Dobrý den,chtěla bych se zeptat jestli opravdu musím navštívit psychologa nebo psychiatra když mám už několik let problémy se spánkem.Když jsem měla dříve (kolem 20.roku života) problémy s usínáním řekla mi moje lékařka že bych měla spíše navštívit psaychologa než žádat o léky na spaní.To jsem odmítla. Po narození syna se to změnilo.Usínám skoro pořád a všude to je nejspíš tím že se v noci budím tak po dvou hodinách,a pak znovu usnu,ale spím zase tak dvě hodiny a tak celou noc.Ráno jsem utahaná, nevrlá, ospalá,nervózní, a podrážděná.A když už se stane vyjímka a spím déle než své dvě hodinky tak mám většinou příšerné sny.O vrazích a vraždách z čehož nakonec vždy vyjdu jako ten brutální vrah a budím se s příšernou hrůzou. Druhý typ snů je o druhé světové válce kdy vydím jak v koncentrácích zabíjí děti-to se mi zdá až od té doby co jsem porodila.Myslíte že jsem vážně zralá na psychiatra?
Časté probouzení
(Diskuze k tématu Poruchy spánku)
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
Vážená Lenko,
Vámi popisované problémy s určitými obměnami postihují značnou část současné populace. Odklad jejich řešení je bude jen prohlubovat. Jak jste se sama mohla přesvědčit, sama je nezvládnete, proto bych neodkládal návštěvu psychologa či psychoterapeuta. Lékařka měla pravdu, zde léky podstatu problému nevyřeší.
Je možné se obrátit přímo na "spánkovou laboratoř", v ČR jich působí několik a není problém je najít na internetu. Toto bych považoval za prioritu.
Já osobně ze své praxe v tomto směru mám dobré zkušenosti s využitím hypnoterapie.
Pro začátek, co můžete začít realizovat hned by bylo vhodné:
-před spánkem se zabývat činností, která je Vám blízká a s myšlenkami na toto jít spát (ne sledování krváků v televizi a pod., četba, poslech uklidňující hudby, krátká procházka a pod.)
- před odchodem na lůžko nejíst, nepít kávu, alkohol,....
- vytvořit si pravidelný režim dne a ten se snažit dodržovat i za cenu, že z počátku budu muset "bojovat" s únavou - potřebou jít si na chvilku lehnout a pospat.
V každém případě situaci nepodceňujte a snažte se ji co nejrychleji řešit za pomoci odborníků.
S pozdravem Mgr. Zb. Bohdal
Zdravím, nemusíte navštívit psychologa, nebo psychiatra. Není to povinné. Jen uvažte, jestli už není načase, abyste problém odborně řešila, když sám od sebe neodezněl, trvá léta a jestli už není načase přestat se trápit a skutečně pomoc vyhledat. Trpíte a to dost dlouho. Taky bych to viděla na psychoterapeuta. Léky Vám sice pomůžou usnout, ale některé jsou návykové a bez nich to bude zase to samé.... Terapeut Vám může pomoct problém trvale odstranit. Pokud se Vám opakuje sen, něco to znamená. Vaše podvědomí se Vám snaží něco sdělit a něco zpracovává. Třeba strach o dítě, strach že ublížím.... Musela bych Vás poznat osobně a zjistit další konkrétní věci, které se problému týkají. Řešte to, myslím, že už jste si hrůzy užila dost. Píšete: jsem vážně zralá na psychiatra, jako by to byla životní prohra. Tímhle život nekončí. Berete to dost pejorativně, jako byste si tím říkala ,,jsem blázen, pokud půjdu k psychiatrovi" tak to ale není. Mnoho mých klientů, si mi pak spíš stěžuje, že se trápili moc dlouho a že litují, že mě nevyhledali dříve, že mohli mít dříve klid a nemuseli se tak trápit.