Zbavení svéprávnosti a ústav pro schizofrenika

(Diskuze k tématu Schizofrenie)

Zbavení svéprávnosti a ústav pro schizofrenika

Dobrý den prosím touto cestou o radu či o podělení se se zkušenostmi. Mám bratra (37 let) který už cca 20 let trpí schizofrenií. Jeho zdravotní stav už je opravdu k neunesení. Rodiče už ho nezvládají a já bydlím cca 100 km daleko. Doktoři rodičům radí, aby ho nechali zbavit svéprávnosti a umístili ho do nějakého ústavu. Chci se proto zeptat, jestli a jaké máte zkušenosti s procesem tohoto soudního kroku a hlavně umístěním v ústavu. Respektive, jestli víte o nějakém poblíž Uh. Hradiště, Zlína...aby to rodiče měli co nejblíž. Nechceme ho ale dát do nějakého ústavu pro mentálně postižené!!! V době, kdy je bratr hlídaný a bere pod dohledem léky je totiž docela v pořádku a psychicky celkem fit, takže bysme spíš uvítali nějaké centrum s pečovatelskou službou, nebo tak něco. Nikde na internetu jsem nic podobného nenašla a jsem už docela zoufalá, tak prosím poraďte. Předem všem moc děkuji!

23.1.2012 22:32

Probíhá odesílání formuláře

RE: Zbavení svéprávnosti a ústav pro schizofrenika

A co chráněné bydleni ? léky jsou duležité
já mám sam také schizofrenijii a neumim
si to představit život bez léku
mužeš mrknout na moji sranku bludu
www.jirilaska.cz

25.1.2012 17:43

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)

Ahoj Jiri, na stranky urcite mrknu!!! Kdy je bracha v pohode, tak leky bere, ale kdyz se pak citi lip, prestane je brat a zase to je "na prd". Pak je treba 2 tydny pryc - toula se, pije... Jenze jak ho mame prinutit aby je bral??? To by mu je mamka musela chystat a kazde rano jako male dite kontrolovat, jak si je dava do pusy, zapije je... a navic on je takova tvrda palice - kdyz ssi rekne, ze je brat nechce, tak ho proste nedonutime! A co ty? Jak dlouho mas schizu? A jak se ti s ni dari zit? Jestli teda nevadi, ze se ptam...

25.1.2012 19:51

ty léky sou velmi důležite mě je podstrkávaji
ten kdo je nebere končí na trvalo v lečebně
mi mámě babička furt kontroluje léky
Já se narodil rodičum co maji oba dva
schizofrenijii taže ji mám od narozeni
ale léky beru 9let od 21 letech sem se zbláznil
od malička jsem prostě jinej než ostatni

25.1.2012 21:12

Dobrý den, máme podobný problém se synem. Jsme z Prahy a zkusíme chráněné bydlení http://www.bona-ops.cz/chranene-bydleni - určitě jsou po celé republice, posílám kontakt, určitě Vám poradí. Buďte silní a stateční

25.1.2012 18:14

Ivusko, moc Vam dekuju za odkaz - poradne se podivam a urcite jim i zkusim napsat a zjistit co se da. Opravdu moc dekuju! Jsou to pro nas cene rady, protoze doktori (ani prakticky, psycholozka, ani v Kromerizi, kde bracha kazdorocne pobbyva) se nam v tomto ohledu vubec nesnazi pomoct. Kazdy jen rekne: zbavte ho svepravnosti, dejte ho do ustavu a tecka, ale nikdo neporadi kam, aby to pro nej nebylo jeste horsi. Vsechny ustavy co jsem nasla byly pro mentalne postizene a tam by bracha urcite nevydrzel a tam o opravdu dat nechceme!!! Navic s nim chceme byt co nejvic v kontaktu, tak ho taky nechceme dat nekam pres pul republiky. jeste jednou moc dekuju za radu a nasmerovani!!!

25.1.2012 19:56

Můžu se zeptat jak jste to všechno vyřešili? Já se obávám o mamču, že má schizofrenii, má prostě svůj svět a docela dost finančních problémů, kterým nevěnuje pozornost. Věřím tomu, že si myslí, že je v pořádku, ale opak je pravdou. Jak ji donutit jít k lékaři? Jak jste to dělali vy? Děkuji za odpovědi a názory

7.4.2012 20:11

Kvalitní  (2)    Nekvalitní  (0)

zdravím,
já beru léky od 21.let asi 7 let preventivně kvůli rodičům - citim se trochu mizerně ale co se dá dělat kdo bere léky tak nemusi skončit
nadosmrti v ustavu

