Náhlé změny nálad

(Diskuze k tématu Poruchy nálady)

Náhlé změny nálad

dobry den mam dotaz moje přitelkyne 17let ma zmeny nalad zničeho nic se rozbreči přemyšli co se vše muže stat atd. přes tyden je na intru a tam si nema o tom s nikym popovidat už si na to sehnala nejaky prašky ale ty vubec nezabiraji.trva to cca 2 mesice a asi před 3 mesici zmenila antikoncepci. chci ji nejak pomoc dekuji za odpoved

12.11.2010 15:32

Probíhá odesílání formuláře

RE: Náhlé změny nálad

Vážený, já bych doporučil Vaší přítelkyni, aby vyhledala odbornou pomoc u psychologa a rovněž aby navštívila svého gynekologa ohledně antikoncepce. I její změna může mít na popisovaný stav vliv. V žádném případě nedoporučuji "samoléčbu" nějakými léky, které sama začala užívat. V žádném případě bych toto neodkládal. S pozdravem Mgr. Bohdal

12.11.2010 16:02

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)
RE: RE: Náhlé změny nálad

dekuji za odpoved budem postupovad podle vas mejte se krasne dekuji

12.11.2010 17:26

RE: RE: RE: Náhlé změny nálad

Dobrý den. Připojuji se k názoru mého kolegy - návštěva u psychologa i gynekologa by opravdu mohla být dobrá cesta. Nálady jsou ošemetná věc, je to mix hormonálních, ale i situačních změn a tak je třeba nespoléhat se jen na prášky. A když už je používá, tak by to mělo být pod odborným vedením. Tak držím palce, případně se ozvěte...

15.11.2010 09:22

Dobrý den prosímvás chci se vás zeptat zdali ste to nak vyřešily spřitelkyní nebo jak to probíha tet...mám totiš stejny problem a také 17 ...a ráda bych něco udělala stím vším a tím jak si nevěřím ale bojím se doktorů..mám znich strašný strach ...

1.12.2010 18:06

Náhlá změna chování

Dobrý den. Už delší dobu si dělám o svého přítele starosti. Jeho změna chování mě děsí. Celý den(opravdu celý) prospí,někdy je agresivní a někdy zároveň až moc milý,chová se přecitlivěle a přijde mi,že už je mimo realitu. Za ta leta,co spolu žijeme,takový nebyl a teď najednou z ničeho nic se tohle stalo. Vím,že za poslední 2 měsíce byl 2krát u psychiatra a že dostal nějaké velmi silné léky(po kterých tak spí). Dělám si starosti o něj také proto,že o tom,co mu je se semnou odmítá bavit. Ráda bych mu pomohla a nevím jak. Bojím se,aby si třeba neublížil. Prosím,poraďte,co mám dělat. Jsem zoufalá. Děkuji.Slečna Simona.

10.1.2011 20:09

RE: Náhlá změna chování

Dobrý den. Samozřejmě je možné, že na něj působí nějaké léky. Současně za psychiatrem byl z nějakého důvodu a vy moc nevíte z jakého. Tady můžeme jen hypotetizovat: možná se mu něco stalo nebo začalo dít a tak vyhledal odbornou pomoc (což je dobře). Samozřejmě to může být náročné jak pro něj, tak pro vás - dochází k nějaké změně, se kterou se musí vyrovnávat. Nejlepší pomocí pro něj budete, když ho neopustíte, zůstanete k dispozici. Současně je v takové situaci dobré i pečovat o sebe. Dokonce může být důležité, že mu řeknete, jak je v celé situaci vám, že by vám pomohlo, abyste rozuměla, čím prochází, abyste s ním mohla lépe být apod. Pro vaše uklidnění si myslím, že je mnohem lepší, že je v odoborné péči a pod medikací, než kdyby se svými potížemi chodil bez pomoci. Chápu, že pro vás to může být těžší změna, tak případně také zvažte, zda by vám prospělo, kdybyste zašla za psychologem pro podporu a pomoc s vyrovnání se s takovou situací... Držím palce...

