Matka mi zasahuje do života

(Diskuze k tématu Konflikty mezi dětmi a rodiči)

Matka mi zasahuje do života

Dobrý den, nevím co mám dělat se svoji matkou. Je mi 22 let a bydlím sama s přítelem už přes rok.(když jsme se poznali s přítelem, tak ho moje matka chtěla pro sebe a když byl na její oslavě narozenin semnou tak po něm vyjela jak malá 15ti letá puberťačka před celou rodinou, asi jí je jedno že má manžela a syna a mě.) Moje matka mi ale stále dělá psychické nátlaky. vyčítá mi, že jsem se odstěhovala a že je nechci přijet navštívit. Neustále si myslí, že mi to můj přítel zakazuje ale to přitom není pravda, jenže matka mi nevěří. Nedokáže pochopit, že mám svůj vlastní život a ráda bych si založila i vlastní rodinu ale pokaždé když ji něco napišu tak mi všechno začne vyčítat. Pokaždé, když se složi mi hned volá otec, že co jsem ji zase udělala. Snaží se takhle hrát na moji psychiku. Už nevím co mám dělat a přece jen svoji matku nemůžu poslat někam. Umí se hodně přetvařovat a jednou se pokoušela vyhružnými anonymními smskami mě a přítele rozdělit. Prosím poraďte co mám dělat. Děkuji

20.3.2010 15:20

Probíhá odesílání formuláře

Odpověd na Matka mi zasahuje do života / 20.3.2010 15:20

Vážená slečno Králová,
Váš dotaz jsem si několikrát přečetl a při každém čtení mne napadá další a další doplňující otázka, která by blíže a podrobněji specifikovala Vámi popisovanou situaci. Zvláště z toho důvodu, že se celá záležitost dotýká několika osob současně s důrazem, že se jedná o osoby Vám (i navzájem) blízké a že se s největší pravděpodobností nedotýká jen Vás, ale i ostatních členů rodiny (především otce - manžela, ale i bratra a přítele - pořadí není podstatné).Podle toho, co uvádíte ve svém dotazu, tak "středobodem" problému se zdá být Vaše matka (není však patrno co jí k popisovanému jednání vede). Jenže bez toho, aby byla "vtažena do děje", alespoň dle mého názoru, těžko popisovaný problém řešit. V každém případě se bude jednat o záležitost, která bude vyžadovat ve svém řešení delší dobu, hodně vzájemné tolerance a trpělivosti.
Z tohoto důvodu doporučuji vyhledat odbornou pomoc (psycholog, psychoterapeut, rodinná či manželská poradna,...), bez které se pravděpodobně dříve či později neobejdete. Ještě chci upozornit, že problémy se mohou stupňovat a Vámi popisovaná situace je již dosti značným problémem. Proto věc neodkládejte.
S přáním zdaru Mgr. Bohdal

20.3.2010 16:31

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)

Dobrý den Blanko, na základě krátkého písemného dotazu bez podrobnější znalosti situace a především Vás a Vašeho vnímání problému lze těžko radit. Podle mého názoru však lze s Vašimi starostmi něco dělat i v případě, že se do řešení Vaše matka nebude chtít aktivně zapojit. S odborníkem můžete pracovat na Vašem prožívání a udělat nějakou změnu chování, na kterou pak následně budou i ostatní zúčastnění reagovat. Neodkládejte řešení situace dlouho, ať se zbytečně netrápíte.
Přeji hodně sil.
Jana Žďárská

22.3.2010 11:10

Dobrý den,ráda bych doplnila některé faktory na,které moje dcera zapoměla.S přítelem se seznámili na libimseTi,dobře to se dnes běžně děje,už ovšem zapoměla dodat že se znali pár dní a moje dcera,která byla v posledním ročníku střední školy došla domů a že se ke němu stěhuje,podotýkám anž bychom dotyčného znali!!Dobře i když jsem udělala scénu,ostatně si myslím že by ji udělala každá matka,tak jsem se nakonec s tím smířila,věděla jsem kde bydlí.Odstěhovala se a jak jsem podotkla ještě studovala a tehdy nám řekla že ji přítel uživí,to bylo v říjnu.Blížili se vánoce my jsme je pozvali na štědrý večer,už se blížila večeře a naše dcera nikde ten den jsem se dozvěděla že daný přítel je ženatý a má skoro dvouleté dítě, k tomu všemu to všichni kolem mě věděli,ovšem já to dostala jako dárek pod stromeček,a najednou se ode mě čekalo že budu ta chápající a kupodivu já byla,sedla do auta a jela koupit na druhý den dítěti dárek pod stromeček,když mě bylo řečeno že tedy dojdou i s malým na návštěvu.Dobrý tohle jsem všechno přežila,pak byli ty mé narozeniny v únoru,dodnes nevím jak jsem měla po příteli mé dcery vyjet,asi tím že dotyčný je masér a nabídl mě že mě namasíruje záda a krční páteř,u celé této procedury byl syn,dcera,manžel,moje matka...další věc,kterou moje dcera opoměla zde uvést v březnu došel papír ze školy že naše dcera ukončila zhruba dva měsíce před maturitou studium a v podstatě nejenomže je nezaměstnaná,ale jen se základní školou,už opravdu nevím jak se v takovém případě rodiče chovají,zda mám chválit moji dceru ,no a konečně to vyvrcholilo tím,když tedy chcete dceři pomoct s tím,že ji třeba alespon nakoupíte a vezete ji to a dozvíte se že se s přítelem odstěhovali z Brna do Prahy aniž by vám to tedy sama sdělla a vy se to nemuseli dozvídat od cizích lidí. Pak ji teda zavoláte a mamko my jsme se přestěhovaly,pokud se nepletu bude to za chvíli rok co se odstěhovaly a od té doby jsme dceru neviděli,tak potom se mě nikdo nemůže divit že už se zeptám na takovou věc zda ji přítel nezakazuje jet domů.Jo a ještě ty sms,nevím kde moje dcera na to došla,že jsem ji kdy posílala nějaké anonymní sms,celou dobu mě tvrdí že at si uvědomím že je už dospělá,připadne Vám tohle jednání dospělého člověka?? Budu ráda když mě na tohle odpoví nějaký odborník.Děkuji Blanka Králová starší

20.4.2010 09:37