7.4.2012 21:45

Amy, my v tomto ohledu s brachou problemy nemame - brachovi diagnostikovali schizu uz nekdy v 17ti letech (ted je mu skoro 38), takze doktory a vysetreni i lecbu v PL uz bere tak nejak normalne - nekdy si i sam rekne, ze uz je na tom fakt bidne a sam tam chce. Vetsinou, kdyz uz je mu dlouho zle - je moc dotluceny, boli ho nohy od toho, ze treba mesic porad nekde chodi a uz si nevi rady sam se sebou. Tak lecbu v PL bere jako "odpocinek". Blbe ale je, ze kdyz si takto odpocine - treba po mesici, tak ukonci lecbu, podepise revers a vsechno to zacina znovu se stejnym koncem - je to proste neustaly kolotoc... Rada jak pomoci a donutit jit k lekarce tvoji maminku - uprimne receno - podle mne zadna univerzalni rada neexistuje. Na kazdeho funguje neco jineho - treba ji zkus objednat ty sama a pak ji tam nalakej jako ze jdete s tebou a chces aby te doprovodila - s doktorkou se domluv, ze to bude jakoby "skupinove" vysetreni. Ze se jako na oko bude ptat tebe a tvoji mamky jen tak mimochodem a pritom zjisti, jak na tom mamka je. To je ale jen navrh - mozna by bylo dobre zkusit kontaktovat konkretni psycholozku a zeptat se na postup ci radu primo ji. Treba ji napadne lepsi figl :o)

12.4.2012 09:13

Zbavování svéprávnosti našeho schizofrenního člověka se již táhne téměř rok. S pobytem v ústavu a žádostí o něj musí schizofrenik souhlasit, v opačném případě je nutno počkat na rozsudek zbavení svéprávnosti. Od podání žádosti o ústav je údajně až 8mi letá čekací lhůta.
Naše schizofrenička nechce brát léky, je již v dost těžkém stádiu, kdy se u ní projevuje těžká slovní a mnohdy i fyzická agresivita. Spádovou oblast máme Kroměříž, odtud však vždy po pár dnech uteče - nedají nám ani vědět, prostě se objeví doma, nyní si přijela taxíkem za 1800 kč, když její matka volala na oddělení, jak je to možné, že zase utekla, sdělili jen, že se nevrátila z terapie a vyřešeno. Loni byla v Olomouci, bezvadně ji dali dohromady, postarali se, aby neutekla, no spokojenost, nějakou dobu po léčbě i fungovala normálním životem. Poté ukončila léčbu i docházku k psychiatrovi u nás. Za dramatických okolností byla za účasti policie a rychlé záchranné služby odvezena do Kroměříže, jak už jsem psala, asi po 3 týdnech je zpět doma - utekla. Při snaze domluvit se s RZS o odvozu do Olomouce, toto nepřipadá v uvahu, není to spádová oblast, cestu jsme chtěli uhradit ze svého, bylo nám řečeno, že nelze, sanita nemůže být takovou dobu pryč, přitom je to téměř stejná vzdálenost jak do Olomouce, tak do Kroměříže od nás. Pokud chceme hospitalizaci v Olomouci, musíme si tam pacientku dopravit sami, není však možné, aby nám ji sklidnili, nebot to pak musí být údajně pod lékařským dohledem. V nesklidněném stavu její přeprava není možná, je nebezpečná jak sobě tak i nám. Takto u nás funguje systém. Nyní máme schyzofreničku doma a opravdu netušíme co bude dál, počkat, až se soudy rozkývají a laskavě vydají rozsudek o zbavení svéprávnosti a co pak? Násilný odvoz do Kroměříže, následný útěk a tak pořád dokola. Mimochodem, loni utekla taktéž z Kroměříže a celou noc šla domů pěšky v nemocniční košilce a to po ní bylo vyhlášeno celostátní pátrání. Co k tomu dodat ...

20.4.2012 15:26

ústav pro schizofrenika....

dobrý den, mám takový problém, můj strejda je schizofrenik, schizofrenii trpí už přibližně 20 let a je to sním stále horší a horší. Je agresivní, bije jeho matku. Doktorka říkala, že silnější prášky už mu dát nemůže, že už teď dostává koňskou dávku. Zrovna dnes jeho matku, tedy mou babičku zase zbil, zavolala na něj policii a řekla, že se bojí oživot, protože ji strejda řekl, že ji zabije. Policisti řekli, že ho odvedou, odvedli ho a o 3 hodiny pozděj ho zase pustili. Říkala jim, proč ho pustili, když ji chce zabít, ale měli z ní srandu. Tak jsem se chtěla zeptat, co musíme udělat pro to, aby sme ho umístili do ústavu? Doktoři nám řekli, že bez jeho podpisu ho nikam umístit nemůžeme, ale přece nějaké řešení být musí.
Předem všem děkuji za názory.

24.4.2012 17:07

RE: ústav pro schizofrenika...www.jirilaska.cz.

To já se bojim léky vysadit po vysazeni mám lepší náladu ale pak jdu do háje a s lékama mám divnou náladu schizofrenie je hrozná nemoc pořád sem chvilema mimo myšlenkama jinde ve svém světě

24.4.2012 19:01

Dobrý den , prosím o Vaši radu . Zajímalo by mě , jak by šlo zbavit člověka svéprávnosti?? Můj nejbližší podle mého uvážení není zcela v pořádku , bere si půjčky na členy rodiny , dělá dluhy , neplatí věci včas a jak má , osoba si vyřídila podnikatelské úvěry ve výši milionu korun , které ovšem nezplácí . Celou rodinu to psychicky unavuje . Prosím je nějaké řešení ? Děkuji

25.4.2012 10:09