11.1.2011 09:20

Kvalitní  (2)    Nekvalitní  (0)

Dobrý den,
mám přítele, který má problémy s polikáním. Někdy je to v pořádku a pak zase najednou při jídle nemůže polikat a ani se napít.Pak si sousto musí vyndat s úst, protože nemůže polikat.A stává se to čím dál častěji.Nevíme co stím dělat a proto prosíme o radu.Děkuji

4.12.2011 14:48

Může se jednat o psychogenní problém. Před tímto závěrem je nutno vyloučit závažnější příčinu polykacích potíží, a to vyšetřením na ORL a neurologii. Při negativních nálezech pak psychiatrie a k tomu doplňkově některá z forem přírodní celostní terapie.
MUDr. Ladislav Fildán, Brno

5.12.2011 11:57

Kvalitní  (4)    Nekvalitní  (0)

Dobrý den.Je mi 17 let.Od mala jsem byla trošku divočejší dítě..Můj otec je despota, ale jinak milý chlap..Maminka má trošku sklony k pití.Ale jako rodina jsme na tom moc dobře.Navzájem se milujeme a pomáháme si, tedy, když se zrovna rodiče neperou..Proč o tom mluvím?Strašně rychle měním nálady.V jednu chvíli jsme maximálně šťastná, všechno mi přijde krásné a fajn, mám pocit, že bych dokázala všechno.Pak ale najednou jakoby mi něco přecvaklo a mě je hrozně.Mám pocit, že život nemá cenu, uvnitř mě všechno zžírá, jsem agresivní-hlavně slovně, zlá, sprostá.Vše kolem mě jakoby mi ubližovalo.Mám chuť skončit život.Mnozí to přičítají k mé pubertě...Já ale mám pocit, že jsme pubertou snad ani nikdy neprošla.Jako bych ani nikdy nebyla dítětem...Už nevím jak dál.Nevím kde se to ve mě bere.A zda má cenu vyhledat psychologa, nebo jít dál...Cítím, jak od sebe všechny odháním.Má cenu si ještě nějak pomáhat? Předem díky za radu :)

21.1.2012 22:26

Vážená slečno, je dosti možné, že se jedná o projevy "panické poruchy", kterou v poslední době trpí stále více mladých lidí. Bylo by dobré se podívat, na internetu, na pulikaci dr. Praška a kol.: Panická porucha a jak jí zvládat. Samožřejmě doporučuji navštívit odbornou pomoc - psychiatra. S tímto problémem se dá žít bez problému, jen je dležité se naučit jej zvládat.
I kdyby se jednalo o jiný problém, nenechávejte jej dále rozvinout a odbornou pomoc určitě vyhledejte.
S pozdravem Mgr.Bohdal

22.1.2012 07:57

Ahoj prečítal som si tvoj problém a chcem na tvoj príspevok reagovať takým svojim spôsobom.Mám 27 a od cca 19 rokov som trpel veľkými depresiami a úzkosťou.Dnes môžem povedať,že som z toho bahna celkom vonku jedno je však úplne isté: Bez pomoci Boha by som to nikdy v živote nezvládol a myslím,že by som tu,už teraz nebol medzi živími.Ja tu nikoho nechcem o ničom presviedčať len píšem realitu môjho života.Dlhé roky som bral lieky a cítil som sa tak strašne,že sa to nedá ani len napísať.Možno práve tak,ako sa cítiš práve teraz ty.Nikto ma nechápal,cítil som strašný smútok,samotu a bolela ma hlava..ale nikdy som sa nevzdával.Nikdy sa nevzdávaj preto,že ak sa vzdáš je koniec!Nesmieš sa vzdávať,musíš bojovať aj ked nevieš,ako dlho to všetko potrvá.Poznám ten pocit,ked nevieš čo bude dalej.Dlhé roky som bol na liekoch,ano lieky sú fajn pomáhajú,ale nikdy neriešia koren problému.Lekári liečia,ale Boh uzdravuje.Práve on ma zachránil,po 10 rokoch nešťastia mi dal celkom nový život.Budem písať dalej len teraz musím súrne niekam ísť:) Tak zatiaľ ahoj.

