Dobrý den,
potřebovala bych poradit, kam se obrátit. Přítel dlouhodobě kouří marihuanu (asi 10 let). Přestože to nemá vliv na jeho studijní/pracovní úspěšnost a snad ani na sociální život, obávám se psychické závislosti. Snad tisíckrát si dal slib (např. že ráno/před obědem/před odchodem do školy nebude), který vždy porušil. Jsem v této věci tolerantní, takže jeho sliby rozhodně nebyly určeny mě. Věřím, že by chtěl kouření omezit, ale není schopen dodržet slovo dané sobě samotnému. Zároveň si myslím, že "ukočírovat" závislost na marihuaně není zas tak těžké, pokud má člověk silnou vůli.
Vzhledem k tomu, že si také od dětství kouše nehty, mě napadlo, zda se za tím vším neskrývá nějaký psychický problém.
Chtěla bych Vás poprosit o radu, kam se máme obrátit. Náš vztah je harmonický, všechny problémy spolu řešíme a doposud jsme je vždycky vyřešili. Přesto cítím, že má v sobě jakýsi vnitřní neklid a nevím, jak mu pomoct.
Předem Vám děkuji za odpověď.
Závislost na marihuaně
(Diskuze k tématu Poruchy vyvolané užíváním psychoaktivních látek)
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
Vážená Emo,
když jsem si vyhodnotil vše, co uvádíte o "psychické závislosti či silném návyku" Vašeho přítele, tak mohu poradit pouze jedno:
zdůrazňuji, že pouze s jeho souhlasem a ochotou do toho jít, vyhledat odbornou pomoc. Ještě jednou zdůrazňuji, především musí mít zájem a odhodlání Váš přítel!
Pomoc hledat (např. prostřednictvím netu nebo jeho ošetřujícího lékaře, či v nejbližším K - centru a pod.) u odborníka, který se problermatikou závislostí či "návyků" zabývá. Rovněž podotýkám, že se bude jednat o dlouhodobější terapii. Otázku kousání nehtů bych prozatím považoval za podružnou a její řešení nechal na odborníkovi po vyření primárního problému.
Lze předpokládat, že "jakýsi vnitřní neklid" odezní sám v návaznosti na vyřešení problému s marihuanou.
S přáním, aby se věc zdařila Mgr. Bohdal