Vaší pojišťovnou hradí to pojišťovna. Odkud jste? Ve Vašem okolí jsou jistě psychologové a terapeuti. Zkuste je najít v katalogu lekari-online.cz. Většina terapeutů tam má i ceník. Je skvělé, že jste našla odvahu řešit situaci ve které se trápíte. Terapeut Vám může pomoci psychoterapeutickým rozhovorem a terapeutickými technikami včetně relaxačních metod a pomoci Vám s nejistotami, smutkem a úzkostí. Psychiatr Vás také může vyšetřit, Vám může předepsat např. antidepresiva, obvykle však nejde o systematickou psychoterapii i když někteří psychiatři jsou zároveň psychoterapeuty. Nebojte se zeptat terapeuta, nebo psychiatra co vlastně dělá a jak léčí. Přeji Vám, aby se Vaše obtíže vyřešily.

16.5.2012 13:30