26.1.2012 15:33

No,kde som to skončil?:) Ano lieky liečia,ale Boh uzdravuje.Ja si uvedomujem,že každý nieje veriaci,ale pravda je taká,že človek sa obracia na Boha svojho stvoriteľa,až vtedy,ked má nejaký problém s ktorým si nedokáže sám poradiť.Ja som nebol iný.Všetko to malo svoj priebeh.Snažil som sa s Bohom nadviazať "kontakt"preto,že som mu bol veľmi vzdialený..ale vypočul ma a začal premienať môj život.Pomaly krok za krokom.Začal som veľa športovať a behávam do dnes.Sport je moja jediná závislosť:) Boh mi začal do cesty posielať ľudí,ktorý mi pomáhali dostať sa z toho blata v,ktorom som bol celý ponorený.Po rokoch som teraz celkom zdraví a mám tu v živote svoje miesto tak,ako ho máš pripravené aj ty.Nesmeš sa vzdať,nájdi si človeka,ktorému dôveruješ a hovor s ním o svojich problémoch(priatel,matka..)Najdôležitejšie je to čo máš vo vnútri,vo svojej duši.Ak je tam tma,zranenia a bolesť tak potom vizerá celý tvoj nešťastný život.Ja som Boha prosil o jeho priazen,aby ma uzdravil a,aby mi dal nový život.A on to naozaj urobil.To čo sa nám ľudom zdá byť nemožné pre neho je úplná hračka.On je totiž absolutne dokonalý,zvrchovaný a všemohúci.Nikto z nás ľudí na neho nemá.Ak sa mu so všetkým zdôveríš príde ti na pomoc a nenechá ťa zúfalú.Ježiš prišiel pred mnohými rokmi ľudí vyslobodiť zo zúfalstva a strachu aj to bol jeden z hlavných dôvodov prečo nám ho sem Boh poslal.A to platí aj dnes tak,ako to platilo vtedy.Ak chceš čekni si na nete knihu "Ježiš môj uzdravovateľ" veľmi ti pomôže."Boh je cesta,pravda a život" Maj prosím vždy na pamäti: Aj ty máš právo na plnohodnotný život a budeš ho mať,len sa nesmieš vzdať.Ani na sekundu.Musíš byť silná a trpezlivá.Dokážeš to,viem to.

27.1.2012 23:06

http://www.facebook.com/people/Andrej-Dudas/100000041881755

28.1.2012 11:55

Tu je kontakt na jednu úžastnú ľudovú liečiteľku pani Lahká:0905678386.Každá psychycká porucha má svoj pôvod v duchovnej oblasti života.Psychycké problémi sú len následok.Mne osobne tá pani nesmierne v živote pomohla.

29.1.2012 15:49

Změny nálady, podrážděnost

dobry den chtela jsem se zeptat posledni dobu mi blizci i ja sama pozoruji ze jsem hodne naladova chvili jsem v pohode pak jsem uskostliva kazda malickost me rozplace jsem podrazdena co mam delat ??,zuzana

6.2.2012 09:21

Dobrý den,
v posledním půlroce jsem u sebe zaznamenala změny nálad v tom smyslu, že jsem buď normální,v klidu,optimistická nebo naopak úzkostná,deprasivní,vyčerpaná až agresivní.Bohužel to odnáší má 3letá dcerka.Jsem třičtvrtě roku rozvedená,žiju poze s dcerou a maminkou.Před půl rokem jsem se vrátila do zaměstnání,kde pracuji formou krátkého a dlouhého týdne vždy 12cti hod.směny.Nechci aby si mě dcera pamatovala jako vynervovanou,běsnící a ubrečenou.Děkuji za odpověď.

16.2.2012 14:11

Vážená paní, příčin stavu, který popisujete může být celá řada, v žádném případě bych situaci nepodceňoval. Doporučuji v prvé řadě navšívit psychologa či psychoterapeuta, protože se domnívám, že situaci lze "zatím" řešit bez medikace, kterou by provedl psychiatr.
V každém případě problémy nepodceňujte, vždy se snáze a rychleji zvládá menší problém, než velký, potom to bývá "běh na dlouhou trať".
Přeji hodně zdaru Mgr. Bohdal

16.2.2012 14:29

Děkuji mockrát za odpověď.Jsem ráda,že by problém mohl být řešitelný,aniž bych skončila v "Kroměříži",jak si často říkám.Před 5 lety se u mě objevila středně těžká deprese,trvalo přez rok než jsem se z toho dostala,tak jsem měla strach,co na mě zase "leze"...

17.2.2012 07:41

Děkuji mockrát,začala jsem chodit na terapie "R.U.Š." a moc mi to pomáhá.Všem vřele doporučuji

23.3.2012 19:55

Dobrý den.Chtěla bych se zeptat a zároveň požádat o pomoc.Jsem dívka a studuji střední školu.prvák jsem prošla bez problémů ale druhý ročník je horší.začala jsem mít velké a rychlé změny nálad.v jednu chvilku jsem byla milá,hodná a spokojená milující přítelkyně a v minutě jsem byla šíleně na dně,začla jsem mít deprese které vedly k malému řezání.Do toho jsme se s přítelem rozešli a tyto zmeny nalad se staly silnějšími.Nevím jak z toho ven a bojím se jít přímo osobne k odborníkovi.Děkuji za případné rady.

17.2.2012 21:42

Dobrý den, je mi 17 let a chtěla bych se zeptat, je možné, že i dospíváním se mě mění nálady, že dlouhodobě mám blbé nálady, vztah , který mám s přítelem strašně se o nás bojím, jsem strašně citlivá na vztahy? A dodám, že před měsícem jsem vysadila antikoncepci , která mi po pul roce vyvolala depresi.

28.2.2012 22:41

Změna nálady

Dobrý den, mám 18 rokov a už septembra minulého roku to ide so mnou dole vodou. Do septembra to bolo ešte všetko v pohode, rád som chodil vonku, mal som vela koníčkov, bol som zábavný ani komunikácia mi nešla zle atď. Ale teraz ma trapia kazde malickosti, nič sa mi nechce, aj mi volako viac chutí než obvykle :D , stále premýšlam nad negatívnymi udalosťami, už pomaly ani von nechodim a aj ked hej tak sa musím nútiť, dosť často sa mi chce poobede spať čo predtým som na to ani nepomyslel, aj zmysel pre humor ma opustil, cítim sa byť taký vážny a každé slovo musím zo seba ťahať. Zo začiatku som aj zle spával ale už asi 4 mesiace spím dobre ale tie problémy mám ešte stále a neviem čo môže byť ich príčinou, keď to na mňa prišlo vlastne zo dna na den. Dakujem za odpoveď :)

17.3.2012 20:10

Dobry den,newim jak popsat muj problem ale chtela bych vedet jestli bych mela navstivit psichiatra.Je mi 20 let a detstvi jsem nemela vubec hezske,samozrejme jsem v puberte nebyla nejhodnejsi.Ale moje maminka me do 8let vychovavala sama a pak se vdala a nastehovali jsme se do baraku nevlastniho otce,moje mama byla hodne prisna a to az tak ze kdyz jsem prisla domu jen o 5minut pozdejs tak jsem dostala vyprask a hodinu na me kricela.porad se vymlouvala na myho nevlastniho tatu ze se s nim pak nebude hadat ale pritom to vadilo ji.Byla jsem hodne byta a nic jsem nemohla,porad jsme se hadali pak uz i kvuli blbostem a ja si nekolikrat zbalila veci ze utecu z domu.nakonec kdyz uz jsem zacala dospivat a kluci si me zacali vsimat,tak muj nevlastni otec zacal v uvozovkach zarlit a udelal ze me devku.Mela jsem strach jit domu co zase bude,porad se hadali a mama to pak davala za vinu me.Tak jsem odesla k bydlet k babicce asi dva mesice jsem tam byla ale pak me mama prosila at se vratim ze mladsi sestra za mnou breci a v noci nespi.Tak jsem se vratila ale za 2 dny to bylo zas to sami.Takle se to opakovalo asi 3krat.Nakonec jsem tedy zustala u babicky ale ta mela sama dost starosti takze to tam nebylo nejruzovejsi.V 15letech jsem se poprve opravdu zamilovala,a pripadalo mi ze on je jediny co mi rozumi a komu se muzu se vsim sverit.Ale on je slovenske narodnosti a praci si v Marianskych Laznich nemohl najit a zatim byl u sve babicky jenomze nemel penize takze jim tam po chvilce prekazel.Ja uz byla na ucnaku a rozhodla jsem se v druhaku ze to skoncim a pujdu do prace.Praci jsem si nasla hned ale on porad ne.Stale sme resili bydleni a praci a hodne toho spolu prozili.Doma mi porad vsichni rikali ze s nim nemam budoucnost a td.A tak jsme jezdili po fabrikach a hledali praci.Kdyz jsem pracovali pul roku v Pardubicich tak moje mama mi ani jednou nezavolala ani nenapsala jak se mam jestli mame co jist,kde spat proste uplnej nezajem kdyz jsem ji potrebovala tak mi nepomohla a me to hrozne bolelo a mrzelo.No a tak jsme skoncili tady V Mnichovo Hradisti jsme uz 1rok,oba dva mame dobrou praci,bydleni a ja ted delam jednu chibu za druhou.Mam takovy dny,dobry a spatny..posledni dobou jsou to spatne dny.Porad je to vsechno ve me a jeste k tomu jsem ublizila pritelovy a ted trpime oba dva a moji vinnou.Nechci to tu cele rozepysovat abych vas nenudila,protoze je to dlouhy pribeh,ale moje kamaradka mi radi at jdu k psychiatrovy.Mam proste takovy problem ze vstanu a mam hned spatnou naladu a pak to odnasi vsichni okolo i kdyz nechci,pak s to uvedomim a hrozne me to mrzi a bulim jak 5leta.Take casto vzpominam na to co bylo jak se ke me mama chovala a jak na me kaslala a proste na to vsechno a brecim treba i hodinu v kuse a nejde to zastavit.Uz sem toto vsechno vypravela hodne lidem,ale vzdycky mi pripada ze me nikdo neposloucha a tak uz se o tom snazim nemluvit a dusim to v sobe, a stalo se mi uz ze jsem mela dobrou naladu, a z minuty na minutu to na me v praci prislo a ja se musela jit v praci vybrecet a sama nevedela proc.A tak bych se chtela zeptat jestli by mi pomohlo navstivit odbornou pomoc.Dekuji za odpoved

23.3.2012 11:40

Dobrý den Gabuško,
obdivuji Vaši sílu, odhodlání a samostatnost s jakou jste překonala popsané starosti. Na Vaši duši už toho bylo zřejmě příliš a teď se ozývá špatnými náladami a říká Vám, že něco není v pořádku. Souhlasím, že Vaše kamarádka měla dobrý nápad, když říkala, že máte navštívit odborníka. Možná bych zkusila dříve psychologa, než psychiatra. Psycholog (psychoterapeut) Vás jistě bude poslouchat, proberete situaci z různých úhlů pohledu a můžete tak společně najít řešení. Psycholog sice nemůže předepsat žádné léky, což může psychiatr, ale myslím, že na to je u Vás ještě brzo.
Držím Vám pěsti, ať vše vyřešíte co nejdříve.
Jana Žďárská

23.3.2012 12:29

Vážená, na Váš dotaz, dle mého názoru, již odpověděla kolegyně, proto se nebudu nijak obšírněji rozepisovat. Jen chci zdůraznit - kontakt s odborníkem - psychologem, psychoterapeutem neodkládejte, čím dříve se Váš stav začne řešit, tím je větší naděje na trvalejší a rychlejší zvládnutí. Přeji hodně zdaru Mgr. Bohdal

23.3.2012 16:40

Výkyvy nálad

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem. Mám dlouhodobé psycho problémy (výkyvy nálad, sníženou sebedůvěru, podráženost, zvýšenou únavu, paranoiu- "Nikdo mě nemá rád, nikomu na mě nezáleží!"), které se v poslední době ještě zhoršují. Přičítala jsem to menstruačnímu cyklu a s tím spojenými rozdíly v hormonální hladině a snažila se vždy těch několik dnů před mensesem přežít, ale již mě to (A i mé okolí!)velmi zmáhá a ovlivňuje to kvalitu mého/ našeho života. Asi bych měla zmínit, že jsem 2. rokem na MD s krásnou holčičkou, je mi 42 let, z prvního vztahu mám 2 syny (22, 19 let), po svém boku 7. rokem milujícího muže, který mi bohužel neumí pomoci, protože nechápe, co mi vlastně je :-(! Moc ráda bych věděla, kam se mohu obrátit, kde mohu své problémy začít řešit! Bydlím v Praze 10. Děkuji za odpověď. P. Ma.

2.4.2012 09:16

Zdravím, mohu Vám odpovědět pouze obecně za základě toho, co jste napsal. Přítelkyně pláče a obává se, co se může stát. Domívám se, že jejím problémem jsou úzkosti a strach. Také může být depresivní. Asi si s ní povídáte a píšete, že na internátě si nemá s kým popovídat. Záleží Vám na přítelkyni a když si povídáte, tak jí to pomáhá. Je to však řešení na chvilku. Pokud tyto stavy trvají delší dobu, je vhodné vyhledat odbornou pomoc. Pomohl by jí psychoterapeut, nebo psycholog a to v tom vyrovnat se se svými pocity, úzkostmi, dokázat je zpracovat a také by ji podpořil a pomohl vybudovat větší sebejistotu.... Pokud si přítelkyně sehnala ,,nějaké prášky", měl by je napsat psychiatr, který může přítelkyni vyšetřit a odborně pomoci a neměly by to být prášky od kamarádky....Tyto léky neodborně užívané jí mohou ublížit. Na některé léky vzniká závislost a pokud je přítelkyně nemá ordinované, tak doporučuji ihned ukončit jejich užívání. V 17 ti letech se mladý člověk hodně mění a také hledá sám sebe a své místo na světě. Může být více úzkostný a také může mít nezpracováno hodně věcí v sobě. Mohlo se něco stát a přítelkyně se od té doby bojí. S terapeutem by přítelkyně spolupracovala na vyřešení problémů a hledali by, příčinu kdy a proč to vzniklo, včetně řešení a navození pozitivní změny. Zkuste přítelkyni podpořit v návštěvě terapeuta. Nevím, jak dlouho její nálady trvají. Jestli se stalo něco závažného v jejím životě např. úmrtí někoho, obtíže v rodině apod... Dobrá zpráva je, že její stav je řešitelný. Přeji Vám, abyste toto období zvládli a Vaší přítelkyni se ulevilo.

16.5.2012 12:50

Dobrý den, trpím obsedantně kompulzivní poruchou a potřebuji poradit. Moje přítelkyně si všimla mých změn nálad a nesnesitelných agresí, nikoli fyzických ale slovních. Věčné hádky a spory. Moje porucha je již 2 roky neléčená a nerad bych do sebe opět dával 4g antidepresiv denně. Nevíme co s tím. Poraďte prosím

19.5.2012 16:54

Zdravím Martine,
v prvé řadě se táži:"Proč je porucha již 2 roky neléčená"?!!!
Podle mého názoru:
1) navštívit psychiatra, protože mám obavu, že v počátku se bez potřebné medikace, aby jste se stabilizoval, neobejdete.
2) vyhledat odbornou, dlouhodobou psychoterapeutickou pomoc (psycholog, psychoterapeut) a zde bych chtěl podotknout, že v rámci své praxe mám celkem pozitivní zkušenost s využitím hypnoterapie. Tak třeba zkusit i tuto formu léčby.
Hlavně už na nic nečekejte a vyhledejte odbornou pomoc, bude to ku prospěchu Vám i Vaší přítelkyně.
Přeji hezký zbytek dne Mgr. Bohdal

19.5.2012 17:16

Neléčená je protože jsem dříve bral 4gr (ne mg) a nikam to nevedlo. Stálé deprese a nešlo se zbavit obsesí. Stále jsem spal a problém to jen oddalovalo. Psychiatrička mě jen střídala léky a sama nevěděla jak na to. Když nezabral jden tak zabere druhej a málem mě lamotriginem zabila. Ta alergická ležel jsem 10 dní ve špitále a 41 stupňů horečky.
Mé nálady začly tím že jsem se před půl rokem osamostatnil a nevím co s tím musím pracovat a nemůžu spát. Prospal jsem klidně 16 denně. Potřeboval bych aby mi někdo pomohl.
Děkuji Vyskočil

19.5.2012 18:34

Ještě jednou zdravím,
já osobně bych postupoval asi takto - vyhledal jiného spec. lékaře -psychiatra a v každém případě psychologa - psychoterapeuta. A než bych je navštívil, tak si zjistil něco o jejich výsledcích v terapiích - léčbě. Každý jsme jiný, máme jiné zkušenosti, praktické poznatky,volíme jiné postupy,...
Nejhorší pro Vás by bylo zůstat v pasivitě.
Přeji hodně zdaru Mgr. Bohdal

19.5.2012 18:51

Rozumím moc děkuji

19.5.2012 